Türk Dünyası Kültür Mahallesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Türk Dünyası Kültür Mahallesi
Türk Dünyası Kültür Mahallesi 3
Açılış2009
KonumMaltepe Mah. Topkapı Kültür Parkı Osmanlı Evleri Topkapı, Zeytinburnu/İstanbul
TürAçık hava müzesi
Kurucuİstanbul Büyükşehir Belediyesi
Toplu ulaşım
  • İETT: 33Y, 36ES, 46T, 72T
  • T1 (Bağcılar - Kabataş) Tramvay HattıM1ᴀ (Yenikapı - Atatürk Havalimanı) Metro HattıM1ʙ (Yenikapı - Halkalı) Metro HattıMetrobüsMarmaray (Halkalı - Gebze) Banliyö Treni
Resmî sitetopkapiturkdunyasi.com
Nursultan Nazarbayev tarafından Recep Tayyip Erdoğan'a hediye edilmiş Kazak yurdu

Türk Dünyası Kültür Mahallesi veya Topkapı Türk Dünyası, 2009 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Topkapı Kültür Parkı'nda açılmış bir açık hava müzesidir. Müzedeki her bir ev Türkî ülkelerin kendi kültürlerine göre dekore edilmiştir. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Tataristan, Başkurdistan ve Ebu Nasr El Farabi kültür evleri müzede yer almaktadır.[1] Kültür evlerinin yanı sıra, Kazak ve Kırgız yurtları, aslına uygun olarak hazırlanan Orhun Yazıtları, Bakü Kız Kulesi ve Kırgızistan'daki Burana Kulesi maketleri de müze bahçesinde yer almaktadır.[2]

2016 yılının UNESCO tarafından Hoca Ahmed Yesevî Yılı ilan edilmesi sebebiyle Hoca Ahmet Yesevi otağı maketi de yine müzede yer almaktadır.[1][3] Ayrıca müze bahçesinde, 2011 yılında Kazakistan'ın ilk cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından dönemin Türkiye başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye edilmiş bir yurt bulunmaktadır.

Nevruz ve Sabantoy gibi Türk dünyası için önemli bayramlar da yine müzede çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Kültür evleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan Kültür Evi içerisinde; Köroğlu ve Babek gibi halk kahramanlarına ait görseller, Azerbaycan tarihine ait bilgi panoları ve Azerbaycan kültürüne ait tar, kanvas, kamança ve balaban gibi çeşitli ögeler yer almaktadır.

Kazakistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Kazakistan Kültür Evi'nde; Kazakistan hakkında bilgi panoları, yerel müzikler, Elbaşı Nursultan Nazarbayev ile ilgili yayınlar, Kazak Hanlığı dönemine ait kılıçkalkan oyununda kullanılan objeler, dombra ve kopuz gibi yerel çalgılar yer almaktadır. Ayrıca evin yanında, Kazakistan'dan getirilen keçe ile aslında uygun olarak inşa edilmiştir bir yurt bulunmaktadır.

Kırgızistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Kırgızistan Kültür Evi'nde; Cengiz Aytmatov eserleri, Kırgız ressamlara ait tablolar, geyik ayağından yapılmış at kamçısı ve el halıları yer almaktadır.

Özbekistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Özbekistan Kültür Evi'nde; geleneksel Özbek sofrası, Özbek büyükleri hakkında bilgiler, yemek takımları ve ipek giysiler bulunmaktadır.

Türkmenistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkmenistan Kültür Evi'nde; Türkmen halıları, Ahal Teke maketleri, Türkmenistan manatı, kök boyası örnekleri, yerel giysiler ve Sultan Sencer Türbesi maketi yer almaktadır.

KKTC[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kültür Evi'nde; el işlemesi örtüler, sabunlar, buğday orakları, su kabağından yapılmış çalgılar ve çeşitli süs eşyaları yer almaktadır.

Tataristan[değiştir | kaynağı değiştir]

Tataristan Kültür Evi'nde; Tatar porselenleri, el dokumaları ve yerel giysiler gibi çeşitli ögeler bulunmaktadır.

Başkurdistan[değiştir | kaynağı değiştir]

Başkurdistan Kültür Evi'nde; gümüş kemerler, tumak adı verilen şapkalar ve çeşitli ögeler bulunmaktadır.

Hoca Ahmet Yesevi otağı[değiştir | kaynağı değiştir]

2016 yılının UNESCO tarafından Ahmed Yesevî yılı ilan edilmesi dolayısıyla müzede Hoca Ahmet Yesevi otağı da bulunmaktadır.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Türk Dünyası Kültür Mahallesi". KÜLTÜR.İSTANBUL. 1 Temmuz 2020. 17 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2021. 
  2. ^ "Türk Dünyası Kültür Mahallesi". Topkapı Türk Dünyası. Erişim tarihi: 28 Nisan 2021. [ölü/kırık bağlantı]
  3. ^ Şafak, Yeni (21 Mart 2016). "Hoca Ahmed Yesevî otağı Topkapı'da". Yeni Şafak. 28 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2021. 
  4. ^ Haber7. "Hoca Ahmet Yesevi Otağı İstanbul'da Kuruluyor". Haber7. 21 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2021.