İçeriğe atla

Steam

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Steam (yazılım) sayfasından yönlendirildi)
Steam
Steam kütüphanesinin Türkçe arayüzü
Geliştirici(ler)Valve
İlk yayınlanma12 Eylül 2003 (21 yıl önce) (2003-09-12)[1]
Programlama diliC++
Objective-C (OS X)
Java (Android)
Platform
Erişilebilirlik28[2] dil
Türİçerik Sağlayıcı
Dijital Hak Yönetimi
Sosyal Ağ
LisansSteam Subscriber Agreement
(Özel mülk yazılım / Ücretsiz)
Alexa sırasıMağaza: 305 (Aralık 2019)[3]
Topluluk: 312 (Aralık 2019)[4]
Resmî sitesistore.steampowered.com

Steam, Valve Corporation tarafından geliştirilen, bir dijital dağıtım, dijital hak yönetimi, çok oyunculu oynanış ve iletişim sunan platformdur. Oyunların geniş çapta dağıtımı ve onlarla ilgili çoklu ortamların tamamen internet üzerinden yayılımı için kullanılmaktadır. Pek çok oyun, eklenti paketi, yazılım, video ve oyunlar ile ilgili programların satışı Steam üzerinden yapılmakta ve bu sayede bilgisayara doğrudan çevrimiçi olarak indirilebilmektedir. Ayrıca Steam, kullanım açısından performans sağlayan sistem tepsisi/sistem çekmecesi (system tray) ve görev çubuğundaki pozisyonu ile benzerlerinden ayrılır.

Mayıs 2016'dan itibaren 125 milyon aktif kullanıcıya sahiptir[5] ve 2021'den itibaren 50 binden fazla oyun barındırmaktadır.[6] 2024 yılında günlük ortalama 36 milyon,[7] aylık ise 67 milyon aktif oyuncu sayısı görmüştür.[8]

Steam, oyun barındırma hizmeti dışında da çeşitli hizmetler sunar. Bu hizmetlerden birçoğu Steam hesabında 5 Amerikan Doları'ndan daha az harcama yapılmışsa kullanılamaz olur.[9]

İstemci; Windows, Linux ve Mac OS üzerinde yüklenebilir ve bu işletim sistemini destekleyen içeriklerin kurulmasına izin verir. 21 Ağustos 2018 itibarıyla; Steam Play Beta, sadece Windows için geliştirilmiş oyunların da Linux üzerinde çalıştırılmasını mümkün kılmıştır. Bu, Wine yazılımının Valve tarafından fonlanmış ve değiştirilmiş sürümü olan Proton ile gerçekleştirilmektedir.[10]

Steam Mağazası 2021 itibarıyla 50.000'den fazla oyun, 20.000'den fazla indirilebilir içerik (DLC), pek çok oyunun deneme sürümü (demo), yazılım ve çok sayıda video yayınına ev sahipliği yapmaktadır.[11] Mağaza aynı zamanda perakende olarak farklı sitelerden satın alınmış anahtarların (CD Anahtarı olarak da bilinir) da etkinleştirilmesine imkân tanır.

Mağaza sayfaları, içeriklerin hakkında bilgi veren değerlendirmeler de içerir. Değerlendirmeler, sadece içeriği kütüphanesinde bulunduran gerçek kullanıcılar tarafından yapılabilir. Yorum yapabilmek için içeriğin belirli bir süre kullanılmış olması gerekir. Oyun indirmek ve oynamak dışında, satın alınması gibi tüm işlemler Steam'in web sitesinden, istemcisinden veya mobil yazılımından yapılabilir. Mağazadaki tüm içerik, arkadaş listesindeki kişilere hediye etmek için de satın alınabilir.

Steam'den satın alınan oyunlar, yazılımlar ve indirilebilir içerikler bazı şartlar sağlandığı takdirde iade edilebilir. Oyunun veya yazılımın satın alımından sonra iki haftadan fazla süre geçmemiş olması ve iki saatten fazla oynanmamış veya kullanılmamış olması halinde Steam'in destek sayfasından iade talebi oluşturulabilmektedir.

Steam Ödülleri

[değiştir | kaynağı değiştir]

2016'dan itibaren Steam'de sonbahar ve kış indirimleriyle eşzamanlı olarak kullanıcıların oylamalarıyla çeşitli kategorilerde oyunlar aday gösterilir. İki aşamadan oluşan bu etkinlikte Valve, bir dizi kategori seçer ve kullanıcıların her bir kategoride Steam'de bulunan en az bir oyunu aday göstermesine izin verir. Daha sonra her kategoride en çok aday gösterilen beş oyun seçilir ve kullanıcılar bu oyunlar arasından bir tanesini aday gösterir.

Türk lirası ile alışveriş dönemi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Steam mağazasında Ekim 2014'te Türk lirası ile alışveriş yapabilme imkânı sunuldu ve dolar kuru 1,5 TL olarak belirlendi.[12][13] Bu oran, Türkiye'de yaşanan kur artışı sebebiyle 2022 yılında 10 TL'ye yükseltildi. 25 Ekim 2023'te yayımlanan bir duyuruda ise Steam mağazasında Türk lirası ile alışverişin 20 Kasım'da sonlandırılacağı ve satışların dolar üzerinden gerçekleştirileceği bildirildi.[14] Bu tarihten sonra 21 Kasım gecesi kullanıcıların cüzdan bakiyeleri USD'ye dönüştürüldü ve mağazadaki ürünler için "MENA-USD" olarak isimlendirilen fiyatlandırma politikası uygulandı.

Steam Topluluğu, kullanıcılar ve Steam'de barındırılan tüm içerikler için aşağıdaki ek özellikleri sunar:

  • Sosyal medya benzeri arkadaş listesi oluşturmak, grup oluşturmak, gruplara katılmak,
  • Steam üzerindeki oyun, yazılım ve videolar hakkında forum tartışmaları oluşturmak, tartışmalara katılmak,
  • Arkadaşlar ile sohbet etmek, oyunlara davet etmek, oynadıkları oyunları görüntülemek,
  • Oynanan oyunun yayınını yapmak,
  • Sahip olunan oyunlardan alınan ekran görüntülerini saklamak, topluluk ile paylaşmak,
  • Steam üzerindeki içerik hakkında rehber, mod, çizim, öge oluşturup paylaşmak,
  • Oyunlar için öğeler satın almak

Steam Workshop, kullanıcıların Steam'de bulunan video oyunları için kullanıcı yapımı içerik ve modifikasyonları paylaşmasına olanak tanıyan bir hizmettir. Yeni düzeyler, sanatsal eklentiler, oynanış modifikasyonları veya diğer içerikler başlığa bağlı olarak Atölye'de yayınlanabilir veya Atölye'den yüklenebilir.

Ocak 2015 itibarıyla Valve, Skyrim'de kullanıcı tarafından geliştirilen bazı Atölye içeriklerini ücretli olarak paylaşabilme özelliği sunmuştur ancak bu özellik Nisan 2015 tarihinde platformdan kaldırılmıştır.[15] Valve, Atölye'de bulunan içeriklerin bazılarını kendi oyunlarına eklemiştir; Bu içerikleri ve modifikasyonları yapan içerik üreticilerine 57 milyon doların üzerinde ödeme yapılmıştır.[16]

Oynanan oyunların kayıtlarını, ayarlarını, profil seçeneklerini ve Steam istemcisinin ayarlarını saklayan Steamworks bulut sistemidir. Bu özellik sayesinde, Steam herhangi bir bilgisayara kurulduğunda, ayarlar otomatik olarak geri yüklenecektir. Aynı şekilde, daha önceden oynanan oyunların kayıtları da, oyunun yüklenmesiyle birlikte indirilecektir. İki farklı bilgisayarda aynı oyunun farklı kayıtları bulunuyorsa, çakışmanın çözülmesi için kullanıcıya sorulur. Bu özellik, tamamıyla kapatılabileceği gibi, her oyun için ayrı ayrı seçilebilir.[17]

Aile Kütüphanesi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Aile Kütüphanesi Paylaşımı, hesap sahibinin oyun oynamadığı zamanlarda seçili hesapların, izin verilen bilgisayarlarda oyun kütüphanesini kullanmasına izin verir. Aynı anda 10 bilgisayara kadar yetkilendirme yapılabilir. Yetkilendirilmiş her bilgisayarda 5 hesaba kadar izin verilebilir. Aile Kütüphanesi, sadece oyunlarda kullanılabilir. Video ve yazılımlarda kullanılmaz.[18]

Geniş Ekran Modu

[değiştir | kaynağı değiştir]

Geniş Ekran Modu, Steam oyunlarının televizyon ve kontrolcü ile birlikte, fare ve klavye kullanmadan oynanmasını sağlayan bir kiptir. İstemci, televizyon ve kontrolcü ile etkileşim için yeniden gösterilir. Bu mod, bilgisayar monitöründe de kullanılabilir.[19]

Steam geliştiriciler için çeşitli istatistikler toplar. Bunlardan ilki, etkin olan kullanıcı sayısıdır. Bu sayfa aynı zamanda, eş zamanlı olarak içeriklerin kullanım sıralamasını anlık olarak verir.[20]

İndirme istatistikleri, seçilen ülkeye göre veya küresel olarak sunulan bant genişliği hakkında bilgi verir.[21] Bu aynı zamanda bir ülkede en çok kullanılan internet servis sağlayıcısını da görüntüler.

Steam, tamamen gönüllü ve anonim olarak, kullanıcıların kullandığı donanımlar hakkında da veri toplar.[22] Her ay sunulan raporda en çok kullanılan işletim sistemi, işlemci, ekran kartı gibi veriler sunulur.

Son olarak toplanılan istatistikler de destek raporları hakkındadır. Açılan talepler ve destek ekibinin yanıtlama hızı bu sayfada toplanır.[23]

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "Steam Client Released". Valve Corporation. 12 Eylül 2003. 5 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2008. 
  2. ^ "Steam Translation Server – Welcome". 20 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2018. 
  3. ^ "steampowered.com Competitive Analysis, Marketing Mix and Traffic". Alexa Internet. 29 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2019. 
  4. ^ "steamcommunity.com Competitive Analysis, Marketing Mix and Traffic". Alexa Internet. 11 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2019. 
  5. ^ "Valve to Showcase SteamVR Hardware, Steam Machines, & More at GDC 2015". 16 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2015. 
  6. ^ "Yılların Oyun Dağıtım Platformu Steam'in Kütüphanesi 30.000 Oyuna Ulaştı". Webtekno. 15 Ocak 2019. 16 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2019. 
  7. ^ "Yeni bir gün, yeni bir Steam rekoru daha: PC oyuncuları limitleri zorluyor!". IGN Türkiye. 18 Mart 2024. 22 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2024. 
  8. ^ "Valve reveals Steam's monthly active user count and game sales by region". Taylor Soper. 3 Ağustos 2017. 16 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2018. 
  9. ^ "Sınırlandırılmış Kullanıcı Hesapları". 16 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2018. 
  10. ^ "Karşınızda Steam Play'in Yeni Sürümü". Valve. 22 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2018. 
  11. ^ "Steam, Mağazada Listelenen Oyun Sayısında 50.000 Barajını Aşmayı Başardı". Webtekno. 2021. 13 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Steam Türk Lirasına Geçti!". Bölüm Sounu Canavarı. 22 Ekim 2014. 8 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2023. 
  13. ^ "Steam Fiyatları Neden Yükseldi?". ShiftDelete.Net. 5 Kasım 2014. 8 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2023. 
  14. ^ "Steam Türkiye'de Yeniden Dolar İle Satış Yapmaya Başlıyor". Merlin'in Kazanı. 25 Ekim 2023. 8 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2023. 
  15. ^ Prescott, Shaun (26 Temmuz 2024). "Valve has removed paid mods functionality from Steam Workshop". PC Gamer. 30 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2024. 
  16. ^ "Over $57 Million Paid Out To Steam Workshop Creators". Rock, Paper, Shotgun. 26 Temmuz 2024. 3 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2024. 
  17. ^ "Steam Cloud". 16 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2018. 
  18. ^ "Aile Kütüphanesi Paylaşımı - SSS". 16 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2018. 
  19. ^ "Geniş Ekran". 16 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2018. 
  20. ^ "Steam ve Oyun İstatistikleri". 22 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2018. 
  21. ^ "Steam İndirme İstatistikleri". 16 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2018. 
  22. ^ "Steam Donanım ve Yazılım Anketi". 22 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2018. 
  23. ^ "Steam Destek İstatistikleri". 16 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2018. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]