Skyfall

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Skyfall
Skyfall film afişi
YönetmenSam Mendes
YapımcıMichael G. Wilson
Barbara Broccoli
SenaristJohn Logan
Neal Purvis
Robert Wade
OyuncularDaniel Craig
Javier Bardem
Judi Dench
Ralph Fiennes
Albert Finney
Naomie Harris
Bérénice Marlohe
MüzikThomas Newman
Görüntü yönetmeniRoger Deakins
KurguStuart Baird
StüdyoGoldwyn-Mayer Studios
DağıtıcıMetro-Goldwyn-Mayer
Columbia Pictures
TürüGerilim/ Dram/ Aksiyon/ Macera
Yapım yılı2012
Ülke Birleşik Krallık
Dilİngilizce
Bütçe150 - 200 Milyon $
Hasılat1,108,561,013 $
Önceki filmQuantum of Solace
Devam filmiSpectre
Resmî sitesi

Skyfall, 2012 çıkışlı bir casus filmi ve Eon Productions yapımı James Bond serisinin yirmi üçüncü filmidir. Sam Mendes'in yönettiği filmde James Bond karakterini Daniel Craig üçüncü kez canlandırdı. Filmde Bond, Raoul Silva tarafından MI6'e düzenlenen saldırıları ve veri sızıntılarını araştırmaktadır.

Filmin bazı sahneleri İstanbul, Adana ve Fethiye'de çekildi. Skyfall, Rusya'dan Sevgilerle ve Dünya Yetmez filmlerinden sonra Türkiye'de çekilen üçüncü James Bond filmidir.

Skyfall'un galası 23 Ekim 2012'de Londra'daki Royal Albert Hall'da yapıldı. Film, 26 Ekim'de İngiltere'de ve 9 Kasım'da ABD'de geleneksel ve IMAX formatlarında gösterime girdi. IMAX kameralarıyla çekilmemesine rağmen sonradan IMAX formatında dönüştürüldü ve IMAX sinema salonlarında gösterilen ilk James Bond filmi oldu. Gösterimi, 1962'de Dr. No ile başlayan serinin 50. yıldönümüne denk geldi. Skyfall, iki Akademi Ödülü, iki BAFTA Ödülü ve iki Grammy Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödül kazandı. Dünya çapında 1 milyar doları aşan on dördüncü film ve bu başarıya ulaşan tek James Bond filmi oldu. Tüm zamanların en çok hasılat yapan yedinci filmi, Birleşik Krallık'ta en çok hasılat yapan film, serideki en yüksek hasılat yapan film, hem Sony Pictures hem de MGM için dünya çapında en çok hasılat yapan film ve en çok hasılat yapan ikinci film oldu. Skyfall, 2012'nin en çok hasılat yapan filmiydi.

Serinin bir sonraki filmi olan Spectre, Kasım 2015'te Kuzey Amerika'da gösterime girdi ve Craig, Bond rolünü yeniden üstlendi, Sony Pictures filmin dağıtımını yaparken, Mendes tekrar yönetmenliğe geri döndü.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul'da, MI6 ajanları James Bond ve Eve Moneypenny, gizli ajanların ayrıntılarını içeren bir sabit diski çalan paralı asker Patrice'in peşine düşer. Kovalamaca esnasında Bond ve Patrice hareket halindeki bir trenin tepesinde dövüşürlerken, M, Moneypenny'ye Patrice'i vurmasını emreder, ancak net bir atış yapamaz; Moneypenny yanlışlıkla Bond'u vurur, nehre düşer. Bond'un öldüğü varsayılır ve Patrice sabit diskle kaçıp gider.

Üç ay sonra, M'e, çalınan sabit diski nasıl ele aldığına ilişkin bir kamu soruşturması nedeniyle, Parlamentonun İstihbarat ve Güvenlik Komitesi başkanı ve eski bir SAS görevlisi olan Gareth Mallory tarafından emekli olması için baskı yapılır. Hala yararlı olduğunu iddia etmesine rağmen, MI6'nın sunucuları saldırıya uğrar ve M, MI6 binası patlamadan dakikalar önce bir bilgisayar mesajı alır. Tahmini ölümünü emekli olmak için kullanan Bond, saldırıyı öğrenir ve Türkiye'den ayrılıp Londra'daki hizmetine geri döner. Bir dizi fiziksel, tıbbi ve psikolojik muayeneden testinden başarısız olur, ancak M, Patrice'in patronunu bulunmasını, sabit diski kurtarmasını ve Patrice'i öldürmesini emrederek sahaya dönüşünü onaylar. Kendisine bir radyo sinyali ve bir Walther PPK tabancası veren MI6'nın yeni levazım müdürü Q ile tanışır.

Bond, Şanghay'da Patrice'i takip eder ancak Patrice'in bir hedefi öldürmesini engelleyemez. İkisi kavga ederken, Bond, Patrice'nin patronunun kimliğini öğrenemeden ölür. Bond, Patrice'in suikast için nakde çevirmeyi amaçladığı bir kumarhane jetonu bulur ve bu jeton onu Makao'daki bir kumarhaneye götürür. Orada, Bond'a Patrice'in suç ortağı Sévérine'e yaklaşır. Dövmesini tanıyarak, şu anda onu istihdam eden bir suçlu, Bond'un tanışmak istediği bir adam tarafından "kurtarılan" bir seks kölesi olduğu sonucuna varır. Korumaları tarafından hedef alındığı konusunda onu uyarır, ancak Bond patronunu öldürürse yardım edeceğine söz verir. Bond saldırıyı engeller ve Yatı Chimera'da Sévérine'e katılır. Ekibin onları yakalayıp Sévérine'in patronu Raoul Silva'ya teslim ettiği Macau kıyılarındaki terk edilmiş bir adaya giderler. Bir zamanlar bir MI6 ajanı olan Silva, siber terörizme yönelmiş ve MI6'ya yönelik saldırıyı yönetmiştir. Silva, Sévérine'i öldürür, ancak Bond, Silva'yı İngiltere'ye teslim etmek için ele geçiren MI6 takviyelerini uyarır.

MI6'nın yeni yeraltı karargahında Q, Silva'nın dizüstü bilgisayarının şifresini çözmeye çalışır, ancak yanlışlıkla MI6 sunucularına erişmesine izin vererek Silva'nın kaçmasına izin verir. Q, Silva'nın 1997'de Çin hükûmetine ihanet edip onu işkenceye maruz bırakarak terk ettiği için kızgın olduğu M'i öldürme planının bir parçası olarak yakalanmak istediği sonucuna varır. Bond, Silva'yı Londra Metrosu'nda kovalar ve M'in bulunduğu bir Parlamento soruşturmasına Silva'nın saldırısını engeller.

Q ve Bill Tanner'a Silva'nın takip etmesi için elektronik bir iz bırakmaları talimatını veren Bond, M'i İskoç Dağlık Bölgesi'ndeki çocukluğunu geçirdiği evi olan Skyfall'a götürmek için Aston Martin DB5'ini kullanır. Skyfall'ın bekçisi Kincade ile tanışırlar ve üçlü birlikte evde bir dizi bubi tuzağı kurarlar. Silva'nın adamları gelince Bond, M ve Kincade çoğunu öldürür, ancak M yaralanır. Silva, helikopterle daha fazla adam ve ağır silahlarla gelir, bu nedenle Bond, M ve Kincade'i yakındaki bir şapelde saklanmaları için onları gizli bir rahip deliğinden gönderir ve patlamalar meydana getirmek için propan tankları kurar. Ev ve helikopter yok olurken, Bond aynı tünelden kaçar.

Silva, Kincade ve M'i şapele kadar takip ederek evin yıkımından kurtulur. M'in karşısına çıkan Silva, silahını onun eline verir ve şakağını onunkine dayayarak ikisini de öldürmesi için yalvarır. Tam o esnada Bond gelir ve Silva'yı sırtına bıçak atarak öldürür. M sonra yaralarına yenik düşer ve Bond'un kollarında hayatını kaybeder.

M'nin cenazesinden sonra, Moneypenny kendini Bond'a resmen tanıtır ve Mallory'nin sekreteri olmak için saha çalışmasından emekli olduğunu söyler. Yeni göreve atanan M. Bond, Mallory ile görüşür ve ona işe geri dönmeye hazır olduğunu söyler.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]