Gladyatör (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gladyatör
Gladiator
Tiyatro yayım posteri
YönetmenRidley Scott
Yapımcı
Yazar
Oyuncular
MüzikHans Zimmer
Lisa Gerrard
Görüntü yönetmeniJohn Mathieson
Yapım şirketiScott Free Productions
DağıtıcıDreamWorks Pictures (Kuzey Amerika)
Universal Pictures (uluslararası)
RenkRenkli
Yapım yılı2000
Çıkış tarih(ler)i5 Mayıs 2000 (ABD)
Süre155 dakika (genişletilmiş hâli 171 dakika)
Dilİngilizce
Bütçe$103 milyon[1]
Hasılat$460,5 milyon[1]

Gladyatör, yönetmenliğini Ridley Scott'ın, senaristliğini David Franzoni, John Logan ve William Nicholson'ın yaptığı 2000 yılı İngiliz–Amerikan ortak yapımı epik ve tarihsel drama temalı film. DreamWorks Pictures ve Universal Pictures'ın ortaklaşa yayımladıkları bir filmdir. Oyuncular, başroller Russell Crowe ve Joaquin Phoenix; Connie Nielsen, Ralf Möller, Oliver Reed (son rolünde), Djimon Hounsou, Derek Jacobi, John Shrapnel ve Richard Harris'tir. Filmde Russell Crowe, babası İmparator Marcus Aurelius'u boğarak öldüren Commodus'un düşmanlığını kazanan Romalı general Maximus Decimus Meridius'u canlandırmaktadır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

İmparator Marcus Aurelius’un hüküm sürdüğü Roma’da bir general olan Maximus, imparatorluğun hiyerarşik basamaklarında gitgide yükselmiştir. Babasının kendisini kayırmak yerine Maximus adındaki bir generali el üstünde tutması da tahtın asıl varisi olan Commodus’u rahatsız etmektedir. İmparator Marcus Aurelius'u öldürerek tahta oturan Commodus, Maximus ve ailesinin öldürülmesi yönünde emrini çıkarmak için fazla beklemez. Ailesi katledilen İmparatorluğun en önemli generali Maximus, ölümden zor kurtularak köle ticaretinin ortasında kendini bulur. Kim olduğu anlaşılamayan ve yetenekleri hemen fark edilen general Maximus, artık bir gladyatör olarak dövüştürülmek üzere arenalara gönderilir. Maximus’un aklında tek bir istek vardır, arkasına halkın desteğini alarak İmparatorluğu Commodus'dan kurtarmak ve ailesinin intikamını almak.

Oyuncular ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Gladiator (2000)". Box Office Mojo. 8 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]