Penny Dreadful

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Penny Dreadful
Penny Dreadful
FormatDrama
TürKorku
Proje tasarımcısıJohn Logan
SenaristJohn Logan
YönetmenJohn Logan
Sezon sayısı3
Bölüm sayısı27
Yapım
Gösterim süresi47-60 dakika
Yayın bilgileri
KanalShowtime, Sky Atlantic
Yayın tarihi11 Mayıs 2014 (2014-05-11)
Durumu2016'da sona erdi

Penny Dreadful. John Logan tarafından, Showtime ve Sky Atlantic kanallarının işbirliğiyle hazırlanan korku-drama tarzındaki Britanyalı-Amerikan dizisidir. Dizi birkaç Amerikan ve Birleşik Krallık ülkesinde yayınlanmak için planlansa da sonunda Showtime ve Sky Atlantic kanallarında yayınlanmaya başlamıştır. Prömiyeri 9 Mart 2014'te South by Southwest film festivalinde yapılan dizinin ilk bölümü 11 Mayıs 2014 tarihinde Showtime kanalında yayınlanmıştır. İlk sezon 8 bölüm yayınlandıktan sonra sezon arası vermiştir.

İsim referansı olarak 19. yüzyılda ucuz, bir penny'lik Britanyalı korku ve fantastik tiyatro oyunlarına verilen isim olan Penny Dreadful isimini seçen dizi, 19. yüzyılda İrlanda ve Britanyalı romanlarından karakterleri konu alır. Oscar Wilde'ın meşhur eseri Dorian Gray'ın Portresi romanının ana karakteri Dorian Gray, Bram Stoker'ın "Drakula" adlı romanından Mina Harker ve Abraham Van Helsing'i; Mary Shelley'nin "Frankenstein" adlı eserinden "Victor Frankenstein" ve canavarı, Robert Louis Stevenson'ın "Dr. Jekyll ve Mr. Hyde'in Tuhaf Hikayesi" adlı romanından Dr. Henry Jekyll karakterleriyle birlikte cadılar,vampirler,kurt adamlar, iblisler ve değişik yaratıkları konu alır. Vanessa Ives'ın (Little Scorpion) ve diğer karakterlerin (The Creature) çektiği acıları her saniyesinde ilmek ilmek izleyiciye hissettiren aynı zamanda muhteşem müzikleri, senaryosu ve gri havasıyla elde ettiği gotik havası ile ciddi bir izleyici kitlesine ulaşan Penny Dreadful, final yapmasının ardından çizgi roman dergilerini çıkarmaya başladı. Titan-Comics ile anlaşılan bu çizgi-romanlar izleyicinin beğenisine sunuldu.

Showtime, Penny Dreadful'un 3. sezonunun 9 bölüm şeklinde 2016 yılında yayınlanacağını onaylamıştır.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Eva Green Vanessa Ives Medyumluk gibi yeteneklere sahip olan, Sir Malcolm Murrey'nin malikanesinde yaşayan ve ona kızı çocukluk arkadaşı Mina'yı bulması için güçleriyle yardım eder.
  • Josh Hartnett Ethan Chandler Victoria Londrası’nın karanlık köşelerinde sıkışıp kalan bir Amerikalı.
  • Timothy Dalton Sir Malcolm Murray Afrikalı zengin bir kâşif olan Murray, Vanessa ve diğerlerinin yardımıyla kızını bulmaya çalışır.
  • Harry Treadaway Victor Frankenstein Romantik ve şiir yazmayı çok seven, halk arasına pek çıkmayan, evinin bodrum katında çeşitli deneyler ve araştırmalar yapan bilim insanı.
  • Billie Piper Brona Croft, Lily Frankenstein Victoria Londra’sında karanlık ve sefil geçmişinden kaçmaya çalışan yoksul İrlandalı bir göçmen.Ölünce Victor Frankenstein onu Lily Frankenstein adıyla yeni birr yaratık olarak diriltmiş,daha doğrusu bu yeni yaratık için Brona'nın cesedini kullanmıştır.
  • Reeve Carney Dorian Gray Kendine özen gösteren, yakışıklı ve ölümsüz bir karakter.
  • Danny Sapani Sembene Yüzünde afrikaya özgü bir yara bulunur, Sir Malcolm'a kızını bulmasında yardımcı olan bir karakter aynı zamanda Malcolm'ın uşağı ve arkadaşıdır. (1. ve 2. sezon)
  • Rory Kinnear Yaratık Victor Frankenstein'ın yeniden dirilttiği bir canlı, isim verilmediği için çeşitli yerlerde Caliban ve John Clare ismini kullanır
  • Helen McCrory Evelyn Poole, Madam Kali spiritüalist, ''Nightcomers'' adlı cadı tarikatının lideri. (1. sezonda görülmüş, 2. sezonda ana kadroda yer almıştır.)
  • Simon Russell Beale  Ferdinand Lyle eski mısır uygarlığından kalıntıları inceleyen kaşif. (1. sezonda görülmüş, 2. sezonda ana kadroda yer almıştır.
  • Patti LuPone  Dr. Seward Vanessa'nın terapisti. (3. sezonda yer aldı.Oyuncu, aynı zamanda 2. sezondaki Joan Clayton adlı cadıyı canlandırmıştı.)
  • Shazad Latif Dr. Jekyll(Mr. Hyde) 3. sezonda Dr. Jekyll olarak ekranlara çıktı fakat Mr. Hyde halini görünmeyişi birçok Penny Dreadful hayranını şaşkınlığa uğratmıştı.(Sadece final bölümünde Victor Frankenstein,kendisine giderken Lord Hyde diye hitap etmiştir.)
  • Christian Camargo Dracula 3. sezonda Dracula olarak ana kadroda yer aldı.
  • Samuel Barnett Renfield Drakula'nın hizmetkarlarından biri olarak 3. sezonda yer aldı.
  • Wes Studi  Kaetena Ethan'la köklü bağlantıları bulunan eski amerikan yerlisi.