Sepet peyniri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sepet peyniri
Menşe ülkeTürkiye
Süt kaynağıİnek
PastörizeEvet
DokuYarı yumuşak, lastiksi, kremsi[1]
Eskime süresiYok

Sepet peyniri, Akdeniz bölgelerine özgü bir peynir türüdür. Adından da anlaşılacağı üzere, peynir geleneksel olarak yüzeyinde dokuma bir iz bırakan bir sepetin içinde şekillendirilir. Taze sepet peynirinin tuz tadı yoktur, kuru sepet peyniri ise hafif tuzludur.

Türk sepet peyniri veya sepet peyniri, Ege Bölgesi kökenli bir taze lor peyniridir. Geleneksel olarak keçi sütünden yapılır, ancak koyun ve inek sütü de sıklıkla kullanılır. Peynir en çok Karaburun, Çeşme ve Ayvalık gibi sahil kasabalarıyla özdeşleşmiştir. Buralarda genellikle koyun sütünden yapılır ve kelle peyniri olarak bilinir. Geleneksel olarak gova adı verilen sazlık sepetler kullanılarak yapılır, ancak ticari sepet peyniri genellikle plastik kaplarda şekillendirilir.[2]

İtalya'da sepet peyniri, Paskalya sırasında geleneksel olarak servis edilen çeşitli tuzlu turtaların bir bileşenidir.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Alex, Hanson. "The Ultimate Guide to Basket Cheese: An Easter Delight". Cheese Origin. Erişim tarihi: 16 Eylül 2023. 
  2. ^ Keskin, Emrah; Dağ, Tuğba (20 Ağustos 2020). "Identity of cheese: a research on the cheeses of the Aegean Region in Turkey" (PDF). Journal of Ethnic Foods. Cilt 7. doi:10.1186/s42779-020-00062-4. 12 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Eylül 2022. 
  3. ^ Suss, Joyce Venezia (6 Nisan 2022). "The Easter Pies of Italy". Casa Belvedere. 23 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]