Sürü (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sürü
Filmin afişi
YönetmenZeki Ökten
Yılmaz Güney[1]
YapımcıYılmaz Güney
SenaristYılmaz Güney[1][2]
Hikâye (eser)Yılmaz Güney
OyuncularTarık Akan
Melike Demirağ
Tuncel Kurtiz
Levent İnanır
Meral Niron
Şener Kökkaya
Erol Demiröz
MüzikZülfü Livaneli
Şivan Perwer
Görüntü yönetmeniİzzet Akay
KurguÖzdemir Arıtan
Yapım şirketiGüney Film
StüdyoAcar Film Stüdyosu
CinsiSinema filmi
TürüDram, politik
RenkRenkli
Yapım yılı1978
Çıkış tarih(ler)i1 Mart 1979[3]
Süre116 dakika
Ülke Türkiye
DilTürkçe, Kürtçe
Çekim yer(ler)iPervari, Siirt

Sürü, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Zeki Ökten ile Yılmaz Güney'in yönettiği 1978 yapımı Türk filmidir.[1] Başrollerinde Tarık Akan, Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz yer almaktadır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Yılmaz Güney hapiste yazdığı bu filmde kendi gerçekçi üslubunu korumuştur. Bu filmde de diğer filmlerinde de olduğu gibi olayları yorumlamaktan ziyade olayları yaşayanların ağızından seyirciye izletmiştir. Sürü; bir aşireti, bir ikiliyi, bir sürüyü ve daha birçok şeyi anlatır. Aşiretler arası çatışmalar, kişiler arası hesaplaşmalar, insan-doğa, insan-insan, insan-toplum ilişkileri dramatik bir kuruluşun içine yerleştirilen malzemenin salt bir kısmını oluşturur. Filmin tümü ise temelde ekonomik zorlamalarla çağdışı kalmış bir toplumun, ezilen kişilerin ve doğan çatışmaların çok geniş bir panoramasını sergiliyordu. - Türk Sinema Tarihi, Giovanni Scognamillo, Kabalcı Yayınevi Sürü filmi bir ülkenin kültürel ve toplumsal eleştirel bir biçimde ve kolayca kavranabilen bir görüntüsünü sunuyor. Bir yanda kadınların sadece bir nesne gibi kullanıldığı, geleneklere bağlı pederşahi bir toplumu, diğer yandan genç bir çiftin bu baskıcı toplum modelini kırmaya çalışmasını görmekteyiz. Oğul Şivan, onu sınırlayan ve ailesine bağlı olmasına neden olan geleneğe isyan etmektedir. Filmde Melike Demirağ hiç konuşmayan gelini canlandırıyor kocası Şivan'ı çok sevmesine rağmen o da dahil hiç kimseyle konuşmuyor. Filmde, bir sürünün Anadolu'nun doğusundan batısına trenle taşınması ön plana alınarak, Anadolu'nun yoksulluğu, çaresizliği ve o günlerin siyasal çelişkileri ve çatışmaları perdeye yansıtılmaktadır.

Filmin Toplumsal Yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sürü filminin konusu, Halilhan ve Veysikan aşiretleri arasında süregelen kan davasının aşiret üyeleri üzerindeki etkisidir. Film, ağalık, burjuvazi, kan davası ve devlet kurumlarında gerçekleşen rüşvet konularına değinmektedir. Ezilen bireylerin geri kalmışlığı gösterilir. Hamo Ağa, erkek egemen toplumun öne çıkan karakterlerindendir. Filmde, en çok sözü geçen karakterdir. Kadınların sözünün geçmemesiyle beraber, Hamo ağa dışındaki karakterlerin de sözü geçmemektedir. Fakat bu durum Ankara’ya varıncaya kadar geçerlidir çünkü Hamo Ağa feodalizmi temsil etmektedir ve köyden şehre gidilince feodalizm, yerini kapitalizme bırakır. Ankara, filmde kurtuluş ve umudu temsil eder. Pervari’den Ankara’ya ulaşan sürünün şehirdeki yürüyüşü sırasında şehirdeki kişilerin onlara olan bakış ve diğerkileştirmeleri filmde seyirciye sunulmaktadır.[4]

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

12 Ekim 2011'de düzenlenen "Geç Gelen Altın Portakallar" gecesinde 1980 "En İyi Film Ödülü"nü almıştır.

Filmin yönetmeni olan Zeki Ökten Londra Film Festivalinde ‘Sutherland Trophy’ adlı ödülü almıştır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Sürü (1978)". SinemaTürk. 4 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2023. 
  2. ^ "Sürü". Türk Sineması Araştırmaları. 20 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2023. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2016. 
  4. ^ "Sinema Ve Gerçeklik İlişkisinin Yılmaz Güney Filmlerine Yansıması: "Sürü" Filmi". 13 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
Ödüller
Önce gelen:
Demiryol
Yusuf ile Kenan
Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Film Ödülü
1980
Sonra gelen:
Ah Güzel İstanbul
(İkinci En İyi Film)