Kapıcılar Kralı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kapıcılar Kralı
Filmin afişi
YönetmenZeki Ökten
YapımcıArif Keskiner
SenaristUmur Bugay
OyuncularKemal Sunal
Sevda Ferdağ
Bilge Zobu
Şevket Altuğ
Sevil Üstekin
Feridun Çölgeçen
Can Kolukısa
Güner Sümer
Özcan Özgür
Yüksel Gözen
Mete Sezer
MüzikZafer Dilek
Görüntü yönetmeniİzzet Akay
Kurguİsmail Kalkan
StüdyoÇiçek Film
CinsiSinema filmi
TürüKomedi, macera
RenkRenkli
Yapım yılı1976
Çıkış tarih(ler)i1 Mayıs 1977
Süre84 dakika
Ülke Türkiye
DilTürkçe
Çekim yer(ler)iCihangir, İstanbul
Diğer adlarıKing of the Doormen

Kapıcılar Kralı, yönetmenliğini Zeki Ökten'in yaptığı, senaryosunu Umur Bugay'ın yazdığı, başrollerinde Kemal Sunal, Sevda Ferdağ, Bilge Zobu ve Sevil Üstekin'in yer aldığı 1976 yapımı Türk filmidir.[1][2] Film, 1975 yılında çekilen Hanzo ve Şaşkın Damat filmlerinden sonra Zeki Ökten ve Kemal Sunal'ın üçüncü ortak çalışmasıdır.[3][4] Türk sinema sanatçısı Kemal Sunal'ın kariyerindeki en unutulmaz filmlerinden biri olarak kabul edilen Kapıcılar Kralı, hem yönetmen Ökten'e hem de başrol Sunal'a önemli ödüller kazandırmıştır.

Film hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

1976 yılı, Kemal Sunal'ın kariyerindeki önemli ve yoğun yıllardan birisiydi; zira sanatçı o yıl tam altı filmde başrol oynadı. 1972 yılında sinemaya adımını atmış olan Sunal, kısa süre içerisinde popülerliğini arttırmış, büyük rollerde oynamaya ve birçok yönetmenden film teklifleri almaya başlamıştı.[5][6] O dönemde özellikle Hababam Sınıfı film serisindeki "İnek Şaban" karakteriyle dikkatleri üzerine çeken Sunal,[7] o zamana kadar başrol oynadığı filmlerde genellikle kurnazlığa aklı pek ermeyen, zekâdan yoksun, kavrayışta güçlük çeken saf akıllı ve komik rolleri oynadı.[8] Ancak 1976 yapımı Kapıcılar Kralı, bu düzenin yıkıldığı ilk yapım olarak seyirci karşısına çıktı.

Bu filmde Kemal Sunal, saf ve komik Şaban karakterinden tamamen bağımsız olan "Seyit" rolünü oynadı. Bulunduğu toplum tarafından pek itibar görmeyen ve sürekli ezilen Seyit; zeki, kurnaz, paragöz, işgüzar ve komikliği yanında asabi bir karakterdir. Karısı ve iki çocuğuyla kapıcılık yaptığı apartmanda yaşayan Seyit, aynı zamanda elindeki parayı harcamaya kıyamayan maddiyatçı işçi sınıfının ve ataerkil kökenden gelen Anadolulu baba figürünün de temsilî bir örneğidir.[9] Dolayısıyla bu karakter, Sunal'ın önceki rollerine hiç benzememekteydi. Kapıcılar Kralı, sinemada bambaşka bir Kemal Sunal'ın gözüktüğü ilk filmdi.

Yönetmen Zeki Ökten ile Kemal Sunal'ın üçüncü ortak çalışması olan Kapıcılar Kralı filminin senaryosunu Umur Bugay kaleme aldı, yapımcılığını ise Arif Keskiner üstlendi.[10] Çiçek Film'e ait olan yapım, apartman metaforu üzerinden ülkenin sınıfsal ve toplumsal yapısını işlemiştir. Film esasında, saf görünüşlü ancak cin gibi kurnaz ve işini bilir bir kapıcının apartman sakinleriyle olan renkli ilişkilerini anlatan bir komedi filmidir.

Çekim aşaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk sinemasında sokak yaşamını ve samimi toplumsal ilişkileri iyi gözlemleyen senarist Umur Bugay'ın yazdığı Kapıcılar Kralı filminin ilk etapta Nişantaşı'nda çekilmesi planlanmıştı. Bu konuda yapılan apartman aramaları ve anlaşmalar sonuçsuz kalınca, filmin yönetmeni Zeki Ökten'in öğrencilik yıllarında konakladığı Cihangir'deki Güneşli Sokak karar kılındı. Burası özellikle o dönemlerde kapıcı-apartman sakini ilişkilerinin hareketli yaşandığı bölgelerden biriydi. Umur Bugay'ın bizzat incelemelerinin ardından sokağın Alman Hastanesi yönü girişindeki ikinci apartman olan Selahattin Zeren apartmanı film için uygun bulundu. Apartman yöneticisi ve kapıcısı ile yapılan olumlu görüşmeler sonrasında film çekimi için ilk adım atılmış oldu.

Senarist Umur Bugay, Selahattin Zeren apartmanı yöneticisi ile kapıcı dairesini ziyaret ettikleri zaman Anadolu'nun ücra köşesinden göç etmiş kapıcı Seyid ve üç çocuğundan etkilenmiş ve filmdeki kapıcı karakterine de Seyid adını vermiştir. Apartmandaki kapıcı dairesinin doğal yapısını da film sırasında muhafaza ettirmiştir.

Kısa sürede çekimlerine başlanan film çevre halkından da büyük ilgi görmüştür. Film setinin sık sık vatandaşlar tarafından ziyaret edilmesi sonrası Zeki Ökten'in önerisiyle filmin ileri bölümleri sabahın erken saatlerine alınmıştır. Filmin bazı sahnelerinde sokak arkasına saklanan meraklı izleyiciler kameralara yansımıştır.

Kapıcılar Kralı filminin çekimleri sırasında gerçek kapıcı evin diğer odasında hanımı bekletilirken, 3 çocuğundan yaşları uygun olan iki çocuğu da filmde oynatılmıştır.

Filmin koşu sahneleri Bakraç Sokak ve Oba Sokak'ta çekilirken Güneşli Sokak 1977'de çekilen Çöpçüler Kralı'na da ev sahipliği yapmıştır. Çöpçüler Kralı'nda sokağın Cihangir Parkı'ndan sonraki Samanyolu Sokağa kadar uzanan bölümü kullanılmıştır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Karısı ve iki çocuğuyla birlikte daha iyi bir yaşam umutlarıyla İstanbul'a gelen Seyit, büyük bir apartmanda kapıcılık yapmakta, karısı da evlere temizliğe gitmektedir. Eski apartman yöneticisi ile arası pek iyi olan Seyit, onun istifa etmesinden sonra gelen yeni yönetici ile arası pek iyi değildir. Apartmanda olup bitenleri lehine çevirmeyi ve yerini sağlama almayı beceren, zamanla apartmandaki tüm olaylara hâkim olan ve daire sakinlerini âdeta parmağında oynatan Seyit, kısa zamanda köşeyi döner. Eline geçen her işi maddi anlamda değerlendiren Seyit, kısa süre içinde apartmanın %51 hissesini satın alır ve daire sakinlerinden itibar görmeye başlar.

Oyuncular ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kapıcılar Kralı (1976)". Beyazperde. 15 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Kapıcılar Kralı (1976)". IMDb. 23 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2023. 
  3. ^ Şeref, Salih (18 Aralık 2020). "Unutulmayan filmlerin yönetmeni: Zeki Ökten". Anadolu Ajansı. 1 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2023. 
  4. ^ "Zeki Ökten Filmleri". Sinemalar.com. 19 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2023. 
  5. ^ "Bu iş tamam, tuttun Kemal!". Milliyet Gazete Arşivi. 5 Temmuz 2000. 28 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2023. 
  6. ^ "Bu iş tamam... Tuttun Kemal!". Milliyet. 5 Temmuz 2000. 2 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2023. 
  7. ^ Sunal, Doç. Dr. Gözde (2012). "Kemal Sunal Güldürülerinde Karakterlerin Temsili". İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi: 519-526. Erişim tarihi: 20 Eylül 2023. 
  8. ^ "Kemal Sunal'ın can verdiği 6 unutulmaz karakter". Hürriyet. 5 Haziran 2017. 25 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2023. 
  9. ^ İnci, Ülkü Hayriye (2023). "Kemal Sunal Filmlerinde "Baba" Figürünün Temsili". dergipark.org.tr. Lokum Sanat ve Tasarım Dergisi. ss. 171-172. 2 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2023. 
  10. ^ "Kapıcılar Kralı". SinemaTürk. 2 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]