Queer as Folk (dizi, 2000)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Queer as Folk (ABD TV dizisi) sayfasından yönlendirildi)
Queer as Folk
Dizinin DVD versiyonu posterlerinden biri.
TürDrama, Komedi
GeliştirenRon Cowen, Daniel Lipman
SenaristDaniel Lipman
Michael MacLennan
Efrem Seeger
Del Shores
Brad Fraser
Shawn Postoff
Jason Schafer
Jonathan Tolins
Michael Berns
Matt Pyken
Richard Kramer
Garth Wingfield
Karen Walton
Doug Guinan
Blair Fell
YönetmenRon Cowen
Daniel Lipman
Tony Jonas
BaşrolMichelle Clunie
Robert Gant
Thea Gill
Gale Harold
Randy Harrison
Scott Lowell
Peter Paige
Chris Potter
Hal Sparks
Sharon Gless
Açılış müziğiSezon 1-3 arası:
"Spunk" Greek Buck
Sezon 4-5 arası:
"Cue Başlamak için Pulse" Burnside Burnside Project
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Kanada Kanada
Diliİngilizce
Sezon sayısı5
Bölüm sayısı83
Yapım
YapımcıMichael MacLennan
Sheila Hockin
Brad Fraser
Kevin Inch
Brian McDonough
Gösterim süresi44-58 dakika
Yapım şirketiTemple Street Productions
Yayın bilgileri
Yayın tarihi3 Aralık 2000 - 7 Ağustos 2005

Queer as Folk Kanada ve Amerikalı yapımlı, Showtime kanalında yayınlanan beş gey, bir lezbiyen çift ve Michael karakterinin annesinin, Pennsylvania eyaletinde bulunan Pittsburgh şehrindeki hayatları ekrana getirildiği bir televizyon dizisidir. Serinin tamamında Pittsburgh, Pensilvanya'da yaşayan 5 eşcinsel erkek; Brian, Justin, Michael, Emmett, Ted, bir lezbiyen çift olan Lindsay ve Melanie, Michael ve annesi Debbie ana ile başka bir ana karakter olup diziye ikinci sezonda katılan Ben'in trajik, komik, duygusal hayatları anlatılmaktadır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk bölüm Babylon adlı popüler bir gey kulüpte bir gece sonu birbirini bulup tanışan dört arkadaşla başlar. Brian adlı olgun yaşlardaki ve tek gecelik sekslere alışmış birinin Justin adlı henüz 17 yaşında olan bir gençle tanışması ile diziye konu olan aşk hikâyelerinden biri de dizinin ilk sezonunda başlamış olur. Lindsay'ın Brian'dan o gece bir oğlu olur.

Dizide ara sıra Brian olayları seslendirerekte anlatmaktadır. Ayrıca Brian'ın yakın arkadaşı Michael'ın görünüşte gizliden Brian'a karşılıksız aşk hisler mevcuttur. Aniden çıkmaya başlayan Justin ve Brian'ın tomurcuklanan ilişkisi Brian ve Michael'ın yaşamları üzerinde beklenmedik etkiler doğurur. Brian'ın sevgilisi Justin'in ise düz lise arkadaşı ve ilk çıktığı en iyi dostu Daphne, Justin'in, lise eğitiminde sınıfındaki homofobik sınıf arkadaşlarına karşın Daphne onun yanındadır. Justin boşanan anne ve babasının neden olduğu ailevi problemlerlede karşı karşıyadır. Craig babası ve Jennifer annesidir. Justin'in ayrıca Molly adında kız kardeşi vardır.

Lindsay ve Melanie tarafından yetişen Brian'ın oğlu Gus ise Brian'ın hayatı ve ilişkilerinde ön plana çıkmaktadır.

Kültürel etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Queer as Folk'un Amerikan versiyonu hızla Showtime listesi üzerinde bir numaralı dizi olmuştur. Gösterinin öncelikli hedef izleyici kitlesi eşcinsel erkek ve bir dereceye kadar, lezbiyen kadınlardı. Ancak dizinin yayına başlamasının ardından yapılan kamuoyu anketlerinde filmin izleyicilerinin büyük bir kesimi heteroseksüel kadın olduğu ortaya çıkmıştır.

İlk bölümüyle beraber çığır açan sahnelerinde olduğu Amerikan televizyon dizisi Queer as Folk'da iki erkek arasında olan açık seks sahnesi içeren karşılıklı mastürbasyon, anal seks ve rimming gibi seks şekilleri oynanmıştır, İngiltere sürümünde gey kulüp sahnesinde uyuşturucu kullanımı ve rastgele seks ile samimi tasvirler olmasına rağmen dindar ve muhafazakâr kesimden hiçbir tepki gelmemiştir.

Başlangıçta, dizi oyuncularının izleyici arasında çok spekülasyona neden olabileceği, hedef seyirci kitlesinin gerçek hayatta cinsel yönelimleri ve onların karakterlerini olumsuz etkileyebileceği basında tartışılmış ve düşünülmüştür. Ancak dizi oyuncularından Randy Harrison, Peter Paige, Robert Gant ve Jack Wetherall kendilerinin de eşcinsel olduklarını belirtmişlerdir. Yine oyunculardan Thea Gill biseksüel olduğunu ifade etmiştir.[1]

Queer as Folk dizisinde değinilen eşcinsel evlilik eşcinsel bakanlıklar, eğlence uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığı, kokain, metamfetamin, ecstasy, GHB, ketamin, esrar, eşcinsel benimsenmesi, suni tohumlama, gey-dayak, güvenli seks, HIV pozitif durumu, yaşı küçük fuhuş, aktif eşcinsel Katolik rahipler, cinsellik, internet pornografi, sanayi ve hata vidaları (aktif HIV pozitif olma aramak HIV-negatif bireyler) konuları basında dizi aleyhine çeşitli tartışmalara neden olmuştur. Bölümlerinde değinilen ve zaman zaman eşcinsel toplum imajı için mizahi bulunan bölümler de ayrı bir tartışma konusu olmuştur.

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizinin orijinal giriş şarkısı "Spunk" olup şarkı serinin 1. ve 3. sezonlarından gösterilmiştir. Greek Buck tarafından bestelenmiştir. 4. ve 5. sezonda ise "Cue Başlamak için Pulse" adlı Burnside Project şarkısı seçilmiştir.

Dizi müzikleri albümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekim ve üretim[değiştir | kaynağı değiştir]

Beş sezon boyunca geniş ekran HDTV'de yayınlanan dizi ancak sezon 4 ve 5'te düzenli olarak ABD ve Kanada'da hem de HDTV yayını olarak çekilmiştir. ABD'de, Showtime bölümleri Pazar günü tekrarını ise Salı geceleri yayınlamıştır.

Ticari olarak piyasaya DVD paketlerinde görünen bölüm, HDTV sürümleri alınmıştır. Beş sezon boyunca, dizi Etobicoke, Ontario (Toronto güneybatı ilçesindeki) Dufferin Gate Stüdyoları'nda çekilmiştir.

Gösterimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanada'da yayını başlayan 2000 - 2005 yılları arasında beş sezon boyunca yayınlanan Showtime kanalında yayını İngilizce olarak gerçekleştirilen Kanada dizisi çok hak sahibi ve çok farklı, büyük bütçe tarafından finanse edilmiştir. Dizi büyük reklam ücretleri almıştır.

Viacom'a ait bir başka ABD kablo kanalı, Logo'da 21 Eylül 2006 tarihinde QAF yayınlarına ticari sponsor olmuştur. 9 Ocak 2008 tarihi itibarıyla birçok ülkede dizi DVD formatında çeşitli dillerde ayrı bölümler hâlinde satışa sunulmuştur. DVD'ler "Temple Street Productions sunar" etiketiyle yayınlanmıştır.

Karakter profilleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana karakter[değiştir | kaynağı değiştir]

Rol Oyuncu Hakkında
Brian Kinney Gale Harold Gerçek bir seks makinesi. 29 yaşında. Brian reklam yöneticisi olarak geçimini sağlar ve daha sonralarda kendi şirketi Kinnetik'i kurmaktadır. Sıkça yaptığı cinsel ilişkilerden biri de Justin olmuştur. Ancak bu genç ve güler yüzlü çocukta onu etkileyen farklı bir şeyler vardır. Ve ona aşık olur. Yakışıklı ve reklamcılıkta yetkin olan Brian, cinsel açıdan doyumsuz bir imaj çizmektedir. Alkolik bir baba ve koyu katolik bir anne tarafından büyütülmüştür. Samimiyetsiz ve sahtekar olmaktansa arzunun içtenliğini ve saflığını tercih eden, ben merkezcil bir yaşam sürmektedir.
Justin Taylor Randy Harrison Justin on yedi yaşındadır. Brian'la yaptığı bir seksin ardından ona aşık olur. Babası Justin'in cinsel yönelimini kabul etmemektedir. Parlak gülümseme, tebessüm dolu mimikleri ile neşeli biridir. Debbie tarafından "Sunshine" lakabıyla anılır. Justin, babasının bir memur gibi el emeğiyle iş sahibi olmasına karşın ressamlık yapmak istemektedir. Bir ara babasına kulak vererek iş okuluna başlamıştır. Ancak daha sonra ressam olmak için bırakmıştır. 17 yaşında, hazırlık sınıfı öğrencisi, çok duyarlı ve sanatçı bir kişiliğe sahip olan Justin, Brian için bir gecelik bir ilişkiden öteye geçer ve bu arkadaş grubunda zamanla yerini alır.
Michael Novotny Hal Sparks Ergenlikten beri Brian'ın en iyi arkadaşı Michael'dır. Gizliden onun için içinde duygular barındırır. Çizgi romanları, özellikle Captain Astro macera romanlarını sevmektedir. İlerleyen sezonlarda kendi çizgi roman dükkânını kurmaktadır. Brian'ın çocukluk yıllarından beri en iyi arkadaşı olan Michael da 30 yaşına basmaktadır. Serinin başında bir süre Perakende satış mağazası olan Big Q da çalışır.
Emmett Honeycutt Peter Paige Başlangıçtan itibaren Hazlehurst, Mississippi, Emmett arkadaş grubunnu en gösterişli bireyidir. Bir giyim mağazasında dükkân sahibi dahil olmak üzere çeşitli işlerle uğraşır. Liberty Avenue'de 'Torso' giyim mağazasında çalışan Emmet, özgüveni yerinde çok gösterişli bir güneylidir.
Ted Schmidt Scott Lowell Brian'ın lüks yaşam tarzını kıskanmakta olan ve benlik saygısı düşük bir bireydir. Ted sürekli Pittsburgh çevresinde gey kulüplerinde ilişkiye girmek istediği erkekler tarafından reddedilir. Michael, Brian ve Emmett'den birkaç yaş daha büyüktür. Emmett ile 3. sezonda bir ilişkisi başlar. 34 yaşında, özgüveni çok az olan bir muhasebecidir.
Lindsay Peterson Thea Gill Lindsay'nin ilk bölümden Gus adında bir çocuğu olur. Çocuk Brian'dandır. Partneri Melanie ile evebeyinlik yapmaktadır. Brian'ın yakın arkadaşı olan Lindsay resim öğretmeni olarak çalışmaktadır ancak küçük oğlunun bakımı için zamanı kısıtlıdır. Suni döllenmeyle, Brian'ın çocuğunu dünyaya getirir.
Melanie Marcus Michelle Clunie Lindsay'nin partneri olan Melanie avukatlık yapmaktadır.
Ben Bruckner Robert Gant Dizinin 2. sezonundan itibaren Michael'in partneri olmuştur. Üniversitede eğitim görevlisi ve profesördür. HIV pozitiftir.
Debbie Novotny Sharon Gless PFLAG üyesi olan Debbie oğlu Michae'ın eşcinselliğinden şiddetle gurur duymaktadır. Debbie'nin mutlu bir aile hayatı vardır. Oğlu ve erkek kardeşi ile ilişkileri gayet iyidir. Brian onu samimi bulmakta ve çok fazla güvenmektedir. Aynı zamanda gey hakları aktivisti Debbie Liberty Diner'da servis işlerine bakmaktadır.
Vic Grassi Jack Wetherall Vic, çevresine birçok borcu olan bir adamdır. Bu nedenle ablasının çalıştığı lokanta da şef olarak çalışmaya başlar. Kendisi AIDS virüsü taşımakta ve bu virüs yüzünden birçok kez ölümle yüz yüze gelmektedir.

İkincil karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Rol Oyuncu Hakkında
Dr David Cameron Chris Potter (Sezon 1) Dizinin 1. sezonunda Michael'ın erkek arkadaşı.
James Montgomery, "Hunter" Allan Harris (Sezon 3-5) Evden kaçıp sokaklarda çalışmaktadır. 3. sezonda Michael ve Ben'in evinde yaşamaya başlar ve bir süre sonra Michael ve Ben vekil evebeyinleri olur. Callie Leeson adlı bir kıza aşık olmuştur. Aynı zamanda HIV taşımaktadır.
Jennifer Taylor Sherry Miller Jennifer Justin'in annesi ve bir emlakçıdır.
Carl Horvath Peter MacNeill (Sezon 2-5) Jason Kemp adlı genç bir eşcinsel erkeğin öldürülmesi ile ilgili bir dava üzerinde çalışırken, Debbie karşılaşır. Carl biraz homofobik biridir ama Debbie onu eşcinsellere karşı ılımlaştırır. İmkânsız gibi duran ancak başlayan ve gelişen aşkları sonucunda evlenmeyi planlarlar. Hatta evlilik teklifini Debbie ister. Ancak daha sonra yasal zemnilerin olmayacağını düşünen Carl ile Debbie evlilik yerine nikâhsız birliktelik yaşamaya karar verirler.
Cynthia Stephanie Moore Brian'ın asistanıdır.
Blake Wyzecki Dean Armstrong Babylon'da kristal meth bağımlısıdır. Ted ile olan ilişkisi, Ted, Blake'ın onun hala uyuşturucu bağımlısı olduğunu öğrenince hemen sona erer. Filmin 4. sezonunda Ted'in danışmanı sayesinde rehabilitasyon kliniği'nde uyuşturucu tedavisi görmeye başlar. Filmin finalinde tekrar Ted ile bir araya gelirler.
Daphne Chanders Makyla Smith Justin'in liseden beri en iyi arkadaşıdır. Cinsel ve sevgi anlamında tecrübeye sahip olan Justin'den bekaretini almasını ister ve bunun sonucunda Daphne ona aşık olur. Kısa süren tek taraflı aşklarından sonra arkadaş kalırlar. Justin ile birçok kez ev arkadaşlığı yaşamışlardır.
Ethan Gold Fabrizio Filippo (Sezon 2-3) PIFA de müzik öğrencisidir. Keman dalında çok iyidir. Romantik bir kişiliğe sahiptir. Brian, Justin'i ihmal edince Justin, Ethan için onu bırakır. Justin ile Ethan arasında romantik bir aşk başlar ancak kısa süreli bir ilişkidir bu, Justin ile Brian daha sonra tekrar çıkmaya başlarlar.
Drew Boyd Mat Battaglia (Sezon 4-5) Profesyonel bir futbol oyuncusudur. Eşcinsel olduğunu hayatı boyunca saklamış ve bir kadınla evlenmiştir. Bir ev partisinde Emmet ile tanışır ve yasak bir ilişki yaşarlar. İlerleye bölümlerde eşcinsel olduğu dedikoduları medyaya yansımaya başlayınca Emmet'ı terk eder fakat kısa bir süre sonra pişman olur. Medya'ya eşcinsel olduğunu, Emmet'in de bir programı olan haber kanalında açıklar ve Emmet'i kameraların önünde öper. Bu olaydan sonra ilişkileri başlar fakat finale doğru birlikte olmamayı tercih eder ve ayrılırlar.
Emniyet Müdürü Jim Stockwell David Gianopoulos (Sezon 3) Belediye başkanı adayıdır. Reklam kampanyasında başkan olması için Brian tarafından desteklenmiştir. Ancak homofobik tavırlar sergiler. Başlangıçta Brian kampanyalarına yardımcı olur ancak eşcinsel gece kulüplerinin kapatılması gibi belirli bir noktada homofobik tavırlar sergilemesi üzerine Brian, Justin'in de yardımıyla Jim Stockwell'in başkanlık adaylığı aleyhine kampanyaya başlarlar ve sonuç olarak, Stockwell seçimi kaybeder.
Gardner Vance Carlo Rota (Sezon 2-4) Reklam ajansında Brian ile kıdemli ortaklığı vardır. Ajansı önceki sahibi Ryder'den satın alır.
Sam Auerbach Robin Thomas (Sezon 4) Başa çıkılması çok zor ünlü sanatçıdır. Lindsay ile Pittsburgh'daki sanat galerinse birlikte çalışırlar.
Cody Bell Mitch Morris (Sezon 4)
Tracey Lindsey Connell (Sezon 1-3) Michael'a karşı güçlü duygular vardı ama sonunda onun ağzından arkadaşı kaldığını öğrenmek onu harap eder.
Callie Leeson Meredith Henderson (Sezon 4-5) Hunter'ın yüksek okul arkadaşı ve bir noktada kız arkadaşı. Fakat arkadaş kalırlar ve seri boyunca zaman zaman görünür.
Brett Keller Mike Shara (Sezon 4-5) Hollywood'da film yapımcısı.
George Schickel Bruce Gray (Sezon 2) Schickel Pickles şirketinin sahibi, zengin, yaşlı bir adam. Eşcinsel olduğunu çok geç fark etmiş. Emmet ile ilişkileri olur. Emmet gerçekten bu yaşlı adama aşık olur. Sonunda Emmet ile beraber Dünya turuna çıktıklarında uçak lavabosunda ilişki yaşarlar ve George'un vücudu bu kadar heyecanı kaldıramaz ve ölür. Ardından vasiyetinde Emmet'a 10 milyon dolar bırakır.

Uluslararası yayın[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa[değiştir | kaynağı değiştir]

  •  Almanya - Dizi orijinal adı altında Pazartesi günleri saat 23:45'te 9 Ocak 2006'dan itibaren ProSieben adlı kanalda, 1 Kasım 2008 itibarıyla ise yeni eşcinsel kanalı TIMM'de yayınlanmıştır. Filmi oluşturan serinin tamamı DVD üzerinde Almanca olarak yayınlanmıştır.
  •  Belçika - 2BE, kablo üzerinden yayın yapan televizyon kanalı tarafından haftalık olarak yayınlanmıştır.
  •  Birleşik Krallık - 1. sezonu BBC'nin dijital kanalı BBC Choice'de 2002 yılında yayınlanmaya başlamıştır. 3. ve 4. sezonları da Channel 4'ın dijital kanalı E4'da gece yarısı yayınlanmıştır (Channel 4, serinin İngiliz sürümünü yayınlayan kanaldır). BBC'nin 2. sezonun yayın hakkını saklı tutmasına rağmen BBC Choice'ın BBC Three'ye değiştirilmesinden beri hiç yayınlanmamıştır. Dizinin her 5 sezonu Britanya'da dizinin ardından DVD formatında da satışa sunulmuştur.
  •  Finlandiya - İlk iki sezonu Nelonen kanalında "Älä kerro äidille" ("Anneme söylemeyin") başlığı altında yayınlanmıştır.
  •  Fransa - Eylül 2002'den itibaren Jimmy, daha sonra Pink TV adlı eşcinsel kanalda Ekim 2004'ten itibaren yayınlanmıştır.
  •  Hollanda - ilk sezonu 2008'de yayınlanmıştır, yayını OUTTV'de sürmektedir.
  •  İspanya - kanal Cuatro'da 30 Haziran 2006 tarihinden itibaren yayınlanmaya başlamıştır.
  •  İtalya - dizi uydu yayını bulunan İtalyan eşcinsel kanalı Gay.tv'de sadece birinci ve ikinci sezonları, birkaç kez Jimmy'de, sonradan bedava dijital kanalı IRIS'te yayınlanmıştır.
  •  Macaristan - kablo kanalı üzerinde "A fiúk a klubból" ("Erkekler Kulübü") adı altında serinin tamamı yayınlanmıştır. Ayrıca yayın geniş yağın ağı bulunan Cool TV'de Ekim 2004 ve Ekim 2006 tarihleri arasında da yayınlanmıştır.
  •  Norveç - ilk sezon yayın başlangıcı 31 Mart 2006'dır. Canal Digital ile CANAL +'da serinin tamamı yayınlanmıştır. Ayrıca DVD formatında da bir araya getirilerek satışa sunulmuştur.
  •  Polonya - 1 Mart 2010 tarihinden itibaren gece yarısı saat 23:00'da nFilmHD kanalında yayınlanmaya başlamıştır.[2]
  •  Romanya - eşcinsel temalı yayın yapan Purple TV'de 2008 yılı sonlarında yayınlanmaya başlanmıştır.[3]
  •  Slovenya - Kanal A'da 25 Ağustos 2002 tarihinden Kasım 2005'e kadar "Moške zadeve" ("Erkek şeyler") adı altında Cuma günleri saat 11:30'da yayınlanmış, 2006 yılından itibaren tekrar ilk bölümünden itibaren yayınlanmıştır.
  •  Türkiye - ilk sezondan itibaren orijinal başlığı altında Digiturk'ün Salon kanalında gece yayınlanmıştır.
  •  Yunanistan - filmin yalnızca ilk sezon bölümü Star Channel'da Eylül 2002 ile Mart 2003 tarihleri arasında "Ανάμεσά μας" (anamesa mas; "Aramızda") anlamına gelen isimle yayınlanmıştır.

Latin Amerika[değiştir | kaynağı değiştir]

  •  Arjantin,  Şili - tüm seri Arjantinli kablo TV kanalı I.Sat tarafından yayınlanmıştır.
  •  Brezilya - "Os Assumidos" ("Açılmış olanlar") adı altında Cinemax kanalında yayınlanmıştır.
  •  Ekvador,  Kolombiya,  Peru,  Venezuela - orijinal başlığı adı altında HBO kanalında yayınlanmıştır.
  •  Meksika - HBO Latino tarafından İspanyolca olarak adlandırılan "Comportamiento Homosexual" ("eşcinsel davranışı") altında yayınlanmıştır.

Asya[değiştir | kaynağı değiştir]

  •  İsrail - HOT3 ve Yes stars kanallarında, şu ara ise HOT3 kanalında yayınlanmaktadır. Dil uyuşmazlığı nedeniyle "הכי גאים שיש" ("Hachi Ge'im SheYesh"; yani "Mümkün olduğu kadar onurlu") adı altında yayınlanmaktadır.[4]

Avustralya ve Pasifik[değiştir | kaynağı değiştir]

  •  Avustralya - serinin tamamı Pazartesi geceleri 22:00'de SBS TV'de arasız yayınlanmıştır.

Film uyarlaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Queer as Folk hakkında 2008 yılında televizyon dizisi yanında film versiyonunun yapılacağı söylentileri dolaşmıştır. Ancak dizinin sinemaya uyarlanacak film versiyonunun olmadığını oyunculardan Hal Sparks açıklandırmıştır.[5]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Queer as Folk online/p/". 26 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 
  2. ^ Mart ayından bu yana nFilmHD'de en ünlü dünya TV dizisi 7 Aralık 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  3. ^ Mor TV resmi sitesi 16 Haziran 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  4. ^ [1] 24 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Alıntı: 26 Mayıs 2009
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]