Adamstown

Koordinatlar: 25°4′G 130°6′B / 25.067°G 130.100°B / -25.067; -130.100
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Adamstown
Adamstown'dan bir görünüm
Adamstown'un Pitcairn Adaları'ndaki konumu.
Adamstown'un Pitcairn Adaları'ndaki konumu.
ÜlkeBirleşik Krallık Birleşik Krallık
Britanya Denizaşırı TopraklarıPitcairn Adaları Pitcairn Adaları

Adamstown, Büyük Okyanus'un güneyinde, Britanya Denizaşırı Toprakları olarak Birleşik Krallık'a bağlı bir bölge olan Pitcairn Adaları'ndaki tek yerleşim yeridir ve aynı zamanda adanın başkentidir. Adamstown, adanın kuzey merkezinde yer almaktadır. 2021 sayım verilerine göre 40 kişilik bir nüfusa sahip olan başkent, ülkenin tüm nüfusunu barındırmaktadır.[1] Dünyanın en küçük başkentidir. Ancak televizyon, internet ve telefon vardır. Şehirde bir okul, bir kilise, bir mahkeme ve bir hapishane vardır. Şehir sakinleri genellikle vakitlerini yiyerek, uyuyarak ve adanın diğer taraflarında meyve ve yiyecek toplayarak geçirirler.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Yerleşim yerinin bulunduğu ada ilk olarak Polinezyalılar tarafından kolinize edilmiştir. Polinezyalıların 11. ve 15. yüzyıl arasında adada yaşadığı tahmin edilmektedir. Daha sonra adaya 1790 yılında dokuz Britanyalı isyancı, altı Polinezyalı ve yirmi Tahitili kadından oluşan bir grup yerleşmiştir. Polinezyalıların köle olarak muamele görmeleri ve iki adet Polinezyalının Britanyalılar tarafından öldürülmesi üzerine 1973 yılında Polinezyalılar Britanyalıları katletmeye çalışmışlardır. Çıkan kargaşada Polinezyalılar ve bir grup Britanyalı öldürülmüştür. Çocuk ve kadın sayısının erkekleri geçmesi üzerine kadınlar adaya terk etmeye çalışmış ve bunun başarısız olması üzerine adadaki erkekleri öldürmeye çalışmışlardır. Bu da başarısız olmuştur. Adalıların dışarı ile ilk teması 1808 yılında, Mayhew Folger kaptanlığındaki Topaz adlı gemiyle olmuştur. Bunun üzerine ada ile dünya arasındaki iletişim başlamıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Welcome to Pitcairn Islands Tourism – Pitcairn Stats". visitpitcairn.pn (İngilizce). Pitcairn Islands Tourism. 20 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]