Norveçli Haçlı Seferi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Norveçli Haçlı Seferi
Haçlı Seferleri (Birinci Haçlı Seferi ve Reconquista sonrasında)

Heimskringla'ya (Eski Norsça yazılmış bir efsane) göre I. Sigurd tarafından Kudüs ve Konstantinopolis'e (kırmızı hat) ve Norveç'e (yeşil hat) geri dönen rota.
Tarih1107–1110
Bölge
Sonuç
Taraflar
Fâtımîler
Murâbıtlar
Badajoz Emirliği
Mallorca Emirliği
Mallorca Berberi korsanlar
Komutanlar ve liderler
Sayda valisi[a]
Güçler
Norveçliler
Franklar
Venedikliler
  • Bir gemi filosu, gücü bilinmiyor
Fâtımîler

Norveçli Haçlı Seferi, Norveç kralı I. Sigurd tarafından yönetilen,[2] haçlı seferi veya bir hac (kaynaklar farklıdır) idi,[3] Birinci Haçlı Seferi'nin ardından 1107'den 1111'e kadar süremüştür. Norveçli Haçlı Seferi, ilk kez bir Avrupalı kralın Kutsal Topraklar'a kişisel olarak gittiği ilk seferdir.[4]

Kudüs'e yolculuk[değiştir | kaynağı değiştir]

Norveç'ten İngiltere'ye (1107–1108)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kral Sigurd, ülkesinden ayrılıyor, Gerhard Munthe (1899).

Sigurd ve adamları 1107 sonbaharında altmış gemi ve belki de yaklaşık 5.000 adamla Norveç'ten yola çıktılar.[5] Sonbaharda I. Henry'nin kral olduğu İngiltere'ye geldiler. Sigurd ve adamları, güneye doğru yola çıktıklarında 1108 baharına kadar bütün kış orada kaldılar.

Anakara İberya'da (1108–1109)[değiştir | kaynağı değiştir]

Birkaç ay sonra Galiçya (Galizuland) topraklarında Santiago de Compostela (Jakobsland)[3] kasabasına geldiler ve burada yerel bir lord tarafından kış için kalmalarına izin verildi. Ancak, kış geldiğinde yiyecek sıkıntısı yaşandı ve bu da lordun Norveçlilere yiyecek ve mal satmayı reddetmesine neden oldu. Sigurd ordusunu topladı, lordun kalesine saldırdı ve orada ellerinden geleni yağmaladılar. Yerel lord veya kontun kimliği belirsizdir.[6]

İlkbaharda Portekiz kıyıları boyunca devam ettiler, yollarında sekiz Sarazen kadırgasını ele geçirdiler ve Sintra'da (muhtemelen denize daha yakın olan Colares'e atıfta bulunuluyor) bir kale fethettiler, ardından Hristiyan ve Müslüman İberya arasındaki ayrım çizgisinde olduğu ve burada başka bir savaş kazandıkları söylenen "yarı Hıristiyan yarı kafir" olan Lizbon'a devam ettiler. Devam eden yolculuklarında Alkasse (muhtemelen Alcácer do Sal) kasabasını yağmaladılar ve Akdeniz'e doğru, Cebelitarık Boğazı (Norfasund) yakınında bir Müslüman filosu ile karşılaştılar ve onları bozguna uğrattılar.[3]

Balear Adaları'nda (1109)[değiştir | kaynağı değiştir]

Akdeniz'e (Griklands haf) girdikten sonra, Sarazen ülkesinin (Serkland) kıyıları boyunca Balear Adaları'na gittiler. Balear Adaları, o zamanlar Hristiyanlar tarafından bir korsan cenneti ve kölelik merkezinden başka bir şey olarak algılanmıyordu. Norveç baskınları aynı zamanda daha küçük saldırılar kesinlikle gerçekleşmiş olsa da Müslüman Balear Adaları'na kaydedilen ilk Hristiyan saldırılarıdır.[3]

İlk geldikleri yer, bir mağarada mesken edinmiş çok sayıda blámenn (mavi adam) ve Serkir (Sarazen)[3] ile karşılaştıkları Formentera'ydı. Savaşın seyri, yazılı kaynaklar aracılığıyla tüm haçlı seferlerinin en ayrıntılısıdır.[3] Bu savaştan sonra, Norveçliler şimdiye kadar elde ettikleri en büyük hazineleri elde ettiler. Daha sonra İbiza ve Minorka'ya başarılı bir şekilde saldırmaya devam ettiler. Norveçliler, Balear Adaları'nın en büyüğü olan Mallorca'ya saldırmaktan kaçınmış görünüyorlar, çünkü büyük olasılıkla o zamanlar bağımsız bir emirliğin en müreffeh ve sağlam merkeziydi.[3] Başarılarının hikâyeleri, 1113-1115'te Balear Adaları'nın Katalan-Pisan fethine ilham vermiş olabilir.[3]

Sicilya'da (1109–1110)[değiştir | kaynağı değiştir]

1109 baharında Sicilya (Sikiley) Kontluğu'na geldiler ve burada o sırada 12-13 yaşlarında olan hükümdar Kont II. Rugerro tarafından karşılandılar.

Kudüs Krallığı (1110)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kral Sigurd ve Kral Baldvine, Kudüs'ten Ürdün Nehri'ne at sırtında gidiyorlar, Gerhard Munthe (1899)

1110 yazında Akka (Akrsborg) limanına[3] (ya da belki Yafa'ya)[5] geldiler ve Kudüs'e (Jórsalir) gittiler ve burada iktidardaki haçlı kralı I. Baudouin ile tanıştılar. Baudouin, Sigurd'la birlikte Ürdün Nehri'ne gitti ve tekrar Kudüs'e geri döndü.

Norveçlilere, İsa'nın çarmıha gerildiği iddia edilen Gerçek Haç'tan bir kıymık da dahil olmak üzere birçok hazine ve rölik verildi. Bu, Hristiyanlığa desteklemeye devam etmeleri ve kalıntıyı St Olaf'ın mezar yerine getirmeleri şartıyla verildi.

Sayda Kuşatması (1110)[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha sonra Akka'daki gemilerine dönen Sigurd, Baudouin Suriye'nin (Sýrland) Müslüman kasabası Sayda'ya (Sætt) giderken kuşatmada Sigurd ve adamları ona eşlik etti. Kuşatma, Sayda'nın alınmasına ve ardından Sayda Lordluğunun kurulmasına neden oldu.

Norveç'e dönüş yolculuğu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bundan sonra, Sigurd ve adamları Konstantinopolis'e (Eski NorsçaMiklagarðr) yelken açtılar, burada Sigurd tüm gemilerini ve değerli figür başlarını ve birçok adamını bıraktı ve daha sonra kara yoluyla Norveç'e geri döndü ve 1111'de oraya vardı.[3]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Fâtımîler, Kudüs'ün Haçlılar tarafından alınmasında olduğu gibi, bir şehri savunma sorumluluğunu sıklıkla bir valinin eline bırakırlardı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Krag, Claus (30 Haziran 2022). "Sigurd 1. Magnusson Jorsalfare". 27 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi – Store norske leksikon vasıtasıyla. 
  2. ^ Riley-Smith, 1986, p. 132
  3. ^ a b c d e f g h i j Gary B. Doxey (1996), "Norwegian Crusaders and the Balearic Islands", Scandinavian Studies, 10–1. Archived from the original in 2016.
  4. ^ "Sigurd I Magnusson | king of Norway | Britannica". www.britannica.com. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ a b Krag, Klaus (6 Aralık 2021). "Sigurd 1 Magnusson Jorsalfare". Norsk biografisk leksikon. 14 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Nelly Egger de Iölster (1983), "Un paso por Galicia de un rey de Noruega en el siglo XII", Estudios en homenaje a Don Claudio Sánchez-Albornoz en sus 90 años, II, Buenos Aires: Instituto de Historia de España, ss. 267-274 .

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]