Mozambik-Türkiye ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mozambik-Türkiye ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Mozambique ve Turkey

Mozambik

Türkiye
Diplomatik Misyon
-Türkiye'nin Maputo Büyükelçiliği
Temsilcilik
-Büyükelçi Hüseyin Avni Aksoy

Türkiye-Mozambik ilişkileri, iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve diplomatik ilişkileri temsil eder.

Türkiye ve Mozambik arasında uzun yıllar boyunca sınırlı kalmış olan ikili ilişkiler, Türkiye'nin Afrika Ortaklık Politikası çerçevesinde attığı adımların bir sonucu olarak ivme kazanmaktadır. Bu çerçevede, Türkiye'nin 2011 yılı Mart ayında Maputo’da Büyükelçilik açmış olması, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi yönünde önemli bir adım teşkil etmiştir.

Mozambik’in Roma Büyükelçiliği Türkiye'ye de akreditedir.

İki ülke arasındaki ilişkilerin hukuki zemininin kurulması amacıyla başta ekonomik olmak üzere, her alanda anlaşmaların imzalanması için çalışmalar sürdürülmektedir. Bugüne değin Mozambik ve Türkiye arasında Hava Ulaştırma Anlaşması imzalanmıştır.

İki ülke arasındaki siyasi istişarelerin ilk turu 9 Nisan 2019 tarihinde Ankara’da yapılmıştır.

Doğal kaynaklar bakımından son derece zengin olan Mozambik’le sanayi ve teknolojik açıdan daha gelişmiş Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi için büyük bir potansiyel mevcuttur. Türkiye'nin Mozambik'te 40’a yakın firması ve bu firmaların 200 milyon dolar civarında yatırımı bulunmaktadır. Özellikle inşaat sektöründe faaliyet gösteren Türk firmalarının sayısı her geçen gün artmaktadır. Mozambik’le Türkiye arasındaki ticaret hacmi de artmaktadır. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2020 yılında 148 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Türkiye'nin ithalatı: 71 milyon ABD doları, ihracatı ise: 76,5 milyon ABD dolarıdır. Türkiye Mozambik’e, taşkömürü katranı, ham petrol ürünleri, uçucu yağlar, elektrikli makineler, demir ve çelik ihraç etmekte, bu ülkeden susam, tütün ve taşkömürü ithal etmektedir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]