Mikronezya Federal Devletleri-Türkiye ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mikronezya Federal Devletleri-Türkiye ilişkileri

Mikronezya Federal Devletleri

Türkiye

Türkiye - Mikronezya Federal Devletleri arasındaki ilişkiler, Türkiye ve Mikronezya arasındaki siyasi, ekonomik ve diplomatik ilişkileri temsil eder.

Türkiye ile Mikronezya Federal Devletleri arasındaki diplomatik ilişkiler, 2006 yılı Aralık ayında Tokyo’da imzalanan ve Haziran 2017’de yürürlüğe giren ortak açıklama ile tesis edilmiştir. Bununla birlikte siyasi ve diplomatik ilişkiler oldukça sınırlı düzeyde seyretmektedir. Mikronezya ile son diplomatik temas, 2014 yılı Haziran ayında Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirilen Türkiye-Pasifik’teki Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri (PSIDS) Dışişleri Bakanları Toplantısı vesilesi ile kurulmuştur. Hâlihazırda iki ülkenin de bir diğerinde sürekli bir diplomatik misyonu bulunmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Mikronezya’ya girişi vizeye tabi olup vizeler sınır kapılarında verilmektedir.

İki ülke arasındaki ticari ilişkiler de hem siyasi ilişkilerin sınırlı düzeyde oluşu hem de Mikronezya’nın sınırlı ekonomik kapasitesi nedeniyle tamamı Türkiye’den ihracat olmak üzere, 100.000 doları dahi bulmayan sembolik seviyelerdedir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Türkiye - Mikronezya ilişkileri". 2 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.