Abdullah Gül tarafından yapılan cumhurbaşkanlığı ziyaretleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül resmî ziyaret kapsamında İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile Quirinal Sarayı'nda, 29 Ocak 2014

Bu liste Türkiye Cumhuriyetinin 11. cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından yapılan cumhurbaşkanlığı seyahatleri listesini içermektedir. 28 Ağustos 2007'de tarihinde göreve başlayan Gül, Şubat 2014'e kadar 4 farklı kıta'da 63 farklı ülkeyi ziyaret etmiştir.

Uluslararası seyahatlerin özeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı olarak gerçekleştirdiği ziyaretleri gösteren harita
Ziyaret sayısı Ülke
1 ziyaret Arnavutluk, Bahreyn, Bangladeş, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna-Hersek, Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Endonezya, Ermenistan, Estonya, Finlandiya, Gabon, Gana, Güney Kore, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, Irak, İsveç, İtalya, Japonya, Kamerun, Karadağ, Katar, Kenya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Nijerya, Polonya, Portekiz, Senegal, Slovakya, Slovenya, Tacikistan, Tanzanya, Tunus, Umman, Ürdün, Yemen
2 ziyaret Avusturya, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, İsviçre, İran, Kırgızistan, Kuveyt, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Pakistan, Romanya, Rusya, Sırbistan, Suriye,
3 ziyaret Almanya
4 ziyaret Amerika Birleşik Devletleri, Suudi Arabistan, Türkmenistan
5 ziyaret Azerbaycan, Fransa, Kazakistan
6 ziyaret Mısır

2007[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Ziyaret edilen şehirler Tarih Notlar
 KKTC Lefkoşa 18 Eylül

Devlet Ziyareti

Detay
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül ilk resmî ziyaretlerini KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın davetlisi olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine yaptılar. Talat ve eşi Oya Talat Gül çiftini Ercan Uluslararası Havalimanı'nda karşıladı. Abdullah Gül ziyaret kapsamında eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve diğer Hükûmet yetkilileri ile de görüştü.[1][2]
 Fransa Strazburg 2–4 Ekim
Detay
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı René van der Linden'in davetine icabetle Strazburg'a bir ziyaret gerçekleştirdi. Gül görüşmeleri sırasında Avrupa Konseyi'nin üst düzey yetkilileri ile görüştü ve AKPM hitap etti. Ayrıca, 2 Ekim tarihinde Strazburg'da yaşayan Türk vatandaşları ile bir araya geldi.[3][4]
 Azerbaycan Bakü, Gence 6-8 Kasım

Devlet ziyareti

Detay
Abdullah Gül ikinci resmî devlet ziyaretini Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in daveti ile Bakü'ye gerçekleştirdi. İlham Aliyev ve eşi Mehriban Aliyeva, Gül ve eşi Hayrünnisa Gül onuruna akşam yemeği verdi. Cumhurbaşkanı görüşmeleri kapsamında Başbakan Artur Rasizade ile görüştü ve Azerbaycan Millî Meclisi'ne hitap etti. Bunun yanında, Bakü Devlet Üniversitesi Cumhurbaşkanı Gül'e fahri doktora unvanı verildi.[5][6]
 Gürcistan Tiflis 20–21 Kasım
Detay
Cumhurbaşkanı Gül Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı'nın temel atma töreni için Gürcistan'a gitti. Abdullah Gül ilk olarak Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile görüştü ve ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de katılımıyla temel atma törenine katıldı.[7][8]
 Fransa Paris 25 Kasım
Detay
Cumhurbaşkanı Gül, İzmir'in EXPO 2015 adaylığı çerçevesinde Paris'e günübirlik bir seyahat gerçekleştirdi. Gül Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Kurulu'na hitap etti ve İzmir'in adaylığı için destek istedi.[9][10]
 Pakistan İslamabad 2–3 Aralık

Devlet Ziyareti

Detay
Abdullah Gül ve First Lady Hayrünnisa Gül, Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref'in davetlisi olarak Pakistan'a resmî bir ziyarette bulundular. Gül ziyareti sırasında Müşerref'in yanı sıra Benazir Butto ve Navaz Şerif ile de bir görüşme gerçekleştirdi.[11][12]
 Türkmenistan Aşkabat 5–7 Aralık

Devlet Ziyareti

Detay
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov'un daveti ile bu ülkeye bir ziyaret gerçekleştirdi. Berdimuhammedov'un verdiği resmî akşam yemeğine katılan Gül Aşkabat'da bulunan Türk vatandaşları ve iş adamları ile bir araya geldi.[13][14]
 Kazakistan Astana, Almatı 12–15 Aralık

Devlet Ziyareti

Detay
Cumhurbaşkanı Gül Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in davetine istinâden Kazakistan'a resmi bir ziyaret yaptı. Abdullah Gül, Nazarbayev ile görüşmesinin ardından Kazakistan'ın bağımsızlık günü törenlerine ve Türk-Kazak İş Foromu'na katıldı. Ziyareti'nin ikinci durağı olan Almatı'ya geçen Gül, burada Türk vatandaşları ve iş adamları ile bir araya geldi.[15][16]

2008[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Ziyaret edilen şehirler Tarih Notlar
 ABD Washington, D.C.
New York
7–11 Ocak

Devlet Ziyareti

Detay
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George W. Bush'un davetlisi olarak ABD'ye resmî bir ziyaret gerçekleştirdi. Gül, görüşme kapsamında Başkan yardımcısı Dick Cheney ve Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice' ı kabul etti ve Başkan Bush ile ABD-Türkiye ilişkileri ve Ortadoğuda ki gelişmeleri ele aldı. Cumhurbaşkanı ayrıca New York şehrine geçerek Amerika’daki Türk toplumu temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya geldi.[17]
 Mısır Kahire, İskenderiye 14–16 Ocak

Devlet Ziyareti

Detay
 Suriye Şam 19 Ocak
Detay
 Katar Doha 5–7 Şubat

Devlet Ziyareti

Detay
 Romanya Bükreş 2–4 Mart

Devlet Ziyareti

Detay
 Senegal Dakar 13–14 Mart
Detay
 Fransa Paris 31 Mart

Expo 2015

Detay
 Romanya Bükreş 2–4 Nisan
Detay
 Makedonya Üsküp, Ohri 1–3 Mayıs
Detay
 Japonya Tokyo, Kushimoto June 3–8

Devlet Ziyareti

Detay
 Hırvatistan Zagreb, Dubrovnik 10–12 Haziran

Devlet Ziyareti

Detay
 Kazakistan Astana 4–6 Temmuz
Detay
 Ermenistan Erivan 6 Eylül
Detay
 Azerbaycan Bakü 10 Eylül
Detay
 ABD New York 20–29 Eylül
Detay
 Finlandiya Helsinki, Jyväskylä 7–9 Ekim

Devlet Ziyareti

Detay
 Estonya Tallinn 9–11 Ekim

Devlet Ziyareti

Detay
 Almanya Frankfurt 14–15 Ekim
Detay
 Azerbaycan Bakü 13–14 Kasım
Detay
 Türkmenistan Aşkabat, Türkmenbaşı 28–29 Kasım
Detay

2009[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Ziyaret edilen şehirler Tarih Notlar
 Mısır Şarm El-Şeyh 18 Ocak
Detay
 Suudi Arabistan Riyad,
Cidde
3–6 Şubat

Devlet Ziyareti

Detay
 Rusya Moskova,
Kazan
12–15 Şubat

Devlet Ziyareti

Detay
 Kenya Nairobi 20–22 Şubat

Devlet Ziyareti

Detay
 Tanzanya Dodoma 22–23 Şubat

Devlet Ziyareti

Detay
 İran Tahran 10–11 Mart
Detay
 Irak Bağdat 23–24 Mart

Devlet Ziyareti

Detay
 Belçika Brüksel 25–27 Mart
Detay
 Almanya Baden-Baden,
Kehl
3–4 Nisan
Detay

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Foreign visits:Turkish Republic of Northern Cyprus (İngilizce) - Dış geziler: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti". Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı. 18 Eylül 2007. http://www.tccb.gov.tr/foreign-visits/388/49836/turkish-republic-of-northern-cyprus.html. Erişim tarihi: 2 Nisan 2014. 
  2. ^ "Abdullah Gül'ün ilk yurtdışı gezisi nereye olcak:İşte program". www.habervitrini.com. 17 Eylül 2007. http://www.habervitrini.com/gundem/abdullah-gulun-ilk-yurtdisi-gezisi-nereye-olacak-iste-program-301784/. Erişim tarihi: 2 Nisan 2014. 
  3. ^ "Dış geziler: Fransa". Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı. 2 Ekim 2007. http://www.tccb.gov.tr/yurt-disi/254/49556/fransa.html. Erişim tarihi: 2 Nisan 2014. 
  4. ^ "Gül, AKMP'ye hitap eden ilk Türk Cumhurbaşkanı". Yeni Şafak. 1 Ekim 2007. http://yenisafak.com.tr/politika-haber/gul-akmpye-hitap-eden-ilk-turk-cumhurbaskani-01.10.2007-72170. Erişim tarihi: 2 Nisan 2014. 
  5. ^ "Dış geziler: Azerbaycan". Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı. 6 Kasım 2007. http://www.tccb.gov.tr/yurt-disi/254/49557/azerbaycan.html. Erişim tarihi: 2 Nisan 2014. 
  6. ^ "Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan yolunda". Millî Gazete. 6 Ekim 2007. http://www.milligazete.com.tr/haber/Cumhurbaskani_Gul_Azerbaycan_yolunda/60215#.UzwQY6h_sVQ. Erişim tarihi: 2 Nisan 2014. 
  7. ^ "Yurt dışı ziyaretleri: Gürcistan". Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı. 20 Kasım 2007. http://www.tccb.gov.tr/yurt-disi/254/49558/gurcistan.html. Erişim tarihi: 2 Nisan 2014. 
  8. ^ "Demir İpek Yolu’nun temeli atıldı". NTVMSNBC.com. http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/454126.asp. Erişim tarihi: 2 Nisan 2014. 
  9. ^ "Yurt dışı ziyaretleri: Fransa". Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı. 25 Kasım 2007. http://www.tccb.gov.tr/yurt-disi/254/49559/fransa.html. Erişim tarihi: 2 Nisan 2014. 
  10. ^ "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Fransa'ya gitti". CNN Türk. 25 Kasım 2007. http://www.cnnturk.com/2007/turkiye/11/25/cumhurbaskani.abdullah.gul.fransaya.gitti/407149.0/index.html. Erişim tarihi: 2 Nisan 2014. 
  11. ^ "Yurt dışı ziyaretleri: Pakistan". Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı. 2 Aralık 2007. http://www.tccb.gov.tr/yurt-disi/254/49560/pakistan.html. Erişim tarihi: 2 Nisan 2014. 
  12. ^ "Cumhurbaşkanı Gül Pakistan'a gitti". Zaman. 2 Aralık 2007. http://www.zaman.com.tr/gundem_cumhurbaskani-gul-pakistana-gitti_620191.html. Erişim tarihi: 2 Nisan 2014. 
  13. ^ "Yurt dışı ziyaretleri: Türkmenistan". Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı. 5 Aralık 2007. http://www.tccb.gov.tr/yurt-disi/254/49561/turkmenistan.html. Erişim tarihi: 2 Nisan 2014. 
  14. ^ "Gül, Türkmenistan'a gitti". Yeni Şafak. 5 Aralık 2007. http://yenisafak.com.tr:999/politika-haber/gul-turkmenistana-gitti-08.12.2007-85887. Erişim tarihi: 2 Nisan 2014. 
  15. ^ "Yurt dışı ziyaretleri: Kazakistan". Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı. 12 Aralık 2007. http://www.tccb.gov.tr/yurt-disi/254/49562/kazakistan.html. Erişim tarihi: 2 Nisan 2014. 
  16. ^ "Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan'a gitti". Hürriyet. 12 Aralık 2007. http://www.hurriyet.com.tr/gundem/7857989.asp. Erişim tarihi: 2 Nisan 2014. 
  17. ^ "Yurt dışı ziyaretleri: ABD". Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı. 07 Ocak 2008. http://www.tccb.gov.tr/yurt-disi/254/49563/abd.html. Erişim tarihi: 5 Nisan 2014.