İngiltere hükümdarları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Mercia Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

757 yılından itibaren Mercia Kralı olan Offa, 774 yılında İngiltere Kralı unvanını üstlenen ilk hükümdar oldu. Offa, İngiltere'nin resmi olarak birleşmesinden önce gelen kralların en güçlüsü oldu fakat bu güç ölümünden sonra devam etmedi.

Hükümdar Portre Doğumu Evliliği Ölümü
Offa
(+OFFA•REX+)
774-796
Offa head.gif y.730[1]
Thingfrith'in oğlu
Cynethryth
5 çocuk
26 veya 29 Temmuz 796
yaklaşık 66 yaşında

Wessex Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Liste geleneksel olarak 802 yılı itibariyle Wessex Kralı olan ve İngiltere'nin çoğunluğunu tahakküm eden (overlordship) ilk Wessex Kralı Egbert ile başlar.[2] Egbert, Mercialıları mağlup etti ve 829 yılında Bretwalda oldu. Kalıcı birleşme ancak 927 yılında, Athelstan'ın hükümdarlığında elde edilebildi.

Hükümdar Portre Doğumu Evliliği Ölümü
Egbert
(Ecgberht)
829-839[3]
Egbert c.775[4]
Kentli Ealhmund'un oğlu[3]
Redburga
3 çocuk[3]
4 Şubat 839
Yaklaşık 64 yaşında [3]
Ethelwulf
(Æþelwulf)
5 Şubat
839-856
Ethelwulf Aachen
Egbert ve Redburga'nın oğlu
(1) Osburga
6 çocuk

(2) Flandralı Judith
1 Ekim 853
Çocuksuz
13 Ocak 858
yaşı bilinmiyor[2]
Ethelbald
(Æþelbald)
856-860
Aethelbald.jpg c.831
Ethelwulf ve Osburga'nın oğlu
Flandralı Judith
Çocuksuz
20 Aralık 860
Yaklaşık 29 yaşında[5]
Ethelbert
(Æþelberht)
21 Aralık
860-866
Coin of Ethelbert c.835
Ethelwulf ve Osburga'nın oğlu
Flandralı Judith
2 çocuk
865
yaklaşık 30 yaşında[2]
Ethelred
(Æþelræd)
865-871
Coin of Ethelred c.837
Ethelwulf ve Osburga'nın oğlu
Wulfrida
868
2 çocuk
23 April 871
yaklaşık 34 yaşında[2]
Büyük Alfred
(Ælfræd)
24 Nisan
871–899[6]
Statue of Alfred the Great in Wantage c.849
Wantage
Ethelwulf ve Osburga'nın oğlu[7]
Ealhswith
Winchester
868
6 çocuk[8]
26 Ekim 899
yaklaşık 50 yaşında[6]
Büyük Edward
(Eadweard)
27 Ekim
899–924[9]
Edward the Elder c.871-877
Büyük Alfred ve Ealhswith'in oğlu[10]
(1) Ecgwynn
893
3 çocuk

(2) Aelffaed
c.902
10 çocuk

(3) Kentli Edgiva
905
4 çocuk[11]
17 July 924
Farndon, Cheshire
yaklaşık 50 yaşında[9]
Elfward
(Ælfweard)
18 Temmuz -
2 Ağustos 924
Elfward'ın bilinen resmi ya da madeni parası yok c.902
Büyük Edward ve Aelffaed'in oğlu
Evlenmedi 2 Ağustos 924
yaklaşık 22 yaşında
Athelstan
(Æþelstan)
3 Ağustos
924–939[12]
Malmesbury Manastır kilisesinde Kral Athelstan mezarı 895
Büyük Edward ve Ecgwynn'in oğlu[13]
Evlenmedi[12] 27 Ekim 939
yaklaşık 44 yaşında[12]
I. Edmund
(Eadmund)
28 Ekim
939–946[14]
I. Edmund'un hayali portresi c.921
Büyük Edward ve Kentli Edgiva'nın oğlu[14]
(1) Elgiva
3 çocuk

(2) Damerhamlı Æthelflæd
944
çocuksuz[15]
26 Mayıs 946
Pucklechurch
Yaklaşık 25 yaşında (Katledilmiştir.)[14]
Edred
(Eadred)
27 Mayıs
946–955[16]
Bilinmeyen bir ressamın resminden bilinmeyen bir oymacı tarafından yapılan oyma bir hayali portre c.923
Büyük Edward ve Kentli Edgiva'nın oğlu[17]
Evlenmedi[17] 23 Kasım 955
Frome
Yaklaşık 32 yaşında[18]
Adaletli Edwy
(Eadwig)
24 Kasım
955–959[19]
Bilinmeyen bir ressamın resminden yapılan Edwy'nin çizgi oyma portresi c.940
I. Edmund ve Elgiva'nın oğlu[20]
Elgiva[19] 1 Ekim 959
Yaklaşık 19 yaşında[19]
Barışçıl Edgar
(Eadgar)
2 Ekim
959–975[21]
King Edgar of England c.943
Wessex
I. Edmund ve Elgiva'nın oğlu[22]
(1) Ethelflaed
c.960
1 erkek çocuk

(2) Wulfthryh
1 kız çocuk

(3) Ælfthryth
c.964[22]
2 erkek çocuk
8 Temmuz 975
Winchester
Yaklaşık 32 yaşında[23]
Aziz Şehit Edward
(Eadweard)
9 Temmuz
975–978[24]
Aziz Şehit Edward c.962
Barışçıl Edgar ve Ethelflaed'in oğlu[25]
Evlenmedi 18 Mart 978
Corfe Kalesi
Yaklaşık 16 yaşında (suikast sonucu öldü)[24]
Tedariksiz Ethelred
(Æþelræd Unræd)
19 Mart
978–1016[26]
"Abigdon Kronikleri" adli resimlendirilmis bir yazma kitapta II.Ethelred'in elinde çok büyük bir kılıçla resmi. c.968
Barışçıl Edgar and Ælfthryth'in oğlu[27]
(1) Northumbriya'lı Ælflaed
4 çocuk

(2) Aelgifu
991
6 çocuk

(3) Normandiya'lı Emma
1002
3 çocuk[28]
23 Nisan 1016
Londra
Yaklaşık 48 yaşında[26]
Edmund Ironside
(Eadmund)
24 Nisan
30 Kasım 1016[29]
Edmund Ironside c.993
Tedariksiz Ethelred ve Northumbriya'lı Ælflaed'ın oğlu[29]
Doğu Angliya'lı Edith
2 çocuk[30]
30 Kasım 1016
Glastonbury
Yaklaşık 23 yaşında[29][30]

Danimarka Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tedariksiz Ethelred, saltanatından sonra İngiltere Danimarkalı hükümdarların hakimiyeti altına girmiştir. İngiltere'ye hakim olan Danimarkalı hükümdarların bazıları (hepsi değil) aynı zamanda Danimarka hükümdarlığı da yapmışlardır.

Hükümdar Portre Doğumu Evliliği Ölümü
Sweyn Çatal Sakal
(Svend Tjugeskæg)
25 Aralık[31]
1013–1014[32]
Swansea,Galler Ülkesinde, Swansea Guildhall Salonu'nunda bulunan bir mimari süslemede  Sweyn Çatal Sakal c.960
Danimarka
Harald Bluetooth ve Gyrid Olafsdotti'nin oğlu[33]
(1) Polonya'lı Gunhilda
c.990
7 çocuk

(2) Kibirli Sigrid
c.1000
1 kız çocuk[33]
3 Şubat 1014
Gainsborough
Yaklaşık 54 yaşında[33]
Knud
(Knud)
1 Aralık
1016–1035[34]
Resimli bir yazma kitapta bulunan Kral Büyük Canute resmi c.995
Sweyn Çatal Sakal'ın oğlu[34]
(1) Northampton'lu Aelgifu
2 çocuk

(2) Normandi'li Emma
1017[34]
12 Kasım 1035
Shaftesbury
Yaklaşık 40 yaşında[34]
Harold Tavşanayak
(Harald)
13 Kasım
1035–1040[35]
Harold Tavşanayak c.1016/7
Knud ve Northamptonlu Aelgifu'nun oğlu[35]
Aelgifu
1 erkek çocuk[36]
17 Mart 1040
Oxford
Yaklaşık 23 veya 24 yaşında[35]
Hardeknud
(Hardecanute)
18 Haziran
1040–1042[37]
Harthacanute 1018
Knud ve Normandi'li Emma'nın oğlu[36]
Bilinmiyor 8 Haziran 1042
Lambeth
Yaklaşık 24 yaşında[36]

Wessex Hanedanı (restore edilmiş)[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski Batı Sakson hanedanı tekrar saltanat başına getirilmiştir. Ancak (sonradan azizliğe yükseltilen) Günah Çıkartıcı Edward kendini, bir İngiliz olmaktan çok, bir Norman olarak görmekteydi.

Hükümdar Portre Doğumu Evliliği Ölümü
Günah Çıkartıcı Aziz Edward
(Eadweard)
9 Haziran
1042–1066[38]
Edward the Confessor 02.jpg c.1005
Islip, Oxfordshire
Tedariksiz Ethelred ve Normandi'li Emma'nın oğlu[38]
[Wessex'li Edith
23 Ocak 1045
Çocuğu yok[38]
5 Ocak 1066
Westminster Sarayı
Yaklaşık 60 yaşında[38]
Harold Godwinson
(Harold Godwinesson)
6 Ocak
14 Ekim 1066[38]
Harold2.jpg c.1020
Godwin, Wessex Baronu ve Gytha Thorkelsdóttir'in oğlu[38]
(1) Kuğu-boyunlu Edith
6 çocuk

(2) Mercia'li Ealdgyth
York
y.1064
1 erkek çocuk[38]
14 Ekim 1066
Hastings
Yaklaşık 46 yaşında (savaş meydanında öldürülmüştür)[38]
Edgar Atheling
(Eadgar Æþeling)
15 Ekim
17 Aralık 1066[39]
Edgar the Ætheling.jpg y.1053
Macaristan
Sürgün Edward ve Agatha'nin oğlu[40]
Evlenmemiştir[40] y.1125
Yaklaşık 72 yaşında[39]

Normandiya Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

1066'da Norman Fethi'nden sonra İngiliz hükümdarları, Fransız hükümdarlarının isimlendirilmesi kaidelerine uyarak, isim sayısı almaya başlamışlardır. Fakat, daha önceki kullanışlara göre hükümdarların özel lakaplar verilerek anılmaları geleneği hemen terkedilmemiştir.

Hükümdar Portre Doğumu Evliliği Ölümü
Fatih William
(Guillaume le Conquérant
ou le Bâtard
)
25 Aralık
1066–1087[41]
Hastings Savaşı'nda Fatih William, Bayeaux işlemeli duvar örtüsünde görünüş yak.1027
Falaise Kalesi
Normandiya dükü II. Robert ve Herleva'nin oğlu[41]
Flandra'lı Matilda
Notre Dame Katedrali
1053
10 çocuk[41]
9 Eylül 1087
St. Gervais Manastırı
60 yaşında[41]
William Rufus
(Guillaume le Roux)
26 Eylül
1087–1100[41]
Wiliam Rufus Stowe Yazma Kitabında gösterim yak.1060
Normandiya
Fatih William ile Flandra'lı Matilda'nin oğlu[41]
Evlenmedi 2 Ağustos 1100
New Forest
40 yaşında[41]
I. Henry
(Henri Beauclerc)
5 Ağustos
1100–1135[42]
I.Henri Eylül 1068
Selby
Fatih William ile Flandra'lı Matilda'nın oğlu[42]
(1) İskoçyali Edith
Westminster Katedrali
11 Kasım 1100
4 çocuk

(2) Louvain'li Adeliza
Windsor Kalesi
29 Ocak 1121
Çocuğu yok.[42]
1 Aralık 1135
Saint-Denis-le-Fermont
67 yaşında[42]
Stephen
(Étienne de Blois)
22 Aralık
1135–1154[43]
Stephen y.1096
Blois
Blois Kontu Stephen ve Normandiya'li Adela'nin oğlu[42]
Boulogne'lu Matilda
Westminster
1125
5 çocuk[42]
25 Ekim 1154
Dover Kalesi
Yaklaşık 58 yaşında[42]
Matilda
(Mathilde ou
Maud l'Impératrice
)
7 Nisan1 Kasım 1141[44]
Matilda 7 Şubat 1102
Sutton Courtenay
I. Henry ile İskoçyalı Edith'in tek meşru kız çocuğu[45]
(1) V. Heinrich (Kutsal Roma İmparatoru)
Mainz
6 Ocak 1114
Çocuk yok

(2) Anju Kontu V.Geoffrey
Le Mans Katedrali
22 Mayıs 1128
4 çocuk[44]
10 Eylül 1167
Notre Dame des Prés Manastırı
65 yaşında[44]

Plantagenet Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiltere'de uzun süre saltanat süren bu hanedan mensupları üç ana kısma ayrılmaktadır: Angevinler Hanedanı, Lancaster Hanedanı ve York Hanedanı. Bu hanedan İngiltere'de saltanatlarının başlarında Fransa'da da birçok bölgede zaten hüküm sürmekteydiler. Bu nedenle kendileri için önceleri (ozellikle II.Henri ve I.Rişar için) İngiltere pek önemli sayılmıyordu. Ancak Angevin Hanedanından Kral John Fransa'da bulunan birçok bölgenin hakimiyetini kaybetmişti. Ondan sonra Plantagenet hanedan hükümdarları kendilerini İngiliz saymaya başlamışlardır.


Angevinler Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Portre Doğumu Evliliği Ölümü
II. Henry
(Henri Court-manteau)
19 Aralık
1154–1189[46]
II.Henri 5 Mart 1133
Le Mans
Anju Dükü Geoffrey ile Matilda[46]
Akitanya Düşesi Elanor
Bordeaux Katedrali
18 Mayıs 1152
8 çocuk[46]
6 Temmuz 1189
Şinon Şatosu
56 yaşında[46]
Aslan Yürekli Rişar
(Richard Cœur de Lion)
3 Eylül
1189–1199[46]
,Aslan Yürekli Rişar; 12.yüzyılda hazırlanmış bir yazma kitapta bulunan resim 8 Eylül 1157
Bomont Sarayı
II.Henri ve Akitanya Düşesi Elanor'un oğulları[46]
Navarra'lı Berengaria
Limasol, Kıbrıs
12 Mayıs 1191
Çocuk yok[46]
6 Nisan 1199
Calus-Cabrol Şatosu
41 yaşında[46]
Yurtsuz John
(Jean Sans Terre)
27 Mayıs
1199–1216[47]
Yurtsuz John 24 Aralık 1167
Beaumont Sarayı
II.Henry ve Akitanya Düşesi Elanor'un oğulu[47]
(1) Gloucester'li İsabel
Marlborough Şatosu
29 Ağustos 1189
Çocuk yok

(2) Angulêm'li İsabella
Bordeaux Katedrali
24 A 1200
5 çocuk[47]
19 Ekim 1216
Newark Kalesi
48 yaşında[47]
III. Henry
28 Ekim
1216–1272[48]
Henry III of England - Illustration from Cassell's History of England - Century Edition - published circa 1902.jpg 1 Ekim 1207
Wincester Kalesi
Kral John ve Angulêm'li İsabella'nin oğlu [48]
Provans'li Elanor
Kanterburi Katedrali
14 Ocak 1236
9 çocuk[48]
16 Kasım 1272
Westminster Sarayı
65 yaşında[48]
Uzun Bacaklı I. Edward
20 Kasım
1272–1307[49]
EdwardI-Cassell.jpg 17 Haziran 1239
Westminster Sarayı
III.Henri ve Provans'li Elanor'un oğlu[49]
(1) Kastil'li Elenor
Las Huelgas Manastırı
18 Ekim 1254
17 çocuk

(2) Fransa'lı Marguerite
10 Eylül 1299
3 çocuk[49]
7 Temmuz 1307
Burgh-by-Sands
68 yaşında[49]
II. Edward
7 Temmuz 1307
25 Ocak 1327[50]
York Katedrali'nde bulunan II.Edward heykeli 25 Nisan 1284
Karnarfon Kalesi
I.Edward I ve Kastil'li Elanor'un oğlu[50]
Fransa'lı İsabella
Boulogne Katedrali
25 Ocak 1308
5 çocuk[50]
21 Eylül 1327
Berkeley Kalesi
43 yaşında (katledilmiştir)[50]
III. Edward
25 Ocak
1327–1377[51]
EdwardIII-Cassell.jpg 13 Kasım 1312
Windsor Kalesi
II.Edward ve Fransa'lı İsabella'nın oğlu[51]
Hayno'lu Filipa
York Katedrali
24 Ocak 1328
14 çocuk[51]
21 Haziran 1377
Sheen Sarayı
64 yaşında[51]
II. Richard
21 Haziran 1377
29 Eylül 1399[52]
1390lı yıllarda II.Rişar, Ressam: André Beauneveu 6 Ocak 1367
Bordo
Edward, Kara Prens ve Kent'li Joan'un oğlu[52]
(1) Bohemya'li Anne
14 Ocak 1382
Çocuk yok

(2) Valuva'lı İsabella
Calais
4 Kasım 1396
Çocuk yok [52]
6 Ocak 1400
Pontefract Kalesi
33 yaşında[52]

Lancaster Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Portre Doğumu Evliliği Ölümü
IV. Henry Bolingbroke
30 Eylul
1399–1413[53]
Henry IV 3 Nisan 1366/7
Bolingbroke Kalesi
1. Lancaster Dükü John Gaunt ve Lancaster'li Blanş'in oğlu[53]
(1) Mary de Bohun
Arundel Kalesi
27 Temmuz 1380
7 çocuk

(2) Navarre'li Joanna
Winchester Katedrali
7 Şubat 1403
Çocuk yok[53]
20 Mart 1413
Westminster Katedrali
45 veya 46 yaşında[54]
V. Henry
20 Mart
1413–1422[53]
V. Henry 9 Ağustos 1387
Monmouth Kalesi
IV.Henri ve Mary de Bohun'un oğlu[53]
Valuva'li Katerin
Troyes Katedrali
2 Haziran 1420
1 erkek çocuk[53]
31 Ağustos 1422
Vinsan Şatosu
35 yaşında[53]
VI. Henry
31 Ağustos 1422
4 Mart 1461

30 Ekim 1470
11 Nisan 1471[55]
VI.Henry 6 Aralık 1421
Windsor Kalesi
V.Henri ve Valuva'li Katerin'in oğlu[55]
Anju'lu Margaret
Titchfield Katedrali
2 Nisan 1445
1 erkek çocuk[55]
21 Mayıs 1471
Londra Kulesi
49 yaşında (katledilmiştir)[55]

York Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hükümdar Portre Doğumu Evliliği Ölümü
IV. Edward
4 Mart 1461
3 Ekim 1470

11 Nisan
1471–1483[56]
IV.Edward 28 Nisan 1442
Rouen
3. York Dükü Richard Plantagenet ve Cecily Neville'in oğlu[56]
Elizabeth Woodville
Grafton Regis
1 Mayıs 1464
10 çocuk[56]
9 Nisan 1483
Westminster Sarayı
40 yaşında[56]
V. Edward
9 Nisan25 Haziran 1483[57]
V.Edward 2 Kasım 1470
Westminster
IV Edward ve Elizabeth Woodville'in oğlu[57]
Evlenmemiş y. 1483
Londra
Yaklaşık 12 yaşında (Katledildiği geleneksel olarak iddia edilmektedir.)[58]
III. Richard
26 Haziran
1483–1485[59]
III.Richard 2 Ekim 1452
Fotheringhay Kalesi
3.York Dükü Richard Plantagenet ve Cecily Neville'in oğlu[60]
Anne Neville
Westminster Katedrali
12 Temmuz 1472
1 erkek çocuğu[60]
22 Ağustos 1485
Bosworth Savaş Meydanı
32 yaşında (savaşta öldürülmüştür.)[60]

Tudor Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tudor hanedanı mensupları atalarının bir kısmının Gallerli olduğunu kabul etmekteydiler. 1284'ten beri İngiliz kontrolü altında bulunan Galler, 1536'de tümüyle İngiltere Krallığı'na katılmıştır. VIII. Henry'nin İngiltere'yi Katolik Kilisesi'nden ayırması ile hükümdar İngiltere Kilisesi'nin Yüce Başı ünvanını almıştır. Kraliçe I. Elizabeth'in ünvanı ise İngiltere Kilisesi'nin Yüce Yöneticisi olmuştur.

Hükümdar Portre Doğumu Evliliği Ölümü
VII. Henry
22 Ağustos
1485–1509[61]
VII.Henri, ressam: Michel Sittow, 1505 28 Ocak 1457
Pembroke Kalesi
I. Richmond Baronu, Edmund Tudor ve Lady Margaret Beaufort'un oğlu[61]
Yorklu Elizabeth
Westminster Katedrali
18 Ocak 1486
8 çocuk[61]
21 Nisan 1509
Richmond Sarayı
52 yaşında[61]
VIII. Henry
21 Nisan
1509–1547[62]
VIII.Henri, ressam: Hans Holbein, y.1536 28 Haziran 1491
Greenwich Sarayı
VII. Henry ve Yorklu Elizabeth'in oğlu[62]
(1) Aragonlu Catherine
Greenwich
11 Haziran 1509
1 kız çocuk

(2) Anne Boleyn
Westminster Sarayı
25 Ocak 1533
1 kız çocuk

(3) Jane Seymour
Whitehall Sarayı
30 Mayıs 1536
1 erkek çocuk

(4) Clevesli Anne
Greenwich Sarayı
6 Ocak 1540

(5) Katherine Howard
Hampton
28 Temmuz 1540

(6) Catherine Parr
Hampton
12 Temmuz 1543[62]
28 Ocak1547
Whitehall Sarayı
55 yaşında[62]
VI. Edward
28 Ocak
1547–1553[63]
VI.Edward, ressam: Hans Eworth 12 Ekim 1537
Hampton Court Sarayı
VIII. Henry ve Jane Seymour'un oğlu[63]
Evlenmedi 6 Temmuz 1553
Greenwich Palace
15 yaşında[63]
Lady Jane Grey
("Dokuz Günün Kraliçesi")
10 Temmuz–19 Temmuz 1553[64]
Jane, Ressam: Streatham Ekim 1537
Bradgate Parkı
I. Suffolk Dükü Henry Gray ve Lady Frances Brandon'ın kızı[64]
Lord Guildford Dudley
The Strand
21 Mayıs 1553
Çocuksuz[65]
12 Şubat 1554
Londra Kulesi
16 yaşında (Başı kesilerek idam edilmiştir)[64]
I. Mary
("Kanlı Mary")
19 Temmuz
1553–1558[63]
I.Mari, ressam: Antonius Mor, 1554 18 Şubat 1516
Greenwich Sarayı
VIII. Henry ve Aragonlu Catherine'in kızı[63]
İspanyol Kutsal Roma İmparatoru II. Filip
Winchester Katedrali
25 Temmuz 1554
Çocuksuz[63]
17 Kasım 1558
St. James Sarayı
42 yaşında[63]
I. Elizabeth
("Bakire Kraliçe")
17 Kasım
1558–1603[63]
I.Elizabeth, ressam: Darnley 7 Eylül 1533
Greenwich Sarayı
VIII. Henry ve Anne Boleyn'in kızı[63]
Evlenmedi 24 Mart 1603
Richmond Sarayı
69 yaşında[63]

Stuart Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

1603'de I. Elizabeth'in çocuksuz olarak ölmesinden sonra İskoçya kralı olan IV. James İngiltere tahtına geçirilmiş, I. James ismi ile kral olmuştur. Buna Taçların Birliği adı verilmiş ve 1604'de İngiltere ve İskoçya resmen iki ayrı krallık kalmalarına rağmen Büyük Britanya Kralı ünvanını almıştır.

Hükümdar Portre Doğumu Evliliği Ölümü
I. James
24 Mart
1603–1625[66]
I.James, Ressam:Paulus van Somer 19 Haziran 1566
Edinburg Kalesi
Henry Stuart, Lord Darnley ve Mary Stuart'in oğlu[66]
Danimarkalı Anne
Oslo
23 Kasım 1589
9 çocuk[66]
27 Mart 1625
Theobalds Malikanesi
58 yaşında[66]
I. Charles
("Aziz Şehit Charles")
27 Mart
1625–1649[67]
I.Charles I, ressam:Anthony van Dyck 19 Kasım 1600
Dunfermline Sarayı
I. James ve Danimarkalı Anne'in oğlu[67]
Fransalı Henrietta Maria
St Augustine Manastırı
13 Haziran 1625
9 çocuk[67]
30 Ocak 1649
Whitehall Sarayı
48 yaşında (idam edilmiştir)[67]

Commonwealth İdaresi[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Charles'in 1649'da idam edilmesi ile 1660'da II. Charles'ın tahta restore edilmesi arasında hüküm süren bir Ingiltere kralı bulunmamaktadır. Buna rağmen, 1653'den itibaren aşağıda adları verilen kişiler "Lord Protector (Koruyucu Lord)" ünvanı ile bu dönemde İngiltere'de ülke üzerinde hüküm sürmüşlerdir.

Hükümdar Portre Doğumu Evliliği Ölümü
Oliver Cromwell
16 Aralık
1653–1658[68]
Oliver Cromwell, Samuel Cooper tarafından hazırlanıp bitirilmemiş minyatür portre 25 Nisan 1599
Huntingdon[68]
Robert Cromwell ve Elizabeth Stewart`ın çocukları[69]
Elizabeth Bourchier
St Giles[70]
22 Ağustos 1620
9 çocuğu var[68]
3 Eylül 1658
Whitehall
59 yaşında[68]
Richard Cromwell
("Tumbledown Dick")
3 Eylül 1658
7 Mayıs 1659[71]
Richard Cromwell, c.1650 4 Ekim 1626
Huntingdon
Oliver Cromwell ve Elizabeth Bourchier`ın çocukları[71]
Dorothy Maijor
Mayıs 1649
9 çocuğu var[71]
12 Temmuz 1712
Cheshunt
85 yaşında[72]

Stuart Hanedanı (restore edilmiş)[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiltere'de monarşi 1660da restore edilmekle beraber İngiltere'de siyasi kararlılık durumu kurabilme imkânsız olmuştur. 1688de, yıllardır İngiliz yazar ve tarihçilerinin asıl yüzünü Şanlı Devrim adını vererek sakladıkları İngiltere Krallığı'nın istilası gerçekleşmiştir. Holanda Cumhuriyeti'nin seçilmiş kralı William Oranj'in komutanlığındaki Holanda ordusu İngiltere'nin güneyinde karaya çıkmış ve Londra üzerine yürüyerek İngiltere'yi istila etmiştir. Meşru kral II.James tahttan indirilmiş; Holanda Kralı, III.William adı ile, eski kralın kızı olan karısı II.Mari ile birlikte hükümdarlık yapmaya başlamışlardır. Fakat önce II.Mari sonra II.William tahta geçirebilecek çocukları olmadan ölünce 1702de II.James'in bir diğer kızı, Kraliçe Anne ismi ile tahta geçirilmiştir. Kraliçe Anne döneminde 1707de İngiltere ve İskoçya birliği Büyük Britanya Krallığı' adı ile gerçekleştirilip İngiltere Krallığı resmen ortadan kalkmıştır.

Hükümdar Portre Doğumu Evliliği Ölümü
II. Charles
8 Mayıs
1660–1685[73]
Charles II of England.png 29 Mayıs 1630
St. James Sarayı
I. Charles ile Fransa'lı Henrietta'nin oğlu[73]
Breganza'li Catherine
Portsmouth
21 May 1662
3 çocuk (hepsi çocukken ölmüştür.)[73]
6 Şubat 1685
Whitehall Sarayı
54 yaşında[73]
II. James
6 Şubat 1685
23 Aralık 1688[74]
James II of England.jpg 14 Ekim 1633
St. James Sarayı
I.Charles I ile Fransa'lı Henrietta Maria[74]
(1) Anne Hyde
The Strand
3 Eylül 1660
8 çocuk

(2) Modena'li Mary
Dover
21 Kasım 1673
7 çocuk[74]
16 Eylül 1701
Saint-Germain-en-Laye Şatosu
67 yaşında[74]
III. William, Oranj
Holandalı (Willem Hendrik,
Prins van Oranje)

13 Şubat
1689–1702[75]
King William III of England, (1650-1702).jpg 4 Kasım 1650
Lahey
Holandalı II.William, Oranj Prensi ve Mary Stuart[76]
St James Sarayı
4 Kasım 1677
3 çocuk (hepsi çocukken ölmüştür)[75]
8 Mart 1702
Kensington Sarayı
51 yaşında[75]
II. Mary
13 Şubat
1689–1694[74]
Mary ii england.JPG II.Mari 30 Nisan 1662
St James Sarayı
II.James ve Anne Hyde'in kızı[74]
28 Aralık 1694
Kensington Sarayı
32 yaşında[74]
Kraliçe Anne
8 Mart
1702-1707[77]
Büyük Britanya
1 Mayıs 1707-1714
Queen anne england.jpg 6 Şubat 1665
St James Sarayı
II.James ve Anne Hyde'ın kızı[78]
Danimarka'li George
St James Sarayı
28 Temmuz 1683
17 çocuk[78]
1 Ağustos 1714
Kensington Sarayı
49 yaşında[78]

1707 Birlik Kanunlarına göre İngiltere ve İskoçya 1 Mayıs 1707'den itibaren tek bir yasama ve devlet yürütme birliği içinde birleşmişlerdir. Fakat kendilerine has değişik hukuk sistemleri ve değişik diğer hükümranlık niteliklerinin bazılarını korumaya devam etmişlerdir. Bu listenin devamı Britanya hükümdarları listesinde bulunmaktadır.

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Offa@Everything.com URL son erişim tarihi 28 Aralık 2007
  2. ^ a b c d Burke's Peerage & Gentry URL son erişim tarihi 7 Eylül 2007.
  3. ^ a b c d "thePeerage.com - Æthelbald, King of Wessex and others". http://www.thepeerage.com/p10262.htm#i102615. Erişim tarihi: 24 Ekim 2007. 
  4. ^ "King Egbert". http://www.britroyals.com/kings.asp?id=egbert. Erişim tarihi: 24 Ekim 2007. 
  5. ^ Burke's Peerage & Gentry son erişim tarihi 7 Eylül 2007.
  6. ^ a b Alfred (the Great) @ Archontology.org. URL son erişim tarihi 15 Mart 2007.
  7. ^ Catholic Encyclopedia: Alfred the Great. URL son erişim tarihi 14 Mart 2007.
  8. ^ Alfred the Great. URL son erişim tarihi 14 Mart 2007.
  9. ^ a b EADWEARD (Edward the Elder) @ Archontology.org. URL son erişim tarihi 15 Mart 2007.
  10. ^ Çeşitli referanslar Büyük Edward'in doğum tarihini anne ve babasının evlenmelerini 868 olması nedeniyle 870li yıllar içinde göstermektedirler. Doğum tarihinin 877'den sonra olduğuna dair hiçbir kaynak bulunmamaktadır. Anglo-Saxons.net : Edward the Elder. URL son erişim tarihi 15 March 2007.
  11. ^ English Monarchs - Kings and Queens of England - Edward the Elder. URL son erişim tarihi 21 Ocak 2007.
  12. ^ a b c Aethelstan @ Archontology.org. URL son erişim tarihi 15 Mart 2007.
  13. ^ EBK: Aethelstan, King of the English. URL son erişim tarihi 15 Mart 2007.
  14. ^ a b c EADMUND (Edmund) @ Archontology.org. URL son erişim tarihi 17 Mart 2007.
  15. ^ English Monarchs - Kings and Queens of England - Edmund the Elder. URL son erişim tarihi 17 Mart 2007.
  16. ^ EADRED (Edred) @ Archontology.org. URL son erişim tarihi 17 Mart 2007.
  17. ^ a b EBK: Edred, King of England. URL son erişim tarihi 17 Mart 2007.
  18. ^ BritRoyals - King Edred. URL son erişim tarihi 17 Mart 2007.
  19. ^ a b c EADWIG (Edwy) @ Archontology.org. URL son erişim tarihi 17 Mart 2007.
  20. ^ Catholic Encyclopedia: Edwy. URL son erişim tarihi 17 Mart 2007.
  21. ^ EADGAR (Edgar the Peacemaker) @ Archontology.org. URL son erişim tarihi 17 Mart 2007.
  22. ^ a b EBK: Edgar the Peacemaker, King of England. URL son erişim tarihi 17 Mart 2007.
  23. ^ The Atheling. URL son erişim tarihi 17 Mart 2007.
  24. ^ a b EADWEARD (Edward the Martyr) @ Archontology.org. URL son erişim tarihi 17 March 2007.
  25. ^ EBK: Edward the Martyr, King of England. URL son erişim tarihi 17 March 2007.
  26. ^ a b Tedariksiz Ethelred Danimarkalıların hücumlari sonucu olarak 1013de sürgüne gitmek zorunda kaldı. Fakat Sweyn Forkbeard'un ölümünü takiben geri dönmek için davet almıştır. AETHELRED (the Unready) @ Archontology.org. URL son erişim tarihi 17 March 2007
  27. ^ Schoolnet Spartacus: Ethelred. URL son erişim tarihi 17 March 2007
  28. ^ English Monarchs - Kings and Queens of England - Ethelred II, the Redeless. URL son erişim tarihi 17 March 2007
  29. ^ a b c EADMUND (Edmund the Ironside) @ Archontology.org. URL son erişim tarihi 17 Mart 2007
  30. ^ a b English Monarchs - Kings and Queens of England - Edmund Ironside. URL son erişim tarihi 17 Mart 2007
  31. ^ "English Monarchs". http://www.englishmonarchs.co.uk/vikings.htm. Erişim tarihi: 27 Ekim 2007. 
  32. ^ "Sweyn (Forkbeard) - Archontology.org". http://www.archontology.org/nations/england/anglosaxon/swen.php. Erişim tarihi: 27 Ekim 2007. 
  33. ^ a b c "thePeerage.com - Person Page 10242". http://www.thepeerage.com/p10242.htm#i102418. Erişim tarihi: 27 Ekim 2007. 
  34. ^ a b c d CNUT (Canute) @ Archontology.org. URL son erişim tarihi 21 Mart 2007.
  35. ^ a b c Harold 1037ye kadar yalnız Thames Nehri kuzeyinin hükümdarı olarak kabul edilmiş ve o tarihten sonra tüm İngiltere hükümdarı olarak tanınmıştır. "Harold (Harefoot) - Archontology.org". http://www.archontology.org/nations/england/anglosaxon/harold1.php. Erişim tarihi: 27 Ekim 2007. 
  36. ^ a b c "thePeerage.com - Person Page 10220". http://www.thepeerage.com/p10220.htm. Erişim tarihi: 27 Ekim 2007. 
  37. ^ "Harthacnut - Archontology.org". http://www.archontology.org/nations/england/anglosaxon/harthacnut.php. Erişim tarihi: 28 Ekim 2007. 
  38. ^ a b c d e f g h "thePeerage.com - Person Page 10218". http://www.thepeerage.com/p10218.htm. Erişim tarihi: 2007-10-26. 
  39. ^ a b Yaklaşık 9 hafta saltanatta kaldıktan sonra, Londra'nin hemen batısını ve Güney İngiltere'yi işgal eden Fatih William lehine hükümdarlıktan feragat etmiştir. "Eadgar (the Ætheling) - Archontology.org". http://www.archontology.org/nations/england/anglosaxon/edgar2.php. Erişim tarihi: 2007-10-26. 
  40. ^ a b "thePeerage.com - Person Page 9". http://www.thepeerage.com/p9.htm#i83. Erişim tarihi: 2007-10-26. 
  41. ^ a b c d e f g "thePeerage.com - Person Page 10203". http://www.thepeerage.com/p10203.htm. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  42. ^ a b c d e f g "thePeerage.com - Person Page 10204". http://www.thepeerage.com/p10204.htm. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  43. ^ "STEPHEN (of Blois) - Archontology.org". http://www.archontology.org/nations/england/king_england/stephen.php. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  44. ^ a b c Matilda, Stephen ile ayni zamanda hükümdarlık yapmıştır; ama hükümdarlığının meşruiyeti tartışmalıdır. "thePeerage.com - Person Page 10204". http://www.thepeerage.com/p10204.htm#i102037. Erişim tarihi: 2007-10-27. 
  45. ^ "MATILDA (the Empress) - Archontology.org". http://www.archontology.org/nations/england/king_england/matilda.php. Erişim tarihi: 2007-10-27. 
  46. ^ a b c d e f g h "thePeerage.com - Person Page 10202". http://www.thepeerage.com/p10202.htm. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  47. ^ a b c d "thePeerage.com - Person Page 10201". http://www.thepeerage.com/p10201.htm#i102006. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  48. ^ a b c d "thePeerage.com - Person Page 10193". http://www.thepeerage.com/p10193.htm#i101923. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  49. ^ a b c d "thePeerage.com - Person Page 10191". http://www.thepeerage.com/p10191.htm#i101903. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  50. ^ a b c d II.Edward 16 Kasım 1326da hapis edilmiş ve 25 Ocak 1327de Parlamento tarafından resmen tahtından azledilmiştir. "thePeerage.com - Person Page 10094". http://www.thepeerage.com/p10094.htm#i100933. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  51. ^ a b c d "thePeerage.com - Person Page 10188". http://www.thepeerage.com/p10188.htm#i101871. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  52. ^ a b c d II. Rişar tahtından indirilmiş ve meşruiyetini kral oğlu olan babası 1. Lancaster Dükü John Gaunt'a dayandırıp İngiltere tahtını gasp eden (sonradan IV. Henry adını alan) Henri Bolingbrooke tarafından esir alınmıştır. "thePeerage.com - Person Page 10206". http://www.thepeerage.com/p10206.htm#i102054. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  53. ^ a b c d e f g "thePeerage.com - Person Page 10187". http://www.thepeerage.com/p10187.htm. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  54. ^ "HENRY IV - Archontology.org". http://www.archontology.org/nations/england/king_england/henry4.php. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  55. ^ a b c d IV. Edward, İngiltere tahtını yıllarca süren bir iç savaş sonucu 1461de zorla eline geçirdi. VI. Henry 1470'de tekrar tahta getirildi ve 5 ay daha hüküm sürdü. Bundan sonra geri gelemeyecek şekilde tahtan azledildi."thePeerage.com - Person Page 10186". http://www.thepeerage.com/p10186.htm#i101859. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  56. ^ a b c d IV.Edward hükümdarlığı sırasında VI.Henri tarafından kısa bir dönem için tahtdan indirilmiş ama hemen tahtını tekrar ele geçirmeyi başarmıştır."thePeerage.com - Person Page 10164". http://www.thepeerage.com/p10164.htm#i101635. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  57. ^ a b Genç V.Edward, amcası III.Richard tarafından önceki kralın meşru oğlu olmadığı iddiasıyla tahtından zorla indirilmiş ve III.Richard tahtı gaspetmiştir. "EDWARD V - Archontology.org". http://www.archontology.org/nations/england/king_england/edward5.php. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  58. ^ "thePeerage.com - Person Page 10165". http://www.thepeerage.com/p10165.htm#i101645. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  59. ^ "RICHARD III - Archontology.org". http://www.archontology.org/nations/england/king_england/richard3b.php. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  60. ^ a b c "thePeerage.com - Person Page 10163". http://www.thepeerage.com/p10163.htm#i101628. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  61. ^ a b c d "thePeerage.com - Person Page 10142". http://www.thepeerage.com/p10142.htm#i101418. Erişim tarihi: 25 Ekim 2007. 
  62. ^ a b c d "thePeerage.com - Person Page 10148". http://www.thepeerage.com/p10148.htm#i101473. Erişim tarihi: 25 Ekim 2007. 
  63. ^ a b c d e f g h i j "thePeerage.com - Person Page 10150". http://www.thepeerage.com/p10150.htm. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  64. ^ a b c Lady Jane Grey, Mary Tudor lehine tahttan indirilmiştir "thePeerage.com - Person Page 10152". http://www.thepeerage.com/p10152.htm#i101513. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  65. ^ "Lady Jane Grey: Marriage". http://www.britannia.com/history/ladyjane/marriage.html. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  66. ^ a b c d "thePeerage.com - Person Page 10137". http://www.thepeerage.com/p10137.htm#i101370. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  67. ^ a b c d "thePeerage.com - Person Page 10138". http://www.thepeerage.com/p10138.htm#i101375. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  68. ^ a b c d "Oliver Cromwell 1599-1658". http://www.british-civil-wars.co.uk/biog/oliver-cromwell.htm. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  69. ^ "Oliver Cromwell - Faq 1". http://www.olivercromwell.org/faqs1.htm. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  70. ^ "New Page 1". http://www.stgilescripplegate.org.uk/frhistory.htm. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  71. ^ a b c "Richard Cromwell, Lord Protector, 1626-1712". http://www.british-civil-wars.co.uk/biog/richard-cromwell.htm. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  72. ^ "CROMWELL, Richard - Archontology.org". http://www.archontology.org/nations/england/commonwealth/cromwell2.php. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  73. ^ a b c d "thePeerage.com - Person Page 10139". http://www.thepeerage.com/p10139.htm#i101388. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  74. ^ a b c d e f g "thePeerage.com - Person Page 10136". http://www.thepeerage.com/p10136.htm. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  75. ^ a b c "thePeerage.com - Person Page 10141". http://www.thepeerage.com/p10141.htm#i101402. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  76. ^ "WILLIAM III - Archontology.org". http://www.archontology.org/nations/england/king_grbritain/william3.php. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  77. ^ "Anne (England) - Archontology.org". http://www.archontology.org/nations/england/king_grbritain/anne.php. Erişim tarihi: 2007-10-25. 
  78. ^ a b c "thePeerage.com - Person Page 10134". http://www.thepeerage.com/p10134.htm#i101338. Erişim tarihi: 2007-10-25. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]