Britanya hükümdarları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu liste Büyük Britanya Krallığı (1707-1801), Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı (1801-1927) ve Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı (1927-günümüze) hükümdarlarının listesidir. İngiltere hükümdarları listesi ve İskoçya hükümdarları listesinin devamıdır.

Britanya hükümdarları[değiştir | kaynağı değiştir]

Stuart Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiltere ve İskoçya 1 Mayıs 1707 tarihinde Birleşme Kanunları ile yasama ve yönetme birliğine girdi. İngiliz devlet memurları ve hükümet organları Britanyalılar gibi devam ettiler ve hükümdarların hüküm numaraları İngiltere hükümdarlarından devam etti.

Hükümdar Portre Doğumu Evliliği Ölümü
III. William
Haziran
16721689
Hollanda Valiliği
1689-1702
King William III of England, (1650-1702).jpg 14 Kasım 1650
Hollanda
II. William ve Prenses Mary Stuart'ın oğlu
II. Mary
St James Sarayı
4 Kasım 1677
3 çocuk
8 Mart 1702
Kensington
51 yaşında
I. Anne
1 Mayıs
17071714
İngiltere ve İskoçya
8 Mart 1702-1707
Anniex.jpg 6 Şubat 1665
St James Sarayı
II. James ve Anne Hyde'ın kızı
Danimarkalı George
St James Sarayı
28 Temmuz 1683
17 çocuk
1 Ağustos 1714
Kensington
49 yaşında

Hanover Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiltere parlementosunda yürürlüğe giren 1701 Yerleşme Kanunu ile tahta çıkacak hükümdarların Hanoverli Sophia'nın soyundan gelmesi kararlaştırıldı. Bu karara karşı çıkan İşkoçlara İngiltere tarafından ekonomik ambargo uygulandı ve 1707 Birleşme Kanunları vesilesiyle karar İskoçya'ya empoze edildi.

Hükümdar Portre Doğumu Evliliği Ölümü
I. George
1 Ağustos
17141727
George Ier de Grande-Bretagne.jpg 28 Mayıs 1660
Osnabrück
Ernest Augustus, Brunswick-Lüneburg Elektörü ve Hanoverli Sophia'nın oğlu
Celleli Sophia
Almanya
1 Kasım 1682
2 çocuk
11 Haziran 1727
Osnabrück
67 yaşında
II. George
11 Haziran
17271760
KING GEORGE II.jpg 30 Ekim 1683
Hanover
I. George ve Celleli Sophia'nın oğlu
Ansbachlı Caroline
Hanover
22 Ağustos 1705
8 çocuk
25 Ekim 1760
Westminster Sarayı
76 yaşında
III. George
25 Ekim
17601820
George III of the United Kingdom-e.jpg 24 Mayıs 1738
Norfolk House
Frederick, Galler Prensi ve Saxe-Gotha Prensesi Augusta'nın oğlu
Mecklenburg-Strelitzli Charlotte
St James Sarayı
8 Eylül 1761
15 çocuk
29 Ocak 1820
Windsor Kalesi
81 yaşında
IV. George
29 Ocak
18201830
George IV of the United Kingdom.jpg 12 Ağustos 1762
St James Sarayı
III. George ve Mecklenburg-Strelitzli Charlotte'un oğlu
(2)[1] Brunswickli Caroline
St James Sarayı
8 Nisan 1795
1 kız çocuk
26 Haziran 1830
Windsor
67 yaşında
IV. William
26 Haziran
18301837
William IV.jpg 21 Ağustos 1765
Buckingham Sarayı
III. George ve Mecklenburg-Strelitzli Charlotte'un oğlu
Saxe-Meiningenli Adelaide
Kew Sarayı
13 Temmuz 1818
2 çocuk
20 Haziran 1837
Windsor Kalesi
71 yaşında
I. Victoria
20 Haziran
18371901
Queen Victoria 1887.jpg 24 Mayıs 1819
Kensington Sarayı
Prens Edward Augustus, Kent ve Strathearn Dükü ve Saxe-Coburg-Saalfeld Prensesi Victoria'nın kızı
Saxe-Coburg ve Gotha Prensi Albert
St James Sarayı
10 Şubat 1840
9 çocuk
22 Ocak 1901
Osbourne House
81 yaşında

Saksonya-Coburg-Gotha Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Victoria'nın oğlu ve veliahtı olmasına rağmen, VII. Edward babasının adını taşıdığı için yeni bir hanedanı başlattı.

Hükümdar Portre Doğumu Evliliği Ölümü
VII. Edward
22 Ocak
19011910[2]
Edward vii england.jpg 9 Kasım 1841
Buckingham Sarayı
I. Victoria and Saksonya-Coburg ve Gotha Prensi Albert'in oğlu[3]
Danimarkalı Alexandra
Windsor Kalesi
10 Mart 1863
6 çocuk[3]
6 Mayıs 1910
Buckingham Sarayı
68 yaşında[3]

Windsor Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Windsor adı 1917 yılında, I. Dünya Savaşı sırasında benimsendi. Savaş zamanında gelişen Alman karşıtı hassasiyetler nedeniyle Saxe-Coburg-Gotha'dan değiştirildi. Yasal soyadları Mountbatten-Windsor olmasına rağmen, II. Elizabeth'in veliahtları resmi kraliyet beyannamesi ile Windsor Hanedanı'na bağlı kalacaklar.

Hükümdar Portre Doğumu Evliliği Ölümü
V. George
6 Mayıs
19101936[4]
3 Haziran 1865
Marlborough House
VII. Edward ve Danimarkalı Alexandra'nın oğlu[5]
Teckli Mary
6 Temmuz 1893
St James Sarayı
6 çocuk[6]
20 Ocak 1936
Sandringham House
70 yaşında[5]
VIII. Edward
20 Ocak
11 Aralık 1936[7]
Edward Prince of Wales during his visit to Canada in 1919.jpg 23 Haziran 1894
Richmond
V. George ve Teckli Mary'nin oğlu[7]
Wallis, Windsor Düşesi
Fransa
3 Haziran 1937
çocuksuz[7]
28 Mayıs 1972
Paris
77 yaşında[8]
VI. George
11 Aralık
19366 Şubat
1952[9]
Georg VI England.jpg 14 Aralık 1895
Sandringham House
V. George ve Teckli Mary'nin oğlu[9]
Elizabeth Bowes-Lyon
Westminster Abbey
26 Nisan 1923
2 çocuk[10]
6 Şubat 1952
Sandringham House
56 yaşında[11]
II. Elizabeth
6 Şubat
1952–günümüze[12]
Elizabeth II greets NASA GSFC employees, May 8, 2007 edit.jpg 21 Nisan 1926
Mayfair
VI. George ve Elizabeth Bowes-Lyon'un kızı[13]
Prens Philip, Edinburgh Dükü
Westminster Abbey
20 Kasım 1947
4 çocuk[14]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar ve kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ IV. George 15 Eylül 1785 tarihinde ilk olarak Maria Anne Fitzherbert ile evlendi fakat bu evlilik geçersizdi.
  2. ^ VII. Edward'ın NNDB Profili. URL son erişim tarihi 21 Ocak 2007.
  3. ^ a b c Soyağacı. URL son erişim tarihi 21 Ocak 2007.
  4. ^ Krak V. George. URL son erişim tarihi 21 Ocak 2006.
  5. ^ a b Windsor Hanedanı - V. George. URL son erişim tarihi 21 Ocak 2006.
  6. ^ Teckli Mary. URL son erişim tarihi 21 Ocak 2006.
  7. ^ a b c Windsor Hanedanı - VIII. Edward. URL son erişim tarihi 21 Ocak 2006.
  8. ^ Royal Government's Windsor Hanedanı - VIII. Edward. URL son erişim tarihi 21 Ocak 2006.
  9. ^ a b Windsor Hanedanı - VI. George. URL son erişim tarihi 21 Ocak 2006.
  10. ^ Elizabeth Bowes-Lyon. URL son erişim tarihi 21 Ocak 2006.
  11. ^ Kral VI. George VI uykusunda öldü. URL son erişim tarihi 21 Ocak 2006.
  12. ^ BBC - II. Elizabeth. URL son erişim tarihi 21 Ocak 2006.
  13. ^ Windsor Hanedanı - II. Elizabeth. URL son erişim tarihi 21 Ocak 2006.
  14. ^ BBC - II. Elizabeth. URL son erişim tarihi 21 Ocak 2006.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]