George (Cumberland dükü)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jørgen
Cumberland Dükü
Michael Dahl tarafından portresi (1705)
Britanya hükümdarının konsortu
Hüküm süresi8 Mart 1702 – 28 Ekim 1708
Doğum2 Nisan 1653(1653-04-02)
Kopenhag, Danimarka-Norveç
Ölüm28 Ekim 1708 (55 yaşında)
Londra, İngiltere
Defin13 Kasım 1708
Westminster Abbey
Eş(ler)i
Çocuk(lar)ıGloucester Dükü Prens William
HanedanOldenburg
BabasıDanimarka Kralı III. Frederick
AnnesiBrunswick-Lüneburg Prensesi Sophie Amalie
DiniLüteriyen

Danimarka Prensi George (Danca: Jørgen; 2 Nisan 1653 – 28 Ekim 1708), 1702'den 1714'e kadar Büyük Britanya'da hüküm süren Kraliçe Anne'nin kocasıydı.

Anne ile evliliği, Hollanda deniz gücünü kontrol altına almak ve Anglo-Danimarka ittifakı geliştirmek amacıyla 1680'lerin başında ayarlanmıştı. Bunun sonucu olarak George, Hollandalı kayınbiraderi III. William’ın gözünde pek popüler değildi. 1689’da Muhteşem Devrim sonrasında Kral II. ve VII. James tahttan indirildi. William ve Mary (Anne’in ablası), Britanya’nın hükümdarı oldular. Çiftin çocukları olmadığından Mary’nin kardeşi Anne onların muhtemel veliahtıydı.

William, George'u aktif askerlik hizmetinden çıkardı ve ne George ne de Anne, Mary'nin ve onun ölümünün ardından William'ın hükümdarlıkları sırasında bir etkiye sahip olmadı. William ve Mary öldükten sonra Anne kraliçe oldu. Karısının saltanatı sırasında, George, görüşlerine özel olarak katılmasa bile, etkisini bazen karısını desteklemek için kullandı. Sakin bir tavrı vardı ve siyasete pek ilgisi yoktu; 1702'de Lord High Amiral olarak atanması büyük ölçüde onursaldı.

Anne'nin on yedi hamileliğinde on iki tanesi düşük veya ölü doğum, dört tanesi bebeğin sonradan ölümü ve bir tanesi ise on bir yaşında ölen kronik hasta oğlu William ile sonuçlandı. Çocuklarının bu durumlarına rağmen, George ve Anne'nin evliliği güçlüydü. George 55 yaşında tekrarlayan ve kronik bir akciğer hastalığından öldü ve Westminster Abbey'e gömüldü.