Æthelred

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tedariksiz Ethelred sayfasından yönlendirildi)
Ethelred
İngiltere kralı
Hüküm süresi978 - 1013 ve 1014 - 1016
Taç giymesi978
Önce gelenŞehit Edward (978)
Çatalsakal Sweyn (1014)
Sonra gelenÇatalsakal Sweyn (1013)
Cesur Edmund (1016)
Doğum968 dolaylarında
Wessex
Ölüm23 Nisan 1016
Londra
DefinEski St.Paul Katedrali, Londra
Eş(ler)iNorthumbriya'lı Ælflaed
Aelgifu
Normandi'lı Emma
Çocuk(lar)ıNorthumbriya'lı Ælflaed'dan: 4 çocuk
Aelgifu'dan 6 çocuk
Normandiya'lı Emma'dan 3 çocuk
HanedanWessex Hanedanı
BabasıBarışçıl Edgar
AnnesiÆlfthryth

Tedariksiz Ethelred (Eski İngilizce: (Æþelræd Unræd)), (968 dolaylarında – 23 Nisan 1016) doğu Anglosakson kraliyeti Wessex'in 18 Mart 978–1013 ve 1014–23 Nisan 1016 dönemleri arasındaki kralı.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kral Edgar ve Kraliçe Ælfthryth'in ikinci oğlu idi. Baba bir annesi ayrı kardeşi olan Kral Aziz Şehit Edward 978'de öldürüldüğü zaman "Ethelred'" daha 10 (belki de 13) yaşındaydı ve Anglosakson İngiltere Krallığı tahtına çıktı.

Ağabeyi Edward'ın ölümüne katkısı olması pek olası olmamakla beraber, bu politik cinayet Corfe Şatosunda Ethelred'in hizmetkarları tarafından işlendiği için ülkenin ileri gelenleri tarafından bir şüphe altında kalmıştı. Bu nedenle, özellikle halk arasında "Şehit Edward" menkıbeleri yayıldıkça ülkenin ileri gelenleri ve halk tarafından her aldığı siyasi karar büyük bir gönülsüzce uygulanmış; hatta uygulanmamıştır.

Döneminin hemen başından itibaren İskandinav ülkelerinden, özellikle Danimarka'dan, İngiltere sahillerine gelen korsan Vikingler hücumlarına karşı aldığı tedbirler tamamiyle uygulanmamıştır. Halkı bu tehlikeye karşı yanında olmamıştır. Bu yüzden şahsen tedbirler almasına rağmen, halkın bunlara tamamen uymaması nedeniyle tedbirler yetersiz kalmış, ve Ethelred'in adı "tedariksiz" olarak çıkmıştır.

991'daki Maldon Savaşı'ndan itibaren İngiltere sahillerine hücum eden Vikinglere "Danegeld" adı verilen büyük para tazminatı vermeye başlamıştır. Fakat Danimarkalı Vikinglerin akınları sona ermemiş ve bunlar İngiltere'ye, özellikle kuzeyde "Danelaw" adı verilen arazilere, yerleşmeye de başlamışlardır. 1002'de Ethelred İngiltere'de yerleşmiş Danimarkalıların soykırımdan geçirilerek öldürülmesini emretmiştir. Aziz Brice günü katliamı olarak bilinen bu saldırı ülkenin tamamında uygulanamamıştır. Böylece de Viking tehlikesi ile başa çıkamamıştır.

1013de Danimarka kralı Çatalsakal Sweyn büyük bir Viking ordusu ve filosu ile İngiltere'ye şahsen hücuma geçti. Bu hücuma karşı çıkamayan Ethelred Normandiya'ya kaçmak zorunda kaldı ve Danimarka kralı Çatalsakal Sweyn İngiltere Krallığı'na geçti. Fakat 3 Şubat 1013'te Sweyn beklenmedik bir şekilde öldü. Sweyn'e biat etmiş olan Anglo-Sakson ileri gelenleri, Sweyn'in oğlu Knud'a biat etmeyip, Normandiya'da bulunan Ethelred'in bazı şartları kabul ederse geri gelip krallığa geçmesine destek vereceklerini bildirdiler. Ethelred'in kabul ettiği bu şartların, teabaların Kralı bazı şartlara uymasını zorlamaları ile İngiltere'de halkının hürriyetlerini kazanmaları için krala imzalattıkları "doküman"ların ilki olduğu iddia edilmektedir.

Ethelred İngiltere'ye dönüp, "Danelaw"da bulunan Danimarkalılara, özellikle Sweyn'in oğlu ve varısi olan Knud'a karşı harekete geçti. Knud'u İngiltere'den ayrılmaya zorladı. Fakat Ethelred'in oğlu Edmund Ironside babası aleyhine isyan etti. Danelaw bölgesine zarar vermiş olan Ethered ile Knud'a karşı olan Danimarkalı Viking'lerin yerleşmiş olduğu bu bölgede başarı kazandı. Ama Ağustos 1015'te yeni bir Danimarkalı ordusuyla Knud geri döndü ve İngiltere'nin büyük kısmını tekrar eline geçirdi. Edmund babası ile anlaşarak onunla birlikte Londra'ya o şehri Knud'a karşı savunmak üzere çekildiler. Fakat 23 Nisan 1015de Ethelred Londra'da öldü.

Ethelred'in mezarı Londra'da Büyük Londra Yangını'nda yanarak yıkılan eski St.Paul Katedrali'nde idi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Önce gelen:
Şehit Edward
İngiltere kralı
978 - 1013
Sonra gelen:
Çatalsakal Sweyn
Önce gelen:
Çatalsakal Sweyn
İngiltere kralı
1014 - 1016
Sonra gelen:
Cesur Edmund