Heilbronn: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Amirobot (mesaj | katkılar)
k r2.7.1) (Bot değişikliği Ekleniyor: ko:하일브론
Değişiklik özeti yok
20. satır: 20. satır:
|}
|}


'''Heilbronn''' [[Baden-Württemberg]] eyâletinin altıncı, Württemberg bölgesinin ise ikinci büyük Şehridir. Nüfusu 121.384'dür (31.12.[[2006]]).
'''Heilbronn''' [[Baden-Württemberg]] eyâletinin altıncı, Württemberg bölgesinin ise ikinci büyük şehridir. Nüfusu 121.384'dür (31.12.[[2006]]).


== Ekonomi ==
== Ekonomi ==

Sayfanın 18.47, 13 Mayıs 2011 tarihindeki hâli

Heilbronn, Almanya
Eyalet: Baden-Württemberg
Nüfus: 121.384 (31 Aralık 2006)
Posta kodları: 74072-74081 (eski kodu: 7100)
Telefon kodu: 07131
Plakası: HN
Belediye başkanı: Helmut Himmelsbach
Web sitesi: www.heilbronn.de

Heilbronn Baden-Württemberg eyâletinin altıncı, Württemberg bölgesinin ise ikinci büyük şehridir. Nüfusu 121.384'dür (31.12.2006).

Ekonomi

Heilbronn'un en önemli gelir kaynağını Bağcılık, Gemicilik ve Biracılık'dan elde etmektedir. Şehir'in yerleşimi Neckar'dadır ve önceden serbest imparatorluk şehriymiş. Şu an Heilbronn hiçbir vilayete bağlı değildir ve yönetimini kendi kendine sağlamaktadır. Aynı zamanda Heilbronn, Baden-Württemberg'in kuzey doğusunun neredeyse tamamını kapsayan Heilbronn-Franken bölgesinin ekonomik merkezidir.

Heilbronn bağcılık endüstrisi için meşhurdur ve Heinrich von Kleist'in Das Kätchen von Heilbronn eserine istinaden lakabı Kätchenstadt'tır.
En önemli Firmalar:
Knorr, kurulus Tarihi 1838
Brüggeman-Gruppe (Kimyasal Madde üreticisi), kurulus Tarihi 1868
Marka ismi Brunnen ile taninan 'Baier & Schneider', kurulus Tarihi 1877
Campina (Süt ürünleri)
1907-1929 yılları arası, efsanevi Otomobil üreticisi NSU. 1929 yılında Fiat tarafından satın alınmışdır.

Kültür ve eğitim

Heilbronn'da bir adet yüksek meslek okulu (Fachhochschule) bulunuyor. Hochschule Heilbronn ismini taşıyan ve 17.04.1961 Tarihinde kurulan yüksek okul, Makina Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği gibi çeşitli Fakültelerde hizmet sunuyor.

Heilbronn, bünyesi 293.000 Kitap bulunduran bir adet Kütüphaneye, bunun yanı sıra bir adet de mobil Kütüphanesi (Fahrbücherei) sahipdit.

Şehir'de çeşitli müzeler var:

  • Sanat ve Heykel Müzesi Deutschhof
  • Arkeoloji Müzesi Deutschhof
  • Doğa Tarihi Müzesi Fleischhaus
  • Güney Almanya Tren Müzesi
  • NSU Otomobil ve Motosiklet Müzesi

Spor

Alman Buz hokeyi ikinci Liginde bulunan Heilbronner Falken isimli bir Buz hokey takımı.

Coğrafya

Heilbronn, Wartberg'in (308 m) dibinde Neckar baseninin kuzey köşesinde konumlanmıştır. Heilbronn, Neckar'ın iki tarafındaki verimli topraklar üzerine kurulmuştur ve şehir sınırları dahilindeki en yüksek nokta Schweinsberg'tır 372 m yükseklikle. Heilbron Schwäbisch-Fränkischer Wald Eyalet Parkının bitişiğindedir ve etrafını çevreleyen bağlarla ünlüdür.

Heilbronn (üst sağ) Neckar nehri'nde, güneybatı Almanya

Tarihçe

1200 M.S.'ya kadar

Heilbronn'daki en eski insan kalıntıları M.Ö. 30.000 yılını göstermektedir. Heilbronn'un verimli Neckar baseninin topraklarında kurulu olmuş olması erkenden çiftçilerlerin yerleşmesini sağlamıştır. Bugünkü Heilbronn şehir sınırları içinde bir sürü bronz çağında kalma yer bulunabilir. Kelt'ler bu bölgede M.Ö. tuzlu su'dan tuz çıkartmışlardır.

İmparator Domitian (M.S. 81-96) hakimiyeti altında Romalılar Ren nehrinden batıya doğru yönelmeye başladılar böylece Roma İmparatorluğu'nun uç sınırlar Neckar-Odenwald-Had'dına kadar dayanmıştır. Bugünkü Böckingen ilçesinde had'lara ait bir kale yapılmıştır ve yakınlarında çeşitli Roma villaları ve tarlaları yerleştirilmiştir. M.S. 150 civarında, Neckar-Odenwald-Had'ı, Roma İmparatorluğunun sınırının 30 km doğuya doğru genişlemesiyle önemini kaybetmiştir.