Türk pop müziği: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Sukrubalkas (mesaj | katkılar)
9. satır: 9. satır:
==İlk dönemler==
==İlk dönemler==


1970'lerde doğan Popüler Türk Müziği'nin öncü isimleri şunlardır: [[Erol Evgin]], [[Erol Büyükburç]], [[Tanju Okan]], [[Sezen Aksu]], [[Nilüfer (şarkıcı)|Nilüfer]], [[Kayahan]], [[Nükhet Duru]], [[Ajda Pekkan]], [[Zerrin Özer]], [[Semiha Yankı]], [[Leman Sam]], [[MFÖ]].
1970'lerde doğan Türk Pop Müziği'nin öncü isimleri şunlardır: [[Erol Evgin]], [[Erol Büyükburç]], [[Tanju Okan]], [[Sezen Aksu]], [[Nilüfer (şarkıcı)|Nilüfer]], [[Kayahan]], [[Nükhet Duru]], [[Ajda Pekkan]], [[Zerrin Özer]], [[Semiha Yankı]], [[MFÖ]].
barış manço,cem karaca.barış akarsu.


== Canlanmaya Başlaması ==
== Canlanmaya Başlaması ==

Sayfanın 21.16, 10 Ağustos 2008 tarihindeki hâli

Türk Pop Müziği ya da diğer adı olan Popüler Türk Müziği, alaturka ve halk müziği kalıpları üzerine modern müzik kalıplarının monte edilmesiyle oluşturulmuş Türk müziği çeşididir.

Batı Avrupa sound'ları baz alınarak geliştirilmiştir. Türk Pop Müziği'nin temellleri 1970'lere dayanır. 1970'lerde Türk Pop Müziği, batıda ses getirmiş parçaların Türkçe aranjmanlarının yapılması şeklinde gelişmeye başlamış ve 1980'lere kadar gelişme göstermiştir. 1980-1990 arası durgun bir dönem geçirmiştir. 1990'lı yıllarda teknolojide meydana gelen gelişmeler ve Türk ekonomisinin gelişmesiyle müzik piyasasını etkilemesi Türk Pop Müziği'nin birden gelişmesine ve Pop Müziği arz ve talebinin artmasına neden olmuştur. 2000li yıllarla birlikte Pop Müziğinin tekrar durgunlaştığı görülmektedir.

Türk Pop Müziği'nin gelişmesine katkıda bulunmuş en önemli olay Eurovision'dur. Özellikle 1970 ile 1980 arası Pop müziğinin lokomotifi olmuştur.

Türk Pop Müziği, günümüze kadar Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziğinden oldukça beslenmiştir. Ancak pop müziğin evrensel çizgilerinden ayrılmamıştır. Evrensel çizgilerden uzaklaştıkça başka müzik türleri ortaya çıkmıştır (arabesk, fantezi, rock, rap) ve bu tür müzikler Popüler müzik kapsamına girmezler. Popüler müziğin en önemli özelliği sade ve ağdalı olmayan ritmler üzerine kurulu olmasıdır.

İlk dönemler

1970'lerde doğan Türk Pop Müziği'nin öncü isimleri şunlardır: Erol Evgin, Erol Büyükburç, Tanju Okan, Sezen Aksu, Nilüfer, Kayahan, Nükhet Duru, Ajda Pekkan, Zerrin Özer, Semiha Yankı, MFÖ.

Canlanmaya Başlaması

1980'li yılların sonu 1990'lı yılların başlarında Popüler Türk Müziği'ne katkıda bulunmuş sanatçılardan bazıları şunlardır: Hakan Peker, Yonca Evcimik, Aşkın Nur Yengi, Emel Müftüoğlu, Ozan Orhon, İzel, Ercan Saatçi, Çelik, Oya-Bora, Grup Vitamin,Harun Kolçak.

1990'lı Yıllar: Zirve

1990'lı yılların ortalarında Pop müzik tekrar canlanmaya başladı. Pekçok sanatçı bu dönemde müzik piyasasına girmiş ve bu döneme damgasını vurmuştur. Bu döneme katkıda bulunan isimlerden bazıları şunlardır: Yaşar,Reyhan Karaca, Suat Suna, Ege, Tarkan Tevetoğlu, Burak Kut, Sertab Erener, Yeşim Salkım, Serdar Ortaç, Mustafa Sandal, Kenan Doğulu, Levent Yüksel, Ajlan Büyükburç, Bendeniz, Deniz Arcak, Bora Öztoprak, Gökhan Kırdar, Nazan Öncel, Kerim Tekin, Pınar Aylin, Taner Olgun, Harun Kolçak, Hakan Peker, Çelik, Candan Erçetin, Fatih Erkoç, Emre Altuğ, Demet Akalın, Ferda Anıl Yarkın ,Sibel Tüzün, Seden Gürel, Eda Özülkü, Metin Özülkü, Akın, Erdal Çelik, Doğuş, Atilla Taş, Baha ,Mirkelam

Türk Pop Müziği 1990 yılı ve 2000 yılına kadar büyük patlamalarla ilerlemiştir.90'lı yıllarda en büyük patlama yapan isimler ise Tarkan,İzel,Sertab Erener ve Aşkın nur Yengi'dir.Bu dört isim de hala müziklerini devam ettirmektedirler.Her ne kadar yerlerini başka isimlere bırakmış gibi görünseler de herkesin gönüllerinde bir numaradadırlar.Ne yazık ki şimdiler 90'lı yılların müziğinden tek bir şey kalmamıştır....

2000'li yıllar

2000'li yıllarda pop müzik canlanmaya devam etmiştir ancak 2005'ten sonra tekrar duraklama dönemine girdiği görülmektedir. Bu dönemde popüler müziğe katkıda bulunan isimlerden bazıları şunlardır: Hande Yener, Bengü, Murat Boz, Gökhan Özen, Grup Hepsi yıldız tilbe , Yalın, Keremcem, Ziynet Sali ,Demet Arslan.

Ayrıca bakınız

müzik