7'den 77'ye: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Telifli içerik çıkartıldı . "http://www.barismancomix.com/televizyon/barismancoile7den77ye.php"
Hiwatari (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
2. satır: 2. satır:
| ad = 7'den 77'ye
| ad = 7'den 77'ye
| özgün_ad =
| özgün_ad =
| resim =
| resim = [[Dosya:Barismancoile7den77yelogolari.jpg‎|thumb|right|260px|Programın 80'li yıllarda kullandığı logosu]]
| altyazı =
| altyazı =
| türü = [[Komedi]]<br>[[Çocuk]]<br>[[Aile]]<br>[[Eğlence]]
| türü = [[Komedi]]<br>[[Çocuk]]<br>[[Aile]]<br>[[Eğlence]]

Sayfanın 09.03, 29 Nisan 2014 tarihindeki hâli

7'den 77'ye
Programın 80'li yıllarda kullandığı logosu
GeliştirenNevzat Saraycıklı
YönetmenBarış Manço
Lale Manço
Yaratıcı yönetmen(ler)Barış Manço
SunucuBarış Manço
Tema müziği bestecisiŞenol Şentürk
Ali Rıza Başaran
Açılış müziğiAnahtar
Bitiş müziğiAnahtar
Ülke Türkiye
DiliTürkçe
Sezon sayısı9
Bölüm sayısı378
Yapım
Yönetici yapımcıTamer Şahin
Berna Korkut
YapımcıBarış Manço
Lale Manço
MekânMarmara Üniversitesi TV Film Stüdyoları
KameraYavuz Zafer
Erkan Umut
Gösterim süresi43-45 dakika
Yapım şirketiTRT
Yayın bilgileri
KanalTRT 1
Görüntü formatıNTSC
Ses formatıMono
Yayın tarihi8 Ekim, 1988 - 6 Aralık, 1998
Kronoloji
İlişkili programlarAdam Olacak Çocuk


7’den 77’ye, Barış Manço ve Erkmen Sağlam'ın[1] hazırladıkları, Barış Manço'nun sunuculuğunu yaptığı TRT'de yayınlanan aile, çocuk ve eğlence programı. İlk yayın tarihi 8 Ekim 1988'dir. Yıllarca devam etmiş olan program pazar günleri yayınlanmıştır. Programın sloganlarından biri "Adam Olacak Çocuk"'tur. 6 Aralık 1998 tarihinde 378 programın ardından sona ermiştir. [2][3] 1990 yılında en çok izlenen çocuk programıdır.[4] Hürriyet gazetesi tarafından verilen Altın Kelebek Ödülü'nü en iyi çocuk programı dalında beş kez kazanmıştır.[2]


Barış Manço ile 7'den 77'ye; TRT 1, TGRT ve atv'de 1988-1998 yılları arasında 10 yıl boyunca her pazar öğleden önce yayındaydı. Programın jenerik müziği ise "Anahtar" şarkısının altyapısıydı.

Adam Olcak Çocuk

Şablon:Ayrıca bkz Adam Olacak Çocuk, çocuklara yönelik bir söyleşi programıydı. Barış Manço programlarda, katılan çocuklarla söyleşi yapar, öğütler verir, oyuncaklar dağıtır, şarkılar söylerdi. Ayrıca programa, ünlü şarkıcı ve sanatçıları da davet eder, eğlenceyi arttırırdı. Barış Manço ile çocuklar arasındaki diyaloglar zaman zaman çok komik olabiliyordu ve bu da hem ekran başındaki izleyicileri, hem de stüdyodaki aileleri gülmekten kırıp geçirmeye yetiyordu. Söyleşilerin sonunda çocuklar muhakkak şarkı da söylerlerdi.


"10 puan 10 puan 10 puan, "Dişlerini fırçala, ıspanağını ye, arabada arka koltukta otur, teybin kırmızı kayıt düğmesine basma" gibi Barış Abi'mizin meşhur söz ve öğütleri, Adam Olacak Çocuk'ta hayat bulmuştu. Bu program bir bilim ve gezi belgeseli niteliği taşıyordu. Barış Manço ve ekibi, bu programla birlikte 150 değişik ülkeye giderek, 500.000 km'den fazla yol kat etti. Barış Manço, bu programda gezdiği mekanlarla hem kendisini, hem de izleyicilerini bilgilendirmiş, geliştirmiş ve yıllarca Türk izleyicisinin dünyaya açılan penceresi olmuştur. Türkiye'nin tanıtımında da önemli rol oynayan Barış Manço, gittiği her ülkede kelimenin tam mânasıyla "Barış Elçiliği" yapmıştır.

Dönence Dünya Turu

Barış Manço ve ekibi, Dönence Dünya Turu programında her hafta başka bir ülkeye gider, bu ülkeleri A'dan Z'ye tanıtırdı. Bu program bir bilim ve gezi belgeseli niteliği taşıyordu. Barış Manço ve ekibi, bu programla birlikte 150 değişik ülkeye giderek, 500.000 km'den fazla yol kat etti. Barış Manço, bu programda gezdiği mekanlarla hem kendisini, hem de izleyicilerini bilgilendirmiş, geliştirmiş ve yıllarca Türk izleyicisinin dünyaya açılan penceresi olmuştur.

Türkiye'nin tanıtımında da önemli rol oynayan Barış Manço, gittiği her ülkede kelimenin tam mânasıyla "Barış Elçiliği" yapmıştır.

İkinci Kahvaltı

İkinci Kahvaltı, Adam Olcak Çocuk'un bir anlamda yaşlılara yönelik versiyonuydu. Barış Manço, tek tek dedelerimizi, anneanne ve babaanne'lerimizi sahneye alıp sohbet eder, onlarla şarkılar söylerdi. Programın sonunda, konuklara Türk Kahvesi ikramı yapılır ve kahve paketleri hediye edilirdi.

Dere Tepe Türkiye

Dönence Dünya Turu ile aynı özellikleri taşıyan, fakat Türkiye sınırları içerisinde yapılan gezilerin ve araştırmaların yer aldığı bir Türkiye Belgeseliydi. Barış Manço, program çekimlerinde gittiği her şehirde ve yörede halkın büyük sevgisiyle karşılanır, o da bu sevgiye sempatik ve espritüel yapısıyla karşılık verirdi. Dere Tepe Türkiye'nin ilk çekimleri 1988'de Artvin'de yapılmış ve Barış Manço yıllar içerisinde Türkiye'yi bir uçtan bir uca gezmiştir.

4 X 21 Doludizgin

Günümüzde bir hayli sevilen ve ilgiyle izlenen programlar listesinde başı çeken talk show'larda da, "4 X 21 Doludizgin" adı altında Barış Manço'nun imzası vardı. 4 X 21 Doludizgin ismi, haftanın 4.günleri yani Perşembe günleri yayınlanıyor olmasına; 21 ise programın başlangıç saati olan 21:00'e işaret ediyordu. Program, "Barış Manço ile 7'den 77'ye" kuşağından farklıydı ve başlı başına bir talk show'du. Barış Manço, her programda farklı bir ünlü konuğunu ağırlıyor; güzel, seviyeli, esprili, eğlenceli ve hoş sohbetlere imza atıyordu.

4X21 Doludizgin'e katılanlar arasında;

gibi hem dönemin hem de günümüzün ünlü simaları yer almaktadır...


Genel Olarak Bölümler

Programın bazı bölümleri her hafta, bazıları da aralıklarla yayınlanmıştır.

  • Adam olacak çocuk: Yaklaşık bir düzine çocuk ve ailesinin katıldığı bölümde çocuklar şarkılar söyleyip birbirlerine puan verir, bu sırada Barış Manço çocuklarla özellikle iyi ve kötü alışkanlıklar hakkında sohbet eder.
  • Adam olmuş çocuk: 1994 yılında programa dahil edilir. Barış Manço meslek hayatında başarılı olmuş ünlü konuklarla sohbet eder. Bu bölümün ilk konuğu Mustafa Sandal olmuştur.[5]
  • İkinci kahvaltı: 70 yaş üzeri yaşlıların konuk edildiği bölümdür. 1992 yılında konuklar arasında yer alan Hasan Hüseyin Kılıç, çekimlerden sonra hayatını kaybetmiş ve Kılıç programda anılmıştır.[6]
  • Dönence Dünya Turu: Bu bölümde Manço, dünyanın değişik bölgelerini izleyiciye tanıtır. Bu bölümde özellikle gezilen yörenin kılık kıyafet ve şarkıları gibi kültürel yönleri izleyiciye aktarılır.
  • Dere Tepe Türkiye: Türkiye'nin tarihi ve turistik bölgelerinin tanıtıldığı bölüm.
  • "Manço Klip" ve "Yabancı Klip": Her program'da Barış Manço'nun bir klibi yayınlanır, sonrasında dünya müzik listelerinden seçilen bir klip yayınlanırdı.
  • Yabancı Konuk: Bu bölüm ilk kez 1990 yılında yayınlanmış, yayınlanan ilk bölümde Barış Manço'nun modacı Pierre Cardin ile yaptığı röportaja yer verilmiştir.[7]
  • Komşu Kapısı

Program her seferinde Barış Manço'nun ağzından "Programımızın sonuna geldik. Bana her konuda; ama her konuda yazmaya devam edin. Adresimi biliyorsunuz; Barış Manço Moda 81300 İstanbul. Tekrar ediyorum; Barış Manço Moda 81300 İstanbul. Haftaya karşılaşmak umuduyla, sağlıcakla kalın." sözleri ile biterek hafızalara kazındı.

Kaynakça

  1. ^ "Buzlar arasında". Milliyet Gazetesi. 3 Haziran 1990. s. 17. 
  2. ^ a b "7'den 77'ye". Hürriyet. 12 Ocak 1998. Erişim tarihi: 14 Nisan 2010. 
  3. ^ "Barış Abi'den Veda". Milliyet Gazetesi. 6 Aralık 1998. s. 32. 
  4. ^ "ŞaşırtanSonuç". Milliyet Gazetesi. 2 Şubat 1990. s. 17.  "AGB Anadolu" adlı araştırma şirketinin "People Meeter" ile yaptığı araştırma.
  5. ^ ""Arizona Manço" 7 yaşında". Milliyet Gazetesi. 6 Kasım 1994. s. 4. 
  6. ^ "Hüzünlü Kahvaltı". Milliyet Gazetesi. 15 Mart 1992. s. 21. 
  7. ^ "Cardin, ekranda". Milliyet Gazetesi. 1 Nisan 1990. s. 19.