Zoran Jolevski

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zoran Jolevski
Зоран Јолевски
Kuzey Makedonya Savunma Bakanı
Görev süresi
19 Haziran 2014 - 1 Haziran 2017
Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov
Başbakan Nikola Gruevski
Yerine geldiği Talat Caferi
Yerine gelen Radmila Şekerinska
Kişisel bilgiler
Doğum 16 Temmuz 1959 (64 yaşında)
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Üsküp, Makedonya Yugoslavya
Partisi VMRO-DPMNE
Evlilik(ler) Suzana Jolevska
Çocuk(lar) Pero Jolevski (1988 doğumlu) (1992 doğumlu) Filip Jolevski
Bitirdiği okul Üsküp Aziz Kiril ve Metodius Üniversitesi

Zoran Jolevski (Makedonca: Зоран Јолевски; d. 16 Temmuz 1959) Makedon diplomat ve 2014 -2017 yılları arasında Kuzey Makedonya Savunma Bakanı.

Savunma Bakanı olarak atanmadan önce Makedonya'nın Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi olarak görev yaptı. Kasım 2008'de Makedonya ile Yunanistan arasındaki Makedonya devlet ismi ile ilgili anlaşmazlıkta baş müzakerecisi olarak görev yaptı.[1] 2011'de Birleşik Meksika Devletleri Büyükelçisi ve Amerika Devletleri Örgütü Daimi Temsilcisi olarak atandı. 2000-2004 yılları arasında Makedonya cumhurbaşkanı Boris Traykovski'nin Genel Sekreteri olarak görev yaptı. Doktora derecesine sahiptir.

Zoran Jolevski 16 Temmuz 1959 tarihinde Yugoslavya’ya bağlı Makedonya Sosyalist Cumhuriyeti’nin başkenti Üsküp’te doğdu. En yakın arkadaşları opera sanatçısı Boris Trajanov ve film yönetmeni Milcho Manchevski ile birlikte Üsküp’teki Makedonya'daki Orce Nikolov Lisesi'ne gitti. Lisede iken matematik şampiyonalarında birçok ödül kazandı, yüzme takımının kaptanlığını yaptı ve Makedonya'da gençler yüzme şampiyonu oldu. Liseden sonra Üsküp Aziz Kiril ve Metodius Üniversitesi İktisat Fakültesini yüksek derece ile bitirdi. Mezun olduğu üniversitenin; Hukuk Fakültesinden "Çok Uluslu Şirketlerin İş Stratejileri" konulu tez çalışması ile yüksek lisans derecesi, İktisat fakültesinden ise "Makedonya'nın Dış Ticaret Rejimi ve Dünya Ticaret Örgütü Anlaşmaları" konulu tez çalışması ile de doktora derecesi aldı.

Zoran Jolevski, 1983'ten 1988'e kadar bir seyahat acentesi açarak iş hayatına başladı. Bunun yanı sıra Üsküp Turizm Birliği Başkanlığı ve "Vardar" yüzme kulübü Başkanlığı üyeliği yaptı. 1988'den 1992'ye kadar Makedonya Dışişleri Bakanlığı'nda, Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması'nda Makedonya'nın gözlemci statüsü için gerekli tüm belgelerin hazırlanmasından sorumlu memur olarak görev yaptı. 1994 yılında Makedonya'nın Dünya Ticaret Örgütü Daimi Misyonu'nda ve İsviçre'nin Cenevre kentindeki Birleşmiş Milletler ofisinde Birinci Sekreter oldu. 1998 yılında ülkesine döndükten sonra Dünya Ticaret Örgütüne katılım ve diğer uluslararası ticaret ve mali işlerden sorumlu Sekreter olarak görev yaptı. Kosova Savaşı patlak verdiğinde, Kosova mülteci krizlerinde İnsani Konular Ulusal Koordinatör Yardımcısı olarak görev yaptı ve burada dostane ve profesyonel bir ilişki kurduğu dönemin Dışişleri Bakan Yardımcısı Boris Traykovski ile çalıştı. Kosova mülteci krizinin sona ermesinin ardından 1999 yılında Makedonya Cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olan Boris Traykovski'nin danışmanlığını yaptı. 2000 yılında Makedonya ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmasına ilişkin başarılı müzakerelerin Baş müzakerecisi olarak görev yaptı. 2006 yılında Makedonya Avrupa-Atlantik Kulübü Başkanlığı'na seçildi.

2007 - 2014 yılları arasında Makedonya'nın ABD Büyükelçisi olarak atandı.[2] Bu görevi sırasında Makedonya-ABD ilişkilerini güçlendirmeye ve Makedonya'nın NATO'ya katılımına odaklandı . 2008 yılında, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Stratejik Ortaklık ve İşbirliği konusunda bir anlaşma imzaladı. Görev süresi boyunca diğerlerinin yanı sıra Georgia Üniversitesi, Vermont Üniversitesi, Amerikan Üniversitesi, Ohio Eyalet Üniversitesi, Utah Valley Üniversitesi, George Washington Üniversitesi, Ohio Üniversitesi, Norwich Üniversitesi dahil olmak üzere birçok üniversitede ders verdi. 19 Haziran 2014 tarihinde meclisten güvenoyu alan Nikola Gruevski hükûmetinde savunma bakanı olarak görev aldı.[3] Bu görevi 1 Haziran 2017 tarihinde sona erdi. Zoran Jolevski halen Üsküp Avrupa Üniversitesi'nde Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Rektör Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.[4]

Ana dili Makedonca'nın dışında İngilizce, Fransızca, Sırp-Hırvatça, Bulgarca bilen Zoran Jolevski Suzana Jolevska ile evlidir. Pero Jolevski (1988 doğumlu) ve Filip Jolevski (1992 doğumlu) adında iki oğlu vardır.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ADVISORY BOARD". The Ambassadorial Roundtable (İngilizce). Erişim tarihi: 25 Nisan 2024. 
  2. ^ "President Bush With Ambassador Zoran Jolevski of the Republic of Macedonia". 27 Temmuz 2007. Erişim tarihi: 25 Nisan 2024. 
  3. ^ "Gruevski, Yeni Hükümeti 25 Bakan ile Yönetecek » Yeni Balkan". yenibalkan.com. Erişim tarihi: 25 Nisan 2024. 
  4. ^ "Проректор за меѓународна соработка Проф. д-р Зоран Јолевски". ЕВРОПСКИ УНИВЕРЗИТЕТ (Makedonca). 21 Mart 2023. Erişim tarihi: 25 Nisan 2024. 
  5. ^ "Embassy of the Republic of Macedonia, Washington DC". web.archive.org. 21 Ekim 2007. Erişim tarihi: 25 Nisan 2024.