Yürütme başkanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yürütme başkanı, sahip olduğu yetkilerle çeşitli görevleri yerine getirmesine izin veren devletin başı için kullanılan bir terimdir. Bu terim, pozisyonun unvanına atıfta bulunabilir, ancak birçok yasama birimi bu yetkiyi farklı bir unvana sahip bir pozisyona yerleştirir (örneğin, cumhurbaşkanı veya başbakan).

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Yürütme başkanı, bir anayasa veya temel yasa tarafından verilen hükûmet yetkilerinin başında olan bir terimdir (örneğin, cumhurbaşkanlığı, başbakanlık veya valilik yetkileri). Bu yetkileri kullanarak çeşitli görevleri yerine getirme imkanı sağlar. Bu görevler arasında politikaların uygulanması, hükûmetin yürütme organının denetlenmesi, yasama organına sunulmak üzere yürütme bütçesinin hazırlanması, yürütme görevlilerinin ataması ve azli, yasaların veto edilmesi, yasama organının feshedilmesi ve kendi yasa tasarılarının yasama organına sunulması gibi işlevler bulunabilir.

Yürütme Başkanı unvanlı pozisyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Çoğu durumda, yürütme başkanı unvanı doğrudan makamın unvanı olarak kullanılmaz. Yetkiler genellikle başkan, genel vali, vali, vali yardımcısı, idareci, yüksek komiser, komiser, başbakan veya bakan başkanı gibi farklı bir unvana sahip bir makama verilir. Yürütme başkanı olarak resmi olarak adlandırılan birkaç makam bulunmaktadır.

  • Çin Halk Cumhuriyeti'nin özel idari bölgeleri olan ve 20. yüzyılın sonlarında egemenlik devirlerine kadar İngiliz ve Portekiz yönetimi altında bulunan iki özel idari bölgede, başkan yürütme ve siyasi liderlerdir ve kendi bölgelerinin hükümetlerinin başındadır.
Başlık oluşturuldu Yerini aldı / feshedildi
Hong Kong İcra Kurulu Başkanı 1997 Hong Kong Valisi
Makao İcra Kurulu Başkanı 1999 Makao Valisi
  • Kuzey İrlanda'da, yürütme başkanı, 1974'te beş aylığına Kuzey İrlanda'nın devredilen hükümeti olan Kuzey İrlanda Yürütme Kurulu'nun liderini ifade eder.
  • Mauritius'ta 12 Ekim 2002'den beri Rodrigues adasına özerklik verildi ve bunun sonucunda kurulması sağlandı.
  • Bir hükümet olmasa da, Yeni Zelanda Krallığı'nın bir parçası olan Ross Dependency, bir yönetim kurulu tarafından yönetilen bir Kraliyet kuruluşudur ve başkan, yürütme başkanı olarak hareket eder. Kurul, Dışişleri Bakanına rapor verir.
  • Falkland Adaları'ndaki hükümet başkanı, yürütme başkanı olarak bilinir.
  • Tarihsel olarak, Ryukyu Adaları'nın hükümet başkanı yürütme başkanı olarak biliniyordu. Adaların bir vilayet olarak Japonya'ya geri alınmasının ardından, işlevlerin yerini büyük ölçüde Okinawa Eyaleti Valisi aldı.

Kaynaklar ve referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]