William Smith (denizci)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
William Smith
Doğum1790
Northumberland, Birleşik Krallık
Ölüm1847 (56-57 yaşlarında)
MeslekKâşif ve Gemi Kaptanı
Tanınma nedeniGüney Shetland Adalarının keşfi
Livingston Adası'ndaki Williams Point, William Smith tarafından 19 Şubat 1819'da keşfedilen arazi.
Smith'in ve Güney Okyanusu'ndaki diğer ilk yolculukları

William Smith (1790 – 1847) [1] Blyth, Northumberland'da doğan ve Antarktika'daki Graham Toprakları açıklarında bir takımada olan Güney Shetland Adaları'nı keşfeden İngiliz bir kaptandır. Onun yaptığı keşif, mevcut Antarktika Antlaşmasını bağlayan bölgedeki, 60° güney enleminin güneyinde yapılan ilk keşifti.

Gençliği ve Çıraklığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Woodhorn Müzesi'nde bulunan Earsdon Parish Kayıtları, William ve Mary Smith'in en büyük oğlu William'ın 10 Ekim 1790 tarihinde Aziz Cuthbert Kilisesi'nde vaftiz edildiğini göstermektedir. Smith'in Thomas adında küçük bir erkek kardeşi ve Mary adında bir kız kardeşi vardı ve babası Seaton Sluice'de marangozluk yapıyordu.

On sekizinci yüzyılda, erkek çocuklar on dört yaşında denizde yedi yıllık çıraklık dönemine başlarlardı.[2] John Miers'in keşifle ilgili anlatımına göre, William Smith 'Grönland balina avcılığında' çıraklığını yapmıştır.[3] (O dönemde Grönland da dahil olmak üzere önemli bir İngiliz balina avcılığı endüstrisi vardı). Hayatı boyunca, tarihçi Ida Lee tarafından "...belki de en büyük gezgin olan, Fiji'nin erken dönemleri hakkında çok fazla bilgi veren ve Sidney Limanı'ndaki gemisinde misyonerlik ayinleri düzenlemekten zevk alan" olarak tanımlanan Richard Siddins ile birlikte çalıştı.

1811'de Smith, o zamanlar Blyth, Northumberland'da inşa halinde olan William gemisinin ortağı oldu.[2][4]

Antarktika'nın Keşfi[değiştir | kaynağı değiştir]

1819'da William'la Buenos Aires'ten Valparaíso'ya yük taşırken, doğru rüzgârları yakalamak amacıyla Horn Burnu'nun etrafında daha güneye yelken açtı. 19 Şubat 1819'da 62° güney enlemi ve 60° batı boylamında yeni bir kara gördü, ancak karaya çıkmadı (bu koordinatlara göre, büyük olasılıkla Livingston Adası'ydı.) Donanma yetkilileri keşfine inanmadı, bunun üzerine 16 Ekim'de yaptığı bir başka yolculukta adaların en büyüğüne çıktı. Adaya Kral George Adası, takımadalara da İskoçya'nın kuzeyindeki Shetland Adaları'na ithafen Güney Shetland Adaları adını verdi. Ertesi yılın başında, 1820'de, Kraliyet Donanması William'ı kiraladı ve yeni keşfedilen adaları incelemek üzere gemide Teğmen Edward Bransfield ile birlikte gönderdi ve bu süreçte Antarktika Yarımadasını da keşfetti.

Onuruna[değiştir | kaynağı değiştir]

Antarktika'nın Güney Shetland Adaları'ndaki Smith Adası ve Cape Smith, ismini onun onuruna William Smith'ten almıştır.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Smith Island". SCAR Composite Antarctic Gazetteer. Standing Committee on Antarctic Research. 8 Eylül 1953. 22 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2015. 
  2. ^ a b Jones (1982). Antarctica Observed: Who discovered the Antarctic continent?. Whitby: Caedmon. ss. 59, 62. 
  3. ^ Miers, John (1820). "Account of the Discovery of New South Shetland, with observations on its importance in a Geographical, Commercial, and Political point of view". Edinburgh Philosophical Journal. 3: 370. 
  4. ^ Lloyd's Register (1813), "W" supple. pages, Seq.No.W41.