Viva Ned Flanders

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Viva Ned Flanders"
Bölüm no.10
Ürün koduAABF06
Yayın tarihi10 Ocak 1999
SenaristDavid M. Stern
YönetmenNeil Affleck
Kara tahta şakası"Annem, Jerry Seinfeld ile çıkmıyor."
Kanepe şakasıAiledekiler kanepeye oturduktan sonra Matt Groening'in eli, sahneye müdahale eder ve sahnedeki her şey birbirine girer.
DVD yorumlarıMatt Groening, Mike Scully, George Meyer, Ron Hague, Julie Thacker ve Neil Affleck
Konuk oyuncu(lar)
The Moody Blues (kendileri)
Sezonlar

"Viva Ned Flanders" ("Yaşasın Ned Flanders"), Amerikan televizyon dizisi Simpsonlar'ın onuncu sezonunun onuncu bölümüdür ve bölüm, ilk olarak Fox'ta 10 Ocak 1999 tarihinde yayınlanmıştır. Bu bölümde Ned Flanders, 60 yaşına gelmiş olduğunu ve hayatını dolu bir şekilde yaşayamadığını fark eder. Bunun üzerine Ned, Homer Simpson'dan yardım almaya karar verir ve Homer, "hayatı yaşatmak" için Ned'i Las Vegas'a götürür. Gittikleri kumarhanede sarhoş olan ikili, sarhoşuklarının etkisiyle yanlışlıkla kumarhanedeki kokteyl garsonlarıyla evlenirler.

Bölüm, David M. Stern tarafından yazılmış ve Neil Affleck tarafından yönetilmiştir. Ned'in 60 yaşında olduğunun belirlenmesi, yapım ekibi tarafından çok tartışılmıştır ve yapımcılar, bu kararın alınmasında, yapım ekibinden Ron Hauge'ın yaptığı bir espriden esinlenmişlerdir. Bölümde Elvis Presley'nin Viva Las Vegas şarkısı çalmaktadır. The Moody Blues, bölümde konuk oyuncu olarak yer almış ve grup, kendisini canlandırmıştır. Kumarhanede kokteyl garsonu olarak çalışan Amber (Pamela Hayden seslendiriyor) ve Ginger (Tress MacNeille seslendiryor) karakterleri, bu bölüm ile dizide ilk kez görülmüşlerdir.

Bölümün Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bay Burns'ün sahibi olduğu kumarhanenin yıkımı gerçekleştirilmektedir. Ancak yıkım sırasında yaşanan anlaşmazlık sebebiyle ciddi bir patlama yaşanır ve çok büyük bir toz bulutu oluşur. Simpson ailesi, toz bulutunun etkisiyle kirlenen arabalarını yıkatmak üzere arabayı yıkamacıya götürür ve Homer, yıkamacıda Ned'in bir şeyler aldığını görür. Homer; Ned'in, sırf düzenlenen indirimden yararlanabilmek adına 60 yaşında olduğunu söylediğini düşünse de Ned, gerçekten de 60 yaşında olduğunu kanıtlar. Ned, Homer'a, 60 yaşında olmasına rağmen gayet genç göstermesini temizliğe, çok çiğneyerek yemeye ve düzenli olarak kiliseye gitmeye borçlu olduğunu söyler. Buna karşılık Homer, Ned'in yaşam tarzıyla dalga geçer ve hayatını dolu bir şekilde yaşayamadığını söyler. Homer'ın söylediğinden etkilenen Ned, hayatını gerçekten de düz bir şekilde yaşadığını düşünmeye başlar ve hayatı daha dolu nasıl yaşayabileceğini öğrenmek adına Homer'a danışır. Homer, dediği her şeyi yapması şartıyla Ned'e yardım edeceğini söyler.

Ned, Homer'ın dediğini kabul eder ve Homer, Ned'i Las Vegas'a götürür. İkili, şehrin girişinde tehlikeli bir gösteriyle karşılaşır. Homer, gösteriye gönüllü olarak katılır ve gösteriyi başarıyla tamamlar. Ned, Homer'ın cesur bir şekilde gösteriye katılmasından ve Homer'ın yanlış bir hareket ile parçalara ayrılabilecek olması ihtimalinden çok etkilenir. Gösterinin ardından ikili, Caesars Palace kumarhanesine gider ve rulet oynamaya başlar. Ned, dini hassasiyeti nedeniyle ilk başta kumar oynamak istemese de Homer ona aldırış etmez ve rulet oynarlar. Homer, rulette cidddi bir kayıp yaşasa da umursamaz ve bu durum, Ned'i hayrete düşürür. İkili, ruletten sonra kumarhanenin bar kısmına giderler ve burada sarhoş olurlar.

Homer ve Ned sabah uyandıklarında, sarhoş oldukları sırada kumarhanede kokteyl garsonu olarak çalışan Amber ve Ginger ile evlendiklerini fark ederler. Homer Amber, Ned ise Ginger'la evlenmiştir. Homer ve Ned, evlilik sırasında sarhoş olduklarını ve halihazırda evli olduklarını söylerler, ardından da kumarhaneden kaçmaya çalışırlar. Kaçmaya çalıştıkları sırada kuamrhanedeki güvenlik görevlileri, Homer'la Ned'i yakalarlar ve döverler. Daha sonrasında kumarhane görevlileri, Homer'la Ned'i Las Vegas'tan atarlar. Bu sırada Amber ve Ginger, Homer'la Ned'den ayrıldıklarını söyleyip başka iki erkekle evlenirler. Bölümün sonunda Homer ile Ned, yürüyerek Springfield'a doğru giderler.

Bölümün Yapımı ve Bölümdeki Göndermeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, David M. Stern tarafından yazılmış ve Neil Affleck tarafından yönetilmiştir. Bölüm Temmuz 1998'de yapılmış ve 10 Ocak 1999 tarihinde yayınlanmıştır.[1]

Bölümün başında bir patlama sahnesi yer almaktadır. Mike Scully, bu patlama sahnesi için "söylenecek çok şey var" demiştir.[2] Yine aynı şekilde Neil Affleck, patlama sahnesinin yapımının çok zorlu geçtiğini ve istedikleri gibi olması için, sahneyi birkaç kez tekrardan yaptıklarını söylemiştir.[3]

Ned'in yaşı, yapım ekibi tarafından çok tartışılmıştır ve Mike Scully, en sonunda "ne kadar yaşlı yapabilirlerse o kadar yaşlı" olması yönünde anlaştıklarını söylemiştir.[2] Ned'in 60 yaşında olması fikrini ise, dizinin senaristlerinden Ron Hauge ortaya atmıştır.

Homer'la Ned sarhoş oldukları gecenin sabahı uyandıklarında, ikilinin bir jakuzi içinde giyinik bir şekilde uyuduğu görülmektedir. Matt Groening ve kimi yapımcılar, ikilinin bu sahnede çıplak bir şekilde bulunmasını istemiştir; ancak bazı yapımcılar bu durumun soruna yol açabileceğini düşünmüş ve ikiliyi giyinik bir şekilde göstermişlerdir.[4] Neil Affleck, jakuzi sahnesi yerine kendi gençliğinde yaşadığı bir olaydan yola çıkarak daha farklı bir sahne önermiştir.[5] Mike Scully, jakuzi sahnesinde Ned'in uyanınca kusması fikrini önermiş olsa da bu fikir, hayata geçirilmemiştir.[2]

Bölümde Elvis Presley'nin Viva Las Vegas şarkısı kullanılmıştır. Mike Scully, normalde şarkının Bruce Springsteen yorumunun kullanılmasını istemiştir. Ancak bölümün yapıldığı dönemde bu kaydın bulunmasının zor olmasından dolayı yapımcılar, Elvis Presley yorumunu kullanmışlardır.[2] The Moody Blues, bölümde konuk oyuncu olarak yer almıştır ve Mike Scully, grubun "çok iyi bir iş çıkardığını" ifade etmiştir.[2]

Al Jean, bölümün son sahnesini "gevşek" olarak nitelendirmiştir ve "Normalde, Las Vegas'ta bu bölümde olduğu gibi eşinizi bırakıp gitmeye kalkarsanız, sizin izinizi sürerler" demiştir.[6]

Bölümün adı, 1964 yapımı Viva Las Vegas filmine bir göndermedir.[7] Bölümün başındaki patlama sahnesi, 1997 yapımı Dante Yanardağı filindeki patlama sahnesine benzerlik göstermektedir; yine aynı şekilde Simpson ailesinin patlamadan kaçış sahnesi, 1996 yapımı Kurtuluş Günü filminden esinlenilerek yapılmıştır.[7] Bölümde, kilisenin girişinde günün vaazı için asılmış afişte "O Geçen Yaz Ne Yaptığınızı Biliyor" şeklinde bir başlık atıldığı görülmektedir ve bu başlık, 1997 yapımı Geçen Yaz Ne Yaptığını Biliyorum filminin ismine bir göndermedir.[7] Homer'ın, Ned'in dediğini kabul etmesi üzerine söylediği replik, 1997 yapımı Oyun filmine bir göndermedir. Homer'la Ned Las Vegas'a giderken, Deep Purple'dan Highway Star'ı dinlemektedirler. Homer'la Ned'in evlendikleri sahnede, Homer'ın Rat Pack üyelerinin giydiği takım elbiseye benzer bir takım elbise giydiği görülmektedir.[5]

Bölüme Yönelik Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, ilk yayınlandığı gün Nielsen'e göre 11.6 puanlık bir reyting elde etmiştir ve bu puan, yaklaşık olarak 11.5 milyon izleyiciye karşılık gelmektedir.[8] Bölüm, 1999 yılı için Emmy'e aday gösterimişse de ödülü kazanamamıştır.[9] Bölüm, 2007 yılında piyasaya sürülen dizinin onuncu sezon DVD setinde de yer almıştır.[10]

Bölüm, eleştirmenlerden ağırlıklı olarak olumlu yorumlar almıştır. DVD Talk yazarlarından Ian Jane, bölümü bir "klasik" olarak nitelendirmiştir.[11] Digital Entertainment News yazarlarından Jake McNeill, bölümü sezonun iyi bölümlerinden birisi olarak nitelendirmiştir.[12] DVD Movie Guide yazarlarından Colin Jacobson, Ned'in 60 yaşında gösterilmesini saçma olarak nitelendirse de, bölümün komik bir bölüm olduğunu söylemiştir.[10] Collider yazarlarından Aaron Roxby, diğer eleştirmenlerin aksine bölüm hakkında olumsuz yorumlarda bulunmuş ve bölümde komik sahneler olmasına karşın bölümü, Ned Flanders karakterini konu alan bölümler içinde en zayıf bölüm olarak nitelendirmiştir.[13]

Bölümün konusu ve bölümdeki kimi sahneler, 2009 yapımı Felekten Bir Gece filmiyle benzerlik göstermektedir. Bölümde ilk kez görülen Amber ve Ginger karakterleri, dizinin on üçüncü sezon bölümlerinden "Brawl in the Family" ("Aile İçinde Kavga")'de görülmektedir ve bu bölüm, "Viva Ned Flanders" bölümünde açıkta bırakılan Amber ve Ginger'ın hikâyesini tamamlamaktadır. Amber, dizinin on seskiiznci sezon bölümlerinden "Jazzy and the Pussycats" ("Jazzy ve Kedicikler") bölümünde de görülmektedir. Bu bölümde tekrardan evlenen Amber, yüksek doz uyuşturucu kullanımı nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ [Scully, Mike (2007). The Simpsons The Complete tenth Season DVD commentary for the episode "Viva Ned Flanders" (DVD). 20th Century Fox. Scully, Mike (2007). The Simpsons The Complete tenth Season DVD commentary for the episode "Viva Ned Flanders" (DVD). 20th Century Fox.] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  2. ^ a b c d e Scully, Mike (2007). The Simpsons The Complete tenth Season DVD commentary for the episode "Viva Ned Flanders" (DVD). 20th Century Fox.
  3. ^ Affleck, Neil (2007). The Simpsons The Complete tenth Season DVD commentary for the episode "Viva Ned Flanders" (DVD). 20th Century Fox.
  4. ^ Groening, Matt (2007). The Simpsons The Complete tenth Season DVD commentary for the episode "Viva Ned Flanders" (DVD). 20th Century Fox.
  5. ^ a b Affleck, Neil (2007). The Simpsons The Complete tenth Season DVD commentary for the episode "Viva Ned Flanders" (DVD). 20th Century Fox.
  6. ^ Jean, Al. (2010). Commentary for "Brawl in the Family", in The Simpsons: The Complete Thirteenth Season [DVD]. 20th Century Fox.
  7. ^ a b c [Warren Martyn and Adrian Wood. "Viva Ned Flanders". BBC. Retrieved May 5, 2008. Warren Martyn and Adrian Wood. "Viva Ned Flanders". BBC. Retrieved May 5, 2008.] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  8. ^ [St. Paul Pioneer Press (January 13, 1999). "NIELSEN RATINGS". St. Paul Pioneer Press. St. Paul Pioneer Press (January 13, 1999). "NIELSEN RATINGS". St. Paul Pioneer Press.] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  9. ^ "Outstanding Animated Program (for Programming One Hour Or Less) – 1999". Academy of Television Arts & Sciences. Retrieved May 13, 2011.
  10. ^ a b [Jacobson, Colin (August 20, 2007). "The Simpsons: The Complete Tenth Season (1998)". DVD Movie Guide. Retrieved April 17, 2011. Jacobson, Colin (August 20, 2007). "The Simpsons: The Complete Tenth Season (1998)". DVD Movie Guide. Retrieved April 17, 2011.] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  11. ^ [Jane, Ian (August 29, 2007). "The Simpsons – The Complete Tenth Season". DVD Talk. Retrieved April 17, 2011. Jane, Ian (August 29, 2007). "The Simpsons – The Complete Tenth Season". DVD Talk. Retrieved April 17, 2011.] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  12. ^ [MacNeill, Jake (September 25, 2007). "The Simpsons: Season 10". Digital Entertainment News. Archived from the original on September 28, 2011. Retrieved April 17, 2011. MacNeill, Jake (September 25, 2007). "The Simpsons: Season 10". Digital Entertainment News. Archived from the original on September 28, 2011. Retrieved April 17, 2011.] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)
  13. ^ [Roxby, Aaron (September 7, 2007). "DVD Review – THE SIMPSONS – Season 10". Collider. Retrieved April 17, 2011. Roxby, Aaron (September 7, 2007). "DVD Review – THE SIMPSONS – Season 10". Collider. Retrieved April 17, 2011.] |url= değerini kontrol edin (yardım).  Eksik ya da boş |başlık= (yardım)