Visa Waiver Program
The Visa Waiver Program (VWP) (Vize Muafiyet Programı), belirli ülkelerin vatandaşlarını vize almak zorunda kalmadan 90 güne kadar turizm veya iş için Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahatlerine imkân sağlayan Amerika Birleşik Devletleri hükûmetinin bir programıdır. Program, 50 ABD eyaletinin yanı sıra, yine ABD'ye bağlı olan Porto Riko ve Karayipler'de bulunan Virgin Adaları için de geçerlidir. Programda olan ve ABD hükûmeti tarafından seçilen ülkelerin çoğu çok yüksek bir İnsani Gelişme Endeksi'ne sahip, yüksek gelirli ekonomiler, Gelişmiş ülkeler olarak kabul edilmektedir.
Vize muafiyeti olan ülkeler
[değiştir | kaynağı değiştir]38 ülkenin vatandaşları VWP altında Amerika Birleşik Devletleri'ne vizesiz giriş için uygundur: Dışişleri Bakanlığı Vize Muafiyet Ülke Listesi ve DHS ülke listesi.
Avrupa (32)
Asya (5)
Güney Amerika
Okyanusya (2)
Yol haritası ülkeleri
[değiştir | kaynağı değiştir]2005 yılından bu yana, ABD Dışişleri Bakanlığı, Vize Muafiyet Programına katılması için belirlenen "yol haritası ülkeleri" olarak bilinen ülkeler ile görüşmeler yürütmektedir. Bir ülkenin Visa Waiver Programına aday gösterilmesi, aday ülkenin vatan güvenliği ve göçmenlik uygulamaları hakkında Birleşik Devletler Vatan Güvenliği Bölümü tarafından ayrıntılı bir değerlendirmeden başlamaktadır. Bir ülkenin programdan onaylanmadan veya reddedilmeden önce aday listede kalabileceği konusunda belirlenmiş bir zaman çizelgesi mevcut değildir.[1] 2007'de listelenen 19 yol haritası ülkesinden[1] 12'si VWP'ye kabul edildi. 2023 itibarıyla ABD hükûmeti VWP'ye katılmayı amaçlayan yedi ülkeyi gösterdi:[2]
Programda son gelişmeler
[değiştir | kaynağı değiştir]2004 yılında Avrupa Birliği'nin genişlemesi sonra, yeni kabul edilen ülkeler ve AB kurum ve kuruluşlarının yoğun lobi faaliyetleri Vize Muafiyet Programına ülkelerini kapsayacak şekilde başladı. ABD Hükûmeti başlangıçta Vize Muafiyet Yol Haritası süreci olarak bilinen 19 aday ülke ile ikili stratejiler geliştirerek bu çabalarına yanıt verdi fakat İronik bir şekilde, Polonya 2010 yılı itibarıyla Vize Muafiyet Programına katılımcı bir ulus değil, sadece bir Orta Avrupa ülkesi olmaya devam etmektedir. Mevcut üyeler programa üyeliğe uygunluğu devam edebilmek için herhangi yeni gereklilikleri yerine getirmek zorunda kalacaktır. Avrupa Birliği, Vize Muafiyet Programına tüm üyelerinin katılımı için ABD hükûmetiyle pazarlık yapmayı planlamaktadır.
2008 yılı Ekim ayında, Başkan George W. Bush, Çekya, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Slovakya ve Güney Kore, 17 Kasım'da programa eklenmiş olacağını açıkladı.
22 Aralık 2008'de, Kastilya Hanı'nda ortak bir basın toplantısında, Malta Başbakanı Lawrence Gonzi ve ABD Büyükelçisi Molly Bordonaro, Malta'nın 30 Aralık 2008 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere programa katılacağını duyurdu.
2009 yılı Ocak ayında Birleşik Devletleri İç Güvenlik Bölümü Politika ilk Sekreter Yardımcısı, Hırvatistan'ın 2011'de Vize Muafiyet programına katılması beklendiğini duyurdu.
17 Haziran 2008'de, Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı basın servisinden yapılan açıklamaya göre Bulgaristan Dışişleri Bakanı Ivaylo Kalfin ve ABD İç Güvenlik Bakanı Michael Chertoff, Vize Muafiyet Programı kapsamında geçici bir anlaşma imzalandığı bildirildi.
Yunanistan vatandaşları 5 Nisan 2010 tarihinde vize olmadan ABD'ye seyahat için uygun hale gelmiştir.
Başkan Barak Obama, 2010 yılının Aralık ayında Polonya Devlet Başkanı Bronisław Komorowski ile bir toplantı yaparak Polonya'nın Vize Muafiyet Programına ekleneceği sözünü verdi.
2 Ekim 2012'de Sekreter Napolitano, Tayvan'ın programa 1 Kasım 2012'den itibaren etkin bir şekilde dahil edileceğini açıkladı. Ülkenin yeni edindiği vizesiz durumdan yararlanmak için yalnızca geçerli bir pasaporta ve Ulusal Kimlik Numarasına sahip Tayvan vatandaşları ESTA'ya (online vize) başvurabilirler.
2013 yılında, 2013-Amerika Birleşik Devletleri-İsrail Stratejik Ortaklık Kanunu ile ilgili ihtilaf vardı. Senato, ABD vatandaşları için karşılıklı seyahat ayrıcalıklarına ilişkin şartların yerine getirilmesinin güvenlik endişelerine tabi olacağını belirtmektedir.[6] İsrail’in Arap Amerikalıları herhangi bir sebep göstermeden geri çevirme eğilimini onaylıyor gibi görünmektedir. Vize feragat programında yer alan diğer 37 ülkenin hiçbirinde böyle bir istisna bulunmamaktadır.[7]
Programa üye olmayan tek Avrupa mikro devlet Vatikan şehridir.
Hong Kong Özel İdari Bölgesi için vize reddetme oranı, Hong Kong pasaportu için % 1,7'ye ve 2012 yılı itibarıyla İngiliz Ulusal (Yurtdışı) pasaportu için % 2,6'ya düşmüştür.[8] Hong Kong tüm kriterlerini karşıladı ancak o zamanlar kalifiye olmadı çünkü kendi pasaportlarına ve bağımsız yargı sistemine, para sistemine ve göçmenlik kontrolüne sahip olmasına rağmen yasal olarak ayrı bir ülke değildi. Hong Kong’un eski baş yöneticisi Donald Tsang, 2011’de ABD’yi ziyareti sırasında Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile konuyu gündeme getirdi ve olumlu yanıt aldı. 16 Mayıs 2013 tarihinde, Senato Adliye Komitesi tarafından iki taraflı bir değişiklik kabul edildi ancak yasa ile onaylanmadı. 10 Ağustos 2015'te ABD’nin Hong Kong ve Makao’daki Başkonsolosu Clifford Hart, South China Morning Post’a verdiği röportajda vize feragatnamesinin “yakın zamanda gerçekleşmeyeceğini” söyledi. Hong Kong “egemen bir devlet” ve bağımsız değildir, bu nedenle Hong Kong'un programa katılma olasılığı yoktur. Başbakan, Hong Kong hükûmetinin bu konuda başarısız lobicilik çabalarının 2013 yılında Edward Snowden'in tutuklanmasının reddedmesinin bir sonucu olduğunu da belirtti.[9]
11 Mayıs 2018'de ABD, çok sayıda pasaport dolandırıcılık vakası sonrasında Macaristan'ı Vize Feragat Programından çıkarmakla tehdit etti. Resmi bir raporda Macar olmayanların ABD'ye sahte kimliklerle girmelerine izin veren bir sahtekarlık programı ortaya çıkarıldı.[10]
Aralık 2018'den itibaren, ESTA artık gerçek zamanlı olarak nitelikli yolculara onay vermemektedir ve yolcuların ayrılmadan en geç 72 saat önce başvurmaları gerekmektedir.[11]
Temmuz 2019’da, ABD’nin Polonya Büyükelçisi Georgette Mosbacher, bürokratik işlemlere bağlı olarak “Polonya’nın 2019 Eylül’den sonraki 3 ila 6 ay içerisinde Vize Feragat Programına tam olarak katılabileceğini” belirtti.[12] 4 Ekim 2019’da ABD başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanlığı’nın Polonya’yı Visa Feragat Programına katılmak üzere resmen aday gösterdiğini doğruladı.[13] 11 Kasım 2019'da Polonya Programa resmen katıldı ve 39. üyesi oldu.[14]
12 Şubat 2021'de ABD'nin Hırvatistan'daki Maslahatgüzarı Büyükelçiliği, a.i. Victoria J. Taylor, Twitter'da yaptığı açıklamada, 2020'de Hırvatistan'da ticari ve turistik vizelerin reddedilme oranının %2,69'a düştüğünü ve Hırvatistan'ın "yakın gelecekte" WVP'ye katılması için ileriye doğru bir adım olduğunu duyurdu. 2 Ağustos 2021'de dışişleri bakanı Antony Blinken, Hırvatistan'ın VWP'ye resmen aday gösterildiğini duyurdu.[15][16] 28 Eylül 2021'de, İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, Hırvatistan'ın 1 Aralık 2021'den önce VWP'ye katılacağını resmen duyurdu.[17] Hırvatistan VWP'ye 23 Ekim 2021'de katıldı.[18]
27 Eylül 2023'te İsrail'in 30 Kasım 2023'e kadar VWP'ye katılacağı belirlendi.[19]
Vize Muafiyet Programına Ekleme Tarihi |
---|
Arjantin, programa 8 Temmuz 1996'da eklendi ve 21 Şubat 2002'de programdan çıkarıldı.[30] |
Tarihçe
[değiştir | kaynağı değiştir]1986 yılında ABD Kongresinde, Amerika Birleşik Devletleri'ne turizm ve kısa süreli iş ziyaretlerini kolaylaştırmak amacı ile Vize Muafiyet Programı oluşturmak için bir yasa geçti. İngiltere, Temmuz 1988 tarihinde Muafiyet Programına katılan ilk ülke oldu. Bunu 16 Aralık 1988 tarihinde Japonya izledi. 1989 yılının Ekim ayında, Fransa, İtalya, Hollanda, İsveç, İsviçre ve Batı Almanya Vize Muafiyet Programına ilave edildi. 1991 yılında, Belçika, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Monako, San Marino, İspanya, Andorra ve Avusturya'nın yanı sıra Yeni Zelanda Programa katıldı.
1993 yılında, Brunei Programa kabul edilen ikinci Asya ülkesi oldu.
1 Nisan 1995 tarihinde, İrlanda programa eklendi. 1996 yılında, Arjantin (kabul edilen ilk Güney Amerika ülkesi) ve Avustralya katıldı. Arjantin, daha sonra 2002 yılında programdan çıkarıldı. 30 Eylül 1997 tarihinde Slovenya eklendi. 9 Ağustos 1999 tarihinde, Portekiz, Singapur ve Uruguay da programa katıldı. Uruguay 2003 yılında çıkarıldı.
39 ülkenin vatandaşları Vize Muafiyet Programı altında ABD'ye vizesiz giriş için uygundur:
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ a b c d e f g h i Alison Siskin (24 Ocak 2007). Visa Waiver Program (PDF). Congressional Research Service. s. 14. 22 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Temmuz 2012.. Quote: "Currently there are 19 'road map' countries. Arjantin, Brezilya, Bulgaristan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Yunanistan, Macaristan, İsrail, Güney Kore, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Romanya, Slovakya, Tayvan, Türkiye ve Uruguay'dır."
- ^ Adding Countries to the Visa Waiver Program: Effects on National Security and Tourism 25 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Congressional Research Service, October 27, 2021. This report cites seven countries in its main text (including Israel, admitted to the VWP in 2023) and also cites Turkey in a figure. Chile and Croatia were not listed as road map countries in 2007 but were later admitted to the VWP.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2017.
- ^ 64 FR 42006
- ^ 68 FR 10955
- ^ THOMAS search of "United States-Israel Strategic Partnership Act of 2013", S. 462 30 Ağustos 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
- ^ Ron Kampeas, In U.S. fight over visa waiver exemption for Israel, both sides cite discrimination 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Jewish Telegraphic Agency, April 15, 2013.
- ^ DHS Announces Taiwan’s Designation into the Visa Waiver Program 8 Ağustos 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. from www.dhs.gov; October 2, 2012
- ^ "Return to 'moderate mainstream' path to achieve democracy, US consul urges Hong Kong". South China Morning Post. 20 Ağustos 2015. 19 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2016.
- ^ "US threatens end to Hungary visa waivers after passport 'fraud': Report". The Sun Daily. 11 Mayıs 2018. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2018.[ölü/kırık bağlantı]
- ^ "Travelling to the USA? The ESTA service has one important change". 27 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019.
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019.
- ^ "Acting Secretary McAleenan Announces Designation of Poland into the Visa Waiver Program". 26 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2019.
- ^ "Croatians Soon to Travel Visa-Free to US, After the Country Met Another Condition for Joining Visa Waiver Program". SchengenVisaInfo.com (İngilizce). 18 Şubat 2021. 18 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2021.
- ^ Croatia formally nominated to join the U.S. Visa Waiver Program 23 Nisan 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., U.S. Embassy in Croatia, 2 August 2021.
- ^ "Secretary Mayorkas Announces Designation of Croatia as a New Participant in the Visa Waiver Program". Department of Homeland Security (İngilizce). 28 Eylül 2021. 28 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2021.
- ^ a b {{Web kaynağı|url=https://hr.usembassy.gov/faq-croatias-inclusion-in-the-visa-waiver-program/%7Ctitle=FAQ[ölü/kırık bağlantı] : Hırvatistan'ın Vize Muafiyet Programına Dahil Edilmesi|publisher=ABD. Hırvatistan Büyükelçiliği|archive-url=https://web.archive.org/web/20211025160650/https://hr.usembassy.gov/faq-croatias-inclusion-in-the-visa-waiver-program/%7Carchive -date=25 Ekim 2021}
- ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2023.
- ^ a b c d e f g h i Slovenya'nın Listeye Eklenmesi Vize Muafiyeti Pilot Programına Katılma Yetkisi Olan ve İrlanda'yı Daimi Katılımcı Ülke Olarak Belirleyen Ülkeler (Eskiden Deneme Süresi Durumundaydı) 28 Eylül 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Federal Kayıt, 30 Eylül 1997.
- ^ Vize Muafiyet Pilot Programı; İrlanda 28 Eylül 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Federal Kayıt, 28 Mart 1995.
- ^ a b Portekiz, Singapur ve Singapur'un eklenmesi Uruguay, Vize Muafiyeti Pilot Programına Katılmaya Yetkili Ülkeler Listesine Alınmıştır, Federal Kayıt, 3 Ağustos 1999.
- ^ Vize Muafiyeti için Belirlenen Ek Ülkeler Programı, Federal Kayıt, 17 Kasım 2008.
- ^ Vize Muafiyet Programı için Malta'nın Belirlenmesi, Federal Kayıt, 30 Aralık 2008.
- ^ Vize Muafiyet Programı için Yunanistan'ın Belirlenmesi, Federal Kayıt, 31 Mart 2010.
- ^ Vize Muafiyet Programı için Tayvan'ın Belirlenmesi, Federal Kayıt, 22 Ekim 2012.
- ^ Vize Muafiyet Programı için Şili'nin Belirlenmesi, Federal Kayıt, 31 Mart 2014.
- ^ Vize Muafiyet Programı için Polonya'nın Belirlenmesi, Federal Kayıt, 11 Kasım 2019.
- ^ feragat Sekreteri Mayorkas ve Sekreter Blinken, İsrail'in Vize Feragat Programına Alındığını Duyurdu, ABD İç Güvenlik Bakanlığı, 27 Eylül 2023.
- ^ Arjantin'in Katılımcı Olarak Belirlenmesinin Feshi Vize Feragat Programı Kapsamında, Federal Kayıt, 21 Şubat 2002.
- ^ Başsavcı Vize Muafiyet Programı Kapsamında Belçika, İtalya, Portekiz ve Uruguay'ın Katılımcı Olarak Belirlenmesine İlişkin Değerlendirmeler, 7 Mart 2003.
- ^ Details about the Visa Waiver Program 13 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Londra'daki Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği