Vikipedi tartışma:Anasayfa tasarımları

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yeni Ana Sayfa Seçimi[kaynağı değiştir]

Adaylar[kaynağı değiştir]

İstek ve Görüşler[kaynağı değiştir]

Benim Türkçe Vikipedinin en beğenmeğim tarafı Ana Sayfa tasarımı. Tembelejderha ikonları değiştirince biraz adam oldu dedim lakin o geri alınmış. Ruzgar bir ara güzel tasarımlar hazırladı yanlız ondanda bir ses çıkmadı. Acilen değişiklik yapılması gerekli. Ya kendimiz bir tasarım hazırlayacağız ya da diğer vikilerden arakalama yapacağız. Benim hoşuma giden bazı viki Ana Sayfaları.

Bunlara Rusçada dahil edilebilir. Bu tasarımları seçmemin nedenleri:

  1. Gerçekten güzel bir estetiğe sahip olmaları,
  2. Bize uygun olduklarını güşünmem.

Bize uygun nasıl olur? İngilizce ve Almanca'nın Ana Sayfaları sadece Günün maddesi, Günün resmi, tarihte bugün gibi şablonlarla dolu kategorilere bile yer vermemişler. Bizim bunu kaldıracak gücümüğz yok. Yani daha buna hazır değiliz fakat diğer tasarımlar geçekten hoş. Bizim tasarımlarımız.

Not: Bu zaten halihazırdaki tasarım :) ( Önizleme ) Hezarfen

  • Ruzgar 1 Ruzgar'ın ilk tasarımı. Buda güzel lakin 2 veya 3 daha güzel.
  • Ruzgar 2 Bence en güzel Ana Sayfa tasarımız.
  • Ruzgar 3 2'den tek farkı ikonlar
  • Tembelejderha Buda gerçekten hoş ama bence haftada değişen 3 madde yerine günde değişen 1 madde daha iyi.
  • Probeklein Bu tasarım İt viki tasarımının Türkçeleşririlmiş hali.
    • Simon F.Mehmet ve Probeklein'in tasarımlarının harmanlanıp değiştirilmişi.--Simon Bolivar 14:25, 12 Eylül 2006 (UTC)

Sözün özü bu tasarım acilen değişmeli. Bir fikir şûrasından sonra oylama ile bir tasarım seçmeliyiz. Bu konu Vikipedi ile alakalı bence en önemli konulardan biri(hatta en önemlisi) lütfen herkes görüşlerini bildirsin.--Absarileti 13:52, 12 Eylül 2006 (UTC)

  • Ben, Rüzgar2'yi beğendim. Bence uygun. --renegademsj 14:12, 12 Eylül 2006 (UTC)
  • Ben tasarimi gelistirmeyi durdurmustum cünkü fazla destek gelmemisti. Eger destek gelirse eksik taraflarini tamamlamaya calisirim. --Ruzgarmesaj 14:28, 12 Eylül 2006 (UTC)
  • Benimkisi Rüzgar'ın tasarımına yakın. Rüzgar'ın hazırlamış olduğu şablonların çoğunu aynen kullandım ancak kendimce birkaç şeyin yerini değiştirdim. Ayrılan tarafı tepedeki başlık kısmı ve Günün maddeleri 3 tane olmak üzere sağda duruyor. Her türlü eleştiriniz makbule geçer, oylamaya kadar sayfayı geliştirebilirim. Tembelejderha 14:39, 12 Eylül 2006 (UTC)
  • Rüzgar'ın da Tembelejderha'nın da tasarımları çok güzel bence ikisi arasında oylama yapılmalı.

--Serkansporfcmesaj 14:41, 12 Eylül 2006 (UTC)

Serkan oylamayı hepsinin arasında yaparız. Birkaç tasarımın oylanmak için seçilmesi söz konusu değil anladığım kadarıyla. Diğerlerine haksızlık olur. Tembelejderha 14:43, 12 Eylül 2006 (UTC)
  • Tembelejderha'nınki güzel işlevsellik açısından da iyi. Rüzgar'ın 2. tasarımı da bence uygundur. Fakat dizaynlarda 3 maddelik yer ayırmamız gerektiği kanısındayım zira daha önce köy çeşmesinde az-çok kabul ettiğimiz bir fikir vardı: oylama ile seçilecek ve işaretlenecek 1 seçilmiş madde ve 2 tane oylama ile seçilmeyecek, nitelikli geliştirilebilir ama seçkin madde kategorisinde olmayan madde. Bu 3 maddenin hepsi de 3 günde bir değiştirilecekti (günde 1 seçkin madde çıkartmamız zor ve bence şimdilik 3 günde seyretmemiz her açıdan daha sağlıklı hem diğer maddelere katkı yapılması açısından da iyi bir zaman). Bahsedilen iki madde o belirli hafta veya güne dair maddeler de olabilir rastgele de olabilir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 15:16, 12 Eylül 2006 (UTC)


  • Arkadaşlar bencede fransız tasarımı hoş orada 8 ana madde oluşturulmuş bizde 6 ana madde var. bence 8 olması daha iyi alt başlıklarda karmaşa olmaz. Tabi bu benim düşüncem.y.erdem 16:32, 12 Eylül 2006 (UTC)
  • Noumenon'a katılıyorum. Şu an için 3 anasayfa maddesi(1 seçkin 2 geliştirilmesi düşünülen) daha uygun. Görsel açıdan Rüzgar2 ve Tembelejderha gayet güzel. Rüzgar2 'de 1 günün maddesi+tarihte bugün var Tembelejderha'da ise 3 madde var ama tarihte bugün yok. Kanımca bu ikisinin karışımı 3 madde+ tarihte bugünlü bir tasarım güzel görünür--Baylanileti 17:46, 12 Eylül 2006 (UTC)
  • Tarihte bugün kısmının güncellenmesi şimdilik yük olur ve eğer güncellenmezse sırıtır diye düşünüyorum. Daha kalabalık bir topluluk olmadan koymamız belki de doğru değil. Tembelejderha 19:46, 12 Eylül 2006 (UTC)
  • Rüzgar2 ve Rüzgar3 tıpatıp aynı (imge farklılıklarını dikkate almıyorum) ve ben bu Rüzgar2/3 diye adlandıracağım tasarımı beğendim. Yalnız, bunda "1 seçkin + 2 geliştirmeye davet" şeklindeki günün maddesi düzenlemesi yapılabilir. Tarihte bugün sürdürülebilirse, o da olabilir tabii. Absar'ın örnek veridği ecnebi Wikipedialar içinde ise yalnızca fr: (ve ona çok benzeyen ru:) iyi, bence. --Doruk Salancıileti 20:22, 12 Eylül 2006 (UTC)
Haftanın projesi olarak bir ara, tarih maddelerinin ikmal edilmesi seçilirse hızlı bir gelişim sağlayabiliriz belki--Baylanileti 20:32, 12 Eylül 2006 (UTC)
  • Bence Rüzgar'ın 2-3 nolu tasarımları geliştirilerek kullanılmalı. Ancak Haberler gibi bir bölüm veya portal için çok mu erken. Bence böyle bir bölümün de ana sayfaya eklenmesi güncel maddeler eklemek için teşvik edici olacaktır. Ben güncelleme sorunu olacağını sanmıyorum. Genel olarak 2-3 arkadaşla güncellediğimiz spor portalındaki haber kutusu bile bize pek çok maddeyi eklemek için sebep oldu. Bu arada Multii'nin tasarımı da önceden beri takip ettiğim çok estetik bir tasarım. Ancak maalsefe kullanışlı gelmiyor bana.--Math34 20:56, 12 Eylül 2006 (UTC)

3 madde konulması fikri bence yanlış çünkü çok az kaliteli maddemiz var. Zaten şu anda ana sayfada yer alan günün maddelerinde de bunu görebilirsiniz. Bunlar çok kısa maddeler. Hatta bazı eski maddeler de telif sorunları bile çıkmıştı. Bence ana sayfa'ya 1 madde konulsun sonra adam gibi bir aday çıkınca yenisini koyarız. "Tarihte bugün" diye bir bölümü güncellemek gerçekten emek istiyor ancak günün maddesine koyacağımız kaliteli madde olmadığından bu bölümü mecburen doldurmalıyız gibime geliyor. --Ruzgarmesaj 21:54, 12 Eylül 2006 (UTC)

Günün maddesinin eksikliklerinin olmasını olağan karşılıyorum (zaten işin doğası gereği bitirilmemiş sürekli güncellenen bir organizma değil mi viki),sırf bu yüzden günün maddesi sayısını azaltmak herkesin ilgisini yönelteceği 3 maddeyi 1'e indirmek oluyor ki asıl bunu yaparsak kaliteli maddelerin sayısının artmasını yavaşlatırız. Bu noktadan hareketle olmaması gereken geçmişte günün maddesi olmuş bir sayfada eksikler olmasıdır, madde günün maddesi olduğu süre içerisinde en iyi hale gelmelidir, madde içeriğini sınıflandırmada günün maddesi olmuş sayfaların en yüksek sınıfı alması lazım.(ama günün maddesi seçildikten sonra değil yerine yeni bir günün maddesi geldikten sonraki zaman diliminden bahsediyorum) --~Tarkovsky~ 23:13, 12 Eylül 2006 (UTC)

Rüzgar'ın tasarımı güzel (2 ve 3'ten bahsediyorum) ama kalıplar içinde kalmayalım diyorum: Ansiklopedinin ilk sayfası açılıyor ve tüm sayfayı kategori kısayolları (Bilim yaşam vb.) kaplıyor, hemen buraya (Rüzgar'ın tasarımından hareketle) günün resmi ve tarihte bugün kareleri girmeli bu kategori kısayolları (ki ben hiç kullanmış değilim) kutusunu daha aşağıya almalı, ayrıca mevcut olan, üç ansiklopedi maddesini gösteren günün maddesi kutusu (sağda, enine dar ve boyuna uzun şekli ile) korunmasından yanayım. Ayrıca günün sözü, bunu biliyormuydunuz, icatlar, mucitler ile ilgili bir kutu da eklenebilir sayfa yapısına --~Tarkovsky~ 23:04, 12 Eylül 2006 (UTC)

~Tarkovsky~'ye katılıyorum. Rüzgar'ın tasarımız güzel. Ancak hemen üstte bulunan kategoriler ile alttaki günün maddesi, bunları biliyor musunuz gibi bölümler yer değiştirmeli bence. --Math34 07:17, 13 Eylül 2006 (UTC)

Arkadaşlar adı üstünde günün maddesi yani günde bir tane şimdi günde 1 tane çıkarabileceğimizi düşünüyorum. Hem hemen hemen tüm vikilerde günün maddesi var o da 1 tane tıpkı günün resmi gibi. Daha önceki tartışmalardan bildiğim kadarı ile 150-200 arası kaliteli maddemiz olduğunu anımsıyorum ki bu uzun bir süre bizi idare eder. O zamana kadar da yeni güzel maddeler çıkarırız. Bunun dışında portallarında Ana Sayfada olması gerektiğini düşünüyorum. Gine çoğu vikide Ana Sayfanın bir yerinde buna yer verilmiş. --Absarileti 11:26, 13 Eylül 2006 (UTC)

Ruzgar 1 gerçekten güzel. Yalnız burada dikkat etmemiz gereken şeyin, Vikipedi'nin Türkiye'yi temsil edecek (ya da Türkçe'yi) çeşitli grafik öğeleri ile desteklenmesi olduğunu düşünüyorum. "Tarihte Bugün" bölümü şimdilik biraz ağır kaçıyor. Onu bir kenara bırakalım. Haftada 1 makale yerine, günde 1 makale olması çok daha iyi. Üstelik bu makalelerin (nasıl seçildiklerini bilmediğimden), o hafta içerisinde girilmiş ve en çok özen gösterilerek hazırlanmış eserler olmasına dikkat etmeliyiz. Bilinen şeylerin aksine; yeni ya da pek çok kişi tarafından bilinmeyen şeylerin kullanılması da bize artı kazandıracaktır.

Üstelik, gezeni sıkan, yazıya boğulmuş sayfalar yerine; daha fazla grafik öğelerinin kullanıldığı sayfalar daha akıllıca. Öncelikli iş olarak, ziyaretçilere, Vikipedi'de araştırmayı "kolay" kılmalıyız. -- XeNo 13:32, 13 Eylül 2006 (UTC)

Ben Ruzgar1'deki "laleli" girisi begendim ancak unutmayin Vikiped'nin ana sayfasi ilk gelene karisiktan cok sade ve kolay gozukmeli. Herhangi bir web sayfasinin "Acilis sayfasi"nin karisikligi bana hep itici gelmistir. Son derece sade ve az bakim gerektiren bir tasarimdan yanayim. Renkler ve alt kategoriler ile oynanip uyum artirilabilinir. Ruzgar'in tasarimlarina bir dizi elestiri yapmistim ama yerini bulamadim. Gunun maddesini, resmini ve tarihte bugunu her gun degisitirecek gonullu kisi (ya da grup) olmadigi surece zor gozukuyor. Hafta 1-2 degisim ile devam edelim derim. Haftanin maddeleri dolayisiyla 3 tane olmaya devam etsin; 1 "secilmis", 2 "genisletilecek" olmak uzere. Tabii tanitim yazisilarinin uzunlugu yanyana fark yaratacagindan ust uste sola koymak gerekiyor. Serkan'in tasariminini ve Multii'nin tasarimini goremedim; onlara da baglanti verilebilirse daha iyi olur. Tesekkurler, Citrat 15:47, 13 Eylül 2006 (UTC)

Bu tartismayi Vikipedi tartışma:Ana Sayfa tasarımları sayfasinada devam etmek daha iyi olucak. Citrat 15:49, 13 Eylül 2006 (UTC)

P ikon takımlı yeni tasarım için Ruzgar 4'e bakınız. --Ruzgarmesaj 15:38, 14 Eylül 2006 (UTC)
Oylamaya gecilmeden once her aday bence kullanici elestirilerine gore ufak duzeltmelerini yapsin derim. Keza hic bir adayi Ana sayfa'ya koncak kadar hazir gormedim (ornegin "Tikla" sablonunu resimlerde kullanabilirsiniz baska baglantilar vermek icin). Iki adaya dusurmeye gerek yok; ancak birbirne benzer adaylar sunmakta da pek iyi bir fikir degil. Citrat 16:13, 14 Eylül 2006 (UTC)
Dramatik renk degisiklikleri hos bir hava verebilir, koyu kirmizi-beyaz, portakal-yesil, sari-mor, kahve rengi tonlari seklinde ikili kontrastlar olusturulabilir. Orneklerde gormek guzel olur. Citrat 18:54, 14 Eylül 2006 (UTC)

Bence iki aşamaya gerek yok. Citrat'ta aynı düşüncede. Uzun zaman geçmesine rağmen başka görüş bildirende olmadı. O zaman oylamayı başlatalım.--Absarileti 11:00, 23 Eylül 2006 (UTC)

  • Sadelik bakimindan Rüzgar2 ve Tembelejderha1'i begendim.ayrica rüzgar calismaya devam edebilecegini söylüyor.daha da güzel olacaktir saniyorum.Noumanon'un ve Doruk Salanci'nin önerilerini uygun buluyorum.Günün maddesi, resmi ve tarihte bugün bölümleri günübirlik nasil degistiriliyor/yada degistirilecek bu arada, bunun bir sistemi var mi/olacak mi.--alibaz 11:18, 23 Eylül 2006 (UTC)
Şimdilik sadece yöneticiler tarafından değişiklik yapılabiliyor. Fakat bunun için herhangi bir bottan faydalanılabilir.--Absarileti 11:44, 23 Eylül 2006 (UTC)

Arkadaşlar bence vikipedi'ye girenler ilk olarak araştırma amacıyla giriyor. O yüzden sol taraftaki "ara" sekmesini daha belirgin hâle getirsek olmaz mı? EnniS 00:46, 25 Eylül 2006 (UTC)

Anasaydafaki kategori logoları çok kötü duruyor. Hal çaresine bakılmasına...
  • Zaten Ara ve git diye bir bölüm var.Anasayfada illaki ara modülü geliştirilmek zorunda değil.Fakat Anasayfada duyurular adlı bir kutucukta kayan yazı yada normal farketmez,duyurular yer alsa çok iyi olur.Çünkü birçok oylama yapılıyor,(kendi adıma) ya kaçırıyorum,ya gec farkediyorum..Yeni açılan portallarla ilgili duyurular,site içinde koyulan yeni kuralları ve şablonlar yer alabilir bu duyuru sisteminde diye düşünüyorum.Geç haberdar olmayız bazı şeylerden..Çünkü bir oylama yapıldığında tüm yöneticiler oy kullanıyor gruplaşmanın olduğuda bir gerçek daha objektif olur duyuru sistemiyle diye düşünüyorum..Ayrıca Rüzgarın tasarımlarını beğendim.--Nihan 21:40, 30 Eylül 2006 (UTC)
Gruplasma oldugunu sanmiyorum ancak yoneticilerin ilkeler dogrultusunda hareket etme zorunluklari var; bu yuzden bazi kararlarda benzerlik cikiyor. Duyurular Vikipedi:Duyurular ve VP:OY sayfalarinda yapiliyor. Takip edenler tum gelisme ve oylamalardan haberdar olabilir. Citrat 11:28, 1 Ekim 2006 (UTC)
  • Yaptığım tasarımı ilk defa bugün internet explorer'dan gördüm ve ciddi problemlere sahip olduğunu fark ettim. (tercümesi;tam bir felaketti...) Daha 40 fırın ekmek yemem gerekiyormuş. :) --anerka 21:11, 1 Ekim 2006 (UTC)


  • Citrat'ında belirttiği gibi tartışmaları takip etmekte kullanıcılar zorlanıyor.

Bencede ana sayfaya herşeyden önce bir duyuru panosu koyulmalı. Rüzgar1 güzel.

Vikipedi:Oylamalar/Ana sayfa tasarımı

Oylamalar beni hasta eder[kaynağı değiştir]

Lutfen oylamadan kacinalim. Ana sayfa gibi onemli bir sayfa basit bir oylamayla belirlenmemeli. -- Cat chi? 00:09, 8 Aralık 2007 (UTC)

Oylama tarzı bişiy yapılcaksa ne zaman yapılcak? --Betelgeuse-Seginus 15:17, 8 Aralık 2011 (UTC)