Vikipedi tartışma:İş birliği projesi/Arşiv/2016

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Proje sorumluları[kaynağı değiştir]

Merhabalar, İBP sorumluları pek ortalarda görünmüyor. An itibariyle proje sorumlularından Kullanıcı:SiLveRLeaD, Kullanıcı:Uğurkent, Kullanıcı:Ozankra son değişikliklerini 1 hafta önce, Kullanıcı:Mecnun112 ise 23 saat önce yapmışlar. 12 Aralık saat 14:00'den beri puanlama yapılmıyor ve 52. Hafta İBP maddesi de henüz açılmamıştır. Tabii ki kimse burada zorunlu olarak bir şeyler yapmıyor ancak dört proje sorumlusunun birden projelerle ilgilenmemesi de projelerin işleyişlerini zorlaştırıyor. Saygılar... Sefa Sungur ✉ Mesaj 16:16, 21 Aralık 2015 (UTC)

Çok haklısınız. Kullanıcı:Sefasungur İlgileniyorum. --Mecnun (mesaj) 20:26, 21 Aralık 2015 (UTC)
Projeler ve bakımları yavaş bir şekilde ilerliyor. Örneğin şu an itibariyle bir sonraki projeye çok az bir zaman kalmasına rağmen şu an ki proje (2016/8. hafta) sonuçlandırılmamış, puanlandırılmamış ve az sonra başlayacak proje (2016/9. hafta) hala oluşturulmamış. Bu büyük bir yavaşlık. --Ahmet Turhan (mesaj) 22:38, 28 Şubat 2016 (UTC)

şuradaki mesajlaşmayı genel bir bilgi olarak burada paylaşmak istedim. kolay gelsin. --kibele 12:46, 4 Mart 2016 (UTC)

Hangi mesajlaşma? --Mecnun (mesaj) 19:25, 12 Nisan 2016 (UTC)

Projeler hakkında[kaynağı değiştir]

Birkaç haftadır proje olmayan projeler oluşturuluyor. Kullanıcıların aralarını bulma, hızlı sil etiketi ekleme gibi "hadi el atında şunları tamamayalım" tarzı olmayan -ki bu projenin amacı bu- projeler. Bu haftanın projesi de aynı şekilde. Biraz daha kaliteli ve faydalı projeler bulmak lazım. Düzenlenecek maddeleri düzenleme, öksüz maddelere el atma, Commons'a dosya taşıma gibi projeler basit ama hedefe yönelik mesela.--RapsarEfendim? 04:01, 2 Mayıs 2016 (UTC)

Bunun için yeni sorumlular bulmak gerekli. Mevcut sorumlular artık zaman ayıramadıklarını ifade ediyorlar, o yüzden kolay ve zaten önceden şablonu hazır olan projeler seçiliyor. --Ahmet Turhan (mesaj) 05:44, 2 Mayıs 2016 (UTC)
Puanlama sistemini askıya almayı ve her Vikipedistin katkı sağlayacağı projeler oluşturmayı deneyebiliriz. Amacımız yarışmak olmamalı. --Superyetkinileti 16:15, 2 Mayıs 2016 (UTC)
Ben de eskiden öyle düşünsem de puanlamanın teşvik edici olduğunu, en azından zarar verici bir yanı olmadığını düşünüyorum artık (özellikle diğer Vikilerin, CEE buluşması esnasında anlattıklarını duyduktan sonra). Ama o kadar karmaşık bir "tüzüğe" cidden lüzum yok :)--RapsarEfendim? 16:57, 2 Mayıs 2016 (UTC)
Cevap Cevap Ben öyle bir şey demedim @Ahmet Turhan! "Kolay" proje hazırlamak gibi bir düşüncem hiç olmadı. Yayınladığım her projeyi düşüenerek tasarlayarak hazırladım. Bu söyleminizi düzeltmenizi rica ediyorum. 2-@Rapsar Beğenmeyebilirsiniz gayet doğaldır bu, nitekim beğenmek beğenmemek "göreceli" bir durum. İBP'leri rutinden kurtarıp tematik özgün bir hale getirme çabasındayız. Konu önerilerinizi ilgili sayfada sunabilirsiniz, değerlendirilir. (Puanlama konusunda hemfikiriz. Nitekim tüzüğü olabiliğince sadeleştirdim. 3- @SuperyetkinTartışılabilir ama tatlı bir rekabetin olması İBP'nin ivme kazansında önemli bir rol oynuyor. --Mecnun (mesaj) 18:00, 2 Mayıs 2016 (UTC)
Yok, kesinlikle size bir ithamda bulunmadım, tam tersi emeğinize ve ayırdığınız zamana müteşekkirim. Yalnızca tekrarlanan İBP'leri görünce böyle bir izlenim oluşabilir hepsi bu.--Ahmet Turhan (mesaj) 18:06, 2 Mayıs 2016 (UTC)
"Beğenmemek" gibi bir durum yok, benim demeye çalıştığım "işbirliği" amacına hizmet etmeyen ve görece faydasız/verimsiz konular seçilmesiydi. "Hadi arkadaşlar bir el atın da silinmeye aday sayfa tartışmalarında fikir belirtelim" gibi bir proje olmaz. Bu bir proje değildir. Ya da "arası bozuk kullanıcıların arasını yapma". Bu proje zaten başlı başına uygunsuz, böyle yapınca kullanıcıların tartışmalarda konulardan bağımsız, kişilere göre davranış sergilediği kabul edilmiş oluyor. Atıyorum, benle Ahmet Turhan ile benim aram niye "bozuk" olsun ki? Bir(kaç) tartışmada görüş ayrılıkları yaşadık diye mi? Emeğinize kesinlikle saygı duyuyorum, siz olmasanız belki de hiçbir proje olmayacak ama bu, doğru bir şekilde yürütebildiğiniz anlamı da taşımıyor. Benim görüşüm bu yönde.--RapsarEfendim? 06:30, 3 Mayıs 2016 (UTC)
Cevap Cevap Sizin kafanızdaki İBP tanımı farklı olabilir @Rapsar, bunu tabii karşılamak gerek elbette. Öneri sayfasına arzu ettiğiniz konuları yazmanız bizim için yol gösterici olacaktır. Uzun zamandır aynı türdeki projelerin tekrarlanması yerine daha özgün daha tematik projeler yayınlandım ki "faydasız, verimsiz" olarak yorumlanması pek mantıki değilne yazık ki. Öte yandan geçtiğimiz hafta yayınlandığımız "Nezaket Hareketini" 'kullanıcıların arasını bulma' şeklinde kişiselleştirip basite indirgeminize de üzüldüm. Nitekim burası gönüllük esasına dayalı bir platform. Onun için Vikipedi yazarlığı bir "gönül" işidir demek yanlış olmaz. Haliyle nezaketin, kişiler arası sevgi saygının önemi tartışalamaz kanaatimce. O yüzden bunun İBP projesi olarak karşımıza çıkmasından doğal ne olabilir ki? Bilindiği üzere SAS süreçleri Vikipedi açısından önem arz eden ve 5 gün içinde sonuçlandırılması gereken bir alan. Fakat ilgi azlığından ötürü bazen adaylıklar günlerce bekleyebilmekte. Bu durum çöp sayfaların günlerce Vikipedi'yi işgal etmesine veya tam tersi kaydadeğer önemli sayfaların günlerce etiketli kalmasına sebep olur ki İBP gücünü buraya sevk etmemizden tabii ne olabilir ki diyor, iyi geceler diliyorum. --Mecnun (mesaj) 21:09, 3 Mayıs 2016 (UTC)
İBP proje aday sayfasında bir sürü kaliteli proje önerisi var. Bunlar mevcutken "hızlı sil etiketi ekle", "kullanıcıların arasını bul" gibi projeler gerçekten basit duruyor. Taslak halinde olan, görseli olmayan, bilgi kutusu eksiği olan yüzlerce madde var örneğin. Ya da maddelerde kullanılmayan görseller gibi gibi. Aday sayfasında bir sürü mevcut. Belli mesleklere dair maddelere katkı sağlamak, spor maddelerini geliştirmek, ülke şablonları, bilgileri vb. vb. gibi bir çok yaratıcı fikir de eklenebilir. Bu söz konusu içeriği kaliteli ve geniş maddelerin puanlaması zaman aldığı için haftanın İBP projesi seçilmiyor kanımca. Örneğin Vikipedi:İş birliği projesi/2016/13. hafta 3 ayı aşkın zamandır sonuçlandırılmadı. Zaman aldığı için tek sorumlu ilgilenemiyor fakat buna bir çözüm bulmalıyız. İçeriği yeterli olmayan maddeler varken bunlara yönelmek gerekli. --Ahmet Turhan (mesaj) 07:07, 15 Temmuz 2016 (UTC)
Bahsettiğiniz projeleri özgün formata dönüştürüp yayınladık, tekrar yayınlayacağız @Ahmet Turhan. Tamamen benim fikrim olan "Nezaket Hareketi" projesinin kullanıcıların arasını bulma şeklinde basitte indirgendiği gördüğüm sürece tekrar tekrar yayınlayacağımı da bildirmek isterim. Çünkü nezaket olmayınca hiçbir şey olmuyor, buna çok ihtiyacımız var. Öneri sayfasına değerli fikirlerinizi bekler, iyi geceler dilerim. --Mecnun (mesaj) 21:07, 21 Temmuz 2016 (UTC)