Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Tarihçilerin Kutbu "Halil İnalcık Kitabı"

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın kalması yönünde karar verilmiştir.--yabancım 17:16, 25 Haziran 2015 (UTC)

Tarihçilerin Kutbu Halil İnalcık Kitabı[kaynağı değiştir]

(Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK)

Vikipedi:Kayda değerlik (kitaplar) sayfasındaki kriterleri sağlamıyor gördüğüm kadarıyla.--RapsarEfendim? 09:37, 13 Haziran 2015 (UTC)

Bağlantısını verdiğim kriterlerde "kayda değer biri hakkında" olması gibi bir kriter yok, bu sizin şahsı yorumunuz. "Şimdilik verdiğiniz" bağlantı da kaynak olarak kullanılabilir, ancak tek başına yeterli değil.--RapsarEfendim? 09:52, 13 Haziran 2015 (UTC)
kayda değer biri hakkında olduğu için olacak, akademik kaynaklarda atıflar var. iki başına, üç başına, dört başına yeterli olur elbette. :) --kibele 09:58, 13 Haziran 2015 (UTC)
"Kayda değer biri hakkında olduğu için" yazılmış olması kriterlerimiz arasında yok. Bu argümanı kayda değer olduğu için sunmak sizin kişisel görüşünüz, politikayla bağdaşmıyor. "Akademik kaynaklarda atıflar var" argümanı da kriterlerimizle bağdaşmayan bir argüman, bu da sizin kişisel bir görüşünüz. "Kitap birkaç önemli çalışmaya konu olmuş" deniyor kriterlerde ve "Bir çalışmaya 'konu' olmak demek o eser hakkında önemli bir çalışma yapılması demektir ve yalnızca kitabın adından, yazarından ya da yayımcısından şöyle bir söz edilmesini, fiyat listesi içinde yer almasını ya da diğer önemsiz detayları hakkında bilgi verilmesini de kapsamaz." şeklinde bir açıklama sunuluyor. Sunduğunuz iki argüman da geçersiz, politikalarla alakasız.--RapsarEfendim? 10:06, 13 Haziran 2015 (UTC)
kitap pek çok kitapta ve gazete yazısında kaynak olarak kullanılmış, maddeye bir kısmını ekledim. kalanı 'sizin kişisel görüşünüz'.. :) --kibele 10:18, 13 Haziran 2015 (UTC)
Kaynak olarak kullanılması kriterler arasında yer alan bir argüman değil diyorum, siz hâlâ bunu belirtiyor, maddeye bunları kaynakmış gibi ekliyorsunuz. Yani ben anlamıyorum gerçekten.--RapsarEfendim? 10:21, 13 Haziran 2015 (UTC)
zira o alıntıların arkasında bir de şu var: "Bunlara gazete yazıları, diğer kitaplar, televizyon belgeselleri ve eleştiri programları gibi her türlü medya dahildir. ". --kibele 10:22, 13 Haziran 2015 (UTC)
Benim yazdığım şeye cevap verebilir misiniz? Alıntı yaptığınız cümle konuyla alakasız. Öncesini okumadan orayı alıntılarsanız anlamsız oluyor. "Kitap birkaç önemli çalışmaya konu olmuş" diyor ya hani en başta, bu çalışmalar arasında bunlar da olabilir demek istiyor o kriter.--RapsarEfendim? 10:43, 13 Haziran 2015 (UTC)
bir kitabın kaynak olarak kullanılması, kayda değerliğini kanıtlayan en önemli durumlardan biri. kuralları bütüncül olarak anlamak satır aralarında dolaşmaktan daha önemli. --kibele 17:56, 14 Haziran 2015 (UTC)
Kaçıncı kez söylüyorum saymadım, "bu bir kriter değil, sizin kendi görüşünüz". Öyle olması gerektiğini düşüyorsanız kriterler arasına eklenmesi için teklifte bulunabilirsiniz; ancak şu an için böyle bir durum söz konusu değil.--RapsarEfendim? 19:50, 14 Haziran 2015 (UTC)
kriterlerde her detayın yazılmadığı, kuralların bütünlüklü olarak algılanması ve uygulanması gerektiği de bir yerlerde yazar. ben de onu tekrarlayıp diğer kullanıcıların yorumlarına bırakayım. --kibele 15:23, 15 Haziran 2015 (UTC)
Gerçekten inanamıyorum. Aklıselim kullanıcılardan birkaç tanesini (Kullanıcı:Vikiçizer, Kullanıcı:Sayginer, Kullanıcı:Mavrikant vs) davet ediyorum. Kriterler arasında yer almayan bir gerekçeyle kalsın deniyor açık açık.--RapsarEfendim? 20:07, 15 Haziran 2015 (UTC)
Hmmm, biraz düşündüm kararsız kaldım bu konuda. Düz mantık düşünürsek 1. madde bundan bahsetmiyor ama KD bir kitap olmasa farklı yazarlar tarafından kaynak olarak kullanılmaz. İkincil şartlardan sayılabilir bence. --Mavrikantmsj 15:18, 16 Haziran 2015 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Kitap 2005 yılının en iyi 10 kitabı arasına girmiş. (2. madde sayılabilir.) Kitabın yazarı Emine Çaykara KD bir kişi. Yazdığı 4 kitap Viki üzerinde bir maddeye sahip. Ayrıca kitap Halil İnalcık'ın konuşmalarından oluşuyor. Kitabı İnalcık yazmış sayabiliriz. Birçok yerde yazar olarak onun adı geçiyor zaten. (5. madde) Kitabın Türkiye Milli Kütüphanesinde 10 kopyası var. Almanya'da 4 üniversitede kütüphanesinde var. ABD'de 6 kütüphanede var. (Wordcat üzerinden konum seçilerek bütün ülkeler taranabilir.) Türkiye'de de Pamukkale Üniversitesinde olduğunu buldum. Sonuç olarak bence KD bir kitap ve Vikipedi'de yer alması gerekiyor. --Mavrikantmsj 15:18, 16 Haziran 2015 (UTC)
vikipedi'de zaten mümkün olduğu kadar 'düz mantık'tan uzak olmak gerekiyor. teşekkürler bağlantılar için. bir de bu var. --kibele 15:32, 16 Haziran 2015 (UTC)
@Mavrikant, "Kitap 2005 yılının en iyi 10 kitabı arasına girmiş" demişsin de dünyada mı Türkiye'de mi kim sokmuş nasıl girmiş gibi soruların cevapları belli değil (paylaşırsan iyi olur). Ayrıca kütüphanelerde olması da bir kriter değil.--RapsarEfendim? 15:38, 16 Haziran 2015 (UTC)
@Rapsar, Maddenin yalancısıyım. Ayrıntıları şimdi buradan buldum. Evet kütüphane olayı 5 madde içerisinde yer almıyor. Diğer unsurlar bölümünde yer alıyor. Her neyse Halil İnalcık söyleşisi olmasını KD olması için yeter olduğuna inancımı tekrarlamak istiyorum. --Mavrikantmsj 21:18, 16 Haziran 2015 (UTC)
Mavrikant işte benim bahsetmeye çalıştığım sıkıntı yine karşımda. "Halil İnalcık söyleşisi olmasını KD olması için yeter olduğuna inancımı tekrarlamak istiyorum" demişsin ya, böyle bir kriter yok. Ben de o zaman şunun için "Tunceli gibi bir yerin belediyesi, KD olduğuna inanıyorum" gibisinden bir şey söylerim ve kalsın derim. Anlatabiliyor muyum? Bunları birtakım kurallara bağlamışız ki bu tip yorumlar gelmesin. Kütüphaneler için hem " düzinelerce kütüphanede mevcut olması" deniyor hem de "Bununla birlikte bunlar dahil ediciden ziyade hariç tutucu kriterlerdir; yani bu eşik standartlarına sahip olmak bir kitabın kayda değer olduğu anlamına gelmezken bu standartlara sahip olmayan bir kitabın kayda değer olması büyük bir ihtimalle mümkün değildir." deniyor.--RapsarEfendim? 08:49, 17 Haziran 2015 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Yukarıda verilenlere ek olarak Üni. Kütüphaneciler Derneği yayınında bir tanıtımı yayımlanmış, basıldığı dönem çok satanlar listelerinde yer bulmuş, KD kişiler KD yayınlarda tavsiye etmiş, akademik alanda değerlendirilmiş vb. Yeterli gözüküyor.--Sayginerv-posta 18:21, 16 Haziran 2015 (UTC)
  • Yorum Yorum aslında kitap zaten kendi kayda değerliğini kanıtlıyor pek çok kaynak mevcut. ama şu kayda değer kişi hakkında olması ile ilgili bir iki şey eklemek isterim. nehir söyleşi, bir çeşit otobiyografidir. yani emine çaykara oturup kişi hakkında bir roman yazsaydı, doğrudan kayda değer olduğunu söylememiz mümkün olmazdı sadece inalcık'ın adı yüzünden. ama bu durumda, yazar sadece bir aracıdır ve inalcık'a mikrofon tutmuştur. tam da bu yüzden pek çok kaynakta alıntılanmakta, doktora öğrencilerinin okuma listelerine girmekte, hakkında makaleler yazılmakta.. ikincil kaynaklarda yer bulması yeterlidir bir kitabın kayda değer olması için ve ilgili politikada Kitabın yazarı öylesine dikkate değerdir ki ikincil kaynaklar olmasa dahi yazılı her eseri doğrudan kayda değerdir. diye yazar. --kibele 10:28, 17 Haziran 2015 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Birkaç kütüphanede bu kitaba rastlamıştım. Ayrıca Halil İnalcık'ın yaşamını ele alıyor olması bu kitabı kayda değer yapıyor. --Bezgin GezginEvet? 14:37, 25 Haziran 2015 (UTC)

Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.