Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Shunnu batur

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın silinmesi yönünde karar verilmiştir. Maddeyle ilgili kullanıcılar kaynak araştırmalarını tamamladıktan sonra yeniden açılabilir.--Vito Genovese 17:47, 29 Eylül 2012 (UTC)

Shunnu batur[kaynağı değiştir]

yazılı kaynak bulunmuyormuş. olduğundan emin olamadım. --kibele 16:42, 9 Eylül 2012 (UTC)

  • Yorum Yorum Krasnoyarsk Krayı Devlet Evrensel Bilim Kütüphanesi kayıtlarına göre Altay Türklerinde Шуну-батыр (не ранее 1698-1732) adlı kişiyle ilgili 2006 yılında yayımlanan ve Т. М. Садалова tarafından kaleme alınan Загадки Шуну-батыра (Şunu-batır bilmeceleri) adlı kitap var. Ayrıca Yenisey Kırgızlarında Шуну батыр (Şunu batır) geçiyor. Burada Oyrat Altay Türklerindeki Шуну баатыр (Şunu baatır) ile Oyrat Moğollarındaki Шуну ноёон (Şunu noyoon) denkliği kuruluyor ve Şunu (Шуну) adı Moğolca чоно (çono "kurt, boz kurt") kelimesiyle ilişkilendirilip "А Шина" (A Şina) olarak açıklanıyor (halk etimolojisi olabilir) ve bu da Göktürklerdeki Asena adına gidiyor. XXI Век версия II. albümünde Алтай Кай tarafından seslendirilen Шуну Баатыр (= Богатырь Шуну = Shunu Warrior) adlı mp3 parçası da var. Tarihi Şarkılar, Koşuklar ve Hikâyeler (Historical Songs, Koshoks and Stories) adlı Kırgızca çalışmada "Ажаан, Шуну, Калдама / Күлкаакы деген кызы бар" dizesinde adı geçen dört kişiden biri Шуну (Şunu). Buradaki şiirde ise Kırgızlardaki Шуну Апенди (Şunu Apendi = Efendi) adlı kişinin adı geçiyor. Anladığım kadarıyla Altay ve Kırgız Türklerinde Şunu (ve Şunu Bahadır) adlı bir kişi var ve bu kişinin adı şiir ve bilmecelerde geçiyor (-Anadolu'daki Nasreddin Hoca gibi-). --Kmoksy (mesaj) 16:59, 9 Eylül 2012 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Maddede açıklandığı şekliyle bakarsak, bu sadece "Hun" isminin kökenini oluşturmuş olabileceği öne sürülen bir kişinin adı, yani bir kuram. "Hun kahramanı" anlamına gelen iki kelimeden ibaret. Eğer tarihçilerin böyle bir kuram üzerinde durduğu doğru ise (ki ben öyle bir şey bulamadım), Hunlar maddesinin içinde, kelimenin kökeninin açıklandığı bölümde rahatlıkla açıklanabilir. Yukarıda Kmoksy'nin bulduğu kitabın içeriği, bu kuramdan bahsediyorsa dahi, ansiklopedik kayda değerlik derecesine ulaşan bir kavram olduğunu göstermiyor. Filanca 17:16, 9 Eylül 2012 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Maddenin geliştirilebileceğini düşünüyorum. Özellikle Rusça bilen arkadaşların (ben de dahil) ilgili madde için yukarıda zikredilen dışında da birtakım kaynaklara ulaşma şansı olabilir. Azadagaoglu (mesaj) 17:22, 9 Eylül 2012 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Ben de maddenin geliştirilebileceğini, özellikle de Kullanıcı:Vugar 1981′in konuyla ilgili bilgilere sahib olabileceğini düşünüyorum. ----Safir yüzüklü CekliAltından konuş 10:25, 10 Eylül 2012 (UTC)
  • Yorum Yorum Googlede aradım ama ki değerli bir şeye rastlamadım. Eğer ki söz konusu kahraman bir folklorik değere sahib ise, hakkında araştırmalarda adından söz edilmesi gerekirdi ki bu yok. Sadece Altay kay grubunun bir şarkısı var ki, sadece ona rastlanıyor. --N KOziİleti 10:51, 10 Eylül 2012 (UTC)

Yorum Yorum maddenin geliştirilebileceği varsayımı, kalsın demek için yeterli değil. mevcut durum üzerine konuşuyoruz. kaynaklara ulaşma şansı olanlar, konuyla ilgili bilgiye sahip olanlar maddeyi geliştirebilirler. değilse şu andaki bilgi ve kaynak olmayan hâlini değerlendirmek zorundayız. --kibele 11:15, 10 Eylül 2012 (UTC)

Yorum Yorum Maddenin şu anki hâli önce bana "sallama" madde gibi gelmişti. Fakat, Anadolu Türklerinde fıkralarda yaşayan "Nasreddin Hoca" gibi, Altay Türklerinde de bilmecelerde yaşayan Şunu Batır adlı bir bahadır (batır, batur) savaşçı gerçekten var ve 1698-1732 yılları arasında yaşadığı düşünülüyor. Bu konuda en kaydadeğer ve tek çalışma T.M. Sadalova'nın akademik çalışması. Bu çalışmaya ulaşılırsa madde sanırım düzene girip zenginleşecek. Sadalova'nın çalışmasındaki "bilmecelerden" birisi (ya da ondan etkilenmiş yeni versiyonu) Altay kay adlı müzik grubunun şarkısı olarak da geçiyor. Kırgızlarda da aynı şahıs yeralıyor (fakat Altaylardaki şahısla aynı mı yoksa isim benzerliği mi bilemiyorum). Sözün özü, maddenin şu anki durumunda kaynak sorunu var ve bir şablon eklenebilir. Şunu ismiyle Hun ya da Asena adlarıyla ilgi kurulması bana inandırıcı gelmiyor. Bu şahıs nispeten yakın zamanda (3 asır önce) yaşamış olup arkaik Hun ve Göktürk dönemlerine ulaşması oldukça zor ve spekülatiftir. Maddede bu yöndeki iddia kaynaklandırılmalıdır. Yine de -Nasreddin Hoca örneğine bakarak- maddenin kaydadeğer bir folklorik öğe olduğu da ortada. Kalmasında bir sakınca yok. İleride geliştirilmeye müsait bir madde. Sadalova'nın "Şunu-batır bilmeceleri" adlı akademik çalışması Türk Dil kurumu ve üniversitelerin Türkoloji bölümlerinin ilgisini çekecek ve "havada kapılacak" bir çalışmadır ve gelişimi zamana yayılmalıdır. --Kmoksy (mesaj) 11:28, 10 Eylül 2012 (UTC)

bu söylediklerinizi maddeye yansıtabilir misiniz rica etsem? emin olduğumuz kısmıyla taslak madde hâline getirelim ve onu da kaynaklandıralım o halde. ancak inandırıcı olmayan kısımları kaynak ekle etiketiyle bırakamayız. şaibeliyse silinirler. bir de nasrettin hoca örneği ile karşılaştırmayalım isterseniz. o durumda havada karada silinmesi gerekir bu maddenin. --kibele 11:34, 10 Eylül 2012 (UTC)
Sadalova'nın çalışmasına ulaşamadım. İçeriğine bakmadan fazla bir şeye yazılacağını sanmıyorum. Orada doğum ve ölüm tarihleri yaklaşık "не ранее" olarak verilse de oldukça ilginç bilgilerin olduğunu tahmin ediorum. Yine de biraz uğraşayım. önce adını değiştirmek gerek, İngilizce transkripsiyon uygulanmış zira. --Kmoksy (mesaj) 11:43, 10 Eylül 2012 (UTC)
O zaman "olgu" eklediğim şaibeli Şunnu ile Hun (Hiung-Nu) adları arasındaki bağlantı kurulan paragrafı olduğu gibi çıkarayım diyeceğim fakat, Sadalova'nın çalışmasında bu iddianın geçip geçmediğini bilmiyorum. Kırgız Şunu'larını maddeye eklemedim. Aynı kişi olup olmadığını bilmiyorum. Sadalova'nın çalışmasına ulaşmak gerekir, zira en geniş toparlama o çalışmadır. --Kmoksy (mesaj) 12:10, 10 Eylül 2012 (UTC)
güvenilir kaynaklara ulaşınca eklemek üzere şimdilik çıkartalım. "Bazen kaynaksız bir bilgiye sahip olmaktansa, bilgi sahibi olmamak daha iyidir.". teşekkürler. --kibele 15:26, 10 Eylül 2012 (UTC)
Yukarıda oy kullanmıştım, fakat bugün arkadaşların görüşlerini okuyunca tekrar bir araştırma yaptım ve Sadalova'nın kitabı dışında bir yazılı kaynağa daha ulaştım. Ne yazık ki bu aralar çok yoğunum. Vakit açısından müsait olan ve Rusça bilen diğer arkadaşlar buradan yararlanabilirler bir nebze. Olmazsa ben fırsat bulunca el atarım. Daha da olmazsa silinir, sonra bir ara tekrar ekleriz. Ama o durumda unutulup gitme ihtimali de var. Azadagaoglu (mesaj) 11:51, 12 Eylül 2012 (UTC)

Bu arada, madde üzerinde çalışmak isteyeceklerin nette kaynak taramasını "Шуна-батыр" (Şuna-batır) şeklinde yapmalarında yarar vardır. Bu taramadadaha başka kaynaklara da ulaşılması kuvvetle muhtemeldir. Ben vakit darlığı nedeniyle yapamadım. Azadagaoglu (mesaj) 12:01, 12 Eylül 2012 (UTC)

  • Silinsin Silinsin Bu haliyle kalacaksa silinsin. Düzeltmek isteyenlerin acele etmesinde fayda var...Vikiçizer (mesaj) 10:41, 14 Eylül 2012 (UTC)



Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.