Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Osmanlı'da Türklük

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın silinmesi yönünde karar verilmiştir.--yabancım 19:03, 13 Haziran 2015 (UTC)

Osmanlı'da Türklük[kaynağı değiştir]

(Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK)

bu çok kültürlü sistemde ayrı ayrı bütün etniklere madde açılamayacağına göre.. taraflı, özgün araştırma. tartışma sayfasına göz atılabilir. --kibele 16:10, 10 Ocak 2015 (UTC)

  • Yorum Yorum Gerekçe uygun değil. Osmanlı'da Türklük pek ala bir ansiklopedi maddesi olabilir. Bugün İngilizce sürümdeki Turkish American gibi düşünebiliriz. ABD. de 200'ün üzerinde ulustan vatandaş yaşıyor. Hepsine madde açamaz mıyız? Belki Vanuatululara açamayız ancak Türklere veya Fransızlara gereklidir. --Kafkasmurat- 18:15, 12 Ocak 2015 (UTC)
  • Maddeyi okumadım henüz ama maddenin anlatmak istediği şey nedir? "Türklük" görüşü/düşüncesi mi yoksa devlet içinde yaşayan Türkler mi?--RapsarEfendim? 20:14, 12 Ocak 2015 (UTC)
  • Tartışmaya oldukça açık bir madde ancak silmek için daha somut gerekçelere ihtiyaç var.Yağmurlukörfez 12:46, 22 Ocak 2015 (UTC)
Kullanıcı:yagmurlukorfez, maddenin tartışma sayfasındaki yorumları dikkate alarak ve katılarak bir çeşit aracılık yaptım meseleye. oradaki gerekçeler yeterince somut mudur, sana bırakıyorum. --kibele 20:36, 23 Ocak 2015 (UTC)
  • Yorum Yorum Maddenin içeriği bu şekilde kalacaksa Silinsin Silinsin. Zira madde oldukça (bence) taraflı biçimde yazılmış. Osmanlı Devleti'nde ırk (yahut Türklük) belki kuruluş döneminde etkili olmuş olabilir. Ancak devlet beylikten imparatorluğa evrilirken, Türklük-Türkmenlik arka plana itilmiş ve belirleyici olan Sünni-İslam inancı ve onun kurumları olmuş. "Etrak-ı bi idrak" tanımının kimler için kullanıldığını unutmamak gerekir (şuradaki kimi Osmanlıcı mütefekkirler aksini iddia etse de). Ayrıca Osmanlı'da Türkler hiç bir zaman, Araplar gibi, necip millet olarak anılmamışlardır. Misal Radikal'de çıkan şu yazı bile Osmanlı'da Türklük konusunda arkadaşların farklı bir açıdan konuya yaklaşmasını sağlayabilir diye umut ediyorum. Osmanlı Devleti, ne kimilerinin yaptığı gibi yüceltilerek göklere çıkartılmalı, ne de yerden yere vurulmalı. Kısaca diyeceğim tarih bizim, geçmiş bizim. Olduğu gibi tüm yönleriyle ele alınmalı. Madde de bu çerçevede değerlendirilmeli.Potkal 20:39, 9 Şubat 2015 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Taraflı ve özgün araştırma. Silinmemesini isteyenler maddenin taraflı olan kısımlarını temizledikten sonra Osmanlı toplumu maddesinde Milliyet alt başlığı açarak taşıyabileceklerini düşünüyorum. Fakat silinsin oyu kullandığımdan dolayı değil, maalesef vaktim yok. --i.e.msj 12:58, 7 Mart 2015 (UTC)
  • Silinsin Silinsin tartışma sayfasındaki ve buradaki düşüncelere katılıyorum. --kibele 17:35, 7 Mart 2015 (UTC)

* Çekimser Çekimser Madde belki KD olabilir. Ancak içerik kesinlikle böyle kalmamalı. --Zaitsév 08:38, 17 Nisan 2015 (UTC)

bu sayfanın başında " Bir sayfanın silinmeye aday gösterilmesi ve oylama sonucu silinmesi, sayfanın ele aldığı konunun Vikipedi'de işlenmesinin uygun olmadığı anlamına gelmez. Her ne kadar ele aldığı konunun ansiklopedik olmadığı gerekçesiyle silinen bazı sayfalar için bu doğru olsa da, çoğu sayfa tarafsızlık, muhtemel telif ihlali veya ansiklopedik tarzda yazılmadığı gerekçeleriyle silinmeye aday gösterilmektedir. Düzensiz, taraflı unsurlar taşıyan ve telif durumu belirsiz sayfaların silinmesi, ileride konunun daha nitelikli biçimde ele alınmasına olanak sağlar." diyor. dolaysıyla kd olup olmadığını değil, bu hâlini konuşuyoruz. --kibele 09:32, 22 Nisan 2015 (UTC)
Rapsar, gerekçeye takılmadan, sonraki yorumlara ve tartışma sayfasında yazılanlara göre bir değerlendirme yapabilirsen iyi olur. teşekkürler. --kibele 17:33, 2 Mayıs 2015 (UTC)
Silinmesi için sunulan gerekçeye neden takılmayayım? Bir gerekçe sunuluyor ve gerekçeye takılma deniyor, anlam veremedim. Tartışma sayfasını okudum. Vikiyazar 2007 yılında "çoğu doğru olmasına karşılık taraflı yazılmış bir madde" tanımlamasında bulunmuş, Filanca da taraflı olduğunu ve toparlanamayacağını, silinmesi gerektiğini söylemiş. Anlayabildiğim kadarıyla buraya ilk yazdığım yorumda bahsettiğim konu, maddenin neyi anlattığı konusu tartışılmış. Silme gerekçesi olarak bambaşka bir sunuluyor, bunun aksi durumları olduğunu iki farklı örnekle ortaya koydum. Daha uygun bir gerekçe sunulmalı.--RapsarEfendim? 13:15, 9 Mayıs 2015 (UTC)
Kalsın Kalsın Tekrar bakar mısınız? Konu hakkında bilgim epey zayıf; ama maddeyi kurtarmış olabileceğime inanıyorum. (Vikiyazar'ın yazdıklarına sonradan bakma fırsatım oldu; hakkı var, taraflılıktan sıyırmak gerekebilir, dediğim gibi bilgim zayıf. Ama şablonla beraber kalırsa çeşitli yazarlar toparlayabilir, deneyimliler de biçeme uyurabilir diye inanıyorum. Silmek abartı olacaktır. Osmanlı'da Türklük sanıyorum ki diğer "millet"lerden bir tık daha fazla önem ifade etmekte. Fikir belirtecekler lütfen maddeyi hem okusun hem de kulağı tırmalayan yerleri tırpanlasınlar lütfen, kurtaralım maddeyi, bilgiyi. ^_^ Sevgiler. --Stultiwikiabana yaz 22:22, 11 Mayıs 2015 (UTC)
  • Yorum Yorum Madde 'Osmanlıda Türkler' şeklinde ad değiştirerek var olabilir. Bu konu diğer tüm etnik gruplar açısından da tarafsızca irdelenirse geleceğe güzel bir kaynak derlemesi bırakılmış olur.--Symphon115--



Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.