Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Meriç Soylu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın silinmesi yönünde karar verilmiştir.--yabancım 19:06, 23 Eylül 2012 (UTC)

Meriç Soylu[kaynağı değiştir]

kayda değerlik.. --kibele 07:10, 17 Eylül 2012 (UTC)

  • Silinsin Silinsin KD değil. Azadagaoglu (mesaj) 15:00, 17 Eylül 2012 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Kişi ölmeden önce de birçok kez haber olmuş, kendisiyle röportaj yapılmış. Önemli bir konumda bulunuyor. esc2003 (mesaj) 19:10, 18 Eylül 2012 (UTC)
bağlantıları burada ya da maddede paylaşabilir misiniz? --kibele 19:49, 18 Eylül 2012 (UTC)
3 Ekim 2006, 16 Kasım 2008, 29 Eylül 2010... --esc2003 (mesaj) 19:59, 18 Eylül 2012 (UTC)
ilk bağlantı iş sanat'ın basına yolladığı bir metin, diğerleri ise kişiye ilişkin bağlantılar değil. işi ile ilgili konular. oysa ne diyor Vikipedi:Kayda değerlik (kişiler) sayfasında: "güvenilir ikincil kaynaklar tarafından bu kişinin konu edilmiş olması." mesleği gereği basında adının yer almış olması bir kişiyi kayda değer yapmaz. --kibele 21:40, 18 Eylül 2012 (UTC)
Kişi hakkında bilgiler bunlardan ibaret değil. Örnek olması açısından verdim. İş Sanat önemli bir kuruluş ki gönderdiği metin yayınlanıyor. Diğerleri evet, kişi ile değil yaptığı kayda değer iş ile alakalı. "...mesleği gereği basında adının yer almış olması bir kişiyi kayda değer yapmaz." kriterlerde böyle bir şey yok. Kişiler alt başlığında farkındaysanız politikacı, sporcu gibi mesleklerine göre kişi kriterleri verilmiş. Söylediğinizin mantıklı bir açıklaması yok. Bu kişi yaratıcı meslekler kriterlerinden "Kişi meslektaşları veya ardından gelenlerce önemli bir kişilik sayılmakta veya ona sıkça atıfta bulunulmakta." Görüldüğü gibi 'veya' bağlacının solundaki tanım kişiye uymaktadır. esc2003 (mesaj) 07:45, 19 Eylül 2012 (UTC)
gazetelerin ticaret sayfalarına göz atarsanız, bunun gibi pek çok duyuruyla karşılaşırsınız. önemli bir kuruluşta görev yapan kişileri kayda değer saydığımıza ilişkin bir ibare yok ilgili sayfalarda. kaldı ki bu yaratıcı bir meslek değil, bir yöneticilik konumudur. alttaki mesleklerde kişinin mesleğiyle ilişkili bir tanım var mı? ve kişi oradaki kriterleri tutturuyor mu? hadi yaratıcı meslek saydık diyelim, 'ardından gelenlerce önemli bir kişilik sayılmakta'ya ilişkin nasıl bir kaynak gördünüz? kendisi maalesef öldü ve sevenleri onun ardından elbette konuşuyorlar. bunun dışında bir kaynaktan söz ediyorum. önemli kuruluşta önemli bir konumdaysa ilgili maddede kendisinden söz edilir. --kibele 07:26, 20 Eylül 2012 (UTC)
kitapta --esc2003 (mesaj) 07:47, 20 Eylül 2012 (UTC)
bu kaynak karşısında susuyor ve "işleniş biçiminin derinlemesine" olmasının ne demek olduğunu düşünmeye başlıyorum. --kibele 08:02, 20 Eylül 2012 (UTC)
Kişi sanat yönetmeni bir açıdan organizatör gibi. Yaratıcı meslek olmadığına nasıl vardınız? esc2003 (mesaj) 08:42, 20 Eylül 2012 (UTC)
sizin de söylediğiniz gibi 'bir çeşit organizatör'. yaratıcı meslek grubuna girmediği açık. adında sanat geçen herşey yaratıcı gruba girmez. olmadığını değil, olduğunu kanıtlamak gerekiyor. --kibele 10:43, 20 Eylül 2012 (UTC)
Kayda değerliğin meslekle birebir bağlantılı olduğu şeklindeki görüşe katılmıyorum. Bir Betül Mardin var. Mesleği halkla ilişkiler, onun yaptığı da aynı zamanda bir çeşit organizasyon. Ancak başarılı bir insan. Belki tartışmada bahsi geçen kişi başarılarını artırabilme şansı bulamadı. Buna bağlı olarak kayda değerliği sağlayamadığı söyleniyorsa kabul, ama mesleği kendimizce yorumlayarak bir sonuca varıyorsak bunu kabul etmem. KD kriterlerinde kesin olarak söylenen bir şey yok bu konuda. Yeri gelir hırsız da kayda değer oluyor, katil de. Önemli olan kişinin diğerlerine göre ayırt edici başka özelliklere sahip olmasıdır. Ben kişinin asgari kayda değerliği sağlayabildiğini düşünüyorum. Her neyse, izninizle ben bu konuda tarafsız kalmayı tercih edeceğim. esc2003 (mesaj) 07:54, 21 Eylül 2012 (UTC)
kişi mesleğine göre değerlendirilmedi elbette. seri katillerin kd olduğu bir vikideyiz. siz yaratıcı mesleklere dahil olduğunu söylediniz ve neden dahil olmadığını sordunuz, dolayısıyla oraya dahil olmadığını söylerken meslek zikredildi. --kibele 08:29, 21 Eylül 2012 (UTC)
Hayır, sorudan önce de meslekle ilgili konuşmalar geçti. Geneli göz önüne alarak söyledim. esc2003 (mesaj) 09:17, 21 Eylül 2012 (UTC)
uzatmak istemiyorum ama konuların netleşmesi sonraki tartışmalar için faydalı olsun, kayda değerlik meselesi netleşsin derdindeyim. sorudan önce meslekle ilgili ne konuşma geçti? yani, mesleğinden ötürü kayda değer değildir dendi mi herhangi biri tarafından. ben göremedim de.. --kibele 11:15, 21 Eylül 2012 (UTC)
Yaratıcı meslekler kriterlerinden "Kişi meslektaşları veya ardından gelenlerce önemli bir kişilik sayılmakta.."yı belirttim. Mesleğin yaratıcı mesleklerden olmadığını söylediniz. Kişiden bahsedilmesini de ölümüne bağladınız. Ancak ölümünden önce de reklam olduğunu belirttiğiniz haberler haricinde benzer şekillerde bahsinin geçtiğini söyledim. Guzelonlu size göre daha çok meslek üzerinde durmuş. Genel olarak kayda değerlik belirlemede meslek öne çıkıyor gibi bir izlenim ağır basıyor. esc2003 (mesaj) 13:33, 21 Eylül 2012 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Kayda değerliği ortaya koyan herhangi bir kaynak bulunmaması sebebiyle. --Eldarion 08:02, 19 Eylül 2012 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Hem maddeyi hem de burada verilen linkleri okudum. Bu yazılanlar ve linkler Meriç Soylu'nun Vikipedi'nin kaydadeğerlik şartlarını karşıladığını göstermiyor. Maddede yazılanlar Türkiye'deki çalışan kesimin büyük bir yüzdesinin yaşamıyla benzer bir çizgi gösteriyor. Herhangi bir kaydadeğerlik ifadesi yok. Linkler ise Meriç Soylu'yu değil çalıştığı firmayı anlatıyor. Böyle haberler gazete ve dergilerde her zaman çıkan reklam haberleridir. Bu durumda bir kişinin A firmasında pazarlama yöneticisi ya da B şirketinin halkla ilişkiler yöneticisi olmasının da onun kaydadeğer olduğu kabullenimini getirir. Daha spesifik konuşayım. Ford firmasının pazarlama yöneticisi değiştiğinde Ford bunu yazılı bir şekilde duyurur. İsteyen gazete ve dergiler de bu haberi kullanır. Bu durumda bir kişi sadece Ford'un pazarlama yöneticisi olduğu için Vikipedi'de kaydadeğer midir? Hayır, değildir. Meriç Soylu için de şu an verilen kaynaklar ve yazılanlardan farklı bir sonuç çıkmıyor. Bizim odaklanmamız gereken Meriç Soylu'nun Vikipedi'nin kaydadeğerlik politikasını karşılayan neyi yaptığı ve şahsın (çalıştığı şirketin değil) konu edildiği kaynakların olup olmadığı. Eğer varsa maddeye eklensin madde kalsın. Ama şu haliyle bu maddenin Viki'de de kalmaması gerekir. -- Güzelonlu (mesaj) 08:24, 20 Eylül 2012 (UTC)
Hiçkimse "çalıştığı kuruluş kayda değer öyleyse kişi de kayda değerdir" demedi. Kişi başarılarından ötürü öne çıkıyor. Bu kişi ile ilgili "...yöneticisi değişti"den daha çok şey mevcut. esc2003 (mesaj) 08:42, 20 Eylül 2012 (UTC)
Merhaba esc2003. Maddeyi şöyle inceledim. Şu yazanların hangisi bu kişiyi kaydadeğer yapıyor?
  • Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun oldu.
  • Yüksek lisans yaptı.
  • Bazı organizasyonlarda çeşitli ünvanlarda çalıştı.
  • İş Sanat Yönetmenliği ünvanıyla İş Sanat'ta çalıştı.
  • Genç yaşında üzücü bir şekilde evinde hayatına veda etti.
Maddede yukarıdaki bilgiler haricinde bir bilgi yok. Bu bilgilerin hiçbiri de bir kişiyi Vikipedi'de kaydadeğer yapmıyor. Yukarıda verdiğiniz linkleri de inceledim.
  • İlk haber: İş Sanat'ın yeni yönetmeni Meriç Soylu. Bu haber yukarıda örneğini verdiğim "Ford'un yeni pazarlama yönetici XX'tir"'in birebir karşılığına denk gelen bir duyurudur. İlgili site de bu haberi kullanmıştır.
  • İkinci haber: İstanbul Sanat'a doyacak. İş Sanat'ın gene reklam için gazete ve dergilere duyurduğu bir haberdir. Meriç Soylu'nun ismi de İş Sanat'ın reklamı için bu haberde geçmektedir. Bu haberle her gün ekonomi sayfalarında gördüğümüz gene firma reklamı olan "XX Sigorta'nın finans yöneticisi AA açıkladı: Sektörde en iyi biziz" haberi arasında anafikir olarak bir fark yok.
  • Üçüncü haber: İş Sanat'tan indirimli kombine bilet. Bu da Meriç Soylu'yla ilgili bir haber değil. Gene İş Sanat'ın reklamıdır/duyurusudur.
Kaydadeğerliğini gösteren kaynaklar olduğu sürece bu maddenin kalmasının hiçbir sakıncası yok. Ancak şu anki durumda maddede bu yazılanlar ve gösterilen bu kaynaklarla bu kaydadeğerlik maalesef görünmüyor. -- Güzelonlu (mesaj) 13:37, 20 Eylül 2012 (UTC)



Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.