Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Ferzê

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda bir fikir birliğine varılamamıştır.--Vito Genovese 12:18, 22 Haziran 2012 (UTC)

Ferzê[kaynağı değiştir]

Hakkında yeterli sayıda bağımsız ve güvenilir kaynağa rastlayamadım. KD olmadığını düşünüyorum.--RapsarEfendim? 14:54, 5 Haziran 2012 (UTC)

Yorum Yorum Daha önce Karapetê Xaço defalarca silindi ya. Fakat İngilizce Vikide böyle. Aceleci davranmamak lazım. Takabeg ileti 16:22, 5 Haziran 2012 (UTC) Silinsin Silinsin bencede gerek yok. kusura bakmayin ben galiba biraz abartim, gelmis türkce wikipediayasinda kürt dengbejlerle ilgili makale yaziyor. benimkide yani...! Ferzê (Ferzende'nin vokatif hali, türkce Ferzey diye okunabilir) Karapetê Xaço kadar ünlü olmasada dengbejlik geleneginin temel taslarindandir. kendisiyle ilgili bir kac kaynakta mevcuttur, eger bunlar kürtce olduklari icin "tarafsiz" degillerse, makaleyi bertaraf edelim! Salih Kevirbirî'nin Filîtê Quto adli kitabi. kurdica: ferzê. dengbêj e. musî: dengbêjlerin sahi ferzê (dikkat kürtce). bu üc kaynakta ferzê'nin dengbêjlik gelenegindeki önemini ziyadesiyle vurguluyor. Herseye ragmen silinmesinden yanayim!--Baran Ruciyar (mesaj) 18:43, 5 Haziran 2012 (UTC)

verdiğiniz kaynaklar maddenin kayda değerliğine haydi haydi kanıt oluşturuyor. neden silinsin oyu verdiğinizi sorabilir miyim? --kibele 22:43, 5 Haziran 2012 (UTC)
cünkü bu SASin wikipedianin kriterleri ile bagdasmadigini düsünüyorum. cünkü bu SASin siyasi motifli oldugunu düsünüyorum. Nihat Doganin KD olarak kabul edildigi bir Wikide kürt kültürünün, ki kürtler TR nufüsünün en azindan 7/1ini olusturan bir halk, temel taslarindan olaran Ferzênin KD olmadigini söyleyenlerin oldugu bir ortamda, kürtlerle ilgili hic bir makalenin KD oldugunu düsünmüyorum! Burada bir iki google referansiyla Ferzê markasinin, ki bu gercekten dengbejlik kültürü icin cok önemli, KD olmadigi iddia ediliyor. Neyi bekliyordunuz beyler? yillardir yasak olan bir kültür ile, biri ile ilgili binlerce kaynagin dizileceginimi? Micheal Jacksonmi sandiniz Ferzêyi? Mahsunu Serif türk halk müzigi icin ne ise Ferzê de dengbêjlik, yani kürt halk müzigi, icin odur. Neyse uzatmaya gerek yok. Bence silinsin. Burada galiba kürt kültürü icin yer yok, ancak politik önyargilar ve kürtlerin resmi fotografini destekleyen maddelere yer vardir. --Baran Ruciyar (mesaj) 21:14, 6 Haziran 2012 (UTC)

Silinsin SilinsinBoyalikus (mesaj) 18:45, 5 Haziran 2012 (UTC)

Kalsın Kalsın Kürt kaynakları siyasi meselelerde sorunlu olabiliyor. Burada böyle bir durum yok. esc2003 (mesaj) 19:37, 5 Haziran 2012 (UTC)

Yorum Yorum Öyle ise, Türk kaynakları da siyasi meselelerde sorunlu olabiliyordur. Azeri kaynakları siyasi meselelerde sorunlu olabiliyordur. Önemli olan, kullanılan diller değil içeriklerine bakılması ve mümkün oldukça tek tarafın kaynaklarına başvurulmamasıdır. Yine de bu konuda kullanılan kaynaklar ne siyasi ne de ideolojik. Dediğiniz gibi böyle bir durum yok. Takabeg ileti 00:32, 6 Haziran 2012 (UTC)
Son zamanlarda Kürtler ve Aleviler ile ilgili SAS tartışmalarında verdiğim kalsın oylarının altından art niyet aranabileceğini düşünerek bunu yazmak zorunda hissettim. Yoksa sadece Kürt kaynakları için bu tür bir düşüncem yok. Dediğiniz gibi her dilde, her milletten kişinin oluşturduğu kaynak için aynı durum geçerli olabiliyor. esc2003 (mesaj) 04:21, 6 Haziran 2012 (UTC)

Kalsın Kalsın kitaplara konu olmuş, dengbej geleneğinde yeri olan bir isim belli ki. lütfen maddeler için kaynak istemek yerine sas'ı kullanmayalım. --kibele 22:44, 5 Haziran 2012 (UTC)

Kalsın Kalsın Baranrucier'in verdigi Salihe Kevirbirî, Filite Quto (Weşandina Nefel, Stockholm, 2002) kitabının 148. sahifesinde ele alınıyor. Bunun dışında Dengbêj û stranên me destan û folklora me, ISBN 978-91-633-4099-4 nin ikinci cildinde kısaca değil uzunca ele alınıyor. Pdf versyonu: Besa 1, A-L, Besa 2, L-Z. Gerç yazar yine Salihe Kevirbirî. "Birbirlerinden bağımsız" kaynaklar sayılıp sayılmaması tartışmalı olabilir. Aslında ansiklopedik eserlerde bölümlerin konunun uzumanına siparişin verilmesi sıkça görünen şey. Bu tür ansiklopedik eserde yer alması daha önemli. Benim çok kısacık internet taramasında bile rahatlıkla kaynakların ortaya çıkmış olmasını göz önünde tutarak haksız yere maddelerin silinmesinden kalması faydalıdır. Aşırı silciliğe hayır diyorum. Takabeg ileti 01:36, 6 Haziran 2012 (UTC)

  • Silinsin Silinsin Ciddi olarak Vikipedi Türkçe sayfasına bir Kürd vikipedist lazım. Böyle bir ansiklopedi maddesi olamaz. Sayfa ya düzenlenmeli (ne dediği anlaşılır şekilde) yada silinmeli. Zira hiçbir şey anlamadım okurken. erlik khan (mesaj) 04:42, 6 Haziran 2012 (UTC)
e ben anladım, ne olacak şimdi? bu bir silinme gerekçesi değildir. lütfen meselelere vikipedi ilkeleri doğrultusunda ve özellikle de önyargısız ve tarafsız yaklaşmaya özen gösterelim. --kibele 14:04, 7 Haziran 2012 (UTC)

Silinsin Silinsin -- kayda değer kriterlerini karşılamıyor Tacirci 19:27, 7 Haziran 2012 (UTC)

on dört dakikada altı maddeye silinsin oyu vermişsiniz aynı nedenle. maddeleri ve tartışmaları okudunuz ve kaynakları incelediniz mi diye merak ettim. --kibele 20:19, 7 Haziran 2012 (UTC)
  • sayın(kibele), bu sorunuz bana biraz tuaf geldi, neden derseniz, ben her zamn vikipediyi izleyen biriyim ve yanlış bir iş yapılmaya kalkışıldığında da hakkım olan oyumu kullanırım. yani her zaman vikipediye giriş yapıp okumak mı gerekiyor ki siz bu soruyu sormaktasınız, ben vikiye girmeden hepsini gözden geçirdiğimi size nasıl ispat etmem gerekiyorsa bundan sonra öyle yapalım derim. Ayrıca bu türlü maddelere karşı bir şey yaptığımızda sizin bizlere karşı buradaki yazınız gibi, yazılarla tepki göstermenizi de anlamakta zorlandığımı bildirmek istiyorum...Bir de kayda değerlik kriterlerini siz bizden daha iyi bilirsiniz ne de olsa 2006 yılından bu yana vikidesiniz, ben gereken gerçek durumu gözeterek oyumu kullandım ve bu oyumun gereği de zaten KD konusunun tam karşılığını yansıtmaktadır.saygılar-- Tacirci 23:50, 8 Haziran 2012 (UTC)
sorunun tuhaf bir yanı yok. bu sayfalar, temelde tartışma, konuşma sayfalarıdır. yani sadece oylarla yürümüyor. üstelik oy kullanmak bir hak değil, sorumluluktur. 'bu türlü maddeler' derken neyi kastediyorsunuz? gereken gerçek durumdan ne kastettiğinizi de anlamadım. vikipedi'de her madde, her sas kendi içinde ele alınır. 'yanlış bir iş' diye maddelere tek tek ve kayda değerlik kapsamında bakmadığınıza ilişkin bir gözlemim var ve sas'lar kafa sayma olmadığı için, kapatacak hizmetlilerin dikkatini buna çekmekte yarar var. --kibele 09:40, 8 Haziran 2012 (UTC)
Yorum Yorum Oy gerekçelendirme:
Kayda değerlik kriterleri
Müzisyen ve müzik grubu kriterleri
Besteci ve Güfteci kriterleri ve diğerleri ile ilgili kriterlerden hiç birini karşılamadığı için. Yukarda verilen kaynaklar bu kriterleri karşılamıyor. İyi çalışmalar. Boyalikus (mesaj) 10:01, 8 Haziran 2012 (UTC)
  • Kürt halk müziğinin mihenk taşlarından biri. Eserleri günümüze ulaşmış. Kayda değerliği gayet sağlıyor. esc2003 (mesaj) 10:11, 8 Haziran 2012 (UTC)
Ve kriterler konusuna gelince de bağımsız ikincil kaynaklar mevcuttur. Takabeg ileti 10:19, 8 Haziran 2012 (UTC)
  • Valla ebn, şu ana kadar bir antolojide rastlamadım mihenk taşıysa olması lazımdı ? İkincil kaynak da göremedim ?Boyalikus (mesaj) 10:47, 8 Haziran 2012 (UTC)

Kalsın Kalsınheddagabler 11:24, 8 Haziran 2012 (UTC)

  • Yorum Yorum gerekçeniz ? Boyalikus (mesaj) 12:46, 8 Haziran 2012 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Kusura bakılmasın, fakat niçin dengbejlerin silinmeye aday gösterildiğini anlayamadım. Bu gibi kültürel içerikli maddeleri çoğaltmamız daha olumlu olur, açan şahıslara mesaj atılır yeterli kaynak istenir ve ne gerekiyorsa sağlanır. İvedi davranmayalım. --Vitruvian 11:25, 8 Haziran 2012 (UTC)
  • bende müzik ve beste içerisinde meşkul olan biriyim,bu anlamda şimdi isim yapmamış birinin biriprofesyonelliğinden ve tanınmışlığından bahsedilemez yani bir örnek vereyim,,bir beste yaptınız TRT ye gönderdiniz TRT denetiminden geçmemisse, ünlü solistlerce okunmamış-yorumlanmamışsa bu beste (eser) siz de siz de isim yapmamış olursunuz. bu isim yapmak deyimi tanınmışlığı kayda değerliği göstermektedir. bu itibarla ben dahi bu sanatçıyı tanımamışsam görsel medyada görmemiş ve halk kitlelerini etkileyecek bir tanınmış eserini bilmiyorsam, bu bir kayda değmezliktir. Kişi için kayda değerlik kriterlerine bakıldığında, bu madde hiç birini üzerinde taşımamaktadır. Müzisyen ve müzik gurubu kriterleri ise hiç bir maddesi bu maddenin yanına bile uğramamaktadır. Böyle amatörler youtube de ve başka platforumlarda milyonlarca mevcuttur, bu durumda onları da maddeleştirmekte sakınca görülmemelidir,,benim bölgemde tanınıyor diye, maddeleştirmek ise vikipedinin ruhuna aykırıdır, böyle bir maddeleştirme olursa ben de binlercesesini, bu maddeyi örnek göstererek maddeleştireceğimin bilinmesini istirham ediyorum,,yani ben derken bir örnek olsun diye söyledim, yani bu gibi kriterler dışında olanları kast ettim. Bu gibi kültürel içerikleri çoğaltmaya kalkışıldığı zaman dediğim gibi youtubede 10 milyon kişiyi de birileri gelir maddeleştirmeye kalkar diye endişe etmekteyim.Tacirci 12:58, 8 Haziran 2012 (UTC)



Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.