Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Ayşe Sultan (IV. Murad'ın eşi) (2. aday gösterme)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın kalması yönünde karar verilmiştir.--Vikiçizer (mesaj) 20:03, 20 Mart 2017 (UTC)

Ayşe Haseki Sultan[kaynağı değiştir]

(Kaynak ara: Google (kitap · haber · gazete · akademik · özgür görsel · WRS) · DuckDuckGo · Bing · FENS · JSTOR · NYT · VK)

Hakkında hiçbir şey bilinmiyor. Sadece IV. Murad'ın eşi olduğunu biliyoruz. Diğer dillerin Vikipedi sayfalarında ise yorumdan ve eşi IV. Murad'a dair bilgilerden başka bir şey yok. Hiçbir kayda değerliği yok.--Nushirevan11 ☾★ 18:53, 12 Mart 2017 (UTC)

Sultan hakkındaki makale kalsın. Diğer dillerin Wikipedia sayfalarında da var olması KD olmasına bir delil zaten. Kavas (mesaj) 08:20, 13 Mart 2017 (UTC)
@Kavas Bu sayfanın diğer dillerde olması nasıl kayda değer yapıyor? Bunu bana açıklar mısınız? Diğer dilleri taradım hepsinde kocası üzerinden yorum içeren bilgiler ile uyduruk bilgiler yer alıyor. Ayşe Haseki Sultan'ın doğum tarihi ve çocukları bilinmiyor ancak Azerbaycan Vikipedi'si doğum tarihini yazmış. Bunun bilinmesi mümkün değil. Bu alanda az çok okuyorum ve araştırma yapıyorum. Kafadan konuşmuyorum. Kadın hakkında hiçbir şey bilinmiyorken hala KD demek manasız geliyor bana. --Nushirevan11 ☾★ 09:36, 13 Mart 2017 (UTC)

İlk tartışmadaki görüşümü yineleyerek kalsın diyorum.--Vito Genovese 09:46, 13 Mart 2017 (UTC)

@Vito Genovese Yorumunuzun tarihi realite ile bir alakası yok. Haseki Sultan erkek çocuk doğuran hasekiye verilen bir unvandır. İmparatoriçelikle bir alakası yoktur. Padişahın erkek çocuk doğuran bir kaç eşi olursa hepsine Haseki Sultan unvanı verilir. Harem içi bir statü. Bugünkü gibi first lady makamı değildir. Böyle yorumlama yaparsak anakronizm yapmış oluruz. Bu kadın hakkında az da olsa bir kaç bilgi olsa kalsın diyeceğim ancak hiçbir bilgi yok. Silinmesini istememin sebebi bu tür sayfaların sonradan uyduruk bilgilerle doldurulmasından ötürüdür.--Nushirevan11 ☾★ 10:01, 13 Mart 2017 (UTC)
Hem buna hem de alttaki yorumuna cevaben yazacak olursam; elbette söylediğini anlıyorum Nushirevan11, hasekilere harem dışı bir statü verilmediğinin de farkındayım. Söylediğim şey, bir devlet liderinin eşinin veya eşlerinden (eşi evlilik anlamında kullanmıyorum, birlikte olduğu kişi anlamında kullanıyorum) birinin, onun çocuklarını doğuran birinin KD olduğunu düşünüyor olduğum. Maddenin geliştirilme potansiyeli düşük, evet. Ancak fazlasıyla KD olan bir kişinin bilinen tek partneri olması bu SAS'ın konusu olan kişinin KD'lik barajını geçmesini sağlıyor kanısındayım.
Vito Genovese 12:30, 13 Mart 2017 (UTC)
Seni anladım ancak kayda değer olması için bağımsız kaynaklar tarafından işlenmesi gerekiyor. Bağımsız kaynaklarda ancak adı geçer çünkü Osmanlı kaynaklarında adı sadece 1679 tarihli bir mevacib defterinde geçmektedir. Başka da bir bilgi yoktur. Kayda değer olan Padişah Murad'ın tek hasekisi olması hasebiyle kayda değer olarak değerlendiriyorsun ancak katılmam mümkün değil. İyi çalışmalar. --Nushirevan11 ☾★ 12:56, 13 Mart 2017 (UTC)

azerice vikipedi'de çocuklarının ismi verilmiş, hangi kaynağa dayandırdılar acaba? önceki adaylıkta vito'nun söylediği doğru.. kayda değerse kayda değerdir, hakkında az bilgi olması silinmesini gerektirmez.. vikipedi'de bütün maddeler 'uyduruk' içerik eklenmeye açıktır, bu bir silinme gerekçesi değildir ayrıca.. --kibele 10:06, 13 Mart 2017 (UTC)

@Kibele Uyduruk bilgi eklenmeye müsait bir sayfadır dedim çünkü içeriğinde bilgi yok kaynak yok. Uyduruk içerik eklenmeye açık olması silinmesi için bir gerekçedir demedim zaten. Sadece niyetimi ifade ettim. Tekrar okumanızı tavsiye ediyorum. Ayrıca hakkında az bilgi değil hiç bilgi yok. Tek bilgi IV. Murad'ın eşi olmasıdır. --Nushirevan11 ☾★ 10:10, 13 Mart 2017 (UTC)
'Silinmesini istememin sebebi bu tür sayfaların sonradan uyduruk bilgilerle doldurulmasından ötürüdür' sizin cümleniz.. --kibele 10:21, 13 Mart 2017 (UTC)
@Kibele Benim cümlem olduğu çok açık. Yukarıda gerekçemi zaten yazmışım ve gerekçemde böyle bir gerekçe yok. Vito'ya sadece niyetimi ifade etmek istedim. Dizilerden bu şahsın canlandırılmasını izleyenler bloglardan uyduruk bilgilerle sayfa doldurulması yapılıyor ve bu bilgiler sonra Vikipedi aracılığıyla başka siteler vasıtasıyla yayılıyor. Sadece Vito'ya endişemi ve niyetimi belirttim gerekçemi değil. Cümlem farklı anlaşılmaya müsait ancak gerekçem olmadığını belirttim. Böyle bir şeyin silme gerekçesi olamayacağı çok açık. --Nushirevan11 ☾★ 10:31, 13 Mart 2017 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Yaza yaza dilimde tüy bitti. Haseki Sultanlık first lady makamı değildir. Erkek çocuk doğuran hasekilere verilen bir unvandır Haseki Sultan. Harem içi bir statüdür. Diğer dillerin Vikipedi'sinde uyduruk ve yorum içeren ve kocası Murad'a ait bilgiler yer almaktadır. Bu kadının çocukları kesinlikle bilinmez. Doğum ve ölüm tarihleri de bilinmez. Hiçbir şekilde kesinkes kayda değer değildir.--Nushirevan11 ☾★ 10:07, 13 Mart 2017 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Nushirvan11, bu kadının çocukları kesinlikle bilinmez. derken, bu cümlenizden ne kadar eminsiniz? Mesela, "Storia dell'harem" adlı kitapta, Şehzade Ahmed adında bir çocuktan bahsetmiş. --thecatcherintheryemesaj 14:27, 13 Mart 2017 (UTC)
@Thecatcherintherye Ayşe Haseki Sultan'ın Şehzade Ahmed adında bir çocuğu olduğu nerede yazar? Yabancı eser bu bilgiyi nereden almış olabilir? Böyle bir bilgi elçilik hatıraları dışında ancak Osmanlı kaynaklarında geçer. Kadın Sultanlar hakkında devasa kitap neşretmiş olan Necdet Sakaoğlu kitabında Ayşe Haseki'nin adının sadece bir mevacib defterinde geçtiğini belirtiyor. Ayrıca İslam Ansiklopedisi'nin IV. Murad maddesinde çocuklarının hangi eşinden olduğu da belirtilmemiştir. Yabancı kaynakta geçiyor diye doğru kabul edemeyiz. Kaynağı nedir bunu irdelemek gerekir. Kalsın derken Vikipedi politikalarına görüşünüzü dayandırdığınızı göremedim. --Nushirevan11 ☾★ 10:58, 14 Mart 2017 (UTC)
@Nushirevan11 Önceki SAS adaylığınızdaki yorumum geçerlidir. thecatcherintheryemesaj 15:56, 16 Mart 2017 (UTC)
  • Kalsın Kalsın --TmѰ e12 14:30, 13 Mart 2017 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Hakkında yeteri kadar bilgi yok demek ayrı, Kayda değer değil demek çok ayrı şeyler. Kişi kayda değerdir. Kaynaklı ve detaylı bilgi gelene kadar madde yeterli olmayacaktır. Ancak bu silinmesi için gerekçe değil.--Muratero 16:35, 16 Mart 2017 (UTC)
@Muratero Kişi hangi kritere istinaden kayda değer? Sadece adının kitaplarda geçmesi mi kayda değer yapıyor. Necdet Sakaoğlu'nun dediği gibi adı sadece 1679 tarihli bir mevacib defterinde geçer. Şimdi bu durumda sayfayı nasıl dolduracağız? Çağdaş kaynaklarda bu kadına dair bilgi yok. Pek çok sultanın sayfasını açtım ve var olanlara da bilgi ekledim. Bu kadın hakkında da bilgi olsa eklerdim ancak yok. İsmi dışında hiçbir şey bilinmiyor.--Nushirevan11 ☾★ 19:07, 16 Mart 2017 (UTC)
Osmanlı sultan eşleri, anneleri ve bazı kızları nasıl kayda değer ise varlığından şüphe etmediğimiz bu kişide kayda değerdir. burada bahsedilmiş. Ayrıca bu kişinin ingilizce maddesinde de epey bilgi var. Türkçe vikipediada maalesef kaynak olmayan, çok kısa içerikli maddeler var. Böyle maddeleri silmeye kalkarsak işin içinden çıkamayız. Bence burada kişi uydurma bir karakter değilse (bu kişi gerçek görülüyor) bence kalsın.--Muratero 14:00, 17 Mart 2017 (UTC)
@Muratero Osmanlı padişah eşleri, anneleri ve kızları kayda değerdir diye bir şey yok. Bu sizin iddianız. Eğer kaynaklarda bu şahıslardan bahsedilmişse kayda değerlerdir. Adının bir kaynakta geçmesi yeterli değildir. Sayfayı dolduracak bilgi gereklidir. Bir cümlelik sayfanın bir kayda değerliği olabilir mi? Burada bahsedilmiş dediğiniz metinde bir cümlede geçiyor. Ahmed adında oğlu varmış. Yabancı bir yazar yazmış. Türkçe bilip bilmediğini bile bilmiyorken yazarın neye istinaden bu bilgiyi verdiğini bilemiyoruz o yüzden kayda değer değildir. Yerli ve yabancı eserleri tarayan Sakaoğlu çocuklarının bilinmediğini söylüyor. Bir kişi gerçek kişi ise kayda değerdir diye bir politika da yok. Osmanlı sultanlarının eşlerinin ve kızlarının sayfalarını ben açıp bilgi ekliyorum. Bu kadın hakkında da bilgi olsa muhakkak eklerdim ancak yok. İngilizce vikide kocasına ait bilgiler ile yorum içeren bilgiler yer alıyor. Kayda değer bilgi mevcut değil.--Nushirevan11 ☾★ 14:22, 17 Mart 2017 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Öncekinde de kalması yönünde görüş belirtmiştim. Madde KD. ÖterbülbülBuyrun? 19:09, 18 Mart 2017 (UTC)

Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.