Vikipedi:Seçkin resim adayları/Vista de Baku, Azerbaiyán, 2016-09-26, DD 120-124 PAN.jpg

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bu, bir seçkin resim adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı resmin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.
Bu resmin "seçkin resim" statüsüne alınması konusunda, Vikipedi topluluğunca fikir birliğine varılamamıştır.--Maurice Flesier message 10.59, 7 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Bakü Bulvarı panoraması[kaynağı değiştir]

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki Bakü Bulvarı'nın panoramik görüntüsü (Eylül 2016)
Gerekçe
Bulvarı komple, panoramik olarak göstermesi açısından maddeye büyük değer katmakta. Kullanıcının birçok fotoğrafı gibi teknik açından sorunsuz.
Resmin dahil olduğu maddeler
Bakü Bulvarı
Üreten
Diego Delso
Aday gösteren
NanahuatlEfendim?
Sergi sayfası
Vikipedi:Seçkin resimler/Mekânlar/Panorama

Destek DestekNanahuatlEfendim? 19.11, 13 Mayıs 2020 (UTC)[yanıtla]

Destek Destek Şehri çok güzel yansıtıyor.--Can Je suis là 23.39, 8 Haziran 2020 (UTC)[yanıtla]

Karşı Karşı Resmin yanları ile ortası arasında netlik farklılığı var. "Devlet bayrağı meydanı" yazısının netlik sorunundan da anlaşılabilir. Sanırım sol yandaki çam ağacından kaynaklanıyor. Ayrıca sol alt köşede bir kafa var.--ahzaryamedileti 02.40, 3 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

Netlik farklığını bilemem, teknik olarak yorumlayamam ancak o kafayı kaldırabiliriz. Gelecek yorumlara göre bakayım duruma.--NanahuatlEfendim? 09.25, 18 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]
Kafayı kaldırdık. Teknik olarak @Chansey, @Thecatcherintherye gibi kullanıcılar da bakabilir.--NanahuatlEfendim? 18.22, 1 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Malumunuz bu bir panoramik fotoğraf. Görüş açısını haritadan kontrol ettiğimde muhtemelen Dağüstü Park önündeki seyir terasından çekilmiş. Takribi 150 derecelik bir açıyı görüyor ki bu değer %25'lik payları (ki bu minimum değer) ortaya koyarak 35mm'lik bir odak uzaklığında (bu fotoğrafların yatayda 54.4 derecelik görüş açısıyla çekildiğini ifade ediyor) denilebilir ki asgari 4 fotoğrafın (sadece matematiksel) birleşiminden oluşmuş bir çalışma. Panoramik fotoğraflardaki en büyük handikaplardan birisi fotoğrafçının belirlediği referans noktalarının mesafelerinin farklı oluşudur çünkü birden fazla çekim gereklidir ve bu netliği etkiler. Burada iki yöntem vardır birincisi fotoğrafçının en yakın noktayı netlemesi, ikincisi en önemli görünen noktaları netleme. Otomatik/Manuel Focus işlemini EXIF verisinden göremesem de anlaşılan sanatçımız burada kendisinin belirlediği noktaları netlemiş (örneğin sağdaki Okul 203 binasının hemen önündeki sarı bina veya Bakü İdman Sarayı gibi). Bu kadar büyük bir çözünürlük için her noktanın netlenmesini beklemek haksızlık olacaktır velakin çözünürlük bu denli büyük olmasaydı flu kısımları da göremeyecektik. Ama görünüyor.
ISO değeri (100) panoramik bir fotoğraf için ideal değerde; 16-35mm tam kare makina için geniş açı lens kullanılmış ve f/11 geniş açı lensle gayet mantıklı bir seçim. Işığın kullanımı da yerinde. Ben teknik ve usül açısından bir hata göremiyorum. Bende olsam aynı değerleri kullanırdım.
Fakat fotoğraftaki netlik sorunu biraz üst düzeyde. Uzak mesafeli (sol alanda uç noktanın mesafesi takribi 2 km) bir fotoğrafta el titremesi, hatta deklanşöre olan basınç dahi fluluğa yol açabilir. Emin değilim ama sanatçı bu çalışmasında tripodsuz bir çekim yapmış olabilir bunun sebebi ufuk çizgisindeki bükülme problemini aşmak ve dışbükey görüntünün önüne geçmek diye düşünüyorum.
Çok güzel bir çalışma lakin buradaki diğer fotoğraflarla kıyas edildiğinde SR kriterlerinden 3. kriteri sağlayamadığı kanaatindeyim. chansey mesaj? 20.49, 1 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Açıkçası Chansey o kadar güzel şeyler yazmış ki, o yorumun ardından görüş belirtmeye utandım. Ancak çağrıya kayıtsız kalmamak adına birkaç söz söylemek zorunda kaldım.
Öncelikle, yukarıda belirtilmemiş, ama fotoğrafı çeken kamera üreticisinin amiral gemisi, 5DS R. Lensten emin değilim ama muhtemelen kameranın kit lensi olan 17-40mm f/4L USM. Yani, sınıfının en keskin lensi ve ışığı yakalama kapasitesi açısından en üst sınıf kamerası. Dolayısıyla, bu çekimi bu kadar flu hale getirebilmek fazladan yetenek istiyor (teknik olarak söylemek gerekirse, fotoğraftaki sorun moire, bulanıklık değil tam olarak, ince detayların kamera tarafından algılanamaması sonucunda bir tür otomatik uyarlama-benzeştirme). Günümüz DSLR'leri bu moire denen sorunu aşabilmek için Low Pass Filter denilen bir süreç işletiyor. Bu süreç, fotoğrafta görülen keskin çıkmamış kısımları yapay bir zeka (algoritma da diyebiliriz) yardımıyla yapay bir şekilde keskinleştirmesiyle sonuçlanıyor.
Eğer fotoğrafçı amatörden biraz daha üst seviyede değilse, bu hatayı mazur görebilirim, ancak bu seviyedeki bir kamera ile ISO'yu 100'de tutmamak, ışık koşullarına göre (çekim saati 15.34-bulutlu bir gökyüzü var sert ışık yok) ISO 800'e kadar artırmak; bunun vereceği avantaj ile perde hızını en az 1/500 s seviyesine çekmek gerekirdi.
Çekimin elle mi yoksa bir üçayak üzerinde mi gerçekleştiğini göremiyoruz. İhtimal olarak söylemem gerekirse, elde 1/125 saniyelik bir çekim bulanıklık sorununa neden olur. 1/250 de. Bu nedenle bir üçayak her zaman candır.
Çekim ortamında bulunmadığımız için kesin değerleri bilemeyiz. Fotoğrafta kesin bir keskinlik (teknik olarak moire) sorunu var. Bu önemli bir sorun.
Bu sorun eğer çekim sırasında meydana gelmediyse (ben her halükarda 1/125 saniyelik perde hızının uzun olduğunu düşünüyorum) fotoğrafçı fotoğraf düzenleme programının kurbanı olmuş olmalı. Nihai düzenlemeler Adobe Photoshop Lightroom Classic 9.4 (Windows) ile gerçekleştirilmiş göründüğüne göre; bu programdan önce de panoramik görüntüyü elde edebilmek için, muhtemelen, bir başka fotoğraf düzenleme (birleştirme) yazılımı - muhtemelen Adobe Photoshop - kullanıldığı söylenebilir. Bir fotoğraf üzerinde en az iki fotoğraf işleme yazılımı kullanmak fotoğrafta bu türde bir soruna neden olmuş olabilir.
Son seçenek de elle netleme yapmış; elle netleme de farklı fotoğraflarda farklı noktalara uygulanmış olması ihtimali. Eğer fotoğrafçı bunu yaptıysa önemli bir hata yapmış olmalı. Çekimdeki farklı kareleri incelediğimde bunun büyük bir olasılık olduğunu varsaymak için veriler elde edebiliyorum. Kenarlardaki karelerde moire daha az iken ortadaki karelerde çok yüksek.
Benim için en önemli sorunlardan bir diğeri, sol taraftaki ağaç. O ağaç (tam olarak, dallar) o fotoğrafa ait değil. Çerçeve kenarları fotoğrafın can alıcı noktalarıdır. Neredeyse her zaman gözden kaçar. Bir fotoğrafçı her zaman çerçeve kenarlarını, öncelikle çekim sırasında (tam kare bir kamerada bu bir avantajdır), mümkün değilse çekim sonrasında kontrol etmelidir. Bu fotoğrafı ben çekmiş olsaydım o kısmı ya kırpardım ya da klonlama uygulayarak oradan kaldırmayı denerdim. Bu hali ile kesinlikle sergilemezdim.
Birkaç cümle de kompozisyona ayırmak istiyorum. Bir fotoğrafta sadelik çok önemli bir kompozisyon kuralıdır (aksi kasıtlı olarak istenmediği her durumda). Bu fotoğrafa bakarken nereye bakmam gerektiğine bir türlü karar veremiyorum. Yoruluyorum. Türkçeye nasıl çevrilmiş, çevrilmiş mi çevrilmemiş mi bilmiyorum ama, Less is more!
Adaylığı destekleyemiyorum.-thecatcherintheryeileti💬 20.05, 2 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Çok güzel bir yorum @Thecatcherintherye. DSLR’daki dezavantajları açıklamadım EOS 5DS R full frame diye biliyorum. Sanırım gözden kaçtı objektif EXIF’e göre “EF16-35mm f/4L IS USM“ kit lens kullanılmamış yani geniş açı, bilginize. chansey mesaj? 20.13, 2 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Chansey, kameranın tam kare (full frame) olduğunu biliyorum, hatta yukarılarda iki yerde bunu ifade etmişim :) Öyle yazınca bir an için şüpheye düştüm de :) Ama lens bilgisi aralara sıkışmış ( :))) ) olduğu için gözümden kaçmış, ama ha EF16-35 f/4L IS USM ha EF17-40 f/4L USM (IS yok); ikisi de USM motor ve L serisi lens olduğu için yorumumdaki kısmı değiştirmeyeyim. Bilakis IS olması kullanılan lens lehine.-thecatcherintheryeileti💬 20.24, 2 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Yok yok lens farkından değil, sadece kit kullanımı olmamış :) Tam kare olduğunu bildiğinize eminim (gördüm de :) ) sadece DSLR dezavantajları konusuna değindim o kadar :) chansey mesaj? 20.45, 2 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
Böyle yazınca farkına vardım. 5D'nin kit lensi elbette 17-40 f/4L değil :) EF 24–105mm f/4L IS USM. Hatalı bilgi vermişim, düzeltmiş olayım. Bu lensin tamamlayıcısı EF 17–40mm f/4L USM, bir süre uzak kalınca karışmış, buradan karışıklığı giderelim.-thecatcherintheryeileti💬 21.05, 2 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]
İlk dönemde "Ne gereği var?" diyenlere savunduğum seçkin resim sisteminin artık gereksiz bir yük doğurduğunu ben de yakın zamanda düşünmeye başlamış ve acaba biz de bazı diğer vikiler gibi doğrudan Commons'tan ne geliyorsa onu mu kullansak, hiç uğraşmasak diye düşünür olmuştum. Bu tartışmanızı okumak bana bu konuda antitez oldu ve moral verdi. Çok teşekkürler ikinize de. :)
Vito Genovese 21.10, 2 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

ara güler, hangi makine ile çekiyorsunuz diye soranları sopayla kovalardı, dikiş makinesi ile bile çekerim, fotoğraf, makine ile lensle filan değil gözle çekilir derdi. :) fotoğraf hem net değil, hem hoş değil. vasat bir performans denemesi. --kibele 07.01, 3 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]

Bu, bir seçkin resim adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı resmin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.