Vikipedi:Denetçi isteği/Dava/Gyulyumser

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Gyulyumser[kaynağı değiştir]

Kıymetli kardeşlerim (:P) Dün gece yatmadan önce tamamen şans eseri bir madde gözüme takıldı, oradan tutup devam ettikçe geldi de geldi ve benim gözlemime göre bir kukla ağı, zararlı bir kukla ağı ortaya çıktı. Yukarıda sıraladığım hesapların birçoğu tek değişikliğe sahip. "Tek değişiklik yapan iyi niyetli olmayan kukla olur mu?" demeyin, olur :) Başlayalım:

Yıkıcı/reklam faaliyetleri
  1. Buradaki ana kullanıcımız Kullanıcı:Gyulyumser. Kendisi Mayıs 2021'de kayıt olup ilk değişikliğini 5 Mayıs'ta gerçekleştirmiş. Ertesi gün açtığı On-Page Seo (Site İçi SEO) maddesi, birkaç gün sonra @Sakhalinio tarafından kayda değer olmadığı gerekçesiyle hızlı silinmiş. Aslında bu madde, birazdan tespit ettiğim ve kullanıcının Vikipedi'deki etkinliklerinin de bir nevi bir kanıtı niteliğinde.
  2. Şuradaki gibi bir kişi maddesine sosyal medya hesapları eklemesi sonrasında devriyelik başvurusunda bulunmuş, ancak reddedilmiş. Devamında ise şurada görülebileceği gibi benzer sosyal medya hesabı eklemelerine devam etmiş.
  3. Kendisinin ilk açtığı madde, Djordan maddesi, bir Bulgar şarkıcı, kayda değerliği belirsiz bir madde (ben işaretlemiştim). Bunu kenara koyalım.
  4. İkinci maddesi, Emin Uyar maddesi. Maddede anlamsız bir şekilde duran "İtalya ve Türkiye" ifadesi için 7 kaynak var ve isterse @Styyx anlatabilir bu maddenin neden kayda değer olmadığını uzun uzun. Kayda değerliği şüpheli bir madde yine. Bunu da bir kenara koyalım.
  5. Arada şöyle bir eklemesi var "Gerekli dış bağlantılar eklendi" özetiyle, "biletbayi" diye bir blogun da yer aldığı ama hemen ardından geri almış kendisi. Sehven olabilir, yalnızca not düşmek istedim. Ancak ertesi gün yaptığı şu değişiklikle "petibom" diye bir blogu, şöyle bir ölü bağlantı eklemesini (ölü diye de yazmış zaten, şurada @Vikiçizer'e danışmış ama Vikiçizer yanlış anlamış konuyu, daha doğrusu bir iletişim sorunu olmuş zira yapılan şeyle yazılanlar arasında ufak bir farklılık söz konusu, olabilir), şurada, şurada ve şurada yine Bodrum maddesine eklenen bilet sitesi (araya nasıl sıkıştırıldığına dikkat) benim açımdan bunların sehven olmadığı ve bilinçli yapıldığını anlamak için yeterli. En başa, kullanıcının ilk açtığı maddeye ve şuradan "arama motoru optimizasyonu", "R10.net", "müşteri odaklılık" gibi maddeler ile sürekli sosyal medya hesabı eklemeleri de göz önüne alınınca taşlar biraz daha yerine oturmakta.
  6. Kullanıcı, 11 Mayıs'ta devriyelik başvurusunda bulunuyor ve 14 Mayıs'ta bu başvuru kabul edilerek kendisi devriye oluyor. Yukarıdakiler fragmandı, esas film şimdi başlıyor, dikkat :)
Devriyelik/Kuklacılık faaliyetleri
  1. Devriye olduktan sonra "ilk" faaliyeti, 88.244.90.205 anonim kullanıcısı tarafından 12 Mayıs'ta yapılan şu değişiklik ile sonrasındaki 88.244.93.122 anonim kullanıcısının düzeltme değişikliğini onaylamak oluyor. Bu değişiklikteki "biletbayi" adlı blog ile genel yapısı tanıdık geldi mi? :)
  2. Devamında kendi açtığı Emir Uyar maddesini kontrol edildi olarak işaretlemiş -ki normal bir davranış. Bunu bir kenara bırakıyorum.
  3. Kişi maddelerine sosyal medya hesaplarını eklemeye devam ediyor.
  4. Kendi açmayıp da ilk onayladığı madde, 88.241.207.183 anonim kullanıcısının "tek değişikliği" olan ve 18 Şubat 2021'de açılan Youth Projects Group maddesi. Madde düzeninden bu anonim kullanıcının yeni biri olmadığı belli. Bu onay işlemi 17 Mayıs'ta, 3 ay sonra gerçekleşiyor :)
  5. Yukarıdaki bilet blogu, 78.166.241.12 tarafından birkaç farklı maddeye ekleniyor. Bunları onaylayanlar arasında K:Tanyel, K:Pamfilyalı, K:Fatih Demirci gibi devriyeler de mevcut; ancak bu blog bağlantısı araya titizlikle sıkıştırıldığı için kendilerinin aldanması normal (bu vesileyle de biraz daha dikkatli olmalarını rica edeyim). Diğer değişikliklerini de zaten bizim esas kullanıcımız onaylıyor.
  6. Artık anonimleri geçip, kayıtlı kullanıcı hesapları faslına giriş yapıyoruz :) 24 Mayıs 2021, saat 20.54'de oluşturulan Kullanıcı:Babi5834, aynı gün saat 21.10'da Mehmet Hanifi Kutlar maddesini açıyor. Emin Uyar maddesine benzer şekilde bir "kaynak yığma" durumu burada da var. Aynı kullanıcı birkaç gün sonra Commons'a bu şahsın bir görselini yüklemiş ve diğer katkısı da bunu maddeye eklemek. Başka da bir katkısı yok, misyonu bu. Bu madde, açıldıktan tam 1 dakika sonra onaylanmış işbu denetçi isteğine konu olan kullanıcı tarafından. Ne tesadüftür ki (!) eklenen resim de yine 1 dakika sonra kendisi tarafından onaylanmış :) Varan bir bu.
  7. Burada yine artık alıştığımız bilet blogu eklenmiş, yine kendisi onaylamış. Hafif kalıyor bu artık :)
  8. Bir de şurada var, güvercin maddesine eklenen bir site, yine kendisi iş başında :)
  9. Burak Önal diye bir maddeyi onaylamışsa da K:Sakhalinio tarafından kayda değer olmadığı gerekçesiyle hızlı silinmiş. Onu kim açmış bulamadım, ama durum aynı.
  10. Bu esnada Ordu, Kocaeli, Datça, Nevşehir, Alanya, Afyonkarahisar, kedilerde şeker hastalığı, Bolu maddelerine de aynı spam bağlantılar, farklı IP adreslerinden eklenmeye, işbu kullanıcı tarafından da onaylanmaya devam etmiş.
  11. Bu aşamada yeni karakter açılmış: Kullanıcı:Zashto2. 5 Haziran 2021 saat 08.47'de kayıt olan Zashto2, aynı gün 09.01 itibarıyla Eofis maddesini açmış. Yine biçem bakımından yeni olmayan bir kullanıcı olduğu bariz. Gyulyumser de durur mu, iki dakika sonra onaylamış :) Zashto2'nin tek değişikliği de bu zaten, devamı yok.
  12. Devamında başka bir karakter: Kullanıcı:SevgiEkiyor1987. 5 Haziran 2021 saat 17.26'de kayıt olan kullanıcının tek değişikliği, aynı gün saat 17.47'de Sevgi Ekiyor maddesini açması. Sistem aynı, tam bir dakika sonra yine Gyulyumser'den bir onay.
  13. Sonrasında artık klasikleşen blog, Çanakkale'ye eklenmiş, yine kendisi onaylamış.
  14. Pusholder maddesini 7 Haziran'da onaylamış ama madde silinmiş, dolayısıyla kimin açtığını göremiyorum. An itibarıyla bu madde mevcut, ama şimdiki maddeyi açan kullanıcı oluşturmamış. Burada bir kukla hesap daha var.
  15. Anonim kullanıcılarla blog eklemeleri ve Gyulyumser'in onaylamaları Didim, Dalaman Havalimanı -ki artık burada abartmış, gizlemeye gerek bile duymamış- ve Denizli ile devam etmekte.
  16. Biletbayi.com kendisi tarafından onaylansa da K:Vincent Vega tarafından hızlı silinmiş. Yine göremediğim bir kukla hesap var.
  17. TVNET, Albayrak Medya Grubu ve Yeni Şafak maddelerindeki onaylar sıkıntılı, büyük sıkıntılı hem de. Bunu yapan K:Eyupmerdasi, yukarıdaki profillere uymuyor, dolayısıyla eklemiyorum ama kontrol de edilebilir.
  18. K:DemetAkbal, Çağatay Özdemir maddesini açmış, ancak öncesinde şurada birtakım bilgilendirmeler yapmıştı. Bilgilendirme yapılması, iyi niyetli kukla kullanımını meşrulaştırmaz, yanlış yanlıştır. Bu maddenin onayı da Gyulyumser'den gelmiş. Buradaki kişinin bir hükûmet mensubu olması ve diğerlerinin aksine yalnızca bu maddede böyle bir bilgilendirme olmasının altını özellikle çizmek isterim.
  19. K:Muslumtemizel'in tek değişikliği, Kadir Mert maddesini açması. Kimin onayladığını tahmin edebiliyoruz zaten artık.
  20. K:Csknctn-Coşkun Çetin olayı, üsttekinin kopyası.
  21. 45.10.58.190-Efe Bezci olayı da keza kopyası. Burada kayış tam anlamıyla kopuyor. Neden? Bezci'nin fotoğrafını Commons'a yükleyen kullanıcı, K:Mavzercan. Bu kullanıcı kim? K:Vincent Vega'nın buradaki duyurusuyla engellenen organize tahribat yapan grubun bir parçası. Dolayısıyla tüm bu yukarıdaki hesaplar, o grupla bağlantılı.
  22. Yukarıda belirttiğim Albayrak MG, Yeni Şafak gibi maddelerdeki benzer değişikliklerin tekrar tekrar onaylanmaları söz konusu yine.
  23. Artık silinmiş ama Galip Aksular maddesinin onayı da kendisinden, yine bir kukla var.
  24. Blog reklamı, Artvin, Yalova, Erzurum, Karabük, Trabzon Havalimanı, Büyükada ve Kars ile devam etmekte.
  25. K:Edaerdim-Tuğçe Şen Baş, K:Ahmetuzunlar-Hakan Gürsoy, K:Remziye1006-Buğra Adil Buyrukçu, 91.217.246.19-Gökhan Doğan, K:Demliha-Ayşen Bilge Sezgin (ayrı bir parantez açayım, Şafak Sol'u onaylayan olmuşsa ona da bakmak lazım), 178.246.70.68-Turhan Güldaş, K:Tarikkara7-Mammad Gulmammadov, K:Csknctn-Coşkun Çetin (artık burada aşmış ve Commons'a görseli de kendisi yüklemiş), K:Serkanaygin-Serkan Aygın, K:Pacimuu-Ali Ertuğrul Öztarsu, K:Bakubizem-Pusholder, K:Okansebil-178.246.31.43-Weepay, K:Okansebil-Umut Önder Altıntaş, K:Cpthcaslvr-Uraw, 178.246.61.83-Olcay Kutluca ve son olarak K:Magazino2-Sinan Tuna olaylarında da aynı durumlar söz konusu.
  26. Şuradaki ufak anonim reklamını da ekleyelim.
  27. Şu geri alma, Albayrak maddeleriyle birlikte değerlendirildiğinde aslında bu grubun müşterilerinden birisinin kim olduğuna dair ipucu vermekte.
Önceki muhtemel faaliyetler
  • Yukarıda onlarca bağlantı koymama, Mayıs 2021 başında bu gruba karşı bir hamlede bulunulmasına karşın, bunun öncesine uzanan faaliyetler de söz konusu olduğu kanaatindeyim. Bu fikre nereden kapıldım? Yukarıda anılan "Uraw" maddesi, daha önce "Uraw Kozmetik" adıyla açılmış ve şu tartışma sonrasında silinmişti. Bu madde, Kullanıcı:Berkesolmaz tarafından açılmış ve yukarıdaki hesaplara bakarsanız ad-soyad şeklinde kullanıcı adları var, yani ilişkili olması ve bu faaliyetlerin daha önceki dönemlere ulaşması çok olası. Bu Uraw Kozmetik ile ilgili olan kişi, Vikipedi'nin Telegram grubunda bulunmakta ve sürekli aynı şeyi sorup durmakta: "Uraw Kozmetik artık kayda değer midir?". Kendisi, bu oluşumun bir parçası belli ki.
  • K:Hakan acay-İdris Özbir olayının da olması muhtemel ve bu durum, Gyulyumser'in öncesine dayanmakta. Hızlı silinmesi için işaretlense de geri alınmış.
Sonuç
  1. Beyaz liste ve devriye yetkileri verirken daha dikkatli olmamız, daha ince eleyip sık dokumamız ve güven çemberini korumamız gerektiğinden aylarca, yıllarca bahsettim. Ancak aşırı iyi niyet, "öyle olmaz ama"larla bunlar uygulanmadı, uygulanmıyor bazıları tarafından. Güven çemberi aşıldığında yaşanılan tahribat ortada. Bu yalnızca tespit edebildiğimiz kısım, Gyulyumser'in bir üstünde, daha eskiye dayanan bir devriye yahut iki gün boyunca üç beş değişiklik geri alarak beyaz liste hakkı verilmiş hesaplar muhtemelen vardır. Umarım bu durum, yıllardır dile getirdiğim bu hususun ciddiyetini artık göz önüne serer.
  2. İşbu dava kapandığında, yukarıdaki tüm maddelerin silinip süresiz tam korumaya alınması elzemdir. Üzerinde çalışmak isteyen olursa çalışır, hizmetlilerle iletişime geçerek açılmaları talebinde bulunur. Bununla birlikte, reklam amacıyl eklenen bağlantılar da spam listesine alınır ve eklenmeleri önlenir. Benden bu kadar, iyi niyetle katkı yapmaya çalışan herkese iyi katkılar dilerim.NanahuatlEfendim? 22.44, 30 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]

Safranbolu maddesi 25703460 sürümü uyarınca 188.58.88.58 eklendi. — Pamfilyalı 💬 23.23, 30 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]

46.1.109.219, Dalyan maddesindeki değişikliği uyarınca eklendi. — Pamfilyalı 💬 23.28, 30 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]

Titiz ve detaylı çalışma için teşekkürler, yukarıdaki örnekler net bir şekilde devriyelik yetkisinin uygunsuz kullanımını ortaya koymakta; yetkileri de bu vesileyle geri aldım.

Gelinen noktada bir konuyu net olarak tekrarlamakta fayda var, zira bulguların sunulmasının yanında beyaz liste ve devriyelik hakkıyla ilgili birtakım görüşler hiç şık olmayan bir şekilde "ben dememiş miydim size" edasıyla aktarılıyor. Sürüm kontrolünü Vikipedi'nin tüm sorunlarına genel bir çare olarak görmekten acilen vazgeçmemiz gerekiyor. Buraya organize, sistematik ve profesyonel bir şekilde saldırı yapılıyorsa, bunun önüne geçecek mekanizma sürüm kontrolü değildir. Önerildiği gibi çıta yükseltme söz konusu olursa, zaten burada varlığı önerilen gibi bir sistemli çalışmada bu daha yüksek çıtaya da ulaşmak için gerekenler yapılacaktır. Devriyelerde olan, sayfanın herkese görünür versiyonunu belirleme hakkı, sürüm kontrolü olmayan veya olsa da bizdeki gibi uygulamayan yüzlerce Wikimedia Vakfı projesinde kayıtlı-kayıtsız tüm kullanıcılar için varsayılan bir haktır. Beyaz liste ve devriye haklarının zor verilmesi ve geri alınmasına dair öneriler de dolayısıyla burasının açık yapısı ve felsefesine doğrudan karşıtlık oluşturmaktadır.

Vikipedi'nin temel prensiplerinden biri kullanıcılarda iyi niyet olduğunun varsayılmasıdır. Bu prensip, kötü niyetli kişilerin olabileceği ve iyi niyetle sağlanan imkânların istismar edilebileceği bilinciyle ortaya konulmuştur. Sürüm kontrolünün kendisi Türkçe Vikipedi tarihinde gözlemlediğimiz yüksek seviye vandalizm için istisnai bir önlemdir, Vikipedi'nin esası sürüm kontrolü olmamasıdır, dolayısıyla sürüm kontrolünün bariyerlerini aşmaya dair de olumlu katkılar gösteren kullanıcılara İNOV çerçevesinde imkân tanımak esastır. Aksi takdirde uzayan onay listeleriyle birleştirdiğimizde karşılaşacağımız sonuç yeni kullanıcıların ciddi anlamda ısınamadığı, kapalı bir ansiklopedi olacaktır. Burasının açık ve iyi niyet varsayan yapısını istismar eden kullanıcıların olması, içimize kapanık ve "ince eleme sık dokuma" ismi altında savunulan seçici bir yapıya bürünmemiz için asla geçerli bir gerekçe olamaz. Olumsuz örneklerle genelgeçer yorumlar yapılıyorsa olumlu örnekleri de hatırlatmakta fayda vardır, bir kullanıcı bir ayda neredeyse hizmetli seçilebiliyorsa, bundan çok daha kısa bir sürede devriyelik alabilmesi çok normaldir. Herkesin buraya katkı sunmaya yeni başladığı dönemi düşünüp empati kurması önemlidir, özellikle de benim gibi sürüm kontrolü öncesi, bariyersiz bir ortamda başlamış eski kullanıcıların.

Nihayetinde, devriyelik ve beyaz liste kolay verilen ve burada görüldüğü üzere kolay alınan bir haktır. Devriyelik için gereken bilgi, vandalizme hâkimiyettir ki bu esasen bir-iki günde edinilebilecek bir bilgidir. Vikipedi'de hiçbir zarar geri döndürülemez değildir, bariyerlerimizi yüksek tutarak buraya ısınmalarını engellediğimiz yeni kullanıcıları kaçırarak verdiğimiz zarar dışında.

--Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 23.46, 30 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]

İki göstermelik geri almayla devriye olunabileceğinin farkına varıldı artık, ondan diyorum :) İleride bir tık da titiz olmak Vikipedi'ye kaybettirmez, kazandırır. Devamlı bir tahribat vandalizme girer, işbu örnekte olduğu gibi. Devriyelik yetkisi verirken de göz boyama katkıları değil de nitelikli katkılar aranabilir, zaman tanınabilir :) Dediğin gibi herkes ilk geldiğinde bocalayabiliyor, ama o bocalayana "al sana yetki" demek için biraz zaman tanımak fena olmaz. NanahuatlEfendim? 23.52, 30 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]
Farkına varılmış olması, bizim standartlarımızı değiştirmemiz için bir sebep değil. Kurallarımız, aldığımız tüm kararlar ve bunların gerekçeleri kamuya açık, nitekim bu tartışma da kamuya açık, dolayısıyla ne yaptığını iyi bilen birisi her zaman o çıtanın üzerine çıkmanın bir yolunu bulacaktır, bizim titizliğimizle ilgisi yok konunun, o kişinin titizliğiyle ilgisi var. Dediğim gibi, devriyelik deyip bazen fazla ciddiye aldığımız bu yetkinin esası (burada rollback gibi sonradan içine eklenmiş ve belki de eklenmemiş olması daha doğru olacak detayları dışarıda tutuyorum), Vikipedi'nin esasında kayıtlı-kayıtsız tüm kullanıcıların sahip olduğu bir hak. Başvuru yapıldığında "bu geri alma göstermelik olabilir, beklesek mi acaba" diye düşünerek hareket etmek de, İNOV'a son derece uygunsuz bir niyet okuma oluyor. "Titizlik" adıyla savunulan veya bunun gelebileceği nokta Vikipedi'ye öyle bir zarar verir ki (özellikle beyaz liste verme aşamasında), bu zararı burada olduğu gibi bağlantılar veya istatistiklerle ortaya koymak mümkün olmadığından haberimiz dahi olmaz. Ha bu bulgularda elbette kıssadan çıkaracak bir hisse var, bu da özellikle tecrübeli kullanıcılar olarak denk geldiğimiz konularda her daim eleştirel yaklaşmak ve daha büyük resme bakıp araştırmaktan çekinmememizi hatırlatmak. Organize faaliyetlerin önüne geçmenin tek yolu bu. Gerçekten örnek bir çalışma, tebrik ediyorum. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 00.02, 1 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]

Onaylanmış Denetlemeler esnasında açık bir kuklacılık faaliyeti olduğu görülmüş ve teknik olarak aşağıda listelenen kullanıcılar ile organik bağlar bulunmuştur:

Son aylarda ücretli faaliyetlerin yoğun şekilde gerçekleştirildiği hepimiz tarafından rahatlıkla gözlemlenebilir. Muhtemelen bu ek hesapların da devamı gelecektir. Şüphelendiğiniz tüm durumlarda hızlıca aksiyona geçmeliyiz. Teşekkürler. e.c. 09.50, 1 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]

Diğer kullanıcılardan ayrı olarak Dilasariman hâli hazırda "Şahinler Holding" ile bağlantılı şekilde madde yazdığını @Seksen iki yüz kırk beş'e belirtmişti sanırım VP:HDP'de. — Pamfilyalı 💬 10.18, 1 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]
Herkese merhabalar, üstteki yazıları 2 kere okudum, fakat olaylarda benim de adım geçmekte. İlk başvurularımı yaparken durumumu gizlemeden başvuru yaptım ve çoğu devriyeyle başlarda iletişimim oldu, yardım istediğim konular oldu. Üstteki yazıda sadece Galip Aksular maddesiyle ilgili bir yetkiliye mesaj atıp sayfaları incelediğimi ve bu sayfanın neden Hızlı Sil ile etiketlendiğini sordum ve açıklama yaptı. Çoğu zaman bir işlem yaptığımda ya da yapacağımda eğer Vikipedi içinde kaynak veya açıklama bulamıyorsam mesaj atıyorum. Bu olaylardaki bağlantılı olduğum kısmı anlayamadım, yanlış yaptığım durum nedir?--Dilasariman (mesaj) 10.26, 1 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]
Listede yer alan üç kullanıcı ile IP adresi çakışması yaşıyorsunuz. Bu konu ile ilgili detaylı açıklama yapmak zorundasınız. e.c. 10.53, 1 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]

İsteğin sonuçlandırılması üzerine Vincent Vega, sağolsun, gerekli engellemeleri uygulamış. Ben de az önce kullanıcı sayfalarına ilgili şablonları ekledim. (Birisi hariç; bu hesap, Uncitoyen tarafından başka bir kuklacıyla ilişkilendirilmiş.) Eğer yukarıda Elmacenderesi'nin belirttiği türden bir açıklama yapmak isteyen kullanıcı varsa bunun için mesaj sayfalarını kullanabilirler. Nanahuatl'ı da dikkati ve titiz çalışması için tebrik ediyorum. Dr. Coalmesaj 11.35, 1 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]

Değişiklikleri tek tek kontrol ediyorum. Silme işlemlerini ve spam-blacklist'e ekliyorum. IP ve yeni kullanıcılar tamam ama katkısı çok olan iki kullanıcı az zaman alabilir. Vincent Vega mesaj? 11.36, 1 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]
  • Not: Yapılan işlemleri gözden kaçan olmaması ve tarihe kayıt olması açısından belirtiyorum. Kullanıcı hesapları engellendi, IP'lerin tüm katkıları kontrol edilerek backlink bağlantılar çıkartıldı, tüm bağlantılar spam-blacklist'e eklendi, kullanıcı hesaplarının oluşturdukları sayfalar kontrol edilerek silindi ve silinen sayfaların SS alınarak ileride muhtemel yeniden oluşturmalar için kayıt altına alındı. Gözden kaçanlar varsa kullanıcılarımızdan ricam beni veya diğer hizmetlileri ikaz etmeniz, ping göndermenizdir. Vikipedi bu gibi ücretli katkılarla her dönem karşılaştı, ileride de karşılaşacaktır ama biz buna müsade etmemeliyiz. Nanahuatl çalışma için tebrik ve teşekkürlerimiz sunarım. Vincent Vega mesaj? 11.53, 1 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]
  • Vincent Vega ve Dr. Coal'a çalışmaları için teşekkürler. Ben de silinen maddelerin tekrar bir üzerinden geçip özellikle birden fazla defa oluşturulanlara önerildiği üzere buraya bağlantı vererek süresiz tam koruma uyguladım. Normalde ısrarlı oluşturma durumlarında uyguladığımız bir yıllık korumanın da üzerinde bir süreden fazladır oluşturulmaya çalışılan maddeler var, dolayısıyla maalesef bu sürenin de yeterli olmayacağı görüşü ve maddelerin kayda değer olup oluşturulamamasının zararının, buradaki gibi organize reklam faaliyetlerinin zararından az olduğu düşüncesiyle süresiz korumayı tercih ettim. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 15.00, 1 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]
    @Elmacenderesi, Vincent Vega, Dr. Coal, Seksen iki yüz kırk beş, teşekkürler. K:Dilasariman'ı da dün gece yatmadan önce tespit etmiştim ve biraz incelemiştim. Bu hesap bir tık bana değişik gözüktü, zira şu, şu gibi geri almaları söz konusu. Dün gece, K:Mehmetakbolat2'nin açtığı Halil İbrahim Yılmaz maddesini anında onaylayınca dikkatimi çekmiş ve biraz detaylı incelemek istemiştim kendisini (bu maddeyi de siliniz, kayda değer değil). Gerek burada gerekse Telegram grubunda da tek tepki gösteren Dilasariman oldu, o da ilginç. Burada ben kendisini anmadan onun ismi çıktığına göre demek ki ileride ekstra, ekstra dikkatli olmamız lazım inceleme yaparken. NanahuatlEfendim? 18.44, 1 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]
    Nanahuatl; kullanıcı engellendi, madde silindi ve süresiz oluşturma koruması uygulandı. Dr. Coalmesaj 19.07, 1 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]
    Devriyelik başvurusu yapabilmek için "en az 3 aylık aktif üye olmalı" şartının yürürlüğe alınması elzemdir. Böylelikle, ilgili kriterle bu tip olayların önüne geçmiş oluruz. Kısacası, elimizde elle tutulur veri bulunur, 10-15 geri alma yaptı diye devriyelik vermeyiz. Kadıköylümesaj 19.05, 1 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]
    Kukla ustası kullanıcı kayıt olduğu gün beyaz liste, 4 gün sonra da devriye yapılmış. Kadıköylümesaj 19.08, 1 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]
    Biz bunlara dair şüphelerimizi Kullanıcı:Dilasariman'ın sayfasında yapmıştık. Devriyelik yetkisini iki günlük kullanıcılara vermezsek bence böyle sorunlar yaşamayız. thecatcherintheryeileti💬 04.58, 2 Temmuz 2021 (UTC)*[yanıtla]
    Kadıköylü Katılıyorum :) başvurularda bunu dile getirdiğidimde zaman zaman bazı kullannıcıların hızlı öğrenmesi normal gibi cevaplar görüyorum. Neyse, köy çeşmesinde bununla ilgili bir öneride bulunmuştum. Okumamış olabilirsin, istersen bu görüşlerini oraya da ekle. Selamlar. --Assyrtiko (mesaj) 08.57, 2 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]
  • D.Ç. Kadıköylü, Thecatcherintherye lütfen elma ile armutu karıştırmayalım. Yukarıda da Seksen iki yüz kırk beş tarafından izah edilmiş. Bu şekilde hem BL, hem devriyeliği bir makam olarak yüceltiyoruz. Bu kullanıcılar vandal değil, vandalizmden de engellenmedi. Şu BL ve devriyeliğin özellikle BL’nin kuklacılıkla alakası yok biliyorsunuz. Ayrıca Gyulyumser devriye olmasaydı bu ağı ortaya çıkartmak imkansız olurdu. Evet daha çok inceleyelim, daha detaya bakalım haklısınız lakin durumda illa bir kabahatli aranmasına gerek bulunmuyor. Vincent Vega mesaj? 08.57, 2 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]
    İtiraz ediyorum @Vincent Vega. Gluyumser'in yaptığı vandalizmdir. Para karşılığında yan hesaplarıyla göze batmamak için KD olmayan maddeler açıyor daha sonra devriye olan ana hesabıyla onaylıyor. Bu da Vikipedi'ye zarar veriyor. Vandalizm sadece maddelere "uhfghfıhıpj" gibi şeyler yazmaktan veya küfür etmekten vs. ibaret değildir. Bu nedenle devriyelik vermeden önce kullanıcının katkıları detaylıca incelenmelidir. Elimizde veri olması için aday kullanıcı en az 3 aylık aktif üye olmalı görüşünü savunuyorum. Benim amacım burada kimseyi yargılamak değil, suçlu da aramıyorum (çoğul 1. şahıs ekiyle yazdım düşüncelerimi) zira burası ceza mahkemesi değil ben de hâkim değilim. Gluyumser'in de yaptığı ağır bir vandalizm örneğidir, sağolsun @Nanahuatl tespit etti. Tekrar teşekkür ediyorum kendisine. Kadıköylümesaj 13.29, 2 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]
    Kadıköylü siz vandalizm politikasını okudunuz mu? Okumadıysanız lütfen okuyun ve hatta rica ediyorum herhangi bir konuda itirazda bulunmadan önce ilgili yerleri tekrar okuyun ve bana gösterin işte burada diye. Bende tüm toplum nazarında sizden özür dileyeyim. Birkaç seferdir aynı şey oluyor, politikaları normalin dışında geniş yorumluyorsunuz. Bu tür bir yorum bizim zaten hassas olan iyi niyet ve dolayısıyla adalet terazimizin bozulmasına sebep olur. Vandalizm "ansiklopediyi bozmak amacı ile ve kasıtlı olarak içerik ekleme, silme veya değişiklik yapma eylemidir", burada amaç ansiklopediyi bozmak mı yoksa maddi çıkar sağlamak mı? Olsa olsa bu durum zorlayarak (KD olmayan maddeleri ücreti mukabilinde açmak) TBA ihlaline girer ki bu da vandalizm değildir. Vikipedi'deki vandalizm çoğunlukla şu kategorilerden birine veya birkaçına girer demek herseyi vandalizm kapsamında değerlendirmek olarak algılanmamalıdır. Vandal vandaldır, kuklacı ise kuklacı. Zaten Vikipedi'de her türlü katkıya "aha vandal!" demek gibi hiç hazzetmediğim bir alışılagelmişlik söz konusu, birde bunun üzerine bunu eklemeyelim lütfen. Vincent Vega mesaj? 13.55, 2 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]
    Tamam @Vincent Vega. Ben sanırım kendimi yanlış ifade ettim. Kusura bakmayın, iyi çalışmalar. Kadıköylümesaj 14.10, 2 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]
    Ben de bu dava kapsamındaki değişikliklerin en azından bir kısmının en azından bir yerlerde bahsi geçen Ansiklopedi Yazmak İçin Burada Değil kapsamında olduğunu düşünüyorum. Daha açık ifade edeyim yukarıdaki cümlemi, ki akıllarda soru işareti kalmasın. Mesela, kaç devriye benim katkılarımı, değişikliklerimi kontrol ediyor? Hiç kimse. Bir devriye olduğum için de otomatik olarak istediğim değişiklikleri onaya takılmadan yapabiliyorum. Burada amaç VP:V politikası ise, tamam, daha da öncesinde BL haklarını sorguluyorum. İki günde devriyelik vermekten de önce iki günde BL hakkını mı vermesek diye sorsam daha mı doğru olurdu, bilemiyorum. Ayrıca, VP:VANDALİZMTÜRLERİ'nde listelenen reklam neden konumuzu tam olarak yansıtıyor olmasın ki? Dava içinde benzer argümanları görmüştüm sanki (5. madde olarak bahsedilmiş, örneğin: "Arada şöyle bir eklemesi var "Gerekli dış bağlantılar eklendi" özetiyle..." ya da şu değişiklik (tamam bunu yapan anonim ama kuklası devriye) Ben, konunun devriyelikle alakası olduğunu da düşünüyorum. thecatcherintheryeileti💬 16.08, 2 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]
  • selamlar reklam açık bir vandalizmdir. Maddelere uygun olmayan bağlantı eklemesinden tutunda, kişilerin reklamına kadar, her türlü yıkıcı faaliyet gerçekleştirilmiş, devriyelik görevi kötüye kullanılarak bu oluşum kendini gizlemeye çalışmıştır. Kadıköylü bu değerlendirmesinde politikayı geniş değil, olduğu gibi yorumlamıştır... --Assyrtiko (mesaj) 15.46, 2 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]
    Thecatcherintherye ve Assyrtiko "bu oluşum kendini gizlemeye çalışmıştır" cümlesinin karşılığı net bir şekilde kuklacılıktır. Yazılan maddelerden bir tanesi dahi KD olsa, ücretli olmasından ötürü silinmeyecekti dolayısıyla yıkıcı bir faaliyet söz konusu değil? Ki bakınız bunu %100 ücretli editörlüğe karşı, kırmızı çizgileri olan bir kullanıcı olarak söylüyorum. Bir kullanıcı dahi vandalizmden veya reklamdan engel talebinde bulunmamış, ortaya çıktıktan sonra mı vandalizm diyeceğiz? Bir olay olduktan sonra yorumun pek bir anlamı yok madem vandalizmdi neden zamanında başvurulmadı? Değil başvurulması vandalizmle mücadele eden bir devriyenin dahi dikkatini çekmedi, tespit eden Nanahuatl dahi tesadüfi olduğunu söylüyor? Garip değil mi bir kullanıcının dahi rahatsız olması söz konusu değil bu oluşturulan maddelerden? Eklenen bağlantıları geri almalar (hatta birkaçını dahi ben almışım Backlink diyerek) mevcut lakin büyük çoğunluk durmakta. Herşeyi olduğu gibi vandalizme sokarsak burada (bende listenin başlarından dahil olmak üzere) herhangi birimize vandal diyebiliriz. Thecatcherintherye şu reklam hususunda dedikleriniz bir yere kadar kabulüm ama reklam dilinde yazılmamış maddeleri, üstelik bir organize çaba içerisinde vandalizm diyerek geçiştiremeyiz. Reklamı burada az buçuk tecrübeli herkes bilir, dolayısıyla bu yüzden reklam vandalizmi olarak değerlendiremiyorum. Ben yine tekrarlıyorum her tür katkıya "işte bu vandalizm!" denilemez, denilmemeli. Dolayısıyla yukarda yazdıklarımın noktasından virgülüne kadar arkasındayım. Ha devriye grubuna alınma kriterleri hususu tartışılabilir (ki bir teklif şu an var bence tartışılmalı) o ayrı bir husus. Devriyelik burada vandalizm maksatlı değil, sürüm kontrolünün atlatılması, politikanın ve teknik gerekliliklerin etrafından dolanılması için kullanılmış ve yetki suistimal edilmiş durumda. Tıpkı kuklaların yeni hesap açarak engelin etrafından dolaşmaları gibi. Vincent Vega mesaj? 16.39, 2 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]
    "Devriyelik burada vandalizm maksatlı değil, sürüm kontrolünün atlatılması, politikanın ve teknik gerekliliklerin etrafından dolanılması için kullanılmış ve yetki suistimal edilmiş durumda. Tıpkı kuklaların yeni hesap açarak engelin etrafından dolaşmaları gibi." ~~~~ (imzamı atıyorum babında) thecatcherintheryeileti💬 16.43, 2 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]
Kuklacılık olması, organize olması vandalizm yapılmadığı anlamına gelmez. Tekrar ediyorum burada açıkça reklam yapılmıştır. Dolayısıyla vandalizm politikası ihlal edilmiştir. Kukla kullanılması, ücret alınması vandalizm yapılmadı demek değildir. --Assyrtiko (mesaj) 18.05, 2 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]
Pekala siz öyle yorumlayın Assyrtiko. Daha net ifade edebileceğimi düşünmüyorum kendimi, kapanmış bir dava sonucu için kısır döngüye giren bunca çaba benim açımdan fazla ve lüzumsuz. Vincent Vega mesaj? 18.45, 2 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]