İçeriğe atla

Vikipedi:Anasayfa tasarımları/Probeklein2013

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikipedi'ye hoşgeldiniz!
Türkçe madde sayısı: 620.008
 

 DizinGöz atKategorilerKöy çeşmesiYardım Deneme tahtasıSorular

Soy gaz veya asal gaz, standart şartlar altında her biri, diğer elementlere kıyasla daha düşük kimyasal reaktifliğe sahip, kokusuz, renksiz, tek atomlu gaz olan kimyasal element grubudur. Helyum (He), neon (Ne), argon (Ar), kripton (Kr), ksenon (Xe) ve radon (Rn) doğal olarak bulunan altı soy gazdır ve tamamı ametaldir. Her biri periyodik tablonun sırasıyla ilk altı periyodunda, 18. grubunda (8A) yer alır. Grupta yer alan oganesson (Og) için ise önceleri soy gaz olabileceği ihtimali üzerinde durulsa da günümüzde metalik görünümlü reaktif bir katı olduğu öngörülmektedir. Soy gazlar, belirli ekstrem şartlar haricinde çok düşük reaktifliğe sahiptir. Bu inert yapıları sayesinde, kimyasal reaksiyon istenmeyen durumlarda kullanılmaya uygundur. Soy gazların özellikleri, atom yapısının modern teorileri ile açıklanmaktadır. En dış elektron kabukları tamamen değerlik elektronlarla dolu olduğundan dolayı reaksiyona girme eğilimleri düşüktür ve bu nedenle birkaç yüz soy gaz bileşiği elde edilebilmiştir. (Devamı...)

Şablon:Ana sayfa dinamik içerik/ProbekleinNew

Bir dört yüzlü

  • "Eğer dört eşit rezistör birbirine bağlanarak bir dörtyüzlü (resimde) oluşturursa, iki köşe arasındaki direnç, bir rezistörün direncinin yarısı kadardır."
  • "Lost dizisindeki yer alan kurgusal karakterler Nikki ve Paulo seyirciler tarafından o kadar sevilmedi ki, filmin yapımcıları ikisini hikâye gereği öldürdüler."
  • "Michael Jackson videografisi'nde yer alan video kliplerin bazıları, süre, harcanan para ve klip hikâyesi uyumuyla pop şarkıcısı Michael Jackson'ın Guinness Dünya Rekorları'na geçmesini sağlamıştır."
  • "Küpün hacmini iki katına çıkaracak kenar uzunluğunu bulma, yalnız pergel ve cetvel kullanarak çözülemez bir geometri problemidir."
  • "Genellikle gönüllülere dayanan Britanya Ordusu'nda asker alımı politikasında, 1963 yılı sonrasında profesyonel ordu uygulamasına geçilmiştir."
  • [[Dosya:

    Erdfunkstelle Raisting 2.jpg|300px|center|thumb|
    Raisting'de uydu iletişimi için kullanılan en büyük tesis - Bavaria, Almanya ]]

    9 Eylül:

    Kategoriler

    Kardeş Projeler

    Vikipedi kâr amacı gütmeyen Wikimedia Vakfı tarafından sağlanmaktadır. Vakfın desteklediği diğer wiki projeleri:

    Vikisözlük Vikikaynak Vikisöz Vikikitap Commons Meta-Wiki Vikitür Vikihaber Vikiversite
    Vikisözlük Vikikaynak Vikisöz Vikikitap Commons Meta-Wiki Vikitür Vikihaber Vikiversite
    Özgür Sözlük Özgür Kütüphane Özdeyişler Özgür Kitaplar Çoklu Ortam Paylaşım Viki Merkez Biyolojik Tür Dizini Özgür Haberler Özgür Üniversite

    Diğer Dillerdeki Vikipediler