İçeriğe atla

Varus Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Varus Savaşı sayfasından yönlendirildi)
Varus Savaşı

Varus Savaşı
TarihEylül MS 9
Bölge
Sonuç Germenler'in zaferi
Taraflar
Müttefik Cermen halkları (muhtemelen Çeruskerler, Marsi, Chatti ve Bructeri dahil) Roma İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler

Arminius

Segimer
Publius Quinctilius Varus (ölü)
Çatışan birlikler
Bilinmiyor

Lejyon XVII, XVIII ve XIX 6 yardımcı kohort

3 süvari filosu (alae)
Güçler
Bilinmiyor, ancak tahminen 15.000 14,000–22,752
Kayıplar
Bilinmiyor ancak az sayıda.

16.000-20.000 ölü.

Neredeyse tüm ordu yok edildi, bazıları köle olarak satılmış olabilir, az sayıda Roma askeri Roma topraklarına geri kaçtı.

Roma tarihçileri tarafından Varian Felaketi (Clades Variana) olarak tanımlanan Varus Savaşı, günümüzde Almanya'nın kuzeyindeki Teutoburg Ormanında, MS 9 yılında Cermen halklarının bir ittifakının bir Roma İmparatorluğu generali olan Publius Quinctilius Varus liderliğindeki Roma lejyonlarını ve yardımcı birliklerini pusuya düşürmesiyle gerçekleşmiş bir savaştır. Cermen halklarının bu ittifakı, General Varus'un yardımcı birliklerinde görev alan Cermen subayı Arminius tarafından yönetilmiştir. Bir Roma vatandaşı olan Arminius, Romalı komutanını metodik olarak aldatmasına ve Roma ordusunun taktik tepkilerini tahmin etmesine olanak sağlayan bir Roma askeri eğitimi almıştı.

Bu savaş, İmparator Augustus dönemindeki zaferlerle dolu genişleme dönemini aniden sona erdirmiş olmasının da etkisiyle genellikle Roma tarihinin en önemli yenilgilerinden biri olarak görülür. Bu savaşın sonucu, Romalıları Cermanya'yı fethetme hırslarından caydırdı ve bu nedenle Avrupa tarihinin en önemli olaylarından biri olarak kabul edildi. Bazen topluca Roma Cermanyası olarak da adlandırılan Roma İmparatorluğu'nun Germania Superior ve Germania Inferior eyaletleri, daha sonraları kuzeydoğu Roma Galyasın'da kurulurken, Ren Nehri'nin ötesindeki bölgeler Roma kontrolünden bağımsız kaldı. Misilleme seferleri Tiberius ve Germanicus tarafından yönetildi ve başarıya ulaştı, ancak Ren Nehri, Roma İmparatorluğu ile Cermanya'nın geri kalanı arasında bir sınır haline geldi. Roma İmparatorluğu, İmparator Marcus Aurelius (161–180) döneminde gerçekleşen Markoman Savaşları'na kadar Cermanya'ya başka hiçbir büyük akın başlatmadı.

Savaş, günümüz Almanyası ve Alman kültürünün gelişimini hazırlayan sürece önemli katkıda bulunmuştur.

Roma Lejyonları, Alman bir kabile lideri tarafından Teutoburg Ormanı'na götürülür. Ormanın göbeğinde bir Roma kampı olup, Cermen kabile lideri onlara kaşiflik yapmaktadır. Tüm ordular ormana girdiği zaman ormanın her iki yanından da askerler lejyon kolonuna akın etmeye başlamıştır. Romalılar düzeni bozmayarak ilerlemeye çalışmış, gün batmadan önce kampa ulaşmak istemişlerdir. Çünkü Roma kumandanları, kampa ulaşırlarsa, barbarların duvarları aşamayacaklarını biliyordur. Ancak kampa ulaşana kadar tüm ordular tamamen dağılmıştır.