1972 UEFA Kupa Galipleri Kupası finali

Vikipedi, özgür ansiklopedi
1972 UEFA Kupa Galipleri Kupası finali
Etkinlik1971-72 UEFA Kupa Galipleri Kupası
Tarih24 Mayıs 1972
YerCamp Nou, Barselona
HakemJosé María Ortiz de Mendíbil (İspanya)
Seyirci24.701
1971 1973

1972 UEFA Kupa Galipleri Kupası finali 1971-72 UEFA Kupa Galipleri Kupası sezonunun şampiyonunu belirleyen, kupa tarihindeki 12. final. Mücadele 24 Mayıs 1972'de, Sovyetler Birliği'nin Dinamo Moskva takımıyla, İskoçya'dan Rangers arasında, İspanya'nın Barselona kentindeki Camp Nou'da oynandı. Karşılaşmayı Rangers 3-2 kazandı. Mücadele bir ilk kez bir Sovyet takımının Avrupa kupası finali görmesi anlamına geliyordu. Futbolcular, Barselona'da galip gelmeleri halinde, büyük anlam taşıyan Spor Uzmanı unvanı ile ödüllendirilebilecekti.[1] Maç öncesi Rus taraftarlarla İspanyol polisi arasında yaşanabilecek muhtemel olaylara ilişkin kaygılar dile getirilmişti. İspanya'da dönemin politik koşullarının etkisiyle, Francisco Franco'nın sağ görüşlüğü diktatörlüğünün son yıllarıyla birlikte, Rus oyuncu ve taraftarları tatsız bir ortamın beklediği açıktı.

Finale giden yol[değiştir | kaynağı değiştir]

Rangers turnuvaya Rennes'i iki maç sonunda 2-1'le geçerek başladı. İlk maç 1-1 berabere tamamlanırken, Rangers rövanşı Alex MacDonald'ın golüyle 1-0 kazanmıştı. İkinci turda rakipleri Portekiz'in Sporting takımı oldu. İlk maçın 45 dakikalık bölümünü 3-0 önde geçen takım, ikinci yarıda skorun 3-2'ye gelişine engel olamadı. Sporting ikinci maçı 3-2 kazanınca, 5-5'lik eşitlik oluştu. Uzatma bölümlerinde Rangers Willie Henderson'la öne geçti ancak Portekiz ekibi, bitime altı dakika kala skoru 6-6'ya getirmeyi başardı. Daha sonra tüm Avrupa kupaları tarihinin en garip olaylardan biri yaşandı.[1] Hollandalı hakem Laurens van Raavens'in, deplasmanlarda Rangers'ın üç, Sporting'in ise iki gol attığını bilmesi; dolayısıyla Rangers'ın turu geçmiş olduğuna karar vermesi gerekiyordu. Ama maçın hakemi seri penaltı atışlarına geçilmesine hükmetti ve Rangers penlatılarda kaybetti. Rangers teknik direktörü Willie Waddell'in UEFA'ya deplasman golü kuralı için başvurması üzerine, hakemin kararı yeniden değerlendirilerek değiştirildi ve Rangers'ın turu geçtiği açıklandı.[1] Bir sonraki mücadele, İtalyan'da dönemin lig lideri, Torino ile oldu; Rangers 2-1'le tur atladı. Yarı finalde de Bayern München'i 3-1'le geçen Rangers tarihinde üçüncü kez bir Avrupa kupası finaline yükseldi.

Dinamo Moskva ise turnuvaya Yunanistan'dan Olimpiyakos'u 3-1'le saf dışı bırakarak başladı. Sonrasında Türk ekibi Eskişehirspor'u 3-0 yenen takım çeyrek finalde, bir önceki sezonun Şampiyon Kulüpler Kupası yarı finalisti, Yugoslav Kızılyıldız'la eşleşti. Moskova iki maç sonunda 3-1'le turu geçerek, yarı finalde Dinamo Berlin'in rakibi oldu. İki maçın da 1-1 berabere tamamlanması üzerine yapılan penaltı atışlarında galip gelen taraf olan Dinamo Moskva, Avrupa kupası finali oynayacak ilk Rusya kulübü oldu.

Maç özeti[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk devre[değiştir | kaynağı değiştir]

Rangers maçın ilk bölümünde iki farklı öne geçmişti. İlk gol forvet oyuncusu Colin Stein'den gelirken, David Smith'in pasında kafayı vuran Willie Johnston ikinci golü kaydetti.

İkinci devre[değiştir | kaynağı değiştir]

Rangers ikinci yarının ilk dakikalarında, yine Willie Johnston'ın attığı golle, skro 3-0'a taşıdı. Dinamo Moskva maçın son yarım saatine girilirken Eştrekov'la bir gol buldu. Baskıya devam eden takım, bitime üç dakika kala, Makhovikov'in ayağından farkı bire indirdi. Rangers tarihindeki ilk Avrupa kupası şampiyonluğunu korumak için savunmaya çekildi.

Saha olayları[değiştir | kaynağı değiştir]

Maçın son anları, yüzlerce Rangers taraftarının sahaya girmesiyle gölgede kaldı; maç olaylar sebebiyle kesintiye uğradı.[1][2] 60'lı ve 70'li yıllarda, Avrupa kupası finalleri de dahil olmak üzere, sahaya atlamalar sıkça görülüyordu.[3] Her ne kadar, sahaya girenlerin yanlış bir bitiş düdüğü algısıyla, hoyrat bir kutlama yapmakta olabileceği iddia edilse de Dinamo Moskva oyuncuları ve bazı gözlemcilerin de dahil olduğu diğer kişiler, olayların Sovyet takımının konsantresini dağıtmak, hızını kesmek, amacıyla taraftarlar tarafından planlanarak gerçekleştirildiğini belirtti.[2][4] Son dakikalarda Dinamo skoru eşitlemek için büyük baskı kurmuş, ancak sahaya giren taraftarlar Rangers defansının rahat bir nefes almasını sağlamış ve Sovyet oyuncuların havasının dağılmasına yol açmıştı.[4]

Dinamo Moskva ve Sovyet Futbol Federasyonu, olayın Rangers taraftarının skorun eşitlenmesini engellemek için yaptığı bilinçli bir eylem olduğunu gerekçe göstererek, maçın tekrar edilmesini istedi.[2] UEFA'nın başlangıçta buna sıcak bakmasına ve bazı tarafsız yorumcular da maçın tekrar edilmesi gerektiğini söylemesine rağmen[2] tekrar maçı için bir gelişme yaşanmadı ve Rangers'ın kupayı almasına izin verildi. Şampiyonluğu alınmasa da, İskoç ekibine taraftarlarının davranışı sebebiyle iki yıl Avrupa turnuvalarından men cezası verildi; bu ceza daha sonra bir yıla indirildi.

Maç detayı[değiştir | kaynağı değiştir]

24 Mayıs 1972
Rangers İskoçya 3 - 2 Sovyetler Birliği Dinamo Moskva
Stein Gol 23'
Johnston Gol 40' Gol 49'
Eştrekov Gol 60'
Makhovikov Gol 87'


Rangers
Dinamo Moskva
RANGERS:
GK 1 İskoçya Peter McCloy
DF 2 İskoçya Sandy Jardine
DF 3 İskoçya Willie Mathieson
DF 4 İskoçya John Greig (K)
DF 5 İskoçya Derek Johnstone
MF 6 İskoçya David Smith
MF 7 İskoçya Tommy McLean
MF 8 İskoçya Alfie Conn
FW 9 İskoçya Colin Stein
MF 10 İskoçya Alex MacDonald
FW 11 İskoçya Willie Johnston
Oyuncu değişiklikleri:
GK Batı Almanya Gerry Neef
DF İskoçya Alex Miller
FW İskoçya Derek Parlane
Teknik direktör:
İskoçya William Waddell
DİNAMO MOSKOVA:
GK 1 Sovyetler Birliği Vladimir Pilguy
DF 2 Sovyetler Birliği Vladimir Basalayev
DF 3 Sovyetler Birliği Yozhef Sabo (K)
DF 4 Sovyetler Birliği Valeri Zykov
DF 5 Sovyetler Birliği Vladimir Dolbonosov 69. dakikada oyundan çıktı 69'
MF 6 Sovyetler Birliği Yevgeni Zhukov
MF 7 Sovyetler Birliği Oleg Dolmatov
MF 8 Sovyetler Birliği Aleksandr Makhovikov
MF 9 Sovyetler Birliği Anatoly Baidachny
FW 10 Sovyetler Birliği Andrei Yakubik 56. dakikada oyundan çıktı 56'
FW 11 Sovyetler Birliği Gennady Yevriuzhikin
Oyuncu değişiklikleri:
MF 12 Sovyetler Birliği Vladimir Eştrekov 56. dakikada oyuna girdi 56'
FW 13 Sovyetler Birliği Mikhail Gershkoviç 69. dakikada oyuna girdi 69'
Teknik direktör:
Sovyetler Birliği Konstantin Beskov

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d "Rangers triumph in Europe 1972". BBC Sport. 7 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2007. 
  2. ^ a b c d "'The behaviour of the Scottish fans was shocking and ugly'". 14 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2011. 
  3. ^ "Rangers memories". BBC. 5 Kasım 2007. 10 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2011. 
  4. ^ a b Russia's woes weigh on CSKA 3 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. UEFA.com, 18 Mayıs 2005

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]