Thrash metal

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Trash Metal sayfasından yönlendirildi)
Thrash metal
Müzikal kökenleriNWOBHM, Speed metal, Hardcore punk
Kültürel kökenleri1980'lerin başı, Amerika Birleşik Devletleri
Önemli çalgılarVokalelektro gitarbas gitardavul
Türevler
Karışım tarzları
Crossover thrash, metalcore, grindcore
Diğer konular

Thrash metal, heavy metal müziğin genel agresifliği ve hızlı temposuyla ayırt edinebilen bir alt türüdür. Thrash metal müzisyenleri şarkılarda genellikle hızlı davul vuruşları, düşük tonda gitar riffleri ve "shredding" tarzında solo gitar tekniği kullanır.[2] Sözel olarak aşırı çeşitlilik olsa da, en yaygın sözel ögeleri toplumsal konular, savaşlar, sistem eleştirileri üstüne kuruludur. Bu tür sözlerde kullanılan dil genelde thrash metalin köklerinden biri olan hardcore punk ile benzerlik gösterir.

Bu tür 1980'lerin başında müzisyenlerin NWOBHM'deki (Yeni İngiliz heavy metal dalgası) ikili bas davul kullanımı ve karmaşık gitar stillerini, hardcore punk'ın hız ve agresifliği ile karıştırması ile oluşmuştur.[3]

Geçmiş[değiştir | kaynağı değiştir]

Kökenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Thrash metal müziğe ilk örnek olarak, Black Sabbath'ın Symptom of the Universe şarkısının giriş riffleri verilebilir. Bu riffler belki de ilk thrash riffleridir. Daha sonrasında 1978 yılında Judas Priest'ın Stained Class isimli albümünde yayınlanmış olan "Exciter" isimli şarkı thrash metalin gelişiminde çok büyük bir yapı taşı olmuştur. Her ne kadar Judas Priest bir thrash metal grubu olmasa da ileride Exodus, Megadeth, Slayer, Venom, Testament ve Metallica grupları bu gruptan oldukça etkileneceklerdir.

1980'lerin başı[değiştir | kaynağı değiştir]

1981 yılında Motörhead tarafından yayınlanan ve kısa bir albüm olan Overkill, thrash metali agresifliği ve hızıyla etkilemiştir. Aynı zamanda bu albüm, Overkill isimli Amerikan thrash grubunun da isim babası olabilir. Overkill'in 1981'de yazdığı The Beast Within isimli şarkısına ilk thrash metal şarkılarından birisidir. İkincisi ise Leather Charm isimli grubun "Hit the Lights" şarkısıdır. Ayrıca Leather Charm çok kısa ömürlü bir grup olmasına rağmen bünyesinde Metalica’nın ünlü vokali James Hetfield'ı bulundurmuştur. "Hit the Lights" isimli şarkı ise aynı zamanda Metallica'nın Kill 'Em All albümünde de yer almaktadır. Bu senelerde birkaç thrash metal denemesi de Metal Church isimli gruptan gelmiştir. Ancak, bu çalışmalara tam anlamıyla thrash demek olası değildir. Venom'un 1981 yılında yayınladığı Welcome to Hell ve 1982 yılında yayınladığı Black Metal albümleri gelecek dönem thrash gruplarını çok etkileyen yapıtlardan bazıları olmuştur. Bunun ardından 1983 yılında Metallica Kill 'Em All, Slayer Show No Mercy, Artillery ise We Are the Dead demosunu yayınlamıştır. Bu albümler ile birlikte thrash metal dünya çapında yükselişe geçmiştir.

Slayer, (burada gösterilen 2007 yılı) bilinen en aşırı thrash metal gruplarından ve "Büyük Dörtlü"'den biridir.

1980'lerin ortası[değiştir | kaynağı değiştir]

1984 yılında thrash metalin popüler bir müzik türü haline gelmiştir. Bu sene içinde Metallica - Ride the Lightning, Anthrax - Fistful of Metal, Overkill - Overkill, Slayer - Haunting the Chapel albümleri ile thrash metal dünyasına katkıda bulunmuştur. 1985 yılında sahneye yeni isimlerde çıkmaya başlamıştır. 1985 yılında Kreator - Endless Pain, Destruction - Bestial Devastation ve Megadeth - Killing Is My Business... And Business Is Good albümlerini yayınlamıştır. 1986 yılında thrash metal köklerini iyice derinleştirmiş ve bu tarz, gelişimine bütün hızıyla devam etmiştir. 1986 yılında thrash metal için klasik sayılabilecek albümler yayınlanmıştır. Bunların en önemlilerinden biri, Metallica - Master of Puppets’tır. Aynı sene içerisinde yayınlanan ve thrash metalin tanımını tam anlamıyla yapan diğer albümler ise Kreator - Pleasure to Kill, Dark Angel - Darkness Descends ve Slayer - Reign in Blood olmuştur. Bu 3 albüm 1986 yılında Lanetli Üçlü ismi ile popülerlik kazanmıştır.

1980'lerin sonu[değiştir | kaynağı değiştir]

1987 yılında Testament ilk albümleri The Legacy ile ortaya çıktı ve kazandıkları ivmeyi sonraki albümlerinde de sürdürmeyi başardılar. Hatta ileride isimleri en büyük 4 thrash grubu (Metallica, Megadeth, Anthrax, Slayer) diye nitelendirilen gruplarla birlikte anılmaya başlandı. 80'lerin sonuna doğru gelinmeye başlandığında thrash metal başlangıcına göre çok daha farklı ama aynı zamanda köklerine bir o kadar bağlı bir gelişme göstermeye devam etti. 1987 yılında Anthrax - Among The Living, 1988 yılında Metallica - ...And Justice for All ve yine aynı yıl Slayer - South of Heaven gibi klasikleşen albümler yayınlandı ve 1990 yılına gelindiğinde thrash metal artık evrim geçirmeye ve farklı türlerle etkileşime girmeye başlamıştı.

1990'lar - 2000'ler[değiştir | kaynağı değiştir]

90'larda Nirvana'nın piyasaya girmesiyle Thrash ağır bir darbe aldı 80'lerde birçok Thrash grubu ortaya çıkıp albüm satarken 90'larda sadece bir grup kendini gösterebildi; Pantera. 90'lara gelindiğinde ise bazı gruplar klasik thrash rifflerini korurken, birçok grup farklı etkileşimde olan yapıtlar yayınlamaya başladı. 90'larda Metallica - Metallica (The Black Album), Load ve ReLoad albümleri ile thrash dışı denilebilecek daha yavaş bir kanada kaydılar. Aynı zamanda Anthrax ve Megadeth de farklılaşmaya başladı. Megadeth - Countdown to Extinction ve Anthrax - Sound of White Noise ile klasik thrash müzikten uzaklaşmaya başladılar. Aynı dönemde Testament - The Ritual ile daha çok Death Metal kanadına kaymaya başladı ve Kreator Endüstriyel Metal kanadına doğru kaymasını 2001 yılına kadar sürdürdü. Aynı zamanda değişmeden kalan bir seri grup da bu seneler arasında saf thrash stillerini korumayı başardı. Bunlara en bilindik örnek olarak Slayer verilebilir. Bu seneler arasında thrash metal tam anlamıyla bir değişim ve etkileşim çağı yaşadı. 90'ların sonları ve 2000'lerde bir silkinme ve kendine gelme dönemi başladı. Birçok grup Thrash Metal'e dönüş albümleri diyebileceğimiz albümler yaptı. Metallica - St. Anger, Exodus - Tempo of the Damned, Megadeth - The System Has Failed ve Kreator - Violent Revolution gibi albümler buna örnek olarak verilebilir.

Günümüz[değiştir | kaynağı değiştir]

Günümüzde thrash metal 90'ların sonunda ve 2000'lerin başlarında yakaladığı enerjiyi korumayı ve geliştirmeyi başarmıştır.[kaynak belirtilmeli] Eski thrash metal gruplarının geri dönüş albümleri yanı sıra, 2000'lerde thrash metal sahnesine katılan başarılı gruplar da çıkmaya başlamıştır.

Bölgesel olay yerleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Neredeyse her müzik dalının olduğu gibi thrash metalin de bölgesel farklılık gösteren kolları vardır,bu kollara şöyle örnekler verilebilir:

Körfez Bölgesi (Bay Area) Thrash Metal; Bu grup thrash metal için başlangıç bölgesi olarak kabul edilmektedir. Bu grup diğer iki gruba oranla daha teknik ve ilerici görülmektedir. Gitarlar genellikle ön plandadır. Vokaller çok daha özgün seslerdir. Özellikle Kreator (brutal ve agresif), SOD (punk etkileşimli) ile karşılaştırıldığında. Bu grup içinde örnek olarak Metallica, Megadeth, Exodus, Testament, Vio-Lence, Heathen, Forbidden gibi gruplar sayılabilir.

Doğu Yakası (New York, New Jersey) Thrash Metal; Bu grupta Körfez Bölgesi gruplarına göre daha çok punk ve hardcore etkileşimleri görülmektedir. Aynı zamanda bu gruplarda teknik yerine(bu onların teknik olmadığı anlamına gelmez), agresiflik ve hız daha ön plandadır. Bu gruba örnek olarak ise Anthrax, Whiplash, Overkill, Gothic Slam ve Nuclear Assault verilebilir.

Alman (Teutonic) Thrash Metal; Bu grup ise 3 grup içinde en ağır ve sert olanıdır. Çoğu zaman death metal ile etkileşimde görünebilirler, bu ise vokal stillerinin çok agresif ve brutal olmasından kaynaklanır. Fakat bir sınır olsalar dahi stil olarak tamamen thrash metal rifflerini korumaktadırlar. Bu gruplara verilebilecek örnekler ise Kreator, Sodom, Destruction, Tankard, Assassin, Deathrow, Iron Angel, Living Death, Baphomet, Protector, Pyracanda, Risk, Holy Moses ve Coroner.

Brezilya Thrash Metal; Bu kategoride bulunan gruplar Alman thrashi ile beraber türün en uç nokta örneklerini oluşturmuştur. Alman thrashi gibi death metal ile etkileşimleri vardır ve bunun haricinde black metal üzerine yaptıkları etki büyüktür. Çoğu Brezilyalı thrash grubunun ilk albümlerinde vokal stilleri black metale yakındır, müzik ise çok agresif ve brutaldir. Bu gruplara verilebilicek başlıca örnekler ise Sarcofago, Sepultura, Vulcano, Dorsal Atlantica, Sextrash, Holocausto, Ratos De Porao, Mutilator, MX, Attomica, Chakal, Acid Storm, The Mist, Overdose, Korzus, Ancesttral.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Janosik, MaryAnn (2006). The Greenwood Encyclopedia of Rock History: The video generation, 1981-1990. Greenwood Press. s. 231. Heavy hardcore was considered hardcore based more in metal, adding heavier thrash metal riff stylings 
  2. ^ Sadie, Stanley (2021). The new Grove dictionary of music and musicians (5. bas.). New York: Grove. ISBN 978-0195170672. 
  3. ^ McIver, Joel (29 Nisan 2010). "A History of Thrash Metal". Total Guitar. MusicRadar. 25 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2014.