Trabzonspor (futbol takımı) sezonları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Trabzonspor Profesyonel Futbol Takımı sezonları listesi, Türkiye spor kulübü Trabzonspor'un futbol şubesinin, profesyonelliğe geçtiği 1966-67 sezonundan günümüze kadarki lig, Avrupa kupaları ve ulusal kupalardaki sezonlarının listesini içermektedir. Kulüp, 1966'da Trabzon'un İdmangücü, Martıspor ve Karadenizgücü takımları birleşmesiyle profesyonel olmuştur.

Aşağıdaki listede kulübün her sezonu için katıldığı turnuvada elde ettiği dereceler ve takımın en golcü oyuncuları belirtilmiştir. Koyu yazılan oyuncular, aynı zamanda ligde de gol kralı olmuştur.

Sezonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Profesyonellik öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kulübün, resmî kuruluş yılı olan 1966'dan önce de var olduğu ve futbol organizasyonlarında yer aldığı bilinmekte fakat bu konu hakkında detaylı bilgiler bulunmamaktadır.

Profesyonellik sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Lig Türkiye
Kupası
[1]
Başbakanlık
Kupası
[2]
Süper Kupa/
Cumhurbaşkanlığı Kupası[3]
Avrupa Gol kralı[4]
Lig O G B M A Y Puan Poz Oyuncu Gol
1966-67 2. Lig 30 10 10 10 24 29 30 8. 3. tur Selahattin Şahinkaya 6
1967-68 2. Lig 38 17 11 10 45 33 45 6. 1. tur Osman Türk 5
1968-69 2. Lig 34 16 7 11 42 28 39 4. ? ?
1969-70 2. Lig 30 15 6 9 46 27 36 4. 2. tur ? ?
1970-71 2. Lig 30 11 9 10 38 22 31 8. ? ?
1971-72 2. Lig 30 15 7 8 33 15 37 2. ? ?
1972-73 2. Lig 30 14 11 5 27 12 39 2. 1. tur ? ?
1973-74 2. Lig 30 19 9 2 38 6 47 1. ÇF ? ?
1974-75 1. Lig 30 9 12 9 19 17 30 9. İkinci İkinci Hüseyin Tok 14
1975-76 1. Lig 30 17 9 4 36 14 43 1. İkinci Şampiyon Şampiyon Hüseyin Tok 24
1976-77 1. Lig 30 18 7 5 41 12 43 1. Şampiyon Şampiyon Şampiyon Kulüpler Kupası - 2. tur Necmi Perekli 21
1977-78 1. Lig 30 18 5 7 42 16 41 2. Şampiyon Şampiyon Şampiyon Şampiyon Kulüpler Kupası - 1. tur Ali Kemal Denizci
Cengiz Akçay
11
1978-79 1. Lig 30 13 16 1 34 7 42 1. 6. tur Şampiyon Orhan Akyüz 10
1979-80 1. Lig 30 12 15 3 25 11 39 1. ÇF Şampiyon Şampiyon Kulüpler Kupası - 1. tur Serdar Bali 9
1980-81 1. Lig 30 16 7 7 41 21 39 1. 5. tur İkinci Şampiyon Kulüpler Kupası - 1. tur Sinan Ünal 13
1981-82 1. Lig 32 14 15 3 26 11 43 2. ÇF Şampiyon Kulüpler Kupası - 1. tur Hüsnü Özkara 7
1982-83 1. Lig 34 17 13 4 40 19 47 2. İkinci Şampiyon UEFA Kupası - 1. tur Levent Erköse 13
1983-84 1. Lig 34 18 14 2 43 14 50 1. Şampiyon İkinci UEFA Kupası - 1. tur Hasan Şengün 17
1984-85 1. Lig 34 14 14 6 38 26 42 3. İkinci Şampiyon Şampiyon Kulüpler Kupası - 1. tur Tuncay Soyak 14
1985-86 1. Lig 36 12 13 11 37 27 37 7. 6. tur Şampiyon Balkan Kupası - ÇF Hasan Şengün 10
1986-87 1. Lig 36 18 13 5 49 21 49 4. ÇF Hasan Vezir 12
1987-88 1. Lig 38 16 9 13 57 51 57 6. 4. tur Hami Mandıralı 19
1988-89 1. Lig 36 19 7 10 59 38 64 5. 4. tur Hami Mandıralı 24
1989-90 1. Lig 34 20 8 6 58 28 68 3. İkinci İkinci Hamdi Aslan 22
1990-91 1. Lig 30 14 9 7 55 37 51 3. YF İkinci UEFA Kupa Galipleri Kupası - 1. tur Hamdi Aslan 19
1991-92 1. Lig 30 16 7 7 56 31 55 4. Şampiyon İkinci UEFA Kupası - 3. tur Hami Mandıralı 27
1992-93 1. Lig 30 17 9 4 57 27 60 3. YF İkinci UEFA Kupa Galipleri Kupası - 2. tur Hami Mandıralı 17
1993-94 1. Lig 30 17 8 5 67 28 59 3. YF Şampiyon UEFA Kupası - 2. tur Şota Arveladze 21
1994-95 1. Lig 34 23 7 4 80 28 76 2. Şampiyon Şampiyon UEFA Kupası - 3. tur Orhan Kaynak 24
1995-96 1. Lig 34 26 4 4 79 24 82 2. ÇF Şampiyon UEFA Kupa Galipleri Kupası - 2. tur Şota Arveladze 31
1996-97 1. Lig 34 22 6 6 73 33 72 4. İkinci İkinci UEFA Kupası - 2. tur Hami Mandıralı 29
1997-98 1. Lig 34 19 9 6 68 42 66 3. YF İkinci UEFA Kupası - 1. tur Hami Mandıralı 24
1998-99 1. Lig 34 17 7 10 48 37 58 4. 6. tur UEFA Kupası - 1E Davor Vugrinec 16
1999-00 1. Lig 34 15 8 11 47 41 53 6. ÇF Hami Mandıralı 16
2000-01 1. Lig 34 17 7 10 69 52 58 5. ÇF Hami Mandıralı 19
2001-02 Süper Lig 34 11 7 16 49 60 40 14. ÇF Robson da Silva Ourique 11
2002-03 Süper Lig 34 13 12 9 44 33 51 7. Şampiyon Mehmet Yılmaz
Fatih Tekke
17
2003-04 Süper Lig 34 22 6 6 60 38 72 2. Şampiyon UEFA Kupası - 1. tur Gökdeniz Karadeniz 17
2004-05 Süper Lig 34 24 5 5 73 29 77 2. YF UEFA Şampiyonlar Ligi - 3E
UEFA Kupası - 1. tur
Fatih Tekke 34
2005-06 Süper Lig 34 15 7 12 51 42 52 4. Grup UEFA Şampiyonlar Ligi - 2E Fatih Tekke 26
2006-07 Süper Lig 34 15 7 12 54 44 52 4. YF UEFA Kupası - 1. tur Umut Bulut 20
2007-08 Süper Lig 34 14 7 13 44 39 49 6. Grup UEFA Intertoto Kupası - 3. tur Umut Bulut 17
2008-09 Süper Lig 34 19 8 7 54 34 65 3. Grup Gökhan Ünal 16
2009-10 Süper Lig 34 16 9 9 53 32 57 4. Şampiyon UEFA Avrupa Ligi - Play-Off Umut Bulut 18
2010-11 Süper Lig 34 25 7 2 69 23 82 2. Grup Şampiyon UEFA Avrupa Ligi - Play-Off Burak Yılmaz 20
2011-12 Süper Lig 34+6 15+1 11+2 8+3 60+5 39+10 56+5 3. 4. tur UEFA Şampiyonlar Ligi - Grup
UEFA Avrupa Ligi - 2. tur
Burak Yılmaz 35

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Türkiye Kupası ilk olarak 1962-63 sezonunda düzenlendi.
  2. ^ İlk olarak 1944-45 sezonunda düzenlenen Başbakanlık Kupası, 1949-50 sezonuna kadar düzenlense de 1947-48 ve 1948-49 sezonlarında oynanmadı. 1965-66 sezonuyla beraber tekrar düzenlenmeye başlanan turnuva, 1980-81 sezonuna kadar devam etti. Sonrasındaki üç sezon boyunca düzenlenmeyen ve 1984-85 sezonunda tekrar düzenlenmeye başlanan organizasyona, 1997-98 sezonunun ardından tamamen son verildi
  3. ^ İlk olarak 1966'da Cumhurbaşkanlığı Kupası adıyla düzenlenen turnuvaya 1998'de son verildi. 2006'dan itibaren ise Süper Kupa adıyla düzenlenmeye tekrar başlandı.
  4. ^ Tüm resmî müsabakalardaki (Lig, Başbakanlık Kupası, Türkiye Kupası, Süper Kupa ve Avrupa kupaları) golleri kapsamaktadır.