Tisa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Szeged, Csongrád - Macaristan
Konum
Ülke(ler)  Ukrayna
 Romanya
 Slovakya
 Macaristan
 Sırbistan
Genel bilgiler
Kaynak  Ukrayna
Kaynak rakımı 2.020 m
Ağız Tuna Nehri
Uzunluk 1.358 km
Havza alanı 157.000 km²

Tisza veya Tisa Orta Avrupa'da bulunan başlıca akarsulardan biridir. Romanya sınırları içinde bulunan dağlardan doğarak bir süre Ukrayna topraklarında akar ve Macaristan'a girer. Burada Slovakya sınırına ufak bir girinti yaparak Sırbistan'da Voyvodina'da Tuna Nehri ile birleşir. Tisa Nehri 157.186 kilometrekarelik bir alanı sular.

Nehre, içinden geçtiği ülkelerin dillerinde verilen adlar şu biçimdedir;

Antik çağlarda nehir Tisia adı ile anılmış. Bunun yanında Latin kökenli Tissus, Tisia, Pathissus gibi adlar da kullanılmıştır.[kaynak belirtilmeli]

Nehrin uzunluğu geçmiş dönemlerde 1419 kilometre uzunluğunda olup Orta Avrupa'daki en büyük düzlüklerden biri olan Büyük Macaristan Ovası'ndan akmıştır. Düz yerlerde nehir akışını koruyabilmek için birçok kıvrım yaptığından bölgede belirli dönemlerde sel baskınları yaşanmıştır.

Bölgede yaşanan su baskınlarının önüne geçmek amacıyla birçok küçük girişimde bulunulmuşsa da sistemli olarak ilk çalışma 27 Ağustos 1846 tarihinde başlatılmış ve 1880 yılında bitirilmiştir. Uzunluğu azaltılan nehir Avrupa'daki en büyük selden korunma sistemidir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]