The Sensual World, İngiliz şarkıcı, söz yazarı ve müzisyen Kate Bush'un altıncı stüdyo albümü. Ekim 1989'de yayımlanan albüm Birleşik Krallık albüm listesinde iki numaraya kadar yükseldi ve ülkede 300.000'i aşan satışları nedeniyle BPI tarafından plantik plak ile ödüllendirildi.[7] Bunun yanında ABD'de Bush'un en çok satan stüdyo albümü oldu ve RIAA tarafından altın plağa layık görüldü.[8] Birçok olumlu eleştiri alan albüm, Slant Magazine tarafından düzenlenen "1980'lerin En İyi Albümleri" listesinde 55 numarada yer almıştır. Albümde diğer Kate Bush kayıtları gibi, popüler kültüre referanslar bulunur (Ulysses romanı, Adolf Hitler gibi). Buna ek olarak İrlanda geleneksel müzik enstrümanlarıyla birlikte daha geleneksel ses manzaralarının kullanıldığı albüm, 1990 BRIT Ödülleri'nde En İyi Britanyalı Yapımcı ve Yılın Britanyalı Albümü; 1991 Grammy Ödülleri'nde En İyi Alternatif Müzik Albümü dalında Grammy'ye aday gösterildi.
Bush albümle aynı adı taşıyan şarkı için James Joyce'un Ulysses romanından esinlendi. Kitabın son kısmında Molly Bloom'un kendi kendine konuştuğu kısmın yaptığı müziğe uyduğunu fark edein Bush, sözleri kullanmak için Joyce mülkünden izin istediyse de bu isteği reddedildi. Bunun üzerine sanatçı orijinal metni çağrıştıran orijinal sözler yazdı ve yine Molly'nin kitap sayfalarından çıkıp mutlu bir halde gerçek dünyayla buluşmasını anlattı.[9] Şarkının "And my arrows of desire rewrite the speech" (Türkçe: "Ve benim şehvet oklarım konuşmayı yeniden yaz") dizeleri, şarkıdaki hamilelik temasına ithafen, William Blake'in "Jerusalem" şiirine üstü kapalı göndermeler yapar. Şarkı yerel İrlanda enstrümanlarını kullanır (uilleann düdüğü, fiddle, oyuncak düdük) ve orijinal metinden alınma nefes nefese orgazmik 'Yes' nidalarına yer verir.
"Deeper Understanding", "Never Be Mine" ve "Rocket's Tail" şarkılarında Bulgar kadın vokal grubu Trio Bulgarka'nın geri vokallerini barındırır. "Heads We're Dancing" şarkısında bir Mick Karn karakteristiği olan perdesiz baslar yer alır. "This Woman's Work" aslen She's Having a Baby (1988) filmi için bestelenmiş olup albüm için yeniden düzenlenmiştir. Aynı şarkı 27 Kasım 2005'te Tamzin Outhwaite'nin de rol aldığı Britanyalı TV draması Walk Away and I Stumble'da kullanıldı. Bu sebepten tekrar gündeme gelen şarkı, 2005 sonunda Birleşik Krallık müzik indirme listelerinde 3 numaraya çıktı.[10] Bunun yanında şarkı 2005–2008 arasında çocuk istismarının önüne geçmek için National Society tarafından geliştirilen reklam filminde ve 2007'de Extras TV serisinin Noel'e özel programında kullanıldı. Şarkının yeni bir sürümü, MTV Unplugged (1997) albümüne dahil edilmek üzere R&B sanatçısı Maxwell tarafından kaydedildi. Albümün yayımlandığı dönemde CD oynatıcılar yaygınlaşmaya başladığından orijinal LP "This Woman's Work" şarkısıyla biterken, "Walk Straight Down the Middle" adlı şarkı bonus parça olarak CD ve kaset sürümlerinde yer aldı. Şarkılardan "Heads We're Dancing", beraber dans ettiği gecenin ardından dans ettiği kişinin Adolf Hitler olduğunu öğrenen bir kadın hakkındadır.
The Sensual World: The Videos adına bir video koleksiyonu da albümle beraber yayımlandı. Albümle aynı taşıyan şarkı, "Love and Anger" ve "This Woman's Work" (hepsi Bush tarafından yönetildi) ile Bush'un VH1 kanalına verdiği röportajdan görüntüler bu yayımda kendine yer buldu.
1991'de The Sensual World, En İyi Alternatif Müzik Albümü dalında Grammy'ye aday gösterildi.[11] Bush aynı zamanda 1990 BRIT Ödülleri'nde En İyi Britanyalı Yapımcı ve Yılın Britanyalı Albümü olmak üzere iki adaylık aldı.
Mayıs 2011'de Bush, albümden dört şarkının da yeni sürümlerinin bulunduğu Director's Cut'ı piyasaya sürdü. Bu albümde "The Sensual World" şarkısının adı "Flower of the Mountain" şeklindeydi. Bunun sebebi, Bush'un sonunda Joyce mülkünden bu sefer izin alarak Molly Bloom'un kendi kendine konuşmasını şarkı sözlerine eklemesiydi. Buna ek olarak "This Woman's Work" şarkısının daha seyrek, sadece piyano barındıran sürümünü tekrar kaydetti. "Deeper Understanding"in, sanatçının oğlu Bertie'nin nakaratını söylediği yeni sürümü bir video eşliğinde tekli olarak piyasaya sürüldü.
Albüm genel olarak olumlu eleştiriler topladı. Q dergisinden Robert Sandall albüm için şu yorumu yaptı: "Bush'un meşhur sevimli sesi
albümün birbirinden farklı dizilerini birbirine bağlayacak kadar yeterliyken, hipnotik eğrili düdük salınımları albüme rengini veren diğer içerikler olarak göze çarpıyor". "'Love and Anger'da olduğu gibi bazı güçlü akorlar orada burada birbirine bağlanmışlar ancak baskın mod, yine son zamanlarda Japan tarafından başarılan 'oryantal düşler'. İlk yüzün son şarkısı olan 'Heads We're Dancing', Mick Karn'ın imzasını attığı gizemli derecede enerjik baslar barındırıyor.[12]Slant Magazine, albümü "1980'lerin En İyi Albümleri" listesinde 55 numaraya koyarak şu yorumu yaptı: "Müziğin en vahşice dışavurumcu sesiyle kuşanmış olan Bush, her şarkıyı gitmesi gereken yerden daha ileriye götürüyor ve böylece çalışması nevi şahsına münhasır dünyası olan albümlerle sonuçlanıyor."[13]