Night of the Swallow

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Night of the Swallow"
The Dreaming albümünden
Kate Bush single
B yüzü"Houdini"
Yayımlanma21 Kasım 1983 (1983-11-21)
Format7" tekli
Kaydedilmeİlkbahar-Yaz 1981
TarzArt rock
Süre5:34
ŞirketEMI
YazarKate Bush
YapımcıKate Bush
Kate Bush single kronolojisi
"Ne t'enfuis pas"
(1983)
"Night of the Swallow"
(1983)
"Running Up That Hill"
(1985)

"Night of the Swallow", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un 1982 çıkışlı dördüncü stüdyo albümü The Dreaming için kaydettiği bir şarkı. İrlanda teması içeren şarkıda birçok İrlanda'ya özgü müzik aleti ve İrlandalı sanatçı yer almaktadır. 1983 sonunda, albümden son tekli olarak sadece İrlanda'da piyasaya sürüldü.[1]

Tema[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkının sözleri sonraki gizli yolculuğunu planlayan bir kaçakçı hakkındadır. Bush, kaçakçının karısının ağzından ona gitmemesini söyler: "I won't let you do it. If you go, I'll let the law know" (Türkçe: Yapmana izin vermem. Gidersen, yasalar gittiğini öğrenir). Şarkının sonunda kaçakçı karşı çıkar: "Would you break even my wings, like a swallow. Let me, let me go" (Türkçe: Bir kırlangıç gibi kanatlarımı da kırar mıydın? İzin ver, izin ver gideyim).[2] Bush sözlerle ilgili şu sözleri söyledi:

"Bu şarkıda kadın adamı kontrol etmek istiyor çünkü adam kadının istemediği bir şeyi yapmak istiyor. Kadın onun çok uzaklara gittiğini hissediyor. Bu neredeyse anne-oğul ilişkisine paralel bir konu. O ilişkide de küçük çocuğun yuvadan uçup gitmesini istemeyen bir dişi duygusu var. Tabii ki, oğlanın bakış açısından bakılınca, kadın ondan gitmemesini istedikçe, gitme isteği daha da artıyor. Ona göre iş çok da zorluklarla dolu değil; riskli ve heyecanlı bir şeyler yapma fırsatı."[3]

Şarkının İrlanda'ya özel yayımlanışının sebebi, barındırdığı yoğun İrlanda havasıdır. Şarkıda birçok İrlandalı müzisyen, İrlanda çalgıları çalarak konuk oldu. Bu İrlandalılar, Planxty ve The Chieftains grubu üyelerini içerir: yaylılarda ve gaydada Bill Whelan, Uilleann gaydası ve Penny düdüğünde Liam O'Flynn, fiddle'da Seán Keane ve buzukide Dónal Lunny.[4] Whelan, şarkının yaylılarını besteleyen kişi olarak gösterilir.[5] Bush bu şarkıdan sonra da İrlanda ezgilerini deneylemeye devam etti. Hounds of Love (1985) albümünden "Jig of Life" ve "Rocket Man" (1991) teklisi bunlara örnek olarak gösterilebilir. Annesi İrlanda asıllı olan Kate Bush, geleneksel İrlanda müziğini çok erken yaştan beri dinlemekteydi ve bu tarzı daha derin olarak keşfetme isteği duyuyordu. Erkek kardeşi Jay, Planxty grubu hayranı olduğundan, Bush'un üzerinde yoğun bir etkide bıraktı.[6]

Kayıt[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı, "Sat in Your Lap" ile beraber albümün ilk kaydedilen şarkıları oldu. Çoğunluğu 1981'de ilkbaharında Abbey Road Studios'ta, birkaç celsede kaydedildi. İrlandalı müzisyenlerin çaldığı kısımlar ise İrlanda'da kaydedildi. Bush buraya gelerek müzisyenlerle bir gece boyunca çalıştı. Sabah yedide parçayı tamamlayan sanatçı Londra'ya geri dönerek şarkının geri kalan kısmını bitirmeye koyuldu.[7] Bush, Temmuz 1981'de şarkının adını açıklayarak süreci anlattı: "Planxty, açık görüşlü, ilerici zihniyetli mükemmel insanlarla dolu bir grup. Bu, normalde geleneksel folk müzikle uğraşan insanlar için oldukça sıra dışı".[8]

Yayımlanma[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı, albümün yayımlanmasından ardından bir seneden fazla bir süre geçtikten sonra tekli olarak yayımlandıysa da, yayımlandığı İrlanda'da liste başarısı göstermedi.[9] Bunun yanında herhangi bir tanıtımı yapılmayan şarkının videosu bulunmamaktadır.

Şarkının B yüzünde, albümden bir diğer şarkı olan "Houdini" yer alır. Bu şarkı Bess Houdini ve onun ölmüş sihirbaz kocası Harry ile ölümünden önce yaptıkları bir anlaşma doğrultusunda iletişime geçme çabaları hakkındadır. The Dreaming albümünün kapağı, bu şarkının sözlerinden alıntıdır: "bir öpücükle, anahtarı geçiririm".

Şarkı listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Night of the Swallow" (Kate Bush) – 5:34
  2. "Houdini" (Bush) – 3:49

Personel[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Gaffaweb - Release information". 8 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2017. 
  2. ^ ""Night of the Swallow" lyrics". 10 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2017. 
  3. ^ "Melody Maker interview, 1982". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2017. 
  4. ^ The Dreaming sleeve notes
  5. ^ "Gaffaweb - Donal Lunny and Liam O'Flynn on the writing of "Night of the Swallow"". 27 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2017. 
  6. ^ "Kate Bush in her own words - Bush on her Irish roots in reference to "Night of the Swallow"". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2017. 
  7. ^ "Kate Bush fan club newsletter, Summer 1981. "On Videos and Tapes"". 20 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2017. 
  8. ^ Birch, Ian (23 Temmuz 1981). "What I did on my holidays". Smash Hits. Cilt 23 July- 5 August 1981. ss. p.10. 
  9. ^ "Irish Charts - Kate Bush". 9 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2017.