Kelebek ve Dalgıç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(The Diving Bell and the Butterfly (film) sayfasından yönlendirildi)
Aynı isimli roman için Kelebek ve Dalgıç Giysisi sayfasına bakınız.
Dalgıç ve Kelebek
Le Scaphandre et le Papillon
Filmin Türkçe sinema afişi
YönetmenJulian Schnabel
YapımcıKathleen Kennedy
Jon Kilik
SenaristJean-Dominique Bauby
(Hatıra)
Ronald Harwood
(senaryo)
OyuncularMathieu Amalric
Emmanuelle Seigner
Marie-Josée Croze
Max Von Sydow
MüzikPaul Cantelon
Görüntü yönetmeniJanusz Kaminski
DağıtıcıPathé Renn Productions (Fransa)
Miramax Films (ABD)
TürüBiyografi, Dram
Yapım yılı2007
Süre112 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Fransa
DilFransızca

Dalgıç ve Kelebek, Amerikalı yapımcı Julian Schnabel tarafından çekilen, 23 Mayıs 2007'de gösterime başlayan Fransız filmi. 2007 Cannes Film Festivali'nde mizansen ödülü kazandı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, Elle dergisi editörü Jean-Dominique Bauby'nin (okunuşu: Jan Dominik Bobi) gerçek hayat hikâyesinden alınmıştır. Bauby kendine geldiğinde, hiçbir uzvunu kıpırdatamadığını fark eder. Locked-in adı verilen felç hastalığına tutulmuştur. Konuşamamakta, yardım olmadan nefes alamamaktadır. Kıpırdatabildiği tek organı, sol göz kapağıdır. Bu sayede basit sorulara evet-hayır karşılıkları verebilir. Bu, dış dünyayla tek bağlantısıdır.

Bir konuşma terapisti, Bauby'nin daha etkin iletişim kurabilmesi için, harfleri Fransızcadaki kullanılma sıklığına göre sıralar (E, L, A, O, I, N, S, D, vs.) ve yüksek sesle okur. Doğru harfe geldiğinde Bauby göz kırpmakta ve bir sonraki harfe geçilmektedir. Bu yöntemi kullanarak Bauby filmle aynı addaki kitabı yazar.

Filmin önemli bir kısmı, Bauby'nin bakış açısından çekilmiştir. Öyle ki, Bauby sorulara cevap vermek için gözünü kırptığında, perde kısa süre kararmaktadır.

Filmin adı[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin adı, Bauby'nin kendi bedeninde hapsolmasını ve özgürlük çabasını simgelemektedir. Söz konusu dalgıç, sünger avcılarının kullandığına benzer eski tip, metal bir dalgıç elbisesi giymektedir. Bauby, rüyalarında kendisini, bedenini simgeleyen bu elbisenin içinde görmektedir. Hareket edememekte, elbise ile birlikte derinliklere batmaktadır. Bağırır, çırpınır, ancak kimse sesini duyamaz. Kelebek ise özgürlüğün, bedeni durmuş bir insanın içinde yaşamaya devam eden insanlığın simgesidir. Kitabı yazmak için göz kırpması, kelebeğin uçmak için kanatlarını çırpmasına benzemektedir.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Schnabel, yapımcı şirketin filmin İngilizce çekilmesi yönündeki baskılarına direndi. İngilizcenin, kitapta kullanılan karmaşık Fransızcayı yansıtamayacağını düşünüyordu. Filmi daha iyi çekebilmek için Fransızca öğrendi.

Başlangıçta Bauby'yi Johnny Depp'in oynaması düşünülüyordu. Ancak programının Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu filmiyle çakışması nedeniyle Depp bu projeden çekildi.

Ödüller ve adaylıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kazandıkları

Adaylıklar

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]