Apu'nun Dünyası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Apu'nun Dünyası
Apur Sansar (অপুর সংসার)
"Apu'nun Dünyası" (Apur Sansar) filminin sinema afişi
YönetmenSatyajit Ray
YapımcıSatyajit Ray
SenaristSatyajit Ray
Bibhutibhushan Bandyopadhyay (roman)
OyuncularSoumitra Chatterjee
Sharmila Tagore
Alok Chakravarty
MüzikRavi Shankar
Görüntü yönetmeniSubrata Mitra
KurguDulal Dutta
StüdyoSatyajit Ray Productions
DağıtıcıMerchant Ivory Productions
Merchant-Ivory
Sony Pictures Classics (ABD)
CinsiSinema filmi
TürüDram
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1959
Çıkış tarih(ler)i1 Mayıs 1959, Hindistan
4 Ekim 1960, ABD
Süre105 dakika
ÜlkeHindistan Hindistan
DilBengalce
Önceki filmYenilmez (Aparajito)
Diğer adlarıApu'nun Dünyası (Türkiye)
Le monde d'Apu (Fransa)
Il mondo di Apu (İtalya)
El món d'Apu (İspanya)
Apus Weg ins Leben - 3.: Apus Welt (Batı Almanya)
The World of Apu
Resmî sitesi

Apu'nun Dünyası, 1959 Hindistan yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Apur Sansar (Bengalce: অপুর সংসার) olan film bazı uluslararası gösterimlerde The World of Apu adıyla da gösterilmiştir.

Bengalli sinemacı Satyajit Ray'in yönettiği filmin senaryosunu da yine Ray, Bengalli yazar Bibhutibhushan Bandyopadhyay'in "Aparajita" adlı yarı otobiyografik romanından uyarlayıp yazmıştır.[1]

"Apu'nun Dünyası" (Apur Sansar), Satyajit Ray'in Apu Üçlemesi'ni oluşturan filmlerinin sonuncusudur. Üçlemenin diğer filmleri ise: 1955 tarihli Yol Türküsü (Pather Panchali) ve 1956'da tamamlanan Yenilmez (Aparajito)'dır. Bu filmin müziklerini de diğer iki filmin müziklerini yapan Ravi Shankar bestelemiştir. Her üç filmin öyküsü de Bibhutibhushan Bandyopadhyay (Bibhutibhushan Banerjee olarak da biliniyor)'ın kitaplarından uyarlanmıştır. Bu film de diğerleri gibi siyah beyaz çekilmiştir ve düşük bir bütçeyle tamamlanmıştır. Her üç filmin de görüntü yönetmeni Subrata Mitra'dır.

"Apu'nun Dünyası" filminde olaylar üçlemenin ikinci filmi olan "Yenilmez"'in kaldığı yerden devam eder (O film de ilk filmin kaldığı yerden devam ediyordu). Artık okulundan yeni mezun olmuş bir erişkin olarak Apu'nun kalabalık mega kent Kalküta'da işsiz geçen günleri, yazar olma hayalleri ve nihayet bir evlilik yapmasıyla bu sorumsuz günlerinin sona ermesi anlatılır.

Apu ilk filmde halasını ve kızkardeşini, ikinci filmde de babası ve annesini kaybettiği ve artık yaşça iyice büyümüş olduğu için Satyajit Ray üçlemenin bu sonuncu filminde tamamen farklı bir oyuncu kadrosu ile çalışmıştır. Daha sonra birçok filminde de rol vereceği bu oyunculardan Sharmila Tagore, Satyajit Ray'in aile dostları ve hocası olan hümanist şair Rabindranath Tagore'un büyük torunudur.[2]

"Apur Sansar", 1959 yılında İngiltere'de İngiliz Film Enstitüsü (BFI)'nün Sutherland Ödülü'nü, ABD'de de Ulusal Film Eleştirmenleri Ödülü'nü kazandı. Ayrıca "en iyi film" dalında BAFTA ödülüne aday göterildi.[3]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Satyajit Ray'in Apu Üçlemesini oluşturan filmler neredeyse tek bir filmin bölümleri gibi tasarlanmıştır ve bir devamlılık arzeder. Birinin bittiği yerde konuyu diğeri devralır. Üçlemenin ilk filmi Yol Türküsü (1955)'nde Apu'nun küçüklüğü ve doğduğu köydeki yaşantısı anlatılır. İkinci film Yenilmez (1956)'de ise Apu'nun eğitim yılları anlatılır. İlk filmde ihtiyar halası ve küçük kızkardeşini, ikinci filmde de babası ve annesini kaybeden Apu artık dünyada yapayalnızdır.

Üçlemenin sonuncu filmi Apu'nun Dünyası'nda, başarılı bir orta eğitimden sonra eğitmenlerinin dikkatini çekmiş olan Apu (Soumitra Chatterjee), özel bir bursla gönderildiği kolejden ödenek yokluğu nedeniyle eğitimini tam olarak bitiremeden orta bir dereceyle mezun olabilmiştir. Artık bir erişkin olan Apu mega kent Kalküta'da salaş bir apartman dairesinde oturmaktadır. Henüz kendine uygun bir iş bulamamıştır, zaten ciddi olarak bir iş de aramaz. Ara sıra özel dersler vererek ve kitaplarını satarak geçinmeye çalışır. İçine kapanık bir yaşantı süren Apu'nun tek hayâli iyi bir yazar olabilmektir ve henüz tamamlayamadığı bir romanı vardır.

Kolejden samimi arkadaşı Pulu (Swapan Mukherjee), Apu'yu kuzeninin Khuina köyündeki düğününe davet eder. Nehir yoluyla yapılacak bu şiirsel yolculuk Apu'nun reddemeyeceği kadar cazip bir olaydır. Geleneklere göre düzenlenen düğün daha başlamadan damat adayı delirir. İnanışa göre Pulu'nun kuzeni Aparna (Sharmila Tagore) evlenmek için en uygun olan bu kutsal günü kaçırırsa lanetlenerek evde kalacaktır. Pulu, el altındaki en elverişli damat adayı o olduğu için Apu'dan damat olmasını rica eder. Zaten kızın annesi de, yüzünü İlah Krişna'ya benzettiği Apu'ya hayran olmuştur. Bu teklife önce şiddetle itiraz eden Apu daha sonra kızı bu güç durumdan kurtarmanın asil bir davranış olacağına karar vererek evlenmeyi kabul eder.

Hiç hesapta yokken evlenen Apu, yeni eşi Apurna'yı Kalküta'ya götürür ve yoksul hayatını onunla paylaşmaya başlar. Yeni evli çift burada birbirlerini tanımaya çalışırlar. Bu süreçte çift arasında en küçük bir fiziksel temas (sarılma, öpme vb) bile perdede gösterilmez. Apurna gebe kaldığında Apu onu bir süreliğine baba evine gönderir. Ancak bir süre sonra Apurna'nın doğum yaparken öldüğü haberini alır. Apurna bir oğlan çocuğu dünyaya getirmiştir. Kedere boğulan Apu karısının ölümünden sorumlu tuttuğu oğlunu görmek istemez. Umutsuzluğa düşen ve hayata küsen Apu yazdığı romanı yok eder ve kömür madenlerinde çalışmaya başlar. Beş yıl aradan sonra arkadaşı Pulu onu tekrar bulur ve hayatındaki ikinci önemli değişikliği ona yaşatır: Apu'nun oğluna kavuşmasını sağlar.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Üçlemenin bu son filminde Apu (Soumitra Chatterjee) ve Aparna (Sharmila Tagore) Kalküta'da
Oyuncu Rolü
Soumitra Chatterjee Apurba Roy
Sharmila Tagore Aparna
Alok Chakravarty Kajal
Swapan Mukherjee Pulu
Dhiresh Majumdar Shashinarayan
Sefalika Devi Shashinarayan'ın karısı
Dhiren Ghosh Ev sahibi
Shanti Bhattacherjee Büro arkadaşı
Abhijit Chatterjee Aparna'nın erkek kardeşi
Belarani Devi Apu'nun komşusu

Satyajit Ray'in Apu Üçlemesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Satyajit Ray 1955 yılında çektiği "Yol Türküsü" nün uluslararası alanda yarattığı büyük sansasyon üzerine ilk filmin kahramanı Apu'nun öyküsünün devamını da yapmaya karar verdi. 1956 ve 1959'da tamamanan devam filmleri ilki kadar ses getirmedi. Bu üç filme birlikte "Satyajit Ray'in Apu Üçlemesi" adı verilmektedir.[4]

Yıl Özgün adı Türkçe adı Renk Uyarlandığı eseri yazan Müzik Görüntü yönetmeni
1955 Pather Panchali Yol Türküsü S&B B. Bandyopadhyay Ravi Shankar Subrata Mitra
1956 Aparajito Yenilmez S&B B. Bandyopadhyay Ravi Shankar Subrata Mitra
1959 Apur Sansar Apu'nun Dünyası S&B B. Bandyopadhyay Ravi Shankar Subrata Mitra

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Apur Sansar (The World of Apu)" (İngilizce). www.satyajitray.org. 22 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2009. 
  2. ^ "Sharmila Tagore/Biography" (İngilizce). www.satyajitray.org. 10 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2009. 
  3. ^ "Sharmila Tagore/Biography" (İngilizce). IMDb. 10 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2009. 
  4. ^ "The Apu Trilogy" (İngilizce). en.wikipedia.org. 9 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]