Tenten ve Altın Post

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tenten ve Altın Post
Tintin et le mystère de la Toison d'Or
"Tenten ve Altın Post" filminin sinema afişi
YönetmenJean-Jacques Vierne
YapımcıAndré Barret
SenaristAndré Barret
Rémo Forlani
Hergé 'in karakterlerine dayandırılarak
OyuncularJean-Pierre Talbot
Georges Wilson
MüzikAndré Popp
Görüntü yönetmeniRaymond Pierre Lemoigne
KurguLéonide Azar
StüdyoAlliance de Production
Téléfrance
CinsiSinema filmi
TürüMacera, dram
RenkRenkli Eastmancolor
Yapım yılı1961
Çıkış tarih(ler)i6 Aralık 1961, Fransa
Süre104 dakika (Birleşik Krallık'ta 90 dakika)
ÜlkeFransa
DilFransızca
Türkçe
Yunanca
Devam filmiTintin et les oranges bleues (1964)
(Tenten ve Mavi Portakallar)
Diğer adlarıTintin and the Golden Fleece

Tenten ve Altın Post 1961 Fransa yapımı macera filmdir. Özgün adı Tintin et le mystère de la Toison d'Or olan film İngilizce konuşlan ülkelerde Tintin and the Golden Fleece adı ile gösterilmiştir.

Hergé'in çizgi kahramanı Tenten (Tintin) karakterine dayandırarak senaryosunu André Barret ve Rémo Forlani'nin birlikte yazdıkları filmi Jean-Jacques Vierne yönetmiştir. Başrollerinde Jean-Pierre Talbot ve Georges Wilson'ın oynadıkları bu filmin bir bölümü Türkiye'de geçmektedir.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Tenten (Jean-Pierre Talbot), arkadaşı Kaptan Haddock (Georges Wilson) ve Köpeği Boncuk, Haddock'a ölen bir arkadaşı tarafından miras olarak bırakılan eski bir tekneyi almak üzere İstanbul'a gelirler. Külüstür haldeki gemiye değerinin çok üzerinde bir para teklif edilmesi ile durumdan kuşkulanan Haddock gemiyi satmaktan vazgeçer ve akabinde bir ölüm tehlikesi de atlatır. Olaylar ilerledikçe geminin sırrı yavaş yavaş ortaya çıkacaktır.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktör/Aktris Rolü
Jean-Pierre Talbot Tenten
Georges Wilson Kaptan Haddock
Georges Loriot Profesör Turnösol
Dario Moreno Midas Papos
Ulvi Uraz Malik
Kamer Sadık (Kamer Baba)
Faik Coşkun Kahveci

Film hakkında notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "Tenten ve Altın Post" "Tenten" karakterlerine dayandırılarak çevrilen ilk Tenten filmidir.Bu filmden sonra da 1964 'te Tintin et les oranges bleues filme alınmıştı.1972 'de çevrilen üçüncü Tenten Filmi ise Tintin et le lac aux requins idi,ama ilk ikisi gibi canlı oyuncularla çekilmedi.Bir animasyon filmi idi.Çevrilmelerinden kısa süre süre sonra her üç filmin de "Film kitapları" yapıldı.
  • "Tenten ve Altın Post" Tenten uzmanları (tintinologists) tarafından en iyi Tenten filmi olarak değerlendirilir. Devamında gelen "Mavi Portakallar" o kadar başarı sağlamamıştı.
  • Filmin çekimleri İstanbul ve Pire (Yunanistan) 'de gerçekleştirilmişti. Filmde ünlü İzmirli şarkıcı Dario Moreno ve sinema-tiyatro sanatçısı Ulvi Uraz da rol almışlardı.
"Tenten ve Altın Post" filminin önemlice bir kısmı İstanbul'da çekilmişti ve filmde Türk sinemasından bazı oyuncular da rol almışlardı, sol alttaki Türk oyuncu Kamer Sadık (Kamer Baba)'tır, ancak adı jenerikte geçmez.
  • İstanbul'un bazı tarihi mekanlarının, limanlarının, mahalle ve sokaklarının 1960'lı yıllardaki hallerinin renkli görüntülerle tespit edilmiş olması filme bir belge değeri de kazandırmaktadır. Bu belge nitelikli görüntülere o yıllarda çevrilmiş siyah beyaz Türk filmlerinde de sıklıkla rastlanmaktadır, ama "Tenten ve Altın Post" filminde bu kez bu görüntüleri gerçek renkleri ile de görme imkânı vardır.

İlgili Makaleler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]