İçeriğe atla

Tatlar, Gerede

Vikipedi, özgür ansiklopedi
07.20, 6 Temmuz 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17283050 numaralı sürüm (→‎top: iç bağ. düz.)
Tatlar
Harita
Bolu
Bolu
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlBolu
İlçeGerede
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam124
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0374
Posta kodu14900
Resmî site
[1]

Tatlar, Bolu ilinin Gerede ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Tatlar ve diğer bazı köyler 1074 yılında Gerede’ye yerleşen Oğuz-Türkmen boylarındandır. Gerede kalesi daha sonra fethedildiğinden bazı kaynaklar bu fethi gösterse de asıl Türklerin Gerede’ye yerleşmeleri 1074 tarihleridir. Çevredeki farklı boydaki köyler ile tarih boyunca evlilikler olduğundan saf bir boya rastlamak imkânsızlaşmıştır. Aynı şekilde de kültür olarak köylerin özel kültürü yerine Gerede'nin toplu kültürü vardır.

Kışları oynanan Ferferne, Ahlat meyvesi, Kedibatmaz, Höşmerim gibi ifadeler tüm Gerede için ortak kullanıma sahiptir. Bendeki bir kayıtta "Koçlar Köyü/Karyesi" yazmaktadır fakat Koçlar 1844 temettü defterinde geçmezken 1896'da 17 hane (97 kişi) olarak vardır. 1844'den sonra Gerede de 21 civarında küçük köyler birleştirilmiştir. 1844 temettü defterinde geçmeyen köyler bu birleştirilmeden oluşmuştur. Bendeki 1844 Temettü Defterinde bir köyün adı ve bazı haneler yoktur. Bazı köylerin adı geçse de kayıta işlenmemiştir. Sadece buraya dayanarak her haneyi bulmak imkansızdır. 1844'te 4 hane olan Tatlar bugün 90 haneyi geçmesi 1844'ten sonraki köylerin birleşmesine bağlıdır bu yüzden hanelerin hangi boydan oldukları tespiti çok zordur. Kanımca farklı boyların bir araya gelmesinden oluşmuştur. (Kaynak: Mehmet Keçeci) (Kaynak: 1844 Temettü Defterlerini çeviren Ramazan Kaşmer beye de ayrıca teşekkürlerimizi bildiririz.)

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında yazılı bir bilgi yoktur.gerede eski noterinden dinlediğim geçmişte noterlik yaptığı bölgelerde tatlar ismindeki köylerin avşar boyundan geldiği üzeredir.

Kültür

Tatlar köyünde düğünler kadınların ve erkeklerin ayrı ortamlarda olması ile gerçekleşir ve 2 (iki)gün sürer. Yöremiz yemekleri olarak höşmerim(tatlı),dolama börek, sahanda yumurta(muhlama), un çorbası.kedi batmaz ikram edilir. Gerede'nin genelinde yaygın olan ferfene, panayır gibi yaygın eğlence faaliyetleri de yörenin kültürel oğelerindendir.

Coğrafya

Bolu iline 65 km, Gerede ilçesine 14 km uzaklıktadır.çevresindeki köyler,koçlar, çengeller,taşlar,hacılar,yanşaba,mircekiraz.ve samat vardır

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 124
1997 117

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa ve yaylacılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün [[içme suyu şebekesivar ]]kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal