Tartışma:Sümerce

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje 10K (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Irak (C-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Irak maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Irak kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Tartışma arşivi: Arşiv1

Tarafsızlık[kaynağı değiştir]

Madde içinde bağlantı verilen "Sümerce ve Türkçe arasındaki benzerlikler" maddesini Sümer ve Türk Dillerinin Tarihî İlgisi ve Türk Dilinin Yaşı Meselesi'ne aktardım. Nedeni ise, tek bir kaynak göstererek Sümerce'nin Türk dilleriyle akraba olduğunu öne süren bir madde yazılamaz. Sümerce bir izole dildir ve herhangi bir dille genetik bağının varolduğu kanıtlanmamıştır. Aksini savunan bilimsel karşılaştırmalı dilbilim kaynakları gösterilmediği müddetçe (ki bunlar güvenilir ve birden fazla olmalı) maddeye bu bilgiler eklenmemeli --Pinar 06:27, 25 Ağustos 2007 (UTC)

MÖ 4000 yılında konuşulan, yani şu domuz ve inek gibi hayvanlar evcilleştirilmeden önce yada evcilleştirilirken konuşulan, mısırdan bile eski bir uygarlığın dilini çözdüğünü iddia eden zavallıların kuracağı akrabalıktır. Sümerler mezopotamya uygarlığıdır, haliylede sonraki semitik toplulukların öncülünü meydana getiren, pro-semitik bir uygarlıktan ibarettir.88.232.129.106 20:40, 23 Kasım 2012 (UTC)

Sümerce çözülmüs bir dildir, bu bir gerçeklikdir, tabii inanmak güç oluyor çünkü bu dil 6.000 yillik, ama taşlar ölümsüzdür. Ayrica bu Türkçe-Sümerce tablo çok güzel ve interesan, hemen hemen yarisi yanlis telefüz edilmis , bu bilinçlimi yapilmismis bilemem, onu düzeltemek lâzim--Alsace38 (mesaj) 17:18, 27 Aralık 2012 (UTC)

Karsilastirmali tablo oldukca ozensiz yazilmis, hatta yer yer irani dillerden turkceye gecmis kelimeleri bile turkce olarak gosteriyor. Ornegin çark. 21:02, 11 Ocak 2013 (UTC)~

evet dogrusun, ama benim gözüme çapan bir kaç kelime var , ama tam dürüst bir çalisma yok, dilbilimciler gitmis sümerceye macarcadan kasilastiriyor, hintce, arapca... ama mezopotamya dilleri yok ortada (türkce, kürtce, lazca....) --Alsace38 (mesaj) 15:56, 12 Ocak 2013 (UTC)

Makaleden bilgi ekledim, geri alındı. Saçmasapan bir şekilde Türk dili ile bağıntısı duruyor. Yahu burası ansiklopedisi maddesi, bu sayfa da madde bile denemeyecek rezillikte yanlı, eksik bir madde. Ve ekliyoruz, kaynak da belirtiyoruz. Geri alınıyor, yani sayfanın bu hali çok iyi ya. Bizimki beğenilmemiş.

Şu makalenin herhangi bir akademik ağırlığı olmadığından kaynağı ve desteklediği "olağanüstü" hipotezi maddeden kaldırdım. Keza AuthorHouse siparişle kitap yayımlayan bir yayınevi olduğundan uzak durulması gerek kaynaklarda, kaldırdım. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 00:39, 14 Şubat 2017 (UTC)

Giriş bölümünde izole dil konusundan söz edilmesine gerek yok. Bununla ilgili konular Sınıflandırma başlığı altında olmalı. Ama giriş bölümünde izole görüşünden söz ediliyorsa, Türkçe görüşünden de söz edilmeli. Ayrıca genelgeçer görüşe göre izole olduğu ve halen izole olduğunun onaylandığına dair sunulan kaynaklardaki ilgili tümceleri kaynak bölümüne ekleyebilir misiniz? Karanamu (mesaj) 02:45, 14 Şubat 2017 (UTC)

Konuyla ilgili paragrafların çevirisini yapıp buraya ekleyeceğim. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 02:48, 14 Şubat 2017 (UTC)
Crawdford'un editörlüğünü yaptığı kitapta Graham Cunningham'ın yazdığı makaleden, Cunningham Cambridge Üniversitesi'nde Akadça ve Sümerce üzerine araştırmalarda bulunmakta (bilginin kaynağı: [1]): "Sümercenin tipolojik sınıflandırması nispeten basit olsa da diğer dillerle ilişkisi tartışma konusudur. Çok sayıda akademisyen herhangi bir dille akrabalığı olmadığı görüşündedir. Fakat son zamanlarda Sümerceye ev bulma denemeleri yapılmıştır; bu denemeler dil ailesi, geniş ailesi veya çok daha tartışmalı teorik yapılar çerçevesinde yürütülmüştür. Örneğin dil kökeni üzerine Mother Tongue dergisinin 1997 yılındaki yazarları Sümercenin akrabaları olduğunu belirtse de hangisi olduğu konusunda birbirleriyle çeliştiler. [...] Sümerceyi izole edenlerle akrabalık kurmaya çalışanlar arasındaki anlaşmazlık bir yere kadar herhangi bir sınıflandırma denemesinde olan bir durumdur; bazı akademisyenler ayırmaya, bazıları birleştirmeye yatkındır. Ancak dillerin kökensel sınıflandırmasındaki problemler hatırı sayılır durumdadır. Örneğin tartışmalar sıklıklı gramer benzerliği değil, aşırı derecede ses ve anlam benzerliği üzerinden yürütülmektedir; bu benzerlikler kökensel bir ilişki kadar diller arası alışverişten de ortaya çıkabilir. Sümercenin sesbilimine dair canlandırmamızın tahmini doğasını da kattığımızda, izole dil olduğu görüşü en ikna edicisidir." --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 02:58, 14 Şubat 2017 (UTC)

Bu kaynak en fazla, çok sayıda akademisyenin herhangi bir dille akrabalığı olmadığını düşündüğüne dair bir kaynak olabilir. Ama maddede bilim dünyasının genelgeçer görüşü olarak söz ediliyor ve bu mümkün değil. Samuel Noah Kramer ve Muazzez İlmiye Çığ gibi otorite olan birçok bilim insanı Sümerlerin dilinin izole olmadığını belirtiyor. Karanamu (mesaj) 03:09, 14 Şubat 2017 (UTC)

Diğer kaynağı da çevireceğim müsait bir vaktimde. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 03:43, 14 Şubat 2017 (UTC)
UC Berkeley'de Orta Doğu dilleri uzmanı, uzmanlık alanları arasında Sümerce grameri bulunan John Hayes (Kaye'ın editörlüğünü yaptığı kitapta): "Fikir birliği Sümercenin izole dil olduğu yönündedir. Amatörler ve profesyonellerce yapılan pek çok girişim Sümerceyi diğer dillere bağlamayı çalışmıştır; bunlar Polinezya'da konuşulan dillerden Macarcaya, Baskçaya kadar bir yelpaze oluşturmuştur. Sümercenin akrabalarının yazıda korunamadan ölmüş olması en muhtemeldir. [...] Sümerceyi Dravid dillerine bağlamaya yönelik çalışmalar henüz tatmin edici sonuçlar vermemiştir. Son zamanlarda geniş çaplı sınıflandırmayla ilgilenen akademisyenler Nostratik veya Avrasya dil aileleri (bunlar çeşitli biçimlerde tanımlanmaktadır) içerisinde bir ilişki önermişlerdir; ancak mevcut bilgi birikimimizle bu girişimler yanlış düşünülmüştür." Yayımcı: Eisenbrauns, antik Yakın Doğu üzerine akademik kitaplar yayımlayan bir yayınevi. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 03:51, 14 Şubat 2017 (UTC)
Samuel Noah Kramer ve Muazzez İlmiye Çığ'ın çalışmalarından bu görüşünüzü destekleyen alıntılar verebilir misiniz? --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 03:52, 14 Şubat 2017 (UTC)

Muazzez İlmiye Çığ'ın Sümerliler Türklerin Bir Koludur adlı eserinin adı yeterli olur diye düşünüyorum. Karanamu (mesaj) 04:54, 14 Şubat 2017 (UTC)