Tartışma:Tiele

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Doğrusu Dingling olmalıdır. Tingling için kaynak gösterin.--CenkX 02:39, 30 Eylül 2008 (UTC)

Hatta Türkçe kaynaklarda Tiele kullanımı daha yaygındır. Tiele sanki daha uygun.--CenkX 02:42, 30 Eylül 2008 (UTC)

Bence de Dinling veya Tiele daha uygundur.--Tevfik1958 10:03, 30 Eylül 2008 (UTC)

T + L'nin T + R olduğuna dair tezler hakimdir. Yani Tingling - Türk. Bildiğiniz gibi Çince'deki T ile D ayrımı Türkçedeki gibi değildir. Ayrıca Çincede L ile R arasında ayrım da kesin olarak yapılmıyor. Mesela Ankara Çinlilere göre Ankala. Dingling yapmaya karşıyım. Tiele olabilir. Bu da T + L. Birde Çincenin dönemin okunuşuyle günümüz okunuşunun farklı olduğunu da unutmamız lazım. Gerç Türkçede de aynı şey söz konusu. Takabeg ileti 10:07, 30 Eylül 2008 (UTC)


Makaleleri (Türkçe) inceledim.

  • Tile Le de var. Türkçe makalelerinın bazılarında Tie-Lö olarak geçiyor. Bu günümüzde Çince pinyin'in e'nin Türkçedeki e ile farklı olarak ö'ya yakın sesiyle okunmasıyla alakalıdır ve bilimsel açıdan pek uygun değildir.
  • Ting-ling şekli daha yaygındır.
  • Dingling hiç yaygın değil. Pinyin Türkçeye o kadar yerleşmemiştir.

Takabeg ileti 10:12, 30 Eylül 2008 (UTC)

TDK'ya sadık kalırsak Ting-ling mi daha uygun acaba? Takabeg ileti 10:19, 30 Eylül 2008 (UTC)

  • TDK Yazım Kılavuzu'nda Söz Aramada ne Tiele ne Dingling nede Tingling yok, ayrıca Türk Lehçeleri Sözlüğünde böyle bir söz yok.--Tevfik1958 11:35, 30 Eylül 2008 (UTC)
    • TDK'ya sadık derken kastım Hyphen. Tingling, Dinging v.s. ne Türkçedir ne de Türk lehçeleridir:) Bunlar yerli dilin (yani burda eski Türkçe) ses değerlerini koruyarak Çinlilerin koydukları addır. Takabeg ileti 12:46, 30 Eylül 2008 (UTC)
  • Türkçeye yerleşen şekli Tölestir. Başlık nasıl töles yapılıyor? Uluslararası standartlar açısından T(D)ing-ling olması da kabul edilebilir --Buğrakara 12:32, 30 Eylül 2008 (UTC)
Türkçeyle yapılan araştırmalarda Ting-ling'in yaygın olduğunu kaynaklarla göstermemiz mümkün ancak yaygın olmayan Dingling'in yaygın olduğunu göstermek imkansız. Takabeg ileti 12:48, 30 Eylül 2008 (UTC)

Tuncer Baykara, 'Türklüğün En Eski Zamanları', T'ing-ling (Ting-ling)

Özkan İzgi, 'Orta Asya'nın En Eski Kültürleri ve Çin Medeniyeti ile İlişkiler', Ting-ling

Emel Esin, Ting-ling, T'ie-le, Kao-ch'e (Kagnlı) Yüksek araba -> Kağnı olmuş:) Tuncer Baykara da kağnılı kavimler diyor.

Ahmet Taşağıl, 'İslam Öncesi Devrede Orta Asya'da Yaşayan Türk Boyları', Ting-ling,

Ayrıca Ahmet Taşağıl, VI. asırda Göktürkler tarih sahnesine çıkarken, Orta Asya'da yaşayan boyların genel adı Töles olarak beliriyordu. diyor. Ting-ling = Töles olarak düşünmemiz doğru mudur? Gerç Ting-ling de Tie-le de Türk kelimesinden geldiği düşünüldüğüne göre belki olur. Ting-ling eski Tie-le ise daha yeni kullanımdır. Uygur Kağanlığı kurulduktan sonra Tie-le kelimesi de görünmüyor.

Şimdi Töles'e bakalım.

Takabeg ileti 14:52, 30 Eylül 2008 (UTC) t

tartışmada bir çoğunluk göremedim. Tingling olmalıdır. Bu zamandır madde neden açılmamış...? --Buğrakara 15:46, 1 Ekim 2008 (UTC)

  • Tingling veya Dingling için ihtilaf söz konusu fakat herkes Tiele olabileceğinde hem fikir. Bu sebeple en doğrusu Tiele olması. Biraz daha bekleyebilirdik ama herkes Tiele için tamam demiş. Bu sebeple en azından farklı bir ad üzerinde karar kılınana kadar (tabii eğer farklı bir ad olsun diye ısrar eden olursa) Tiele olarak kalması en uygunu - sonuçta bir önceki isimde ihtilaf vardı fakat Tiele isminde yok (en azından katılanların hepsi olabileceğini dediğine göre yok). Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 17:06, 1 Ekim 2008 (UTC)

Dingling ve Tiele[kaynağı değiştir]

İngilizce Wikipedia'da Tiele People ve Dingling ayrı başlıklar altında açılmış. İncelemekte fayda var. Ayrıca Dingling'teki -ng harfi çoğu Türk lehçesinde halen bulunan nazal g. Cem Yıldız (mesaj) 07:49, 6 Mart 2013 (UTC)

Tingling (tegrek) ile Tiele bağlantısı kesin değil.[kaynağı değiştir]

Tiele çok sonradan oluşmuş bir boy birliği. Ting-ling adı MÖ. 200lerde bile geçer. Ayrıca bağlantılarıda kesin değil. Madde adı Ting-Ling olarak değiştirilmeli Kumaner18 (mesaj) 11.26, 17 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]